Új zászlóshajó

AL-KO Silver line

Módosítva: 2009-05-20 22:23:44

Az AL-KO cég új fűnyíró gépekkel jelent meg a piacon; a Silver line sorozatot a cég 75 éves jubileumára hozta ki. A Silver line lényegében a Comfort család továbbfejlesztésének tekinthető. Ezüst és fekete színkombinációjával is hangsúlyozza újdonságát. A sorozat zászlóshajója az 520 BR. Tekintélyes tudású kerti gépről van itt szó; a típusnevéből kiolvashatóan 52 cm a vágószélessége, bezinmotoros az erőforrása és kerékhajtással is rendelkezik. (A Briggs & Straton XRQ 60-as motor hajtja, de rövidesen elérhető lesz a kiváló Honda GCV 165-tel is.)

"4 az 1-ben"

Az elnevezés azt jelenti, hogy négy funkciót sűrítettek egy gépbe; azaz nyír, oldalt vagy hátul kidobja a füvet, de ha kell, összegyűjti és mulcsozni is tud. Nagy kerekeivel az egyenetlen talajon is könnyen és simán gördül. A széles kerék nem nyomódik be a laza talajba sem, nem hagy nyomokat maga után a pázsiton.
Más nagykerekű gyártmányoktól eltérően az 520 BR a hátsó kerekeit hajtja meg, és a központi magasságállítási lehetőséget is sikerült megoldani. A hátsó kerékhajtás azt az előnyt nyújtja, hogy miközben a fűgyűjtő kezd megtelni, és a gép súlypontja egyre hátrább kerül, a hajtás hatásfoka nemhogy romolna, hanem inkább javul. A mellső kerék hajtású gépeknél ez a jelenség pont fordítva játszódik le; a fokozatosan megtelő fűgyűjtő annyira hátraviszi a gép súlypontját, hogy a mellső kerék terhelése erősen csökken, és jelentősen gyengül a kerékhajtás.
A fűnyíró gép kezelő szervei (kuplung és gázkar) a tolókaron találhatók, csak a központi nyírásmagasság állító van lent a jobb hátsó kerék mellett. Érdekesség, hogy a tolókar magassága állítható, így szó szerint a család apraja-nagyja kényelmesen nyírhatja a füvet, és a teljesen lehajtott tolókar a használaton kívüli tárolást is megkönnyíti.
A fűgyűjtő is különleges; egyesíti a textilgyűjtők és a műanyag gyűjtők előnyeit. Alúl textilből van - erős csúszótalppal -, felül pedig egy kemény műanyag doboz található rajta. A doboz tetején egy szellemes telítettségjelzőt találunk. Amíg a tárolóban szabadon áramlik a levegő, a telítettségjelző apró légcsappantyúja nyitva van, de ha megtelik a tartály, az elfekvő csappantyú jelzi az ürítés szükségességét.
Az AL-KO zászlóshajója - bár nem olcsó mulatság - de 15-20%-kal olcsóbb, mint a vele egy kategóriájú fűnyíró gépek a piacon. (110-115 ezer Ft). Az 52 cm-es vágószélességű gép kisebb testvéreket is kapott. Három különböző 47 cm vágószélességű gép között lehet még választani; a 470 B szintén benzinmotoros, a 470 BR ezen felül kerékhajtással is rendelkezik, a 470 E típusjelzés pedig az elektromotoros változatot takarja.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: fűnyíró, fűnyírás

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Akkus technológia a tavaszi kerti munkákban

Meglepően sok lehetőséget rejt a legmodernebb akkus technológia a kertészkedés területén is! Használjuk hát ki!


Mit tudnak a modern fűnyírók?

Egy modern fűnyíró nem csak a fűnyírásról szól. Ettől sokkal többet tud: a kertből egy kellemes helyet varázsol!