Digitális kábeltévé

Módosítva: 2014-02-11 12:35:07

Előző lapszámunkban foglalkoztunk a földfelszíni digitális tévéadásokkal, amelyek a tervek szerint a következő évtized első feléig teljesen kiszorítják a hagyományos, analóg műsorszórást. A folytatásban a digitális kábeles műsorközlést járjuk körül.

Reklámokban, híradásokban egyre gyakrabban találkozni a DVB rövidítéssel mely a Digital Video Broadcasting szavak rövidítése, és digitális képtovábbítást, műsorközlést jelent. A DVB konzorciumot 1993-ban hozták létre azzal a céllal, hogy koordinálja a digitális sugárzás szabványainak kidolgozását Európában. A DVB rendszeren belül a T betű (terrestrial) utal a földfelszíni sugárzásra, a műholdast az S (satellite), a kábelest pedig a C (cable) betű jelöli. A DVB-C digitális szolgáltatás megjelenése egy új szintet jelent a kábeltévé előfizetők számára.
A programkínálat növekedése mellett olyan új szolgáltatások is elérhetővé válnak, amelyek a hagyományos (analóg) módon továbbított műsorcsatornák esetén egyáltalán nem lehetségesek. A digitális technológia fejlődésével hamarosan lehetőség nyílik olyan interaktív szolgáltatások bevezetésére is, mint például az igény szerinti videózás (Video on Demand) – ahol mindenki maga választhatja ki, hogy egy műsort mikor kíván megnézni – vagy az egyedi események megtekintése (Pay per View).
A digitális kábeltévé bevezetésének érdekes (ellen)példája Hollandia - csaknem minden háztartásban van kábeltévé –, ahol az emberek nem akartak áttérni a digitális vételre, hiába kínálta fel ezt kétmillió előfizetőjének a szolgáltató, annak minden előnyével és kiegészítő szolgáltatásával együtt. Erre a cég úgy döntött, hogy mindenkinek ingyen megteremti a digitális vétel lehetőségét, majd az analóg terjesztést beszünteti. A "kényszerintézkedést" az motiválta, hogy várhatóan az a szolgáltató tudja megszerezni, illetve megtartani az előfizetőket, amelyik először juttatja be a háztartásukba az úgynevezett set-top-boxot - vagyis azt a "dobozt", amelyik az analóg tévékészüléket alkalmassá teszi a digitális vételre -, s emellett még telefont és internetet is kínál nekik. A szakmabeliek ugyanis biztosak abban, hogy a digitális televíziózás az igen közeli jövőben elindul hódító útjára, még akkor is, ha a nézők - mivel még nem volt módjuk tapasztalni az előnyeit - pillanatnyilag nem mutatnak különösebb érdeklődést iránta.

Milyen előnyökkel jár a digitális szolgáltatás?

1. Minőségjavulás

Jelentősen javul a kép- és hangminőség, mert a digitálisan sugárzott műsorok digitális/analóg jelátalakítás nélkül jutnak el a háztartásokba, az átalakítás negatív minőségi hatásai kiküszöbölődnek, a jeltovábbítás digitális módja érzéketlen a környezeti zavarokra, így ezek nem befolyásolják a kép és hangminőségét. A későbbiekben lehetőség lesz a HDTV azaz a nagyfelbontású tévéadások közvetítésére is, amelyek fogadása az erre előkészített „HDTV Ready” televíziókkal lesz lehetséges.

2. Kényelmi szolgáltatások

Nincs szükség a műsorcsatornák számának megfelelő tárhelyű TV-készülékre. Nem kell bajlódni az új csatornák megjelenésekor vagy csatornaváltozások esetén a TV-készülék beállításával. Az előfizetett digitális műsorcsatornák megjeleníthetőek a képernyőn a „Kép a Képben” formátumú Műsorcsatorna listában, a csatorna kiválasztása innen is történhet. A Parental Lock (Gyerekzár) funkció lehetővé teszi, hogy a korhatáros műsorokat gyermekeink ne nézhessék meg, vagy csak szülői felügyelettel. A digitális műsorok rövidített és részletes tartalmi bemutatása, kezdési időpontja folyamatosan, naprakészen (akár már 3 nappal korábban) megismerhető az ún. Elektronikus műsorkalauzból (EPG).

3. Elektronikus műsorkalauz – Electronic Program Guide (EPG)

Az EPG tulajdonképpen egy elektronikus műsorfüzet, amit a Set Top Box segítségével a TV képernyőjén lehet átlapozni, megtekintve az egyes csatornák műsorait, ezek tartalmát. A rövid leírásokon kívül több hasznos, a műsorokkal kapcsolatos információ is megtalálható az elektronikus műsorfüzet oldalain. Ilyen információk például a műsor rövid, illetve részletes leírása, a korhatárra vonatkozó megjegyzések és egyéb információk.

4. Dolby Digital 5.1

Egyes mozicsatornák (pl. HBO) előfizetői Dolby Digital 5.1-es hangrendszerrel is élvezhetik a filmeket.

Mi szükséges a digitális szolgáltatás igénybevételéhez?

A digitális szolgáltatással igénybevehető műsorcsatornák kódolt formában kerülnek elosztásra az előfizetői hálózaton. Ezért szükséges egy a digitális jelet átalakító vevőberendezés (Set Top Box), valamint egy dekódoló kártya. Set Top Boxra akkor is szükség van, amennyiben maga a tévékészülék digitális, mert a berendezés dekódoló szerepet is betölt. A Set Top Box készülék a televízió AV bemenetére (Scart, RCA bemenet) csatlakoztatható a megfelelő összekötő kábellel. A Set Top Box telepítése és a tévékészülékhez való csatlakoztatása könnyen elvégezhető, szakértelemmel nem rendelkezők számára is. Egy Set Top Box egy televízió készüléket tud kiszolgálni. Több televíziókészüléken történő egyidejű igénybevétel esetén, további Set Top Box-okat kell bérelni vagy vásárolni. A további Set Top Box-ok esetében a digitális csomagok előfizetési díját annyiszor kell megfizetni, ahány beltéri egységen az adott díjcsomag igénybe vétele történik.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Vigyázat! Itt csalnak!

Valószínűleg sok ezer Kft. és Bt. kapott olyan hivatalosnak tűnő levelet, hogy fizessen be gyorsan 24 ezer forintot, mert különben még pótdíjat is kell majd fizetnie.


Digitális képkeretek

Az utóbbi időben lett "sláger" a digitális képkeret, amit feltehetően a digitális fényképezőgépek rohamos elterjedése indikált. Hiszen ma már mindenki szorgalmasan kattogtatja a gépét vagy a...