Otthoni wellness - háromszázezer alatt

2010-01-28 22:17:45 | Módosítva: 2010-02-07 14:52:17

Szaunák, masszázskádak, masszázspanelek... számos kényeztető, az ellazulást segítő, sőt, az egészségre is jótékonyan ható otthoni wellness elem honosodott meg hazánkban az utóbbi években. Szerencsére ezek ára egyre csökkent, így többségük ma már sokak számára megfizethetővé vált.

Úszómedencét - akkorát, amiben úszni is lehet - nem sokan engedhetnek meg maguknak, ám a wellness szerelmeseinek nem kell mindenért strandra, vagy luxusszállodákba járni. Körbenéztünk, hogy mi minden vásárolható meg 300000 forint alatt. Persze beszereléssel együtt magasabb lehet az ár, de ha megnézzük, hogy ezek mennyibe kerültek 6-8 éve, akkor rájövünk, hogy most már egészen barátságos áron beszerezhetők. Ennek oka, hogy mára nem akkor kuriózumok, másrészt a kínai olcsóbb gyártás, és a gazdasági helyzet miatti mérsékelt érdeklődés jót tett ezek árképzésének - a vásárlók szempontjából.

Chi gép

Már 15-20000 forintért is hozzájuthatunk, persze vannak profibb és jóval magasabb árú készülékek is. Fekve, a lábunkat beletéve a párnázott lábtartó részbe, a mozgáserősség szabályozásával változtathatjuk, hogy mennyire mozgassa át a testünket. A chi gép működésének következtében egy hullámzó mozgást vesz át a testünk. A "csakrák" energiaáramlását segíti a gép ezzel a mozgással, ami jót tesz az egész szervezetnek. Aki nem hisz a "csakrákban", annak is érdemes kipróbálnia, hiszen teljesen átmozgatja a testet úgy, hogy mi magunk egy mozdulatot sem teszünk, az első alkalmak után az izomláz ennek ellenére garantált.

Zuhanyzó masszázspanelek

Itt állva élvezhetjük a vízsugár nyújttta masszázst. A fúvókáknál beállítható a vízsugár vonala: a kisebb átmérőjű kisebb testfelületen, de nagyobb nyomást gyakorol, míg a porlasztottabb vízsugár kisebb erősséggel, de nagyobb felületet masszíroz. A masszázspaneles zuhanyfülkék ajtóinak komolyabban kell záródniuk, mint egy egyszerű zuhanyfülke esetén, hiszen nem nyílhatnak ki résnyire sem a masszázspanel használata közben.
A komolyabb fülkékbe a fejlesztők elhelyeztek ülőkét is a fürdés kényelmesebbé tételére. Egyes változatok gőzképzésre is alkalmasak, így egyben egy komplett gőzfürdőhöz is hozzájutunk. Van, amelyikbe beépített rádió és mp3 lejátszó is található térhatású hangzást biztosító, vízálló hangfalakkal, ha a masszázshoz zenét is kérnénk... A legprofibb berendezéseket is beszerezhetjük 200-300000 forint közötti áron.

Masszázskádak

Akár többszemélyes változatban, fejtámasztó párnákkal is kaphatók. Egyes változataik fényterápiás készülékkel is felszereltek, ekkor különböző színű fények világítják meg a vizet, nyugtatóan hatva a fürdőzőre. A masszázskádak általában kétféle masszázselemmel vannak felszerelve: egyrészt vízsugárral masszíroznak, másrészt pezsgőfürdőként is funkcionálhatnak, ekkor levegővel masszíroznak. A kétféle fúvóka egyszerre is üzemeltethető.
A kád élettartamának megőrzése érdekében figyeljünk oda, hogy míg a levegőfúvókák bármikor üzemeltethetőek, a vízsugaras masszázst biztosító fúvókákat csak akkor kapcsoljuk be, amikor szappant, tusfürdőt, fürdő-olajat vagy fürdőhabot nem tettünk a vízbe. Ezek a vegyi anyagok a víz forgatásától felhabosodnak, és a szivattyú nem tudja őket jól továbbítani a kád alsó csőrendszerébe;, egy idő után ugyanúgy meghibásodik a szivattyú, mintha hagytuk volna szárazon futni. Mind a zuhanyzós, mind a kádas változat jót tesz a bőr vérkeringésének, átmozgatja az izmokat, ellazítja a testet.

Finn szaunák, infraszaunák

Hagyományos szaunát is beszerezhetünk 300000 forint alatt, infraszaunából egy kétszemélyes változat pedig már 160000 forintból is kijön. Ezeknek is jelentősen lecsökkent az ára az utóbbi időben, ám azzal számolnunk kell, hogy az eddig bemutatott wellness termékek nem fogyasztanak jelentős energiát, a szaunák fenntartása ezzel szemben nem olcsó mulatság. A hagyományos típust 85-90 °C-ra kell felfűteni, de az infra is 40-60 °C hőmérsékletet tart a szauna kabinban, ami a villanyszámlán meglátszik majd.
A szaunák a test felmelegítésével, majd utána a gyors lehűtéssel eddzik az immunrendszert, és segítik a lerakódott méreganyagok távozását a szervezetből. A nagymértékű izzadás miatt fokozott, ásványvízzel történő folyadékpótlás szükséges szaunázáskor. Hatását úgy fejti ki, hogy melegben tágulnak az erek és a pórusok, hidegben összeszűkülnek. Így ezek a változások segítik a lerakódott anyagok véráramba kerülését, így a későbbi méregtelenítést, a méreganyagok izzadással történő kijutását a szervezetből. Míg a hagyományos szauna intenzívebb hatású, ezért keringési és szívbetegeknek nem javasolt, az infraszauna sokkal kisebb hőmérséklete kevésbé drasztikus hatású a szervezetre, emiatt mindenkinek javasolható.

Ellenáramoltató, úszógép

A bevezetőben említett úszómedence sem lehetetlen ma már, bár ez háromszázezerből biztosan nem jön ki. Elegendő egy néhány négyzetméteres medence, amiben egy ember kényelmesen elfér, csak az egyik falába egy ellenáramoltatót kell beszerelni. Ez egy a masszázskádak vízfúvókájához hasonló kivezető nyílású szerkezet, csak sokkal nagyobb vízmennyiséget pumpál a medencébe, amit ugyanonnan vesz ki. Lényege, hogy így egy erős vízáramlást biztosít, aminek köszönhetően egy kis medencében is úszhatunk - egy helyben. Maga a mozgásforma ugyanaz mind hagyományos esetben, csak sokkal kisebb hely elég hozzá: ha jól van beállítva a szerkezet, amennyit haladnánk előre az úszással annyit tol rajtunk hátra az ellenáramoltató, így úszunk, erőt fejtünk ki, mégis egy helyben maradunk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szemfényvesztésnek tűnhet, de sokaknak bevált

A technika fejlődésével egyre gyakrabban találkozhatunk olyan eszközökkel gépekkel, melyekről nem is gondoltuk volna, hogy léteznek ilyenek. Az egészségmegőrzésben két házilag használható és...


Jótékony szauna

Egészségünk megőrzésében, immunrendszerünk erősítésében aszaunázásnak jelentős a szerepe. A hagyományos finn szaunákat nem mindenki engedheti meg magának, ám számos egyéb megoldás között lehet...