Alapgépek és tartozékok

Sokoldalú kerti gépek

2010-06-10 14:40:21 |

Mint ahogy a nagyüzemi mezőgazdasági és kertészeti gépek esetén, kicsiben is érdemes követni azt a példát, hogy egy erőgéphez, több munkagépet szerzünk be. Így az alapgépet, a motort tartalmazó egységet csak egyszer kell megvásárolnunk, ám többféle munkafolyamat elvégzésére tehetjük alkalmassá, különféle kiegészítők beszerzésével.

Egy gép, több kiegészítővel

Már az alapgép megvásárlásánál körültekintőnek kell lennünk, ha ahhoz a későbbiekben más munkafolyamatok elvégzésére is alkalmas adaptereket, kiegészítőket szeretnénk beszerezni. Érdemes megnézni az árakat, mert márkától és géptípustól függően lehet, hogy egy már meglévő géphez a kiegészítő vásárlásával járunk jobban, de esetenként az is lehet, hogy az önálló gép vásárlása a jobb megoldás.
Például egy motoros kaszához egy sövénynyíró kiegészítő-elem húszezer forint feletti összegbe kerül. Ez egy jó teljesítményű, erős gép, és benzinüzemű alapgépének (a motoros kaszának) a meghajtása miatt bárhol használható. Azonban különálló sövénynyíró gépet akciósan már 8-9000 forintért is kaphatunk, ez azonban kisebb teljesítményű, és elektromos: tehát csak ott használhatjuk, ahol van áram, és kényelmetlenebb is kicsit a vezeték kerülgetése miatt. Mérlegelés kérdése tehát: van, hogy a külön gép, van, hogy a kiegészítő megvásárlása az előnyösebb.
Utóbbi esetben először is utána kell nézni, hogy az adott márka adott géptípusához milyen kiegészítők vannak forgalomban, mert más márkák kiegészítői általában nem kompatibilisek egymással.

Teljesítménytől a szervízhálózatig

Másik lényeges kérdés a motor teljesítménye. Erre főként motoros kaszáknál ügyeljünk, hiszen egy gyengébb teljesítményű motor is elegendő lehet damilos fűkaszáláshoz, de ha már bozótot is irtanánk vele, fűrésztárcsával, vagy egy kis kapálógépet működtetnénk a motoros kasza alapgépünkkel, ahhoz jelentősebb motorteljesítmény kell. Ha pedig kis teljesítményű alapgépet vásárolunk, akkor már az elején kizárjuk egyes további kiegészítők megvásárlásának a lehetőségét.
Az ár-érték arány figyelembevételekor lényeges kérdés, hogy mennyi garanciát biztosít a gépre a gyártó. A törvényben leírt minimumot kötelező adni, ám egyes cégek ennél hosszabb időre is vállalnak garanciát, ami jó, mert azt jelzi, hogy bíznak termékük minőségében, nem számítanak meghibásodásra ez idő alatt.
Egy-egy gépmárkán belüli típusok elnevezése sokszor változik úgy, hogy maga a gép konstrukciója alig változik egy korábbi típushoz képest. Ez jó, mert ilyenkor kicsit tökéletesítenek rajta, de a lényeg változatlan marad, tehát az alkatrészellátás is biztosított lesz hosszú távon. A teljesen megszűnő márkákkal már problémásabb a helyzet, hiszen bár a törvény szerint még évekig garantálni kell az alkatrészellátást, ez egy már nem gyártott márkánál nem mindig megy zökkenőmentesen.
Egy-egy típusválasztáskor az eddig leírtakon felül érdemes az internetes fórumokon körülnézni, hogy milyenek a felhasználók tapasztalatai az adott gépről. Még vásárlás előtt térképezzük fel azt is, hogy a választott típusú gépnek milyen a szervízhálózata, mert meghibásodás esetén nincs kellemetlenebb, mint egy felülős fűnyírótraktort 40-50 kilométerre elszállítani a javíttatása miatt, ehhez utánfutót szerezni stb.
Ha sikerült kiválasztanunk a megfelelő alapgépet, akkor kertünknek, igényeinknek megfelelően, szépen sorban beszerezhetjük a szükséges kiegészítőket.

Motoros kapák

Korábban már részletesen szóltunk róla, hogy a motoros kapákhoz is számos kiegészítő vásárolható meg, így teljes munkagép sorozatot állíthatunk össze egy motorra, alapgépre alapozva. Szerelhetünk kerekeket rá, és utánfutót mögéállítva ideális kerten belüli szállítójárművet kapunk. A kerekek ahhoz is szükségesek, ha egy tolólapot szerelünk az elejére. Ezzel havat takaríthatunk el, vagy nem túl nagy tömegű dolgokat, például komposztot tolhatunk el a talajon.
Fűnyíró adapter is beszerezhető egyes motoros kapákra alapozva, ez például jóval olcsóbb, mint egy ugyanilyen teljesítményű komplett fűnyíró beszerzése. Ebben az esetben a motor biztosította forgó mozgás tengelykapcsolókkal másmilyen irányú mozgássá alakítható. Barázdanyitó eke, és töltögető eke kiegészítő is szerelhető a motoros kapa alapgépre így speciális kertészeti munkafolyamatok is megoldhatók vele: mint a spárga, burgonya, póréhagyma vagy halványított zeller töltögetése. Motoros kapa alapgéppel kiegészítőként szivattyút is üzemeltethetünk.

Felülős fűnyírótraktorok

A felülős fűnyíró traktorok esetén a fő "melléktevékenység" az utánfutóval való kerten belüli-vagy kívüli fuvarozás lehet.
Itt vásárláskor lényeges, hogy oldalkidobós, vagy hátra kidobós típust választunk, utóbbihoz gyűjtőkosár is szerelhető. Az így összegyűjtött fűkaszálék komposztálható, vagy a fák-cserjék körüli tányér takarására is hasznos, hiszen megakadályozza a gyomosodást, és segít a talaj-nedvességtartalmának megőrzésében, csökkenti a talaj párolgását. Télen kismértékű fagyvédelmet biztosít, és lebomlása során tápanyagot is szolgáltat a növényeknek.

Motoros kaszák

A motoros fűkaszákhoz is számos kiegészítőt vásárolhatunk, aminek köszönhetően a gép felhasználási módja sokoldalúbbá válik. Az olcsóbb benzinmotoros alapgép-típusok már 20 000 forinttól is beszerezhetők helyenként és akciósan, ám ha többféle adaptert is szeretnénk vásárolni majd hozzá, akkor érdemes egy nagyobb teljesítményű és olyan márkájú terméket választanunk, ami számos, az adott típushoz használható kiegészítőt is kínál. Ezeknek a motoros kaszáknak az ára 80 000-130 000 forint körül van. A kiegészítők közül levélfújó 14 000, szélnyíró 20 000, sövény-nyíró adapter 22 000, ágvágó 24 000, kis rotációskapa-fej 31 000 forintért szerezhető be. Az alap mindig a damilos fej, ám a nagyobb teljesítményű típusokon ez tárcsás fűkaszával is helyettesítő, ami már nem csak fű, hanem vastagabb szárú gyomok levágására is alkalmas.
A bozótvágó tárcsa - ami leginkább egy körfűrész fogazott korongjára hasonlít - is jó szolgálatot tehet elhagyatott területek kitisztításakor, hiszen ez a vékonyabb, de már fásodott szárú növényeket is levágja.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Makita fűnyírók

A Makita 1915-ös alapítása óta, az évek folyamán a világ számos országában jelenlevő multinacionális vállalattá fejlődött. Folyamatosan bővülő termékpalettájának kialakításánál a szigorú japán...


Gyorsan tölthető lítium akkumulátorok

Negyed óra alatt feltölthető akkumulátor, ami akár egy hétig ellátja energiával mobil eszközünket? A közeljövőben már ilyen áramforrásokkal találkozhatunk.