Polietilén fűtéscsövek szerelése

Előző számunkban végigvettük a réz fűtéscsövek tulajdonságait, és a csőkötések gazdag választékát. Viszonylag fiatal, de a korszerű anyagoknak köszönhetően egyre elterjedtebb technológia a polietilén (PE) fűtéscsövek használata, amelyek előnyiről és egyszerű kapcsolódási lehetőségeikről a következőkben olvashatnak.

A műanyag csövek közül fűtéstechnikai rendszerek kivitelezésére kizárólag oxigéndiffúzió-mentes térhálósított PE csövek használhatók. Ennek oka a fűtési rendszer fém elemeinek (pl. kazán hőcserélője) korrózió elleni védelme. Műanyag csővel bármilyen vezetékelrendezés lehetséges, akár családi házakban, akár lakótelepeken vagy kereskedelmi létesítményekben alkalmazzák. Választható egycsöves rendszer, kétcsöves rendszer, fűtési osztóval-gyűjtővel és egyenkénti fűtőtest-csatlakozással, körvezetékként kiépítve vagy sugaras elrendezéssel.
A fűtőtesteket a padlóból vagy a falból egyaránt lehet csatlakoztatni, a hőleadó bármilyen típusú lehet. Kiválóan alkalmas padlófűtési rendszer kialakítására, így alkalmazkodni lehet az építtető kívánságaihoz, az épület adottságához és a rendelkezésre álló költségkerethez. Radiátoros rendszernél a padlóban vezetett fűtési csöveket szigetelni kell a padló túl magas felületi hőmérsékletének elkerülése végett.

A csövek vezetése

Alkalmazhatjuk e vezetékeket önállóan is, de lehetséges védőcsőben vinni, s ekkor „cső a csőben” rendszerről beszélünk. Ez két egymásba helyezett cső; a belső az ún. haszoncső, amelyben áramlik a víz, a külső pedig a védőcső (gégecső), amely szintén műanyagból készül. A haszoncső térhálósított polietilén. Sima belső felületének köszönhetően a használat során nincs vízkőlerakódás, keresztmetszet-szűkülés, esetleg eltömődés. Nagy előnye e rendszernek, hogy nem érintkezik a haszoncső a külső környezettel, és meghibásodás esetén kicserélhető a haszoncső a falazat bontása nélkül – természetesen csak az idomtól idomig terjedő szakaszon.

Műanyagcső-kötések

A csövek kötésére többféle módszer terjedt el. A tisztán műanyag alapanyagú polietilén (PE), és polivinil-klorid (PVC) csöveket kezdetben elektromos hegesztő szerkezetekkel, saját anyaguk összeolvasztásával lehetett csatlakoztatni. Ez a cső anyagával megegyező idomok segítségével tetszőleges vezeték nyomvonal-kialakítást tett lehetővé. A polietilén anyagú csővezetékeket gyorskapcsolású, a hollandi csatlakozóra hasonlító, saját anyagú szerelvényekkel lehet nyomásállóan összekötni. Természetesen a csatlakozásokhoz a megfelelő idomokat is tartalmazza ez a technológia.
A PVC anyagú csöveket eleve tokos csővéggel gyártják le. Ezekhez a tokos csővégekhez pontosan illeszkedő sima csővégeket - zsírtalanítás után megfelelő anyagú ragasztókkal (Vinilfix) bekenve, és a két csővéget összetolva - percek alatt „kémiailag” összeköthetjük és rögzíthetjük. A Sanipex-kötés biztonságos és kedvező az áramlás szempontjából. Ennél a kötés szorítógyűrűs, menetes kivitelű, sárgaréz alapanyagú csőkötő-elemekkel hozható létre, amely egyedi szerszámot igényel. A speciális kötőelem biztosítja az állandó kötőerőt a fittingben, mivel a beépített tányérrugó kiegyenlíti a hőmérséklet-különbségből adódó csőfal vastagság változásait.
A WIRSBO által kifejlesztett Quick & Easy kötéstechnika lényege, hogy a rendkívüli rugalmas, Engel eljárással térhálósított csővezetékre saját anyagból gyártott műanyag gyűrűt húznak. Ez után a csövet egy egyszerű szerszámmal hidegen feltágítják, és ebbe tolják a különleges bordázattal ellátott fém-, illetve műanyag csatlakozókat, és a csővég 2-3 másodperc alatt - elvégezve a szerelők munkáját - összehúzódik. Szobahőmérsékleten 30 perc múlva a nyomáspróba 9 ill. 15 bar nyomással elvégezhető. E kötésmód is nagy biztonsággal szerelhető és nagyon gyors.
Általános kötéstechnika a csavarmenetes csatlakozás: a szorító- vagy roppantógyűrűs kötés. A külső hollandi anya meghúzáskor a támasztóhüvellyel a roppantógyűrűt rápréseli a csőre, így a cső rászorul a támasztóhüvelyen lévő hőmérséklet és időálló tömítőgyűrűkre. A kettő között a különbség annyi, hogy a szorítógyűrűs kötést szétbonthatjuk, majd újra felhasználhatjuk, míg a roppantógyűrűs kötést csak egyszer használhatjuk, azaz a kötés megbontása után ki kell cserélni a kötés elemeit. A megfelelő mértékben meghúzott kötés meghibásodása szinte kizárt. A hollandi anya későbbi szétszerelés céljából oldható, így a kötés megbontható. E kötések előnyei, hogy némelyikhez villáskulcson kívül más szerszám nem szükséges. A kötések létrehozása előtt a csővéget merőlegesen kell levágni a műanyag csövekhez alkalmazott csővágó ollóval.

Műanyag csövek alakítása

A műanyag csövek hajlítási sugara hidegen minimum 5D, melegítve 3D. A térhálósított PE csövek többször is hajlíthatóak. A cső megtörésekor - üvegszerűen átlátszóvá válásáig - forró levegővel való melegítéssel visszanyeri eredeti kör keresztmetszetét, így a sérült darabot nem kell eltávolítani, a cső újra hajlítható. A hazai kereskedelemben beszerezhető a kívánt szereléstechnológiai anyag. A speciális szerszámok kölcsönözhetők egy-egy munkára, nem kell megvásárolni őket. A forgalmazott cső- és idomválaszték igen nagy, szinte minden épületgépészeti szereléstechnikai feladat megvalósítható ezen anyagok felhasználásával.

Összefoglalva a műanyag fűtéscsövek előnyeit:

  • gyors szerelés, biztonságos üzem és hosszú élettartam
  • magas hőmérsékleti terhelhetőség: tartós terhelés 95 °C-nál 6, ill. 10 bar
  • nincs korrózió- és tűzveszély, mivel az elemek hidegkötéssel készülnek, alaktartóság, rugalmasság, nyomási terhelhetőség szempontjából optimális viselkedésük
  • nagyfokú a kopásállóságuk, a cső megtörésekor nem károsodik az anyag
  • kitűnő vegyszerállóságuk
  • különlegesen hajlékonyak, nagy flexibilitás, egyszerű csőfektetés jellemzi őket
  • jó elektromos tulajdonságokkal rendelkeznek, mentesek a nehézfém-ionoktól és a lerakódásoktól
  • esztétikusak


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Marley spirálcsövek oszlopzsaluzáshoz

A Marley Magyarország Zrt. 1991. elején ausztrál cég licence alapján kezdte gyártani a PVC profilokból spiráltekercselt műanyag csöveket. A tekercselés készülhet üzemi körülmények között,...


Felokosított otthonok: így fűtünk-hűtünk 2022-ben

A magyar lakosság igénye az okos megoldások iránt a hűtés és a fűtés téren is egyre inkább nő, ez pedig nem csak az építkezőkre, hanem afelújítókra is igaz. De nem csak kényelmesebb otthonokra...