Változatos, egyedi burkolatok

Padlókerámiák

Módosítva: 2009-05-20 22:25:41

A különféle méretű burkolólapoknak a szín-, minta- és forma választéka elképesztően változatos. Ebből következik, hogy szinte bármilyen stílusú belső lakótérben rendkívül változatos burkolatok kialakítására alkalmasak. Általában finomított, de egyes típusoknál finomítatlan agyagból készülnek, felületük pedig többnyire ráégetett, kopásálló mázzal bevont.

A hazai és külföldi gyártók termékei a formaképzés szempontjából szinte korlátlan lehetőségeket biztosítanak; beleértve a különféle minta- és szín kombinációkat. A padlókerámiák vízfelvétele csekély, így fagyálló változataik kültéri burkolatként is jól használhatók. Viszonylag könnyen lerakhatók, és csak a fugákat kell esetenként felületkezelő védőbevonattal ellátni. E burkolatok hátránya, hogy hidegtapintásúak, viszont padlófűtés fölé nagyon előnyösek, mert jó a hőátadó képességük.

Kerámia padlók

A kerámia padlók alapanyaga égetett agyag, ami a különféle technológiák miatt eltérő porozitású- és tömörségű lapokat eredményez. Ez hátrányosan befolyásolná a lapok kopásállóságát, vízfelvételét, tisztíthatóságát, ezért a lapokat a felületükre felhordott és ráégetett különféle mázanyagokkal teszik kopásállóbbá és szinte vízhatlanná. Ezek a mázas padlókerámiák. Választékuk rendkívül bőséges és a különféle kiegészítő, díszítő elemeiket is figyelembe véve nagyon jól variálhatók a különféle méretű és alakú típusok. A különféle kisebb és nagyobb, sokszögű alakzatokból kirakott szabályos mintázatok ugyan nagyon attraktívak, ám korrekt lerakására csak szakemberek képesek.
Viszont az azonos méretű lapokat szabályosan - legalább 3 mm-es fugaközökkel - egymás mellé lerakva, igazán könnyű esztétikus és mégis különlegesnek ható burkolatot készíteni. A különféle méretű, ám négyzetes felületet adó lapokból is változatos mintázatú burkolatok alakíthatók ki. A modulmintázatok ismétlődnek, de nem szembetűnően. Ehhez azonban kellő kreativitás és előre megtervezett fektetési terv is kell.

A mintázatok kialakításánál egyre gyakrabban alkalmazzák az ún. bordűr elemeket, amelyekkel keretbe foglalják a burkolat egy kiemelt részét, ezáltal a különféle szín- és mintaváltások hangsúlyosabbá tehetők. A lapok darabolásához a hagyományos acélkerekes csempevágó is megfelel.

Greslapok

Gyártanak tömörebb és tartósabb alapanyagból készült burkolólapokat is. Ezek porcellán-, közismertebb néven a greslapokként váltak kedvelté. Alapanyaguk kőporcelán, ami tömörsége miatt csekély vízfelvételű, rendkívül kopásálló, és teljes lapvastagságában azonos anyagú. A felülete matt, amit gyártmányonként esetleg polírozással tesznek fényesebbé, tisztíthatóbbá. Mázzal csak az igényes típusokat vonják be, a polírozás csak megközelíti a máz fényét. Felületük többnyire sima és fényes, de egyre több típus strukturált felületű, és nem ritka a természetes kőzeteket utánzó mintázat sem, azoknak a hátrányai nélkül.

A neves greslap gyártók palettáján az antik, terrakotta hatású burkolólapok is fellelhetők, amelyek sokkal ellenállóbbak az eredeti terrakotta burkolatoknál, de azokhoz szinte megszólalásig hasonló hatásúak. E padlólapokból készített burkolatok konyhákban és fürdőszobákban a leggyakoribbak. Kellemetlen tulajdonságuk, hogy a lapok darabolásához, vagy a beszabások kialakításához gyémánt szemcsés, kővágó korongok illetve szerszámok szükségesek. Száraz vágás esetén pedig még hatásos porelszívásról is kell gondoskodni. Az ilyen greslapok, igényes kivitelezésű ebédlők és akár kettős funkciójú helységek burkolataként is gyakoriak.

Mozaik padló

A mázas kerámia lapoknak van egy különleges változata is, ez pedig a mozaik burkolat, amely az utóbbi időben egyre népszerűbb. A mozaik padlókat általában kis méretű mázas kerámialapocskák alkotják, bár más, pl. kőporcellánból, márványból is készítenek mozaiklapokat. A mázas kis kerámialapokból egyszerű geometrikus mintázatú padló készíthető, mivel az ilyen burkolóanyag többnyire négyzetes alakú hordozóhálóra kasírozva kerül forgalomba. Ennél összetettebb mintázatú mozaikpadló elkészítése már alapos tervezést és nagy szakértelmet igényel.

Leggyakrabban fürdőszobák, ritkábban konyhák mintás padlójaként alkalmazzák. Hátránya, hogy a minták nélküli, vagy csak színeltéréses felület túl egyhangú lesz. Ezen felül a mozaik burkolat sérülékenyebb is, mint az előzőek, a sűrű fugázás miatt pedig csak vízzáró fugázó anyagot lehet használni, vagy utólagos kezeléssel kell a bedolgozott masszát vízhatlanítani. A beszabások könnyen elvégezhetők a kis méretű lapok miatt. A tisztántartása is nehézkes a fugák miatt.

Terrakotta burkolat

Egyedi és különleges az antik hatású terrakotta lapokból készített padlóburkolat. A lapok anyaga égetett föld, azaz agyag, amelyben az égetés folyamán légbuborékok maradnak. E lapok sokkal kevésbé hideg tapintásúak, mint az előzők, mert a légbuborékok egyben hőtárolók is. Emiatt azonban ezek a padlóburkoló anyagok porózusak, felületüket utólag és időszakonként védőbevonattal kell vízzáróvá tenni. Ráadásul a felületük nem elég kopásálló, bár ez nem olyan nagy baj, mivel a kisebb-nagyobb felületi hibák nem csorbítják, hanem fokozzák a terrakotta padlók patináját.
Ritka esetekben gyártanak mázzal ellátott típusokat is, amelyek akár fakó kék, vagy zöld színűek is lehetnek. Általában azonban máz nélkül, meleg földszínekben gyártják, és ezek a burkolatok a konyhákon kívül rusztikus berendezésű lakóhelyiségekben is jól mutatnak. Fürdőszobákba viszont nem előnyösek, mert a kifröccsenő víz lerakódik a felületi üregek aljára, és hamar elszennyezik a felület mélyebb részeit.

A padlók mintázatát csak a különböző méretű lapok kombinálásával lehet egyedi módon mozgalmassá tenni. Általában 10-20 mm széles fugaközökkel szokás lerakni, ami fokozza a felület rusztikus hatását. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a fugaközöket nem lehet szabályos mintázat esetén kis közökkel egymásmellé helyezni. A lapok könnyen alakra formálhatók, így az esetleges beszabások sem okoznak gondot. A terrakotta meleg színtónusú, patinás burkolatok kialakítását teszi lehetővé.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: padló, kerámia

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Könnyűszerkezetes épületek aljzatai és padlói

A gyorsan kivitelezhető, könnyűszerkezetes épületekben alapos szakmai előkészítő munkát igényel a megfelelő akusztikai tulajdonságú födémek és padlószerkezetek kialakítása. Az alábbiakban azokról...


Radiátorok hatékonysága

Központi fűtés tervezésénél fontos a megfelelő hőleadó egységek kiválasztása, elhelyezése. Szerkezeti, felületi kialakítástól függően más-más hőérzet érhető el a különböző radiátorokkal.