Száraz szigetelőlemez

MASTERCLIMA© és MASTERCLIMA plus©

Módosítva: 2011-09-04 19:26:41

A magyarországi lakásállomány, illetve a középületek egy jelentős részénél is találkozhatunk nedves, penészes épületszerkezetekkel. Ezek lehetnek régi, és új építésűek egyaránt, de a panellakások egy része is ilyen.

A falszerkezetek nedvesedésének néhány oka:

 • Nem megfelelő a fal hőszigetelése.
 • Hőhidas szerkezet.
 • Nagy relatív légnedvesség a belső térben.
 • Rossz vagy elöregedett talajvíz elleni szigetelésen keresztül a falazatba felszívódó talajnedvesség stb.

A nedves felületen könnyen megtelepedhetnek a levegőben mindenütt jelen levő gombák spórái, amelyek gyorsan elszaporodhatnak. Ennek látható jelei a penészfoltok. A penészesedés – a dohos, büdös szagon kívül – súlyos egészségügyi problémák kiváltója is lehet. A penészfoltok eltüntetésére több módszer terjedt el, de a legtöbb esetben ez csak tüneti kezelést jelent, mivel nem az okokat szünteti meg. A penészesedés rövid időn belül újra jelentkezik.
Ennek a problémának a végleges megoldása lehet egy Magyarországon nemrég bevezetésre került új termék, a Promat cég által gyártott és kizárólag a saját kereskedőhálózatán keresztül forgalmazott MASTERCLIMAŽ száraz kalciumszilikát alapú szigetelő lemez. A speciálisan kifejlesztett MASTERCLIMAŽ száraz szigetelő lemez a fenti hibák kiküszöbölésére a következő tulajdonságai miatt alkalmas:

 • Magas kapillaritása miatt kiszárítja a falat, úgy, hogy a felülete száraz marad, így a nedves környezetet igénylő penészgombák nem tudnak megtelepedni rajta.
 • Szabályozza a páratartalmat, javítva a belső klímát.
 • Emeli a fal belső oldali hőmérsékletét, javul a hőérzet.
 • Lúgos kémhatása (pH érték kb. 10) is megakadályozza a gombák megtelepedését, megszűnik a dohos, kellemetlen szagterhelés is.
 • Hőszigetelő képessége is kiváló. A referencia beépítések ellenőrző mérései folyamatban vannak.
 • Nem éghető A1 besorolású.

Külön előnye, hogy helyi meghibásodások esetén is alkalmazható, amikor csak egy-egy helyiség küszködik penészesedési gondokkal. Műemléki építmények, alagsori helyiségek, tárolók szigetelésére is alkalmazható. Semmiféle környezeti és egészségügyi károsító hatása nincs.
A MASTERCLIMA plusŽ előnyös alternatívát ad az átnedvesedett és sószennyezett (köznyelven salétromos) falak utólagos belső felújítására. A lemezek beépítése egyszerű, biztonságos, gyors. A helyszíni élőmunka igény minimális, továbbá bármikor – télen-nyáron is – alkalmazható.
Magyarországon 2003 tele óta készültek referencia beépítések panellakásokban és családi házakban (Budapest, Dunaújváros, Győr, Miskolc, Székesfehérvár). Az azóta elvégzett vizsgálatok egyértelműen igazolták az elvárásokat. A lakások falai szárazak, penészmentesek lettek, egészséges életkörülményeket teremtve a bennük lakók számára.

BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ

Felületelőkészítés:

 • a penészes felületet vegyszeres vízzel kell lemosni (Hypó, Domestos vagy gombaölő szerek). Szárazon TILOS a penészfoltokat ledörgölni a spórák szétszóródásának veszélye miatt!
 • A régi festéket, tapétát, gipszes és a műanyag kötőanyagú alapgletteléseket és egyéb szennyeződéseket el kell távolítani, le kell kaparni.
 • A laza, málló vakolatot is el kell távolítani.
 • A nagyobb felületi hiányokat meszes, cementes vakolattal kell besimítani. Kisebb felületi hiányok esetén elegendő a rendszerragasztó használata.

A lapok felhelyezése:

 • A lapok ragasztásához csak az LB KNAUF ragasztótapasza használható.
 • A zsákos por alakú tapaszt a helyszínen az előírás szerinti vízmennyiséggel összekeverjük, majd fogazott spatulyával a felületre felhordjuk.

FONTOS: a ragasztótapaszt teljes felületre kell felhordani, ellentétben a külső hőszigetelésnél megszokott pontszerű vagy sávos ragasztással!

 • A lapokat a ragasztóba – enyhén mozgatva – bele kell nyomni. Figyelem: sokáig nem lehet a lapokat mozgatni, mert nedvszívó hatásuk miatt a ragasztó gyorsan meghúz!
 • A lapok oldaléleire is ragasztót kell kenni, az érintkezési fugák nem maradhatnak ragasztó nélkül!
 • Nagyobb felületeken a lapokat célszerű kötésben elhelyezni.
 • Egyéb rögzítés nem szükséges.
 • A lapok könnyen darabolhatóak. Javasoljuk a kézi rókafarkú fűrész használatát. Gépi vágás esetén nagy a porképződés. A konnektorok helyét fúróba befogott körkivágókkal lehet kivágni.
 • Amikor a lapok szilárdan tapadnak a helyükön, kezdhető a glettelés. A glettelésre a ragasztótapasz higított változatát használjuk. Figyelem: a lapok nagy nedvszívó hatása miatt nem célszerű egyszerre túl nagy felületet befogni, mert a glettanyag hamar meghúz! Általában elég az egyszeri glettelés, de ha a felület nem teljesen sima, még egyszer át kell glettelni. Más glettanyagot használni TILOS!

Felületképzés:

 • a lapok felülete általában már 24 óra után festhető. A festést kizárólag páraáteresztő festékkel szabad elvégezni! Ezek a különféle szilikát bázisú, mészalapú, vagy egyéb festékek, pl. Poli-Farbe, ZEUS, NATURIT stb. Bármilyen polimer diszperziós festék használata TILOS!
 • Tapétázni is kizárólag páraáteresztő tapétával szabad (pl. fűrészporos tapéta). Műanyag alapú tapéta használata TILOS. A tapétát festeni csak a fenti festékekkel szabad!

Mivel az egész rendszernek a belső tér felé páraáteresztőnek kell lennie, a teljes beépítés során semmilyen párafékező, párazáró anyagot nem szabad használni. Csak a fenti előírások betartása mellett működik a rendszer, és szünteti meg a fal nedvesedését és penészesedését!

Smudla Mihály

A termék magyarországi rendszergazdája az ERAMIS Energetikai és Szigeteléstechnikai MÉRNÖKIRODA Kft. melynek feladata a műszaki és beépítési szaktanácsadás, továbbá a kereskedelmi forgalmazás. Ha bármilyen kérdése merülne fel, hívja a Rendszergazdát:
Tel.: 30-950-9833
Tel./fax: 26-360-361
www.promat.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Közel nulla energetikai szint

Többször írtunk már arról, hogy 2019 elejétől új épületre csak akkor kaphatunk használatbavételi engedélyt, ha az megfelel aköltségoptimalizált követelményszint hatósági előírásainak.


Penészmentesítés garanciával

Biztosan Ön is kipróbált már sokféle "penésztelenítő" terméket, és mindegyikkel rövidebb-hosszabb idő után kudarcot vallott. Aztán jöttek a páramentesítés különböző módjaira kitalált gépek,...