Hőmennyiségmérés lakásonként

Módosítva: 2009-05-20 22:19:34

A távhő felhasználóinak régi igénye a lakásonként teljes önállóságot biztosító szolgáltatás. A fűtés esetében ez a megfelelő műszaki át-alakítás után eddig is biztosítható volt, de a használati meleg víz készítése korábban csak az épület egészére volt lehetséges, így csak az együtt mért hőenergiára vonatkozó költségosztás lehetett az elszámolás alapja.

A felhasználók egyéni igényeinek kiszolgálását, mint komplett rendszert a Főtáv Zrt.-vel egyeztetve dolgozta ki a Líra Kft. és a német Meibes és a hazai Temesi Kft által forgalmazott minihőközponttal tervezi megvalósítani.
A lakásban alkalmazható hőközpont a fűtési igények korlátlan kielégítésére alkalmas, a melegvíz-készítés esetében pedig két teljesítmény-kategóriában készül. A minihőközpont fogyasztók számára megmutatkozó legnagyobb előnye az egyéni igényekhez igazodó szabályozhatóság, a fűtés tetszőleges igénybevétele (akár nyáron is) vagy szüneteltetése, vagyis kialakítása esetében ugyanazt a szabadságot biztosítja a felhasználok számára, mint a hagyományos cirko-fűtés.
A minihőközpont biztosítja az egyedi szabályozást, a Főtáv Zrt. pedig biztosítja a szükséges energiát, valamint a felhasznált fogyasztás lakásonkénti mérését, elszámolását, akár távleolvasással is.
A minihőközpont egyaránt felhasználható meglévő épületek fűtési rendszereinek felújításánál a rendszer teljes átalakítása után, valamint új létesítmények kialakításánál. Alkalmazásával lehetőség van meglévő panelházak távfűtéses rendszerének egyedi, lakásonkénti mérésének kialakítására, vagy meglévő társasházak távhőre kapcsolására. Meglévő épületek esetén természetesen a jelenlegi központi fűtési rendszert teljes egészében el kell bontani, és helyette egy lakásonként önálló rend-szert kialakítani. Ebben a konstrukcióban a minihőközpont biztosítja az egyedi mérés, szabályozás feltételeit, a meleg víz előállítását. Meglévő épület átalakítása esetén a hőközpont és a szükséges átalakítások együttes költsége lakásonként 3-500 ezer forint között változhat. Az átalakítást természetesen az épület valamennyi lakásban el kell végezni.
Új létesítmények esetén pedig egyre inkább elvárás a társasházi lakások fűtési és használati melegvíz-ellátó rendszereinek kialakításakor a felhasznált hőmennyiség egyedi mérése, szabályozása és elszámolása.
A szolgáltató a minihőközpont energiaellátása és a mért fogyasztás elszámolás során a felhasználó igényeihez rugalmasan alkalmazkodik. Ennek részeként a Főtáv Zrt. ingyenesen biztosítja az egyéni hőközpontok mérő-berendezéseit, az épület meglévő hőköz-pontjában szükséges átalakításokat, a táv-adatleolvasáshoz és távműködtetéshez szükséges eszközöket, szerelvényeket. Természetesen lakásonként egyénileg köt szerződést a felhasználókkal, és az egyénileg fizetendő alapdíj mellett a lakásonként mért hőfogyasztás alapján állítja ki a számlát.

Meglévő épületben szükséges átalakítások

Jelenleg egy-egy lakásban több fűtési felszálló vezeték (strang) van. Ez az oka annak, hogy nem lehet egy lakást leválasztani a rendszerről. Ezeket a strangokat meg kell szüntetni, és az egymás fölötti lakásokhoz egy-egy szekunder felszálló strangot kell kiépíteni. Erre a vezetékpárra csatlakozik a lakást ellátó minihőközpont. Az átalakítást az épület valamennyi lakásában el kell végezni.
A minihőközpont rendszerbe állításával az eddigi melegvíz-hálózat - a teljes csőrendszer és cirkulációs rendszer - feleslegessé válik, azt meg kell szüntetni. Ezzel jelentős hibaforrás küszöbölhető ki, és költség takarítható meg. A melegvíz-ellátást a minihőközpontba épített hőcserélő helyben és folyamatosan biztosítja. A fűtési rendszer szekunder strangjának kiépítésével egy időben - a gépészeti rendszerek műszaki állapotára tekintettel - a lakás hidegvíz strangját is célszerű kicserélni. A felújított strangra csatlakoztatható a minihőközpont, amely tartalmazza a már a hitelesített egyéni vízmérőt is.

A távhővel együtt alkalmazott minihőközpont előnyei

 • Nem kell lakásonként kéményt kialakítani
 • Nincs a lakásban gáztüzelés
 • A gáz égéstermék visszaáramlása nem történhet meg
 • Új építésnél a kéményekre és gázvezetékre előírt kötöttségektől mentesül a tulajdonos és a beruházó, a gáz hiányában könnyebben teljesíthetők az építésügyi előírások
 • A minihőközpont közvetlenül csatlakozik az épület fűtési elosztó hálózatához, valamint a hidegvíz-rendszerhez, tehát a lakásig, üzlethelyiségig csupán a hideg víz és a fűtési vezetékpár kiépítése szükséges
 • A használati meleg víz előállítása és elosztása közvetlenül a lakásban történik
 • A minihőközpont után a lakásban vízszintes fűtési és melegvíz-hálózat kerülhet kiépítésre, úgy, mint bármely egyedi készülékkel rendelkező lakásban vagy családi házban
 • Lakáshoz tartozó minihőközpont meglévő épületeknél elhelyezhető a jelenlegi strangban, közös területen, vizesblokkban; új létesítményben pedig bárhol
 • Nincs szükség kiterjedt központi használati melegvíz hálózatra és keringtető rendszerre, ezáltal szinte nincs hővesztesége a melegvíz-szolgáltatásnak
 • Egyedi kombinált készülékekkel és a hozzájuk szükséges kéményekkel szemben alacsonyabb a minihőközpontra kapcsolt távhő beruházási költsége, nincs helyi füstgázkibocsátás
 • A meleg víz hőmérséklete a legnagyobb és a legkisebb vételezési mennyiség között csak +/- 3°C mértékben változik
 • A lakásokban a többi lakótól független fűtési rendszer, az egyéni hőmérséklet-szabályozás érdekében mágnesszeleppel és egy szobatermosztáttal vezérelt, a hőleadók pedig egyedi szabályozókkal is elláthatók

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

farpad avatarja

farpad         Kiegészítés

Lehetséges, de akkor költsége van, hogy a költségmegosztók, általában 14ezer forint/darab árához képest, hogy senki sem fogja megszavazni a vízszintes rendszerrel járó átalakítás több százezer forintos kivitelezését, lakásonként! Marad a költségmegosztó, és sokaknak a fázás, és a rengeteg fűtésszámla.

farpad avatarja

farpad         Költségmegosztó

Távfűtéses, vagy házközponti fűtéses olyan lakások esetében, ahol a fűtéscsövek függőlegesen futnak, nem lehetséges lakásonkénti egyedi hőmennyiség mérése. Van egy téveszme, amit szeretnék eloszlatni. Vannak elektronikus kütyük, amelyeket költségmegosztóknak neveznek. Ezek nem mérőműszerek! Nem képesek mérni az elhasznált hőmennyiséget! Csupán annyira képesek, hogy ha a helyiség és a radiátor hőmérséklete 4.5 kelvin fokkal eltér, akkor egy szám folyamatosan meg felfelé rajuk, ami alapján a műszerek leolvasása után, jellemzően évente, arányba állítják a lakásban lévő kütyük által mutatott számokat, a többi lákásban lévő kütyük számaival, és számolják ki a fűtési költséget. Aki földszinten, első emeleten lakik, és költségmegosztókat akarnak felszerelni, jobb, ha minden eszközzel tiltakozik ellene, mert ezek után fázni fog, és rengeteget fizetni, ha úgy akar fűteni, ahogyan korábban is. Ajánlom mindenkinek, hogy nézzen utána a témának, mert borzasztó eltérések vannak az ilyen épületekben lévő lakások között, és van aki ingyen fűt, míg van, aki egy 41nm-es lakásra is havi 35ezer forint számlát fizet úgy, hogy max. 21 fokosra tudja csak fűteni a lakását, a kedvezőtlen elhelyezkedése miatt. Ahol egyszer megszavazták a költségmegosztókat, ott már változtatni nem lehet, mert a sok jól járó, szinte ingyen fűtő, a kisebbség miatt nem fog már ellene szavazni, vagy a felosztás mértékét módosítani!

Markov avatarja

Markov         Egyedi hőmennyiségmérés

Én a következőképpen tudom:
Az egész egyedi mérés célja, hogy te pont annyit fizess, amennyit használsz. Tehát az elfogyasztott hőt (+alapdíj/készenléti díj, azt nem úszod meg).
De van két aleset: ha a csövezés olyan, hogy minden lakásba kimegy/bejön, akkor ott precízen lehet mérni. Viszont ha a fűtéscsövek függőlegesen mennek, akkor problémásabb. Olyankor is rá lehet tenni a radiátorra egy mérőt, de az nem olyan pontos. Ezt arra használják, hogy a házon belül, egymás között arányosan osszák el a hőhasználatot. Szóval ez is jó.

lalkó avatarja

lalkó         Hőmennyiségmérés

Egyedi hőmennyiségmérés kialakitható
távfűtéses lakásokban?

lalkó avatarja

lalkó         Hőmennyiségmérés

Lehet-e mérni a"elfogyasztott" hőmennyiséget?

Van -e olyan változat hogy csak az elfogyazstott hőért kell fizetni, és miért ninsc?

Lalkó kérdezi.

Raktározott hőenergia

Fűtési és melegvíz-készítési energiáinkat egyre több fajta energiaforrásból szerezzük be. Ezek között előnyben részesítjük azokat, amik ingyen szolgáltatják az energiát (nap, szél), aztán...


Leválás a távfűtésről II. rész

Előző lapszámunkban megpróbáltuk érzékeltetni azt a kálváriát, amit a távfűtési rendszerről leválni szándékozó lakóközösségeknek vállalnia kell. Írásunkban jeleztük, hogy a probléma nem elsősorban...