Száraz szigetelőlemez

MASTERCLIMA© és MASTERCLIMA plus©

Módosítva: 2011-09-04 19:26:41

A magyarországi lakásállomány, illetve a középületek egy jelentős részénél is találkozhatunk nedves, penészes épületszerkezetekkel. Ezek lehetnek régi, és új építésűek egyaránt, de a panellakások egy része is ilyen.

A falszerkezetek nedvesedésének néhány oka:

 • Nem megfelelő a fal hőszigetelése.
 • Hőhidas szerkezet.
 • Nagy relatív légnedvesség a belső térben.
 • Rossz vagy elöregedett talajvíz elleni szigetelésen keresztül a falazatba felszívódó talajnedvesség stb.

A nedves felületen könnyen megtelepedhetnek a levegőben mindenütt jelen levő gombák spórái, amelyek gyorsan elszaporodhatnak. Ennek látható jelei a penészfoltok. A penészesedés – a dohos, büdös szagon kívül – súlyos egészségügyi problémák kiváltója is lehet. A penészfoltok eltüntetésére több módszer terjedt el, de a legtöbb esetben ez csak tüneti kezelést jelent, mivel nem az okokat szünteti meg. A penészesedés rövid időn belül újra jelentkezik.
Ennek a problémának a végleges megoldása lehet egy Magyarországon nemrég bevezetésre került új termék, a Promat cég által gyártott és kizárólag a saját kereskedőhálózatán keresztül forgalmazott MASTERCLIMAŽ száraz kalciumszilikát alapú szigetelő lemez. A speciálisan kifejlesztett MASTERCLIMAŽ száraz szigetelő lemez a fenti hibák kiküszöbölésére a következő tulajdonságai miatt alkalmas:

 • Magas kapillaritása miatt kiszárítja a falat, úgy, hogy a felülete száraz marad, így a nedves környezetet igénylő penészgombák nem tudnak megtelepedni rajta.
 • Szabályozza a páratartalmat, javítva a belső klímát.
 • Emeli a fal belső oldali hőmérsékletét, javul a hőérzet.
 • Lúgos kémhatása (pH érték kb. 10) is megakadályozza a gombák megtelepedését, megszűnik a dohos, kellemetlen szagterhelés is.
 • Hőszigetelő képessége is kiváló. A referencia beépítések ellenőrző mérései folyamatban vannak.
 • Nem éghető A1 besorolású.

Külön előnye, hogy helyi meghibásodások esetén is alkalmazható, amikor csak egy-egy helyiség küszködik penészesedési gondokkal. Műemléki építmények, alagsori helyiségek, tárolók szigetelésére is alkalmazható. Semmiféle környezeti és egészségügyi károsító hatása nincs.
A MASTERCLIMA plusŽ előnyös alternatívát ad az átnedvesedett és sószennyezett (köznyelven salétromos) falak utólagos belső felújítására. A lemezek beépítése egyszerű, biztonságos, gyors. A helyszíni élőmunka igény minimális, továbbá bármikor – télen-nyáron is – alkalmazható.
Magyarországon 2003 tele óta készültek referencia beépítések panellakásokban és családi házakban (Budapest, Dunaújváros, Győr, Miskolc, Székesfehérvár). Az azóta elvégzett vizsgálatok egyértelműen igazolták az elvárásokat. A lakások falai szárazak, penészmentesek lettek, egészséges életkörülményeket teremtve a bennük lakók számára.

BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ

Felületelőkészítés:

 • a penészes felületet vegyszeres vízzel kell lemosni (Hypó, Domestos vagy gombaölő szerek). Szárazon TILOS a penészfoltokat ledörgölni a spórák szétszóródásának veszélye miatt!
 • A régi festéket, tapétát, gipszes és a műanyag kötőanyagú alapgletteléseket és egyéb szennyeződéseket el kell távolítani, le kell kaparni.
 • A laza, málló vakolatot is el kell távolítani.
 • A nagyobb felületi hiányokat meszes, cementes vakolattal kell besimítani. Kisebb felületi hiányok esetén elegendő a rendszerragasztó használata.

A lapok felhelyezése:

 • A lapok ragasztásához csak az LB KNAUF ragasztótapasza használható.
 • A zsákos por alakú tapaszt a helyszínen az előírás szerinti vízmennyiséggel összekeverjük, majd fogazott spatulyával a felületre felhordjuk.

FONTOS: a ragasztótapaszt teljes felületre kell felhordani, ellentétben a külső hőszigetelésnél megszokott pontszerű vagy sávos ragasztással!

 • A lapokat a ragasztóba – enyhén mozgatva – bele kell nyomni. Figyelem: sokáig nem lehet a lapokat mozgatni, mert nedvszívó hatásuk miatt a ragasztó gyorsan meghúz!
 • A lapok oldaléleire is ragasztót kell kenni, az érintkezési fugák nem maradhatnak ragasztó nélkül!
 • Nagyobb felületeken a lapokat célszerű kötésben elhelyezni.
 • Egyéb rögzítés nem szükséges.
 • A lapok könnyen darabolhatóak. Javasoljuk a kézi rókafarkú fűrész használatát. Gépi vágás esetén nagy a porképződés. A konnektorok helyét fúróba befogott körkivágókkal lehet kivágni.
 • Amikor a lapok szilárdan tapadnak a helyükön, kezdhető a glettelés. A glettelésre a ragasztótapasz higított változatát használjuk. Figyelem: a lapok nagy nedvszívó hatása miatt nem célszerű egyszerre túl nagy felületet befogni, mert a glettanyag hamar meghúz! Általában elég az egyszeri glettelés, de ha a felület nem teljesen sima, még egyszer át kell glettelni. Más glettanyagot használni TILOS!

Felületképzés:

 • a lapok felülete általában már 24 óra után festhető. A festést kizárólag páraáteresztő festékkel szabad elvégezni! Ezek a különféle szilikát bázisú, mészalapú, vagy egyéb festékek, pl. Poli-Farbe, ZEUS, NATURIT stb. Bármilyen polimer diszperziós festék használata TILOS!
 • Tapétázni is kizárólag páraáteresztő tapétával szabad (pl. fűrészporos tapéta). Műanyag alapú tapéta használata TILOS. A tapétát festeni csak a fenti festékekkel szabad!

Mivel az egész rendszernek a belső tér felé páraáteresztőnek kell lennie, a teljes beépítés során semmilyen párafékező, párazáró anyagot nem szabad használni. Csak a fenti előírások betartása mellett működik a rendszer, és szünteti meg a fal nedvesedését és penészesedését!

Smudla Mihály

A termék magyarországi rendszergazdája az ERAMIS Energetikai és Szigeteléstechnikai MÉRNÖKIRODA Kft. melynek feladata a műszaki és beépítési szaktanácsadás, továbbá a kereskedelmi forgalmazás. Ha bármilyen kérdése merülne fel, hívja a Rendszergazdát:
Tel.: 30-950-9833
Tel./fax: 26-360-361
www.promat.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Konvektorok szélfogói külső hőszigeteléseknél

A gázkonvektoros fűtés ugyan nem igazán korszerű és környezetkímélő, ám más előnyei miatt nagyon elterjedt fűtési mód. Az égéshez szükséges légcsere gyárilag biztosított, a kivezető parapet...


Hangszigetelés: Rigips, a csend záloga

Nyugodt álmot és zavartalanul végezhető otthoni tevékenységeket biztosítanak a Rigips hangszigetelt falai, illetve falburkolatai. Új lakások építésekor, régi lakóterek felújítása során, illetve...