Ahogyan egy ezermesterhez illik

Burkolás házilag

Fiatalítsuk a konyhát! Régi kiöregedett konyhájuk fiatalítását legtöbben a bútor kicserélésével kezdik. Akár így, akár csak a szekrényajtók cseréjében gondolkodunk, érdemes rászánni magunkat a burkolat megújítására is. A konyhában gyakran elegendő a pult feletti kb. 60 cm-es sávot burkolni, így aránylag kevés fali csempére van szükség, és lehetséges, hogy néhány dekor is belefér a költségvetésbe. A burkolást akár a konyhabútor beszerelését követően is elvégezhetjük, amikor már mindennek pontosan kialakult a helye.

Sokan szeretik a falburkolattal összhangban a munkapultot is csempével burkolni. Ha igazán igényes épített pultot szeretnénk, szebbnél szebb kerámia profilok, hajlatidomok állnak rendelkezésünkre, melyekkel a legapróbb részletet is elegánsan, ugyanakkor műszakilag kifogástalanul oldhatjuk meg. Konyhában igen divatos az apróbb osztású, 10x10 cm-es csempe. Ennek ára azonban borsosabb és burkolása is igen munkaigényes. Jó alternatíva a valóságban 20x20 cm-es, de osztott felületű csempe, melyről fugázás után még az avatott szem is nehezen veszi észre, hogy nem apró lapokból készült.
Akár házilagosan, akár szakember segítségével látunk hozzá a burkoláshoz, azért, hogy a végeredménynek felhőtlenül örülhessünk, néhány dologra érdemes nagyobb figyelmet fordítani.
A burkoláshoz szükséges csempe és padlólap mennyiségét még otthon, a helyszínen számoljuk ki. Mindenképpen hagyjunk 5-10% tartalékot a vágási, törési veszteségek fedezésére. Egyszerre vásároljuk meg a teljes mennyiséget, mert ekkor biztosak lehetünk abban, hogy ugyanabból a gyártási sorozatból kapjuk. Ugyanazon típusú csempének a különböző gyártásból származó darabjai eltérő színárnyalatúak és méretűek lehetnek. Jó, ha néhány darabot el tudunk raktározni a későbbi időkre. Az évekkel előbb vásárolt burkolathoz gyakran már lehetetlen pótlást beszerezni.
Fontos tudni, hogy a hagyományos mázas és máz nélküli burkolólapokat csak minimum 2,5-3 mm-es fugával lehet burkolni, hiszen az égetésből adódó - a szabvány által is megengedett - méretpontatlanságot a fugák észrevétlenül fel tudják venni. Azoknak, akik irtóznak a fugák látványától, csak a meglehetősen drága, utólag vágott szélű (ún. rettificato) lapok ajánlhatók.
Ma már a fuga sem a régi Jó minőségű fugamasszából szép, tömör felületű fugakitöltés készíthető, amely könnyen tisztítható, nem rakódik bele a szennyeződés.
A megfelelő minőségű ragasztóanyag használatával is sok kellemetlenségtől és sokszor csak költségesen orvosolható hibától kímélhetjük meg magunkat
A ragasztás különösen fontos a padlók esetében. A spórolásból foltokban, hézagosan felkent ragasztó következtében a burkolatunk kongó hangot ad. Ezeken a helyeken néhány hónap múlva, a használat során megrepedt, letörött sarkú lapokkal találkozunk.
Sokan - sajnos még burkoló szakemberek is - úgy hiszik, hogy padlófűtés esetén fagyálló burkolólapot kell használni. Ez bizony tévedés! Ebben az esetben nem fagyállóságra van szükség. A ragasztónak és a fugázó anyagnak kell rugalmasnak (flexibilisnek) lennie.
A padló újraburkolásától ne riasszon vissza a bontással járó felfordulás és por! Lehetőségünk van a meglévő burkolat bontása nélkül, annak tetejére burkolni. Ehhez egy "tapadóhíd"-nak nevezett folyékony alapozóra van szükségünk, amely minden jó nevű csemperagasztóhoz beszerezhető a szakkereskedőknél. Győződjünk meg arról, hogy a régi burkolatunk biztosan áll a helyén, az esetleg hiányzó vagy hiányos lapok helyét kisimíthatjuk csemperagasztóval. A por és zsírmentes felületre felkent alapozó száradása után kezdődhet a burkolás!

Égető Emese
Korall Csempe Kft.
www.korallcsempe.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: burkolás

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fugázó választása

Már az emberiség építési történetének kezdetén fontos szerepet töltöttek be a burkolatok – gondoljuk csak a Mezopotámiában használt terrakotta szegecsekre. A végső megjelenés meghatározói a...


Felújítási alapszabályok

Felújítás. Azt, aki még előtte áll, kellemes izgalom járja át aszó hallatán. Akinél pedig éppen zajlik, vagy már túl van rajta, abban rengeteg vegyes érzés fut át a másodperc töredéke alatt....