Új zászlóshajó

AL-KO Silver line

Módosítva: 2009-05-20 22:23:44

Az AL-KO cég új fűnyíró gépekkel jelent meg a piacon; a Silver line sorozatot a cég 75 éves jubileumára hozta ki. A Silver line lényegében a Comfort család továbbfejlesztésének tekinthető. Ezüst és fekete színkombinációjával is hangsúlyozza újdonságát. A sorozat zászlóshajója az 520 BR. Tekintélyes tudású kerti gépről van itt szó; a típusnevéből kiolvashatóan 52 cm a vágószélessége, bezinmotoros az erőforrása és kerékhajtással is rendelkezik. (A Briggs & Straton XRQ 60-as motor hajtja, de rövidesen elérhető lesz a kiváló Honda GCV 165-tel is.)

"4 az 1-ben"

Az elnevezés azt jelenti, hogy négy funkciót sűrítettek egy gépbe; azaz nyír, oldalt vagy hátul kidobja a füvet, de ha kell, összegyűjti és mulcsozni is tud. Nagy kerekeivel az egyenetlen talajon is könnyen és simán gördül. A széles kerék nem nyomódik be a laza talajba sem, nem hagy nyomokat maga után a pázsiton.
Más nagykerekű gyártmányoktól eltérően az 520 BR a hátsó kerekeit hajtja meg, és a központi magasságállítási lehetőséget is sikerült megoldani. A hátsó kerékhajtás azt az előnyt nyújtja, hogy miközben a fűgyűjtő kezd megtelni, és a gép súlypontja egyre hátrább kerül, a hajtás hatásfoka nemhogy romolna, hanem inkább javul. A mellső kerék hajtású gépeknél ez a jelenség pont fordítva játszódik le; a fokozatosan megtelő fűgyűjtő annyira hátraviszi a gép súlypontját, hogy a mellső kerék terhelése erősen csökken, és jelentősen gyengül a kerékhajtás.
A fűnyíró gép kezelő szervei (kuplung és gázkar) a tolókaron találhatók, csak a központi nyírásmagasság állító van lent a jobb hátsó kerék mellett. Érdekesség, hogy a tolókar magassága állítható, így szó szerint a család apraja-nagyja kényelmesen nyírhatja a füvet, és a teljesen lehajtott tolókar a használaton kívüli tárolást is megkönnyíti.
A fűgyűjtő is különleges; egyesíti a textilgyűjtők és a műanyag gyűjtők előnyeit. Alúl textilből van - erős csúszótalppal -, felül pedig egy kemény műanyag doboz található rajta. A doboz tetején egy szellemes telítettségjelzőt találunk. Amíg a tárolóban szabadon áramlik a levegő, a telítettségjelző apró légcsappantyúja nyitva van, de ha megtelik a tartály, az elfekvő csappantyú jelzi az ürítés szükségességét.
Az AL-KO zászlóshajója - bár nem olcsó mulatság - de 15-20%-kal olcsóbb, mint a vele egy kategóriájú fűnyíró gépek a piacon. (110-115 ezer Ft). Az 52 cm-es vágószélességű gép kisebb testvéreket is kapott. Három különböző 47 cm vágószélességű gép között lehet még választani; a 470 B szintén benzinmotoros, a 470 BR ezen felül kerékhajtással is rendelkezik, a 470 E típusjelzés pedig az elektromotoros változatot takarja.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: fűnyíró, fűnyírás

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gyepek ifjítása természetesen

Egy ház gyepfelületének megálmodásakor, mindenki golfpályaszerű, gyönyörű élénk zöld, sehol sem foltos, de gyommentes, mindig szépen alacsonyra nyírt fűről álmodik. Azután jönnek a...


Gépesített gyepápolás

A pázsit a kerteknek mindig egy központi területe. Minősége, kondíciója az egész kertre rányomja bélyegét. A pázsit, gyep ápolásának számos művelete gépesíthető, támogatható hasznos technikai...