Dekoratívak és egyszerűen alkalmazhatók

Perforált lemezek a lakásban

A lakások berendezését számos új alapanyag alkalmazásával tehetjük változatosabbá, úgymond trendivé. Ezek közül az új gyártási technológiával készülő perforált lapanyagok nagyon kreatív lehetőségeket teremtetnek az új és izgalmas belsőépítészeti felületek kialakítására, sőt még bútor- és egyéb felületek utólagos módosítására is módot adnak. A vonzó tulajdonságokkal bíró perforált lemezek felhasználásához íme néhány jellemző tulajdonságuk és technológiai fogás, amely megkönnyíti az alkalmazásukat.

E dekoratív lemezek MDF anyagból préselt, általában 3-4 mm vastagságú és 620-1200x1030-2500 mm méretű táblák, amelyeknek felületét soros elrendezésű és különféle alakú, méretű nyílások törik meg. Áttört felületük adja míves hatásukat, amelyet a különféle felületi bevonó anyagok alkalmazásával lehet még alkalmasabbá tenni a legkülönfélébb berendezési tárgyak és felületek összehangolt és dekoratív megvalósítására. Hatásuk mindenkor attraktív, különösen, ha a célnak leginkább megfelelő bevonatú anyagokra esik a választás. A választékuk ugyanis nemcsak a mintázat, hanem a lemezek különféle bevonatai tekintetében is igen nagy.
A perforált lemezek natúr, tehát fedőanyag nélkül is beszerezhetők, ám ezeket utólag festett bevonattal célszerű az alkalmazott környezet színvilágához igazítani. Az igényesebb berendezési tárgyakhoz vagy burkolati elemekhez jobban illenek a különböző lombos fa furnérbevonatú, ám kezeletlen lemezek. Ezen kívül beszerezhetők egy- és két oldalán laminált felületű perforált lemezek is. A színfurnér felületűeket lakkozva, vagy igényesebb esetekben megfelelő tónusú lakkpác felhengerlésével, vagy szórással szinte bármilyen fafajtához igazítva lehet beépíteni. Ez a kopásnak túlzottan nem igénybevett tárgyakon ad gyors és jó eredményt.
A pelforált lemezek másik nagy csoportjába az egy- és két oldalukon laminált lemezek tartoznak. Ezek kopásállóbb bevonatúak, és az ismertebb fafajokra (bükk cseresznye fenyő juhar tölgy stb.) jellemző színtónus és erezetrajz dominál a felületükön. Ezen kívül színes PVC-ből és 1 mm-es fémlemezből készült perforált lemezek is beszerezhetők. Ezek kimondottan kültéri igénybevételre, míg az MDF alapúak beltéri használatra alkalmasak.
A perforációk mintázata - a szabályos kör alaktól a hatszögű nyílásokig - igen változatos, ezek mindig diagonális elrendezésben törik meg a lemezek felületét. A mintázatok sűrűsége, azaz minták középtávolsága is változó, így igen változatos összhatású lemeztáblák között lehet válogatni.
Mivel a viszonylag vékony lemezek önmagukban inkább csak fedőburkolatként felerősítve lennének felhasználhatók, a más célra történő felhasználásukat ötletes Box léccsalád felhasználása teszi könnyebbé. A keretlécek anyag a gőzölt 20x20x1000, 2000 mm-es bükkfa, amelyek funkciójuknak megfelelő horonnyal vannak ellátva. Így a leendő tárgy keretét mindig a célnak megfelelő profilból méretre szabott lécekből összeragasztott vázkeret alkothatja, és annak a hornyába ragasztott perforált lemez betétek már szilárd egységet alkotnak.
A lemezek méretre szabása könnyű, kézi vagy gépi fűrésszel gyorsan darabolhatók. A színfurnérozott darabokat azonban előzőleg a vágás vonalában ajánlatos éles szikével átvágni, hogy a vágószerszám kilépő fogai ne szakítsák fel a faanyag szálait.
A lemezek bizonyos határok között száraz állapotban ívelt felületűre is formálhatók, de ehhez a keretszerkezetet e célra megfelelően elő kell készíteni, mert ez végzi végső soron a hajlítást. Ez natúr lemezeknél könnyebb, mint a szendvics-szerkezetű furnér-, vagy a laminált anyagoknál, amelyeknél fokozottan fenn áll a bevonó réteg berepedésének veszélye.
A hajlítás sugarát természetesen a perforáció sűrűsége is befolyásolja. Akár egyenes, akár ívelt keretbe kerül a perforált betétlap, a horonyba ragasztásához csupán erős faragasztó szükséges. Egyes estekben, ha pl. fóliázott Falco ajtókeret léceket használunk, akkor a nagyobb horonyméret miatt hézagoló lécek beragasztására is szükség lehet. A szegélykeretezéshez használhatók a különféle fazonú párkány- és bútor díszlécek is, ha azok színtónusukban hasonlóak a lemez színével.
A felületkikészítést igénylő felületeket pácolással és lakkozással, vagy lakkpácot használva hozhatjuk színtónus tekintetében a többi berendezési tárggyal összhangba. E művelethez csiszolt, teljesen tiszta, pormentesített felület szükséges, a bevonó anyag felhordásához pedig plüss lakkozó hengert célszerű használni. Így a színező anyag egyenletes rétegben és foltmentesen fedi le a felületet, és a perforációkba szinte alig kerül színezék, ami esztétikailag fontos. Ecsettel ez aligha megoldható. A natúr felületű anyagoknál pedig csak oldószeres festékeket célszerű használni. A darabokat mindig csak felületkikészítés után erősítsük össze, a kitüremlett ragasztót pedig azonnal teljesen töröljük vissza, mert a nyomai később már nehezen távolíthatók el.
A perforált lemezeket különféle díszítményként is lehet alkalmazni. A mintázatok szimmetrikus elhelyezkedésére mindenkor ajánlatos nagy figyelmet fordítani, mert - különösen a ritka mintázatú lemezeknél - ez a hiba nagyon szembeötlő lehet, amit utólag ritkán lehet korrigálni. Ez különösen érvényes pl. ajtóbetéteknél, ahol a minták szabályos folyamatossága szinte alapkövetelmény.
A vékony perforált lemezek alkalmasak különféle bútorfelületek, ajtólapok megújítására, átformálására. Különösen érdekes hatás érhető el a színes, laminált ajtókra felerősített perforált lemezekkel, amelyeknek nyílásain áttűnik az alatta levő felület színe. A lemez felragasztásához csak a hátoldalon a minták közé és a szélek mentén kinyomott kevés faragasztó szükséges, ami lepréselést követően kellő szilárdsággal rögzíti a lemezt a régi ajtólapra. Az élek lefedéséhez pedig elégséges a felvasalható színfurnér élfólia felvasalása, és az ajtólap máris teljesen átalakul. Íróasztalok előtt is nagyon dekoratív a keretbe foglalt elülső takarólap, amit készen vásárolható konzolok segítségével lehet a lábak közé felfogatni.
Nagy dísznövényekhez való tároló láda kialakításakor díszítő betétként is előnyösen alkalmazhatók a különféle perforált lemezekből kiszabott és a kávába épített betétek. A betétek formáját ilyenkor úgy célszerű megválasztani, hogy a leeső hulladék minél kevesebb legyen. A láda szilárdságát természetesen a fakáva adja, a betét csak díszként funkcionál.
Nagyobb jellegtelen falfelületek, vagy burkolatrészek igényes kialakításakor szintén kézenfekvő a perforált lemezeket választani, mert szinte minden stílusirányzathoz jól illeszthető, és természetes anyaga miatt különleges látványt biztosít a berendezett helyiségnek.
Az újabb, ornament bordűr változatok pedig díszítő betét formájában tehetik egyedivé az egyébként igényesen megformált berendezési tárgyakat. Ezek 9-14 cm szélességű, mintától függően 1,1-3,3 mm vastagságú és 1 m hosszúra szabott elemekként szerezhetők be, felületüket csiszolással kell finomítani. Felületkezelésüket a már leírtakkal megegyezően kell elvégezni. Ezek alkalmazása - igényes ornamentikájuk miatt - azonban nagyobb figyelmet érdemel.

Forrás: perfetti

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: perforált, lemez, perfetti

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Csináld magad gipszkartonból

MESTER+Sokan úgy tartják, hogy a gipszkartont kifejezetten az öntevékeny barkácsolóknak találták ki. A könnyű súlyú építőanyagot sok helyen megvásárolhatjuk, személyautóval hazavihetjük, és...


Acéllemez lapradiátorok Magyarországon

Az acéllemez lapradiátorok népszerűsége, keresettsége és elterjedtsége immár vitathatatlan tény. A gyártóknak a műszaki fejlesztések során lépést kell tartani a vevők és a szerelők (végső soron a...