Szelektíven gyűjthető háztartási hulladékok

Hazánkban a rendszerváltás óta pozitív változások történnek a hulladékgyűjtésben és hasznosításban. Nőtt az emberek környezettudatossága, és az utóbbi években elterjedtek a szelektív hulladékgyűjtő szigetek is. Cikkünkben tanácsokat kívánunk adni a nem komposztálható háztartási hulladékok kezeléséhez.

A hulladékképződés megelőzése

A legegyszerűbb, ha már a folyamat elején gátat szabunk a hulladékképződésnek. Ehhez álljon itt néhány tanács:

  • Tervezzünk havi és heti bevásárlásokat, így egyszerre nagyobb tömegben tudunk vásárolni, és előre ki tudjuk választani az üzletet is!
  • Kérdezzük meg rokonainkat, barátainkat és szomszédainkat, hogy ők miképpen tudnak takarékoskodni.
  • Gondoskodjunk előre arról, hogy miképpen fogjuk hazaszállítani a megvásárolt termékeket! Használjunk textiltáskát vagy kosarat.
  • Keressük a boltokban környezetbarát termékeket!
  • Mindig figyeljünk oda, hogy a termékért fizessünk, ne a csomagolásért! Sokkal jobban megéri kimért terméket venni!
  • Mindig nagyobb kiszerelést válasszunk és koncentrátumokat, utántöltőket vegyünk!
  • Minél egyszerűbb egy termék külső borítása, annál inkább alkalmas arra, hogy szelektíven gyűjtsük, majd átadjuk újrahasznosításra.
  • Nézzük meg az áru szavatossági határidejét, különben könnyen vásárolhatunk olyasvalamit, amit nem tudunk időben felhasználni!
  • Használjunk a gyermekjátékokban, elektromos gépekben újratölthető akkumulátort. Igaz, hogy egyszeri kiadásként ez a drágább megoldás, de hosszútávon sokkal jobban megéri.
  • Ha tehetjük, vegyünk inkább „újrapapírból” készült termékeket (pl. iskolai füzet, WC-papír, boríték stb.)!

Szelektív hulladékgyűjtés

Szelektív hulladékgyűjtésnek nevezzük azt a folyamatot, amikor valaki a háztartásban keletkező, a számára már felesleges, de hasznosítható anyagokat külön gyűjti, és megfelelő módon adja tovább hasznosításra, ipari feldolgozásra. Amennyiben jó minőségű válogatott hulladékot kívánunk nyerni, az osztályozást a hulladék keletkezési helyén kell elvégezni, azaz az egyes háztartásokban, gyárakban, hivatalokban és intézményekben stb. A szelektíven gyűjtött háztartási szilárd hulladék értékes, hiszen újrahasznosítható. Másodnyersanyag keletkezik belőle, amit újra fel lehet használni termékgyártáshoz (pl. papírból újra papír). A másodnyersanyagok felhasználása ugyanakkor jelentős energia- és nyersanyag-takarékossággal is jár, mivel ezek a folyamatok már kevesebb technológiai lépést igényelnek. A szelektív hulladékgyűjtéshez sem nagy beruházásra, sem nagyobb helyre nincs szükség. Csupán a lakásban lévő hulladékgyűjtő edényünket kell két kisebbre cserélni. A „szelektív gyűjtő” lehet egyszerű papírdoboz is, hiszen a tisztán, külön gyűjtött hulladék nem szennyezett, száraz és nincs szaga.

Mit, hova dobhatunk a hulladékgyűjtő-szigeteken?

Papír: A háztartásokban keletkező papírhulladékok között nagyon sokféle és különböző minőségű papír fordul elő. A hasznosítás alapfeltétele az, hogy a hulladékpapír ne legyen szennyezett. Szintén fontos, hogy a hulladékpapírok közül eltávolításra kerüljenek a fóliázott, esetleg kevert anyagú, laminált vagy felületkezelt papírok mielőtt a hulladékpapír a gyűjtőbe kerül. A begyűjtött papírhulladékokat elsősorban anyaguk szerint (újságpapír, kartonpapír, papírtartalmú többrétegű italosdoboz) válogatják szét. A tiszta papírokat kék színű konténerben gyűjtik.

Műanyag: A műanyagok hasznosítása komplex feladat, mert ennek az anyagtípusnak számos különböző típusa van forgalomban. Gyakran ugyanannak a műanyagnak sem azonos az összetétele, mert a gyártás során erősítő anyagokat, töltőanyagokat, színezőanyagokat kevernek az alapanyagába. Emiatt a műanyagokat a szelektív hulladékgyűjtés során csak, mint vegyes műanyagot lehet gyűjteni, ezt követően pedig feldolgozás előtt kell anyagfajták szerint szétválasztani őket.
A begyűjtött műanyag csomagolóanyagokat a válogatóban fajtánként válogatják szét, majd tömörítéssel bálázzák. A bálákat a hasznosítás helyére történő szállítás után aprítják, majd a műanyag darabkákat vegyszerek felhasználásával megtisztítják a szennyeződésektől. A megtisztított műanyagdarabkákat ezután granulálják (megdarálják). Az így nyert félkész terméket műanyag termékek és csomagolások előállításához használják fel újra.
Ne dobjunk a műanyaggyűjtőbe festékkel, növényvédő szerrel vagy egyéb veszélyes anyaggal szennyezett műanyagot! Ide dobhatjuk viszont a többrétegű tejes vagy italos dobozokat, azokat külön válogatják szét. A műanyagoké a sárga szín.

Üveg: Napjainkban a korábbi évtizedek többszörösére, hozzávetőlegesen 3%-ra bővült az üveghulladék aránya a háztartási hulladékokon belül. Ha szín szerint válogatva gyűjtjük az üvegeket, akkor azok szinte 100%-ban újrahasznosíthatók, és a végtermék minősége is szinte azonos az új üvegekével, mindamellett, hogy a folyamat során 10-20 % energia-megtakarítás is elérhető. A gyűjtőedényekben színük szerint (fehér és színes) gyűjtött üveget tisztítás után darabokra aprítják, zúzzák. Ezt követően a válogatóban mágnes segítségével eltávolítják belőle a fémdarabkákat (gyűrűk, kupakok), majd az egyes színeket elkülönítik egymástól. Ezután az üvegdarabokat beolvasztják és formába öntik, azaz újra termékeket készítenek belőle a csomagolóipar számára. Figyeljünk oda, hogy az üveggyűjtőbe ne kerülhessen pl. villanykörte, képcső, tükör, kristály vagy üvegedény! Az üvegekről távolítsuk el a kupakot és öblítsük is ki azokat! Az üvegeket a zöld színű konténerek fogadják.

Fémek: Az érclelőhelyek kimerülése, a kitermelés költségeinek emelkedése, valamint a fémek előállításának és feldolgozásának magas járulékos költsége egyre inkább szükségessé teszik a fém csomagolóanyagok másodnyersanyagként történő hasznosítását. A fémhulladékok hasznosításával nem csak nyersanyagot takarítunk meg, de jelentős mennyiségű energiát is. A begyűjtött fém csomagolóanyagokat a válogatóban fajtánként szétválogatják, majd tömörítéssel bálázzák. A bálákat a hasznosítás helyére történő szállítás után aprítják, majd mágnesek segítségével kiválasztják belőlük a nem mágnesezhető fémeket (pl. alumínium italosdobozok). A megtisztított fémdarabokat kohókban beolvasztják és szállítható rudakba öntik. A rudakat a felhasználás helyén hengerelik, ezáltal lehetővé válik, hogy újra különböző késztermékeket készítsen belőlük a feldolgozóipar. Fémhulladékainkat a szürke konténerekben helyezhetjük el.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Balázs Szabó avatarja

Balázs Szabó         környezetvédelem

Először is a fejekben kellene rendet tenni és már a vásárlás kezdetétől figyelni, megpróbálni újrahasznosított csomagolású termékeket választani, illetve olyanokat, amit esetleg az FSC : http://bit.ly/felelosseggel tanúsítvány jelöl. Utána pedig a szelektív szemétlerakás jöhet. Ha mindenki egy kicsit jobban figyelne, minden jobb lenne..., de ehhez sokat kell fejlődnünk idehaza, pedig megérné.

Lejsy avatarja

Lejsy         Megtelnek a konténerek

A 3. kerületben az a legnagyobb probléma, hogy a gyűjtők megtelnek, mert nem ürítik elég sűrűn őket, és ilyenkor hegyekben áll a szemét mellette, meg az egész környéken. Szerencsére a szállítók vannak olyan rendesek és elviszik általában a mellétett szemetet is.

Aztán olyan is van, hogy egyes igénytelenek csak leborítják a vegyes szemetet a konténer mellé, aztán bokáig jár az ember a benne.

Markov avatarja

Markov         Többrétegű tejes és üdítős dobozok

Szerintem is így van. Asszem épp most a napokban volt valami hír egy kampányról, hogy a "tejesdobozt hova kell bedobni". Mert pl. van, ahol a papírosba, de van, ahol a műanyagosba...

3. ker.-ben a papírba, ha jól tudom.

hjule avatarja

hjule         Többrétegű tejes és üdítős dobozok

Tudtommal, hogy ezeket a többrétegű tejes és üdítős dobozokat hova kell dobni, a városokban működő szelektív hulladékkezelők maguk döntik el. Pl. Budapest, 11. kerületben a papírosba kell gyüjteni. A piktogram is rajta van a konténeren. Erről pl. az illetékes hulladékkezelőnél lehet érdeklődni.

Regrow azaz újratermesztés

Az újrahasznosítás ötlete elérte már a hobbikertészetet is. Ennek lényege, hogy egy amúgy konyhai szempontból hulladéknak számító növényi részből újra fogyasztásra alkalmas növényt növesztünk....


Mit szabad elégetni

Az szinte elfogadott gyakorlat, hogy ha valaki vegyes tüzelésű kazánnal fűti az otthonát, a szokványos tüzelőanyagok mellett gyakran a háztartásban felgyülemlett hulladékot is „felhasználja”,...