A festés is segíthet

Penészes falak

Miért penészedik otthonunk valamelyik helyiségének a fala? A kiváltó okok különfélék lehetnek. A falakon megjelenő penész csak a számára kedvező körülmények között alakul ki, ezt pedig az adott az adott falfelület körüli légtér túl magas nedvességtartalma teremti meg. A lakások páratartalma 40-60% között élettanilag elfogadható, ám arról nem szabad megfeledkezni, hogy a puszta jelenlétünkkel is állandóan és folyamatosan növeljük otthonunk páratartalmát. Ezen felül az otthoni tevékenységeink is gyakorta megnövelik a helyiségek páratartalmát. Az életvitelünkből adódó páraképződés ideális esetekben nem okoz gondot, ha a helyiségek alapos légcseréjéről rendszeresen gondoskodunk. Gond akkor van, ha a körülmények megváltoznak, és a lakásban megnő a páratartalom, mert ennek következtében megjelennek a penészfoltok.

A penészesedés okai

A penészesedés adódhat a falak rossz szigeteléséből, a falakba felszivárgó talajvíz miatt, a szigeteletlen hőhidak túlzott páralecsapódásából és nem utolsó sorban a lakás légtömörségéből, azaz huzatmentességéből. A lakásban élőknek szinte minden tevékenysége párát „termel”, szó szerint minden levegővétellel párásítják a helyiségek levegőjét. A főzés, fürdés tovább növeli a levegő páratartalmát. Ezt pedig csak gyakori és alapos szellőztetéssel lehet az ideális értékre csökkenteni. Tehát akár több körülmény együttes eredménye is lehet a falakon megjelenő penész.
A vizesedő falakon kívül és belül is szemmel láthatók a talajból felszivárgó víz nyomai. Ezen különböző módokon lehet segíteni (falszárítási módszerekről többször írtunk már), mint ahogyan a hőhidakon lecsapódó pára ellen is jól átszellőzött külső szigeteléssel lehet védekezni. A falakat belül pedig ajánlatos kellő átszellőzést biztosító festékkel bevonni.
Ha a nyílászárók cseréjével megszüntettük a huzatot okozó réseket, ezzel az állandó levegőcsere is megszűnik, és a levegő páratartalma is megnövekszik. Ezért szükséges a gyakori szellőztetés, amivel csökkenthető a helyiségek levegőjének a páratartalma. A kereszthuzat erre a legalkalmasabb, különben a légáramlás nem lesz kellően intenzív, és csak a meleg levegő szökik ki az ablakon, a pára mennyisége azonban csupán csekély mértékben fog csökkenni. Erre elsősorban a téli időszakban van szükség, hiszen nyáron nyitva van az ablakok legtöbbje, és a levegőcsere szinte állandónak mondható. Ezért is alakul ki a falak penészesedése a hidegebb hónapokban.
Ha viszont a penész már megtelepedett a lakásban, azt mielőbb el kell tüntetni. Az enyhébbnek mondható esetekben különféle gombaölő vegyszerekkel és gombásodás gátló falfestékek alkalmazásával ezt nem is olyan nehéz megoldani. A vegyszeres kezelés azonban csak 2-3 évig hatásos, ha a penészesedést előidéző okokat nem szüntetjük meg.

Penész lemosók, eltávolítók, fertőtlenítők

Jellemzőjük, hogy többnyire csak bevonatrendszerben alkalmazva hatásosak. Léteznek önállóan alkalmazható szerek is, amelyek a mélyen elszennyeződött falakon és tapétán is jól használhatók. A gél állagú szerek pl. minden felületre alkalmasak, klórmentesek, nem fakító a hatásuk, de főként szilikát és mészfestékek alá valók.
A vizes oldatú gombaölő-szerek és lemosók a fal pórusaiba mélyen megtelepedett gombákat is elpusztítják. A szerek bármelyikét ecsetelve, vagy hengerelve kell felhordani, szórásuk nem ajánlott. A művelet közben a falról lemálló részeket glettelni kell, majd azt is gombaölővel kezelve kell a fertőzéstől védetté tenni. A szerek bármelyike éveken át megakadályozza a penészfoltok kialakulását. A penésztől megtisztított falakra azonban csak gombaölő adalékot tartalmazó vagy gombaölővel bekevert és a fal átszellőzését biztosító festékeket érdemes felhordani.

Penészgátló festékek

A penészesedés elterjedésére utal az a tény, hogy a nagy festékgyártók többféle, penészgátló adalékot tartalmazó falfestéket is készítenek. Alkalmazásuk előtt mindenkor ajánlott a penészes falakról nedvesen eltávolítani a gombás fertőzést. Ajánlatos még a régi festékréteget is levakarni a fertőzött részekről. E műveletet csak nedvesen szabad elvégezni, különben a levegőbe került gomba spórák az egészséges falakat is megfertőzhetik. A nedvesen levakart kaparékot pedig fóliazsákba rakva távolítsuk el a lakásból. A kiglettelt falat is ajánlott gombaölővel lehengerelve védetté tenni, majd száradás után következhet a falak újra festése, amihez kimondottan gombaölő adalékot is tartalmazó falfestéket célszerű használni. Ha azonban a gombásodást előidéző okokat nem szüntetjük meg, akkor a festés csak 2-3 évig gátolja a gombás gócok kialakulását, utána alapos felületi tisztítást követően lehet csak újból kifesteni a helyiséget.

Penészes tapéták

Ha a fertőzés még nem vált akuttá, a felületi kezelés is hatásos lehet. Ilyen esetekben olyan önálló anyagot célszerű használni, amely a felületre ecsetelve eltünteti a penészfoltokat, és néhány évig gátolja az újabb penészesedést. Mivel elszíneződést nem okoz, főként tapétázott felületek gombátlanításánál előnyös a használata. Ha azonban a kezelés hatástalannak bizonyulna, akkor az eltávolítását követő tapétázásnál már a ragasztóba is keverjünk erre alkalmas gombaölő szert. Ez fugázó anyagba keverve is hatásosan gátolja a penészgombák megtelepedését a csempefugákon.
A penészgátlók természetesen fokozatosan elveszítik a hatékonyságukat, és akkor újból megjelenhetnek a penészes foltok a falakon. Ha az előidéző okokat nem szüntetjük meg, akkor számoljunk azzal, hogy igen gyakran kell a fertőzött falu helyiségeket festeni, vagy tapétázni, mert a penészgombák mindig megtalálják a számukra előnyös életfeltételeket a nyirkos falrészeken.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: penész, gombaölő

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Penészeltávolítás

A penészgombák élővilágunk szerves részét alkotják, otthonainkban azonban kimondottan káros a megtelepedésük. Nemcsak az elhanyagoltság látszatát keltik, de veszélyeztetik az egészségünket is....


Penészes falak ellen

Ha azt tapasztaljuk, hogy lakásunk falain penész­gombák, sötét foltok jelennek meg, akkor mindenek előtt az okokat kell felderítenünk. A gombák ugyanis akkor tudnak megtelepedni és szaporodni a...