Jótékony szauna

2017-03-06 15:59:52 | Módosítva: 2017-03-06 16:03:58

Egészségünk megőrzésében, immunrendszerünk erősítésében a szaunázásnak jelentős a szerepe. A hagyományos finn szaunákat nem mindenki engedheti meg magának, ám számos egyéb megoldás között lehet válogatni. Rendszeres szaunázással szervezetünket – kitágult pórusainkon át – megszabadíthatjuk a felhalmozódott káros anyagoktól…


A szauna helyiség

A szauna helyiségbe mindig száraz testtel kell bemenni és pamut törülközőt kell magunk alá helyezni. Ha csak egy menetre használjuk, azzal csak ingereljük a szervezetünket, egymás után több, 3-4 15 perces szaunázás hatékonyabb. Másnapra fejti ki igazi hatását; kipihentnek, fittnek érezzük magunkat. A menetek között 15 perc szünetet kell tartani és nem szabad azonnal a medencébe menni, vagy a zuhany alá állni. A testünknek előbb le kell hűlnie, és csak ezt követően lehet lemosni az izzadságot, majd mehetünk vissza a kabinba egy újabb menetre.

A finn szaunák a lakásokban általában elektromos fűtésűek, amihez 380 V-os, 4000-9000 W teljesítmény ellátására alkalmas hálózat szükséges, de fafűtéses kályhákkal is be lehet fűteni a kabinokat, amennyiben a füst kéményes elvezetésére mód van. A kabin anyaga és egyéb felszerelési tartozékok, padok, lábrácsok északi lucfenyőből készülnek igény szerint és a különféle tartozékok, így a különféle kályhák, dézsák felöntő kanalak, hő- és páramérők és a világítás beszerezhetők a különféle szaunákat készítő cégek kínálatából. A szaunát előre fel kell fűteni 80-100 fokra, a felfűtéshez általában 30-60 percre van szükség. A száraz gőz a test felületét melegíti, a behatolási mélysége csekély, csupán néhány mm mélyen hatol a bőr alá, ám tisztító hatása így is érvényesül.


A hagyományos északi szaunák mellett beszerezhetők ún. infraszauna kabinok is. Ezek kisebb teljesítmény-igényűek, és 230 V-os hálózatról működtethetők. Szinte nincs felfűtési idő, legfeljebb 15 percen belül már elérik a 35-55 fokos hőmérsékletet. A felhasznált energiának pedig a 80%-a melegíti a testet a 20%-a pedig a levegő hőmérsékletét tartja a beállított szinten. A helyigényük kisebb lehet, akár 1 m2 is elegendő. Különféle típusaik között van könnyen áthelyezhető, mobilizálható is. A kabinok páratartalma nem magas, ezért bárki használhatja. Az infraszauna nagy előnye, hogy az infrasugarak a bőr mélyebb, akár 4-5 mm-es mélységébe hatolva alakulnak hőenergiává, így hatásuk minden szervhez eljut. Ugyanúgy felpezsdíti a vérkeringést és a méreganyagokat izzadással távolítja el a bőr pórusain keresztül, mint a finn szauna. Az infarasugarak hatására a szervezetünk háromszor annyit izzad, mint a hagyományos szaunába, így gyógyító, frissítő ereje is nagyobb.

Az infrakabinok különféle sugárzókkal működnek, amelyek sugárzási tulajdonságaik egymástól eltérőek és ez befolyásolja a szauna egyéb jellemzőit és hatásait. A Carbon fémszálas-magnézium infrasugárzóknál a carbon lapban levő sűrű fémszálak bocsátanak ki infrasugárzást. Az ilyen sötét sugárzókkal működő kabinok használatához általában 15 percnyi előmelegítés szükséges. Teljesítményük 250-500 W közötti, aminek jelentős részét melegítésre fordítják. Az infrasugarak bőrfelszínbe hatolási mélysége többnyire 1 mm.


A kerámia infrasugárzók sem tudják azonnal leadni a szükséges hőteljesítményt, ezért a kabint 10-15 perccel a használata előtt elő kell melegíteni. A sugárzóban speciális por biztosítja a magas belső hőmérsékletet, és az energia jelentős részét melegítésre fordítja. Ezek is ún. sötét sugárzók, amelyeknek a bőrbe hatolási mélysége kb. 2 mm, teljesítményük pedig 250-500 W lehet.

A speciális fejlesztésű halogén sugárzók, amelyek narancssárga fényt bocsátanak ki, optimális sugárzási spektrumot biztosítanak, mégpedig azonnal. Nincs szükség külön fényterápia alkalmazására, és a felhasznált energia több mint 85%-át az infravörös tartományban sugározzák szét. A világos halogén sugárzókkal ellátott kabinoknak nincs szükségük előmelegítésre, azonnal maximális teljesítményt adnak le a teljes infravörös tartományban. A sugárzás behatolási mélysége 4-5 mm, ami a bőr mélyebb rétegeinek a méregtelenítésében hatékonyabb az előzőknél, és egyéb előnyös egészségügyi hatásai is vannak. Az infrasugárzók teljesítménye 350-750 W, ami nagyon kedvező az energia felhasználás szempontjából. Ezek a kabinok elég sokba kerülnek, és elég helyigényesek.


A különféle beépített szaunákon kívül vannak ún. mobil változatok is. Ezek bárhol felállíthatók és használat után összecsomagolva tárolhatók. Két típusa ismeretes, az ülő- és a fekvő szauna. Az ülő változatoknál fémvázas keret, és egy nem merev, belső oldalán infrasugarakat visszaverő bevonatú poliészter szövet alkotja magát a kabint. A bejutáshoz-záráshoz cipzáras nyílás szolgál. Általában 1000 W a teljesítményfelvételük, és 5-10 perc alatt érik el az 50 fokos belső hőmérsékletet. Kis vezérlővel lehet szabályozni a belső hőmérsékletet és a fűtési időt. Általában 230 V-os hálózatról működtethetők.

A fekvő infraszaunákat a könnyű mozgathatóság és a kis helyigény teszi vonzóvá. A fekvőszaunákban az infravörös sugárzást az ún. napsugármatrac biztosítja. Ez önmagában is használható. A félhengeres burkolat könnyen tisztán tartható, jó hőszigetelésű habanyag, műanyag borítással. A sugárzás, a kívánt hőmérséklet a kezelőegységen beállítható. A sugárzási hőt a matracban egyenletesen elhelyezett kerámia sugárzók biztosítják. A borításuk erős, nedvességálló, de levegőáteresztő anyagból készült, ami megakadályozza a bőr pórusainak eltömődését, irritációját a verítékezés ideje alatt.Mind a két mobil változat nagyon előnyös, mivel bárhol elhelyezhetők, hőmérsékletük szabályozható és csekély a helyigényük. Kis lakásokban ideálisak. Használaton kívül bárhol tárolhatók, és bármikor percek alatt felállíthatók, használatba vehetők. Erre a fürdőszoba talán a legalkalmasabb, mert itt a tusolás lehetősége is adott.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hordozható infraszaunák

"Megszokott környezetünkben élvezni az infraszauna áldásos hatását" - ez lehetne a jelmondata az összecsukható és használat után félretehető infraszaunáknak. Ezekbe az eszközökbe ugyanazok a...


Otthoni wellness - háromszázezer alatt

Szaunák, masszázskádak, masszázspanelek... számos kényeztető, az ellazulást segítő, sőt, az egészségre is jótékonyan ható otthoni wellness elem honosodott meg hazánkban az utóbbi években....