Felfrissülés kíméletesen

Infraszauna

2012-08-13 14:20:24 | Módosítva: 2012-08-13 14:20:24

A szaunázás előnyeit egyre többen élvezik. Van, aki csak alkalmanként uszodákban, fitnesz klubokban áldoz rá egy-egy félórát, mások viszont akár jelentős összeget is költenek arra, hogy az otthonukban élvezhessék a szaunázás sokrétű és egészséges hatásait. Otthoni körülmények között ugyanis rendszeresebben használható ez az egészséges, regenerálást biztosító „gyógykezelés”. Ehhez legegyszerűbben elérhető egy infrakabin, amit bármikor igénybe lehet venni.

A kabin elhelyezése sok tényezőtől függ. Ideális helye a fürdőszobában lenne, mivel itt a zuhanyozásra is közvetlenül lehetőség van, ami a szaunázáskor alapvetően fontos. A legkisebb, 1 m2 alapterületű, egyszemélyes szaunák még talán elhelyezhetők a nagyobb alapterületű fürdőszobákban is, ám más helyiségben már komplikált bármelyiknek is helyet találni, bár az igényes kivitelű kabinok erre is alkalmasak. A 2, vagy 4 személyes szauna kabinok pedig már csak nagy alapterületű fürdőszobákban, vagy háló szobákba, esetleg külön fitnesz helyiségekbe telepíthetők.

A szauna mérete és elhelyezése fontos tényező, ám az sem elhanyagolható, hogy készen kiválasztott kabin, vagy készletben kapható, és a helyszínen összeállítható kivitelezésű, minden alapanyagot és kelléket magában foglaló egység mellett döntünk. Ez utóbbinak nagy előnye, hogy könnyebb a szállítása, és az ára is jelentősen előnyösebb.

A kabin belső mérete azért is fontos, mert ennek nagysága alapján kell a fűtőtest teljesítményét megválasztani. Ehhez feltétlenül szakember segítségét ajánlott kérni. Lényeges szempont az is, hogy 230 V-os hálózati árammal csak 5-6 légköbméteres szauna befűtésére alkalmas fűtőelemeket lehet működtetni, nagyobb fűtőteljesítmény eléréséhez már 380 V-os ipari áramú hálózatra lesz szükség. A kabin világításához pedig csak speciálisan szaunákhoz készült lámpatestek használhatók, amelyek víz és páramentesen záródnak és kizárják az áramütés veszélyt. A szabályozó rendszer elemei is csak akkor kerüljenek a kabin belsejébe, ha azok ún. zárlatbiztos kialakításúak.

Vásárlás előtt az előzetes informálódás alapvetően fontos. A faalapanyag általában hemlok fenyő. Az elektromos fűtőelemek adott esetekben szabadon választhatók. Az elektromos árammal fűtő infrás rendszerek előnye, hogy a kabin hőmérséklete viszonylag alacsony 45- és 60 fok közötti, szemben a hagyományos fin szaunák 80-90 fokos alacsony páratartalmú levegőjével.

A kabin megfelelő hőmérsékletét a belsejében elhelyezett fűtőelemek infrasugárzása biztosítja. Ezek lehetnek kerámia fűtőelemek, amelyek jellemzője a magas, 150-450 fokos a felületi hőmérséklet, és hogy viszonylag kis felületen sugároznak, ezért nem elég intenzív a hatásfokuk, pontosabban a hatótávolságuk. A felfűtésükhöz 15-30 perc szükséges, ami energiaigényes. Sugárzásuk a közelben forró, távolabbról viszont hideg érzetet kelt.

A carbonbetétes fűtőelemek ideálisabb és egyöntetűbb melegítő hatást szolgáltatnak. Ezek grafit és üvegszálakból álló elemek, amelyek huzalozás nélküliek, és minden cm2-en azonos a hőintenzitásuk, ezért teljes felületükön folyamatos és egyenletes infrasugarakat bocsátanak ki. A felmelegedésükhöz pedig csak 4-5 perc szükséges.

Vannak olyan fűtőbetétek is, amelyek bekapcsolásuk után azonnal meleget szolgáltatnak, mivel halogén gáztöltetük miatt nem igényelnek előmelegítést. Másik előnyük, hogy hatásuk a napfürdőzéshez hasonló, mert a fűtőelemek bekapcsolásuk után sárgás fényt bocsátanak ki, és a teljes infravörös spektrumban sugároznak. Ebből adódóan a kabin levegőjét gyorsan átmelegítik, aminek izomlazító és vérkeringést serkentő hatása van. Továbbá az sem mellékes, hogy e fűtőelemek nagyon hosszú élettartamúak.

Az infraszaunák élettani hatása számos területen bizonyítottan előnyös. Kíméletes hőmérsékleten biztosítják a szervezet izzadás közben végbemenő méregtelenítését. Használatával egy fél óra alatt kb. 900 kilokalóriától lehet megszabadulni, amit vízfogyasztással nem vesz vissza a szervezet.

Nem elhanyagolható a bőrfelületek pórustisztító és sejtregeneráló hatása sem. Sok egyéb előny mellett megszünteti a fáradékonyságot, és javítja a fizikai-szellemi teljesítőképességet.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: szauna, infraszauna

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Jótékony szauna

Egészségünk megőrzésében, immunrendszerünk erősítésében aszaunázásnak jelentős a szerepe. A hagyományos finn szaunákat nem mindenki engedheti meg magának, ám számos egyéb megoldás között lehet...


Szénszálas fűtőelemek

A sugárzó fűtések közül a legkorszerűbb technikát a szénszálas fűtőelemek képviselik. Előnyük, hogy szabadon alakíthatók, jó hatásfokkal működnek, a meghibásodás esélye pedig minimális.