Szelektíven gyűjthető háztartási hulladékok

Hazánkban a rendszerváltás óta pozitív változások történnek a hulladékgyűjtésben és hasznosításban. Nőtt az emberek környezettudatossága, és az utóbbi években elterjedtek a szelektív hulladékgyűjtő szigetek is. Cikkünkben tanácsokat kívánunk adni a nem komposztálható háztartási hulladékok kezeléséhez.

A hulladékképződés megelőzése

A legegyszerűbb, ha már a folyamat elején gátat szabunk a hulladékképződésnek. Ehhez álljon itt néhány tanács:

  • Tervezzünk havi és heti bevásárlásokat, így egyszerre nagyobb tömegben tudunk vásárolni, és előre ki tudjuk választani az üzletet is!
  • Kérdezzük meg rokonainkat, barátainkat és szomszédainkat, hogy ők miképpen tudnak takarékoskodni.
  • Gondoskodjunk előre arról, hogy miképpen fogjuk hazaszállítani a megvásárolt termékeket! Használjunk textiltáskát vagy kosarat.
  • Keressük a boltokban környezetbarát termékeket!
  • Mindig figyeljünk oda, hogy a termékért fizessünk, ne a csomagolásért! Sokkal jobban megéri kimért terméket venni!
  • Mindig nagyobb kiszerelést válasszunk és koncentrátumokat, utántöltőket vegyünk!
  • Minél egyszerűbb egy termék külső borítása, annál inkább alkalmas arra, hogy szelektíven gyűjtsük, majd átadjuk újrahasznosításra.
  • Nézzük meg az áru szavatossági határidejét, különben könnyen vásárolhatunk olyasvalamit, amit nem tudunk időben felhasználni!
  • Használjunk a gyermekjátékokban, elektromos gépekben újratölthető akkumulátort. Igaz, hogy egyszeri kiadásként ez a drágább megoldás, de hosszútávon sokkal jobban megéri.
  • Ha tehetjük, vegyünk inkább „újrapapírból” készült termékeket (pl. iskolai füzet, WC-papír, boríték stb.)!

Szelektív hulladékgyűjtés

Szelektív hulladékgyűjtésnek nevezzük azt a folyamatot, amikor valaki a háztartásban keletkező, a számára már felesleges, de hasznosítható anyagokat külön gyűjti, és megfelelő módon adja tovább hasznosításra, ipari feldolgozásra. Amennyiben jó minőségű válogatott hulladékot kívánunk nyerni, az osztályozást a hulladék keletkezési helyén kell elvégezni, azaz az egyes háztartásokban, gyárakban, hivatalokban és intézményekben stb. A szelektíven gyűjtött háztartási szilárd hulladék értékes, hiszen újrahasznosítható. Másodnyersanyag keletkezik belőle, amit újra fel lehet használni termékgyártáshoz (pl. papírból újra papír). A másodnyersanyagok felhasználása ugyanakkor jelentős energia- és nyersanyag-takarékossággal is jár, mivel ezek a folyamatok már kevesebb technológiai lépést igényelnek. A szelektív hulladékgyűjtéshez sem nagy beruházásra, sem nagyobb helyre nincs szükség. Csupán a lakásban lévő hulladékgyűjtő edényünket kell két kisebbre cserélni. A „szelektív gyűjtő” lehet egyszerű papírdoboz is, hiszen a tisztán, külön gyűjtött hulladék nem szennyezett, száraz és nincs szaga.

Mit, hova dobhatunk a hulladékgyűjtő-szigeteken?

Papír: A háztartásokban keletkező papírhulladékok között nagyon sokféle és különböző minőségű papír fordul elő. A hasznosítás alapfeltétele az, hogy a hulladékpapír ne legyen szennyezett. Szintén fontos, hogy a hulladékpapírok közül eltávolításra kerüljenek a fóliázott, esetleg kevert anyagú, laminált vagy felületkezelt papírok mielőtt a hulladékpapír a gyűjtőbe kerül. A begyűjtött papírhulladékokat elsősorban anyaguk szerint (újságpapír, kartonpapír, papírtartalmú többrétegű italosdoboz) válogatják szét. A tiszta papírokat kék színű konténerben gyűjtik.

Műanyag: A műanyagok hasznosítása komplex feladat, mert ennek az anyagtípusnak számos különböző típusa van forgalomban. Gyakran ugyanannak a műanyagnak sem azonos az összetétele, mert a gyártás során erősítő anyagokat, töltőanyagokat, színezőanyagokat kevernek az alapanyagába. Emiatt a műanyagokat a szelektív hulladékgyűjtés során csak, mint vegyes műanyagot lehet gyűjteni, ezt követően pedig feldolgozás előtt kell anyagfajták szerint szétválasztani őket.
A begyűjtött műanyag csomagolóanyagokat a válogatóban fajtánként válogatják szét, majd tömörítéssel bálázzák. A bálákat a hasznosítás helyére történő szállítás után aprítják, majd a műanyag darabkákat vegyszerek felhasználásával megtisztítják a szennyeződésektől. A megtisztított műanyagdarabkákat ezután granulálják (megdarálják). Az így nyert félkész terméket műanyag termékek és csomagolások előállításához használják fel újra.
Ne dobjunk a műanyaggyűjtőbe festékkel, növényvédő szerrel vagy egyéb veszélyes anyaggal szennyezett műanyagot! Ide dobhatjuk viszont a többrétegű tejes vagy italos dobozokat, azokat külön válogatják szét. A műanyagoké a sárga szín.

Üveg: Napjainkban a korábbi évtizedek többszörösére, hozzávetőlegesen 3%-ra bővült az üveghulladék aránya a háztartási hulladékokon belül. Ha szín szerint válogatva gyűjtjük az üvegeket, akkor azok szinte 100%-ban újrahasznosíthatók, és a végtermék minősége is szinte azonos az új üvegekével, mindamellett, hogy a folyamat során 10-20 % energia-megtakarítás is elérhető. A gyűjtőedényekben színük szerint (fehér és színes) gyűjtött üveget tisztítás után darabokra aprítják, zúzzák. Ezt követően a válogatóban mágnes segítségével eltávolítják belőle a fémdarabkákat (gyűrűk, kupakok), majd az egyes színeket elkülönítik egymástól. Ezután az üvegdarabokat beolvasztják és formába öntik, azaz újra termékeket készítenek belőle a csomagolóipar számára. Figyeljünk oda, hogy az üveggyűjtőbe ne kerülhessen pl. villanykörte, képcső, tükör, kristály vagy üvegedény! Az üvegekről távolítsuk el a kupakot és öblítsük is ki azokat! Az üvegeket a zöld színű konténerek fogadják.

Fémek: Az érclelőhelyek kimerülése, a kitermelés költségeinek emelkedése, valamint a fémek előállításának és feldolgozásának magas járulékos költsége egyre inkább szükségessé teszik a fém csomagolóanyagok másodnyersanyagként történő hasznosítását. A fémhulladékok hasznosításával nem csak nyersanyagot takarítunk meg, de jelentős mennyiségű energiát is. A begyűjtött fém csomagolóanyagokat a válogatóban fajtánként szétválogatják, majd tömörítéssel bálázzák. A bálákat a hasznosítás helyére történő szállítás után aprítják, majd mágnesek segítségével kiválasztják belőlük a nem mágnesezhető fémeket (pl. alumínium italosdobozok). A megtisztított fémdarabokat kohókban beolvasztják és szállítható rudakba öntik. A rudakat a felhasználás helyén hengerelik, ezáltal lehetővé válik, hogy újra különböző késztermékeket készítsen belőlük a feldolgozóipar. Fémhulladékainkat a szürke konténerekben helyezhetjük el.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Balázs Szabó avatarja

Balázs Szabó         környezetvédelem

Először is a fejekben kellene rendet tenni és már a vásárlás kezdetétől figyelni, megpróbálni újrahasznosított csomagolású termékeket választani, illetve olyanokat, amit esetleg az FSC : http://bit.ly/felelosseggel tanúsítvány jelöl. Utána pedig a szelektív szemétlerakás jöhet. Ha mindenki egy kicsit jobban figyelne, minden jobb lenne..., de ehhez sokat kell fejlődnünk idehaza, pedig megérné.

Lejsy avatarja

Lejsy         Megtelnek a konténerek

A 3. kerületben az a legnagyobb probléma, hogy a gyűjtők megtelnek, mert nem ürítik elég sűrűn őket, és ilyenkor hegyekben áll a szemét mellette, meg az egész környéken. Szerencsére a szállítók vannak olyan rendesek és elviszik általában a mellétett szemetet is.

Aztán olyan is van, hogy egyes igénytelenek csak leborítják a vegyes szemetet a konténer mellé, aztán bokáig jár az ember a benne.

Markov avatarja

Markov         Többrétegű tejes és üdítős dobozok

Szerintem is így van. Asszem épp most a napokban volt valami hír egy kampányról, hogy a "tejesdobozt hova kell bedobni". Mert pl. van, ahol a papírosba, de van, ahol a műanyagosba...

3. ker.-ben a papírba, ha jól tudom.

hjule avatarja

hjule         Többrétegű tejes és üdítős dobozok

Tudtommal, hogy ezeket a többrétegű tejes és üdítős dobozokat hova kell dobni, a városokban működő szelektív hulladékkezelők maguk döntik el. Pl. Budapest, 11. kerületben a papírosba kell gyüjteni. A piktogram is rajta van a konténeren. Erről pl. az illetékes hulladékkezelőnél lehet érdeklődni.

Keltsük életre a biohulladékot!

A hulladék szelektív gyűjtése egyre elterjedtebb és megszokottabb folyamat. Tudjuk, hogy melyik színű gyűjtőbe, milyen hulladékot tegyünk. Mondhatjuk, hogy az emberek kötelességüknek érzik a...


Indul a konyhai zöldhulladék gyűjtés

Fokozatosan bevezetik januártól a konyhai zöld- és élelmiszerhulladékok házhoz menő gyűjtését Magyarországon, a szolgáltatás, amit önkéntes jelleggel lehet igénybe venni, első körben...