Felfrissülés kíméletesen

Infraszauna

2012-08-13 14:20:24 | Módosítva: 2012-08-13 14:20:24

A szaunázás előnyeit egyre többen élvezik. Van, aki csak alkalmanként uszodákban, fitnesz klubokban áldoz rá egy-egy félórát, mások viszont akár jelentős összeget is költenek arra, hogy az otthonukban élvezhessék a szaunázás sokrétű és egészséges hatásait. Otthoni körülmények között ugyanis rendszeresebben használható ez az egészséges, regenerálást biztosító „gyógykezelés”. Ehhez legegyszerűbben elérhető egy infrakabin, amit bármikor igénybe lehet venni.

A kabin elhelyezése sok tényezőtől függ. Ideális helye a fürdőszobában lenne, mivel itt a zuhanyozásra is közvetlenül lehetőség van, ami a szaunázáskor alapvetően fontos. A legkisebb, 1 m2 alapterületű, egyszemélyes szaunák még talán elhelyezhetők a nagyobb alapterületű fürdőszobákban is, ám más helyiségben már komplikált bármelyiknek is helyet találni, bár az igényes kivitelű kabinok erre is alkalmasak. A 2, vagy 4 személyes szauna kabinok pedig már csak nagy alapterületű fürdőszobákban, vagy háló szobákba, esetleg külön fitnesz helyiségekbe telepíthetők.

A szauna mérete és elhelyezése fontos tényező, ám az sem elhanyagolható, hogy készen kiválasztott kabin, vagy készletben kapható, és a helyszínen összeállítható kivitelezésű, minden alapanyagot és kelléket magában foglaló egység mellett döntünk. Ez utóbbinak nagy előnye, hogy könnyebb a szállítása, és az ára is jelentősen előnyösebb.

A kabin belső mérete azért is fontos, mert ennek nagysága alapján kell a fűtőtest teljesítményét megválasztani. Ehhez feltétlenül szakember segítségét ajánlott kérni. Lényeges szempont az is, hogy 230 V-os hálózati árammal csak 5-6 légköbméteres szauna befűtésére alkalmas fűtőelemeket lehet működtetni, nagyobb fűtőteljesítmény eléréséhez már 380 V-os ipari áramú hálózatra lesz szükség. A kabin világításához pedig csak speciálisan szaunákhoz készült lámpatestek használhatók, amelyek víz és páramentesen záródnak és kizárják az áramütés veszélyt. A szabályozó rendszer elemei is csak akkor kerüljenek a kabin belsejébe, ha azok ún. zárlatbiztos kialakításúak.

Vásárlás előtt az előzetes informálódás alapvetően fontos. A faalapanyag általában hemlok fenyő. Az elektromos fűtőelemek adott esetekben szabadon választhatók. Az elektromos árammal fűtő infrás rendszerek előnye, hogy a kabin hőmérséklete viszonylag alacsony 45- és 60 fok közötti, szemben a hagyományos fin szaunák 80-90 fokos alacsony páratartalmú levegőjével.

A kabin megfelelő hőmérsékletét a belsejében elhelyezett fűtőelemek infrasugárzása biztosítja. Ezek lehetnek kerámia fűtőelemek, amelyek jellemzője a magas, 150-450 fokos a felületi hőmérséklet, és hogy viszonylag kis felületen sugároznak, ezért nem elég intenzív a hatásfokuk, pontosabban a hatótávolságuk. A felfűtésükhöz 15-30 perc szükséges, ami energiaigényes. Sugárzásuk a közelben forró, távolabbról viszont hideg érzetet kelt.

A carbonbetétes fűtőelemek ideálisabb és egyöntetűbb melegítő hatást szolgáltatnak. Ezek grafit és üvegszálakból álló elemek, amelyek huzalozás nélküliek, és minden cm2-en azonos a hőintenzitásuk, ezért teljes felületükön folyamatos és egyenletes infrasugarakat bocsátanak ki. A felmelegedésükhöz pedig csak 4-5 perc szükséges.

Vannak olyan fűtőbetétek is, amelyek bekapcsolásuk után azonnal meleget szolgáltatnak, mivel halogén gáztöltetük miatt nem igényelnek előmelegítést. Másik előnyük, hogy hatásuk a napfürdőzéshez hasonló, mert a fűtőelemek bekapcsolásuk után sárgás fényt bocsátanak ki, és a teljes infravörös spektrumban sugároznak. Ebből adódóan a kabin levegőjét gyorsan átmelegítik, aminek izomlazító és vérkeringést serkentő hatása van. Továbbá az sem mellékes, hogy e fűtőelemek nagyon hosszú élettartamúak.

Az infraszaunák élettani hatása számos területen bizonyítottan előnyös. Kíméletes hőmérsékleten biztosítják a szervezet izzadás közben végbemenő méregtelenítését. Használatával egy fél óra alatt kb. 900 kilokalóriától lehet megszabadulni, amit vízfogyasztással nem vesz vissza a szervezet.

Nem elhanyagolható a bőrfelületek pórustisztító és sejtregeneráló hatása sem. Sok egyéb előny mellett megszünteti a fáradékonyságot, és javítja a fizikai-szellemi teljesítőképességet.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: szauna, infraszauna

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Otthoni wellness - háromszázezer alatt

Szaunák, masszázskádak, masszázspanelek... számos kényeztető, az ellazulást segítő, sőt, az egészségre is jótékonyan ható otthoni wellness elem honosodott meg hazánkban az utóbbi években....


Jótékony szauna

Egészségünk megőrzésében, immunrendszerünk erősítésében aszaunázásnak jelentős a szerepe. A hagyományos finn szaunákat nem mindenki engedheti meg magának, ám számos egyéb megoldás között lehet...