Jótékony szauna

2017-03-06 15:59:52 | Módosítva: 2017-03-06 16:03:58

Egészségünk megőrzésében, immunrendszerünk erősítésében a szaunázásnak jelentős a szerepe. A hagyományos finn szaunákat nem mindenki engedheti meg magának, ám számos egyéb megoldás között lehet válogatni. Rendszeres szaunázással szervezetünket – kitágult pórusainkon át – megszabadíthatjuk a felhalmozódott káros anyagoktól…


A szauna helyiség

A szauna helyiségbe mindig száraz testtel kell bemenni és pamut törülközőt kell magunk alá helyezni. Ha csak egy menetre használjuk, azzal csak ingereljük a szervezetünket, egymás után több, 3-4 15 perces szaunázás hatékonyabb. Másnapra fejti ki igazi hatását; kipihentnek, fittnek érezzük magunkat. A menetek között 15 perc szünetet kell tartani és nem szabad azonnal a medencébe menni, vagy a zuhany alá állni. A testünknek előbb le kell hűlnie, és csak ezt követően lehet lemosni az izzadságot, majd mehetünk vissza a kabinba egy újabb menetre.

A finn szaunák a lakásokban általában elektromos fűtésűek, amihez 380 V-os, 4000-9000 W teljesítmény ellátására alkalmas hálózat szükséges, de fafűtéses kályhákkal is be lehet fűteni a kabinokat, amennyiben a füst kéményes elvezetésére mód van. A kabin anyaga és egyéb felszerelési tartozékok, padok, lábrácsok északi lucfenyőből készülnek igény szerint és a különféle tartozékok, így a különféle kályhák, dézsák felöntő kanalak, hő- és páramérők és a világítás beszerezhetők a különféle szaunákat készítő cégek kínálatából. A szaunát előre fel kell fűteni 80-100 fokra, a felfűtéshez általában 30-60 percre van szükség. A száraz gőz a test felületét melegíti, a behatolási mélysége csekély, csupán néhány mm mélyen hatol a bőr alá, ám tisztító hatása így is érvényesül.


A hagyományos északi szaunák mellett beszerezhetők ún. infraszauna kabinok is. Ezek kisebb teljesítmény-igényűek, és 230 V-os hálózatról működtethetők. Szinte nincs felfűtési idő, legfeljebb 15 percen belül már elérik a 35-55 fokos hőmérsékletet. A felhasznált energiának pedig a 80%-a melegíti a testet a 20%-a pedig a levegő hőmérsékletét tartja a beállított szinten. A helyigényük kisebb lehet, akár 1 m2 is elegendő. Különféle típusaik között van könnyen áthelyezhető, mobilizálható is. A kabinok páratartalma nem magas, ezért bárki használhatja. Az infraszauna nagy előnye, hogy az infrasugarak a bőr mélyebb, akár 4-5 mm-es mélységébe hatolva alakulnak hőenergiává, így hatásuk minden szervhez eljut. Ugyanúgy felpezsdíti a vérkeringést és a méreganyagokat izzadással távolítja el a bőr pórusain keresztül, mint a finn szauna. Az infarasugarak hatására a szervezetünk háromszor annyit izzad, mint a hagyományos szaunába, így gyógyító, frissítő ereje is nagyobb.

Az infrakabinok különféle sugárzókkal működnek, amelyek sugárzási tulajdonságaik egymástól eltérőek és ez befolyásolja a szauna egyéb jellemzőit és hatásait. A Carbon fémszálas-magnézium infrasugárzóknál a carbon lapban levő sűrű fémszálak bocsátanak ki infrasugárzást. Az ilyen sötét sugárzókkal működő kabinok használatához általában 15 percnyi előmelegítés szükséges. Teljesítményük 250-500 W közötti, aminek jelentős részét melegítésre fordítják. Az infrasugarak bőrfelszínbe hatolási mélysége többnyire 1 mm.


A kerámia infrasugárzók sem tudják azonnal leadni a szükséges hőteljesítményt, ezért a kabint 10-15 perccel a használata előtt elő kell melegíteni. A sugárzóban speciális por biztosítja a magas belső hőmérsékletet, és az energia jelentős részét melegítésre fordítja. Ezek is ún. sötét sugárzók, amelyeknek a bőrbe hatolási mélysége kb. 2 mm, teljesítményük pedig 250-500 W lehet.

A speciális fejlesztésű halogén sugárzók, amelyek narancssárga fényt bocsátanak ki, optimális sugárzási spektrumot biztosítanak, mégpedig azonnal. Nincs szükség külön fényterápia alkalmazására, és a felhasznált energia több mint 85%-át az infravörös tartományban sugározzák szét. A világos halogén sugárzókkal ellátott kabinoknak nincs szükségük előmelegítésre, azonnal maximális teljesítményt adnak le a teljes infravörös tartományban. A sugárzás behatolási mélysége 4-5 mm, ami a bőr mélyebb rétegeinek a méregtelenítésében hatékonyabb az előzőknél, és egyéb előnyös egészségügyi hatásai is vannak. Az infrasugárzók teljesítménye 350-750 W, ami nagyon kedvező az energia felhasználás szempontjából. Ezek a kabinok elég sokba kerülnek, és elég helyigényesek.


A különféle beépített szaunákon kívül vannak ún. mobil változatok is. Ezek bárhol felállíthatók és használat után összecsomagolva tárolhatók. Két típusa ismeretes, az ülő- és a fekvő szauna. Az ülő változatoknál fémvázas keret, és egy nem merev, belső oldalán infrasugarakat visszaverő bevonatú poliészter szövet alkotja magát a kabint. A bejutáshoz-záráshoz cipzáras nyílás szolgál. Általában 1000 W a teljesítményfelvételük, és 5-10 perc alatt érik el az 50 fokos belső hőmérsékletet. Kis vezérlővel lehet szabályozni a belső hőmérsékletet és a fűtési időt. Általában 230 V-os hálózatról működtethetők.

A fekvő infraszaunákat a könnyű mozgathatóság és a kis helyigény teszi vonzóvá. A fekvőszaunákban az infravörös sugárzást az ún. napsugármatrac biztosítja. Ez önmagában is használható. A félhengeres burkolat könnyen tisztán tartható, jó hőszigetelésű habanyag, műanyag borítással. A sugárzás, a kívánt hőmérséklet a kezelőegységen beállítható. A sugárzási hőt a matracban egyenletesen elhelyezett kerámia sugárzók biztosítják. A borításuk erős, nedvességálló, de levegőáteresztő anyagból készült, ami megakadályozza a bőr pórusainak eltömődését, irritációját a verítékezés ideje alatt.Mind a két mobil változat nagyon előnyös, mivel bárhol elhelyezhetők, hőmérsékletük szabályozható és csekély a helyigényük. Kis lakásokban ideálisak. Használaton kívül bárhol tárolhatók, és bármikor percek alatt felállíthatók, használatba vehetők. Erre a fürdőszoba talán a legalkalmasabb, mert itt a tusolás lehetősége is adott.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Otthoni wellness - háromszázezer alatt

Szaunák, masszázskádak, masszázspanelek... számos kényeztető, az ellazulást segítő, sőt, az egészségre is jótékonyan ható otthoni wellness elem honosodott meg hazánkban az utóbbi években....


Hordozható infraszaunák

"Megszokott környezetünkben élvezni az infraszauna áldásos hatását" - ez lehetne a jelmondata az összecsukható és használat után félretehető infraszaunáknak. Ezekbe az eszközökbe ugyanazok a...