Bőrök kikészítése

Az állati bőröket különböző eljárásoknak kell alávetni ahhoz, hogy használati tárgyak készítésére alkalmassá váljanak. Hagyományosan ehhez növényi alapanyagokból készült cserzőleveket használtak.

Nyersbőrtől a készbőrig


A bőrgyártás során az állatról lenyúzott nyersbőrt (amely nedvesen könnyen rothadni kezd, kiszárítva pedig megkeményedik és törik) sokféle célra alkalmas készbőrré alakítják át. Hazánkban főként sertés, juh és marhabőrt dolgoznak fel nagy mennyiségben, azonban emellett még megtalálható a bőrkészítés palettáján a ló, kecske, nyúl, őz is.
A folyamat legfontosabb része a cserzés, ennek hatására válik a nyers állati bőrből teljesen új tulajdonságú anyag. A cserzést cseranyagokkal végzik, amelyek képesek a bőr fehérjeszerkezetével kapcsolatba lépni, így erősítve annak fibrilláris szerkezetét. E fehérjerostok erősítésével, és a fehérjék kémiailag aktív csoportjainak lekötésével a cserzett bőr ellenáll a mikroorganizmusok enzimjeinek, nem rothad és vízzel érintkezve kevesebb nedvességet képes magába szívni.

A cseranyagok

A cserzésre régen természetes, ma már szintetikus anyagokat használnak, amelyek vegyületei a fehérjék szerkezetét a felhasználás szempontjából kedvezőbbé alakítják. Cserző hatású anyagokat tartalmaz a tölgykéreg (csertölgy), a cserszömörce levele, vagy a gubacs. Ezek magyar elnevezésében többnyire szerepel a „cserzés” szó, utalva e növények, vagy a gubacs esetében a növényen kialakuló állati kárkép hajdani felhasználási módjára, bőrgyártásban betöltött szerepére.

A tímárműhelyről

A haszonállatoknak nemcsak a húsa, hanem a bőre is értékes alapanyag. Lenyúzásukat követően ezek megszáradva keményekké válnak, ezért kellett különféle technológiai megoldásokat kifejleszteni arra, hogy a bőr lággyá, formálhatóvá, varrhatóvá váljon.
A bőrökkel foglalkozó tímármesterek műhelyei több fő részből álltak, így a munkafolyamatok térben és időben is elkülönültek. A tímárműhelyek többsége csak időszakosan működött: tavasztól késő őszig.
Az épületek mögött kialakított színben először meszezték és szőrtelenítették a feldolgozásra váró bőröket. Ezután következett a háromlépcsős cserzés, már az épületen belül, a vizes műhelyben. Itt a növényi alapú cserlében egymásra fektetve áztatták, vagy egyesével kádakba lógatták a bőröket.
Ezután a száraz műhelybe került az alapanyag, ahol az utómunkálatok következtek rajta. Ilyen volt a zsírzás, a körülvágás és a hántolás, amely nagy szaktudást igényelt a tímármestertől. A már cserzett bőrök kiszárítását a szellős padláson végezték. Az épület pincéje pedig a nyersanyagok és a feldolgozásra váró bőrök raktározására szolgált.

A bőrfeldolgozás folyamata

A bőrfeldolgozásnak számos receptje volt ismeretes, minden mesternek meg volt a maga titka, így a módszereken mindenki alakított, tökéletesített kicsit. Az áztatóból a bőrök először a nátronmészbe kerültek, amely oltott-, és oltatlan meszet, valamint nátront tartalmazott. E háromkomponensű keverékben a bőrök három napig áztak, de naponta megforgatták mindegyiket. Ezután géppel szőrteleníthetőkké váltak, majd további két napig áztak fehérmészben. Ezt a pickelés követte, melynek során a bőrök újabb két napig áztak (ekkor már hordókban) víz, konyhasó és kénsav megfelelő arányú keverékében. Ebből a léből kivéve, a bőröket a mester néhány órára bakra feszítette, majd elérkezett a cserzés ideje. A cserlében 5 órán keresztül tartották a bőröket, majd újra következett a bakra feszítés, hogy az anyag jól áthúzódjon.
Végül még az antichlor fürdős áztatás következett. Az antichlor oldat erősségétől függött az elkészült bőrök színe: minél erősebbre készítették az oldatot, annál világosabb színűvé vált a bőr.
A különböző munkafolyamatok időigénye és a felhasznált áztató lé keverékek összetétele, alkotórészeinek arányai természetesen attól is függött, hogy milyen állatfaj bőrét dolgozták ki. Sőt az is lényeges volt, hogy milyen életkorú egyedek bőrét akarták felhasználhatóvá alakítani.

A készbőr hibái

Amennyiben bőrterméket vásárolunk, nem árt megnéznük (főleg egy nagyobb felületű bútor esetén), hogy a feldolgozás során nem keletkeztek-e olyan hibák, amelyek a bőrtárgy minőségét rontják. Ilyen lehet az élőállaton ejtett döfés, szúrás nyoma, valamint a tövisek, szögesdrótok okozta karcolások, vagy a sütött vasbélyegzés nyoma. Itt azonban koránt sem ér véget a sor. Az állat élete során szerzett sérüléseket a feldolgozás nem képes elfedni, így a készbőr feldolgozásánál az egyetlen lehetőség, hogy a bőrműves e sérült részeket nem használja fel.
Nyoma lehet még a kidolgozott bőrön a nyakbőrök ráncosságának, szemölcsök, fekélyek vagy a bögöly csípése után kialakuló tályognak, vagy a kullancscsípésnek. Amennyiben az állat lakhelye nem volt rendesen tisztán tartva, akkor trágya okozta marások is láthatók a bőrön.
A feldolgozás során ejthető és maradandó hibák közül érdemes kiemelni a vakmetszést (azaz a rossz helyre sikerült vágást), a feldolgozás előtti helytelen nyersbőrtárolásból adódó pállás nyomait, vagy sertések esetén a helytelenül végzett forrázás, perzselés is hátrányos a bőrtárgy minőségének a szempontjából. A feldolgozás későbbi fázisaiban pedig nyomot hagyhat az elégtelen átcserzettség, elvékonyodhat a bőr egyes helyeken, vagy a festék pergése is súlyos hibának számít.

Bőrök tisztítása

A bőr jól elkészítve egy nagyon tartós anyag, ám az idő előrehaladtával, vagy egy elhanyagolt bőrtárgy falújításakor a bőr tisztítása nagy odafigyelést kíván.
A bőrrestaurátorok öreg bőrök tisztítására és ápolására tisztító likkert kevernek. Ez 30g pataolajból (marha lábszárcsontból kinyert olaj, amely kevéssé avasodik), 10 g lanolinból, 40 g felületaktív anyagból (többnyire zsíralkohol-szulfát), 400 g desztillált vízből és 0,1% fertőtlenítő szerből áll. E keverékből is jól látható, hogy akármilyen tisztítószerrel nem érdemes nekiesnünk bőrbútorainknak, hiszen a tisztítás nem elegendő ápolás nélkül. Ha erős vegyszerekkel vizet vonunk el a bőrből, az akár visszafordíthatatlanul is károsíthatja a festése mellett az anyagát is.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nzr


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Markov avatarja

Markov         már nem csúszik szét az oldal

Megjavítva a hiba.

Erzsébet Fülöp avatarja

Erzsébet Fülöp        

Üdv. Van egy újszülött borjú bőrünk,be van sózva 2 napja,jó lenne ha segitséget kapnék,hogy hogyan tudjam tovább házilag kikészíteni. (falra) Köszönettel. F.E

Mamzli avatarja

Mamzli        

Szép napot mindenkinek.
Nem igazán a bőr kikészítésével kapcsolatban, de talán tud valaki nekem tanácsot adni.
Pár éve a falon van egy kikészített vaddisznó bőr. Nagyon szép, de már az idők során elég poros lehet. A szőr felszínét szoktam portalanítani, de nem tudom, hogy hogy lehetne mélyebben tisztítani. A porszívó esetleg nem árt neki? A hátsó felével kell valamit csinálni?
Válaszokat köszönöm
Mamzli

Balczer Attila avatarja

Balczer Attila         kikészítés

sikerült végre ide is kitenni, bár nálam szét is csúszott az oldal

Balczer Attila avatarja

Balczer Attila         kikészítés

Sziasztok!

Ha még aktuális szívesen leírom a kikészítés folyamatát, mi így hívtuk.

A legelső, hogy megállapítsuk, hogy a bőr kikészíthető e, ha régi a bőr és nincs besózva, akkor könnyen elrohad, vagy annyira megkeményedik, hogy nem ázik fel. Nyúzás után mindig alaposan sózzuk be, 2-3 kiló mehet a bikákra, a szőr felőli oldalra nem kell, és ne terítsük ki a padlásra, de ne is tegyük teljesen lezárt nejlonzsákba, legjobb, ha félbehajtjátok, és összecsavarjátok, így évekig lehet tárolni.

Vízben áztassuk fel, ha felázik (megpuhul) akkor jó. A frissen nyúzott persze puha, de ha birka, akkor nem árt feláztatni a szőre miatt.

Ha birka akkor biztosan nagyon koszos, sz@ros, terítsétek ki egy deszkára és sok vízzel öblítsétek ki, és marhavakaróval mossátok, ez nagyon sok dzsuvát kiszed belőle.

https://www.google.hu/search?hl=hu&q=marhavakat%C3%B3&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=s5tSUfD7FM7n4QT2r4CIBw&biw=1149&bih=915&sei=tZtSUeewD4T3sga-3oCYBw

Ha jól kicsöpögött akkor jön a húsolás. Ki kell teríteni valamilyen állványra úgy hogy ne lehessen lerántani a bőrt, . Mi ehhez egy olyan szerszámot használtunk amit marokba lehet venni, az alsó felén egy íves kés van, és lefelé tolva le lehet húzni a bőrön lévő maradék zsírt, és hártyát, ez egy sima késsel is megcsinálható csak persze sokkal nehezebb. Középen bele kell vágni, de úgy hogy a bőrt ne vágjátok át, csak a hártya szakadjon fel, ha így lefelé toltok pár centit utána már könnyebb, a bőr lóg, fogjátok meg a lógó hártyát és simán végig lehet vágni, húzni a többi részt is, figyeljetek, hogy az széleken is rendesen le legyen tolva. Nagyobb bőröknél más a helyzet (marha, vaddisznó, medve (egyszer volt doglom vele) ), terítsétek fel a bőrt valami íves lapra, pl. hordó, és egy éles késsel, tolva vágjátok le a felesleget.
Ha ezt nem csináljátok meg rendesen a bőr nem fog rendesen kikészülni, mert a zsír és hártya nem engedi majd be a kikészítőszert.
Ha a köröm benne van és meg akarjátok menteni, akkor középen vágjátok fel a 2 köröm között, és harapófogóval teljesen bontsátok ki, és vágjátok le tőbe a csontokat a körmökről. Ezt vaddisznónál érdemes, birka körmeit általában levágják. Ha minden jól megy birka esetén a húsolás kb. fél óra, marhánál tutira min. egy óra, a körmökkel is el lehet szórakozni.

Most jön a csáva: 100 liter vízhez kell 6-8 kiló só (érdemes langyos vízzel keverni), 6 deci kénsav(90%), vagy hangyasav mindegy, lehet vegyesen is. Ha nincs kénsav helyettesíthető akkusavval is de az sokkal gyengébb (ebből 4-5 liter szokott belemenni), számoljátok ki a százalékokat, amúgy kénsav a legjobb, már nehéz szerezni, főleg ilyen erőset. Annyit keverjetek, amennyi a bőrt ellepi. NE A VÍZBE ÖNTSÉTEK A SAVAT, mert rohadtul tud fröcskölni, tehát sav, víz és bele a só. Ha rád megy a sav először töröljétek le száraz ronggyal, utána jöhet a csap.
Ha kész a cucc, tegyétek bele a bőrt, legalább egy, de inkább 2 hétig, 2-3 naponta forgassátok meg, hogy mindenhol rendesen érje a bőrt.
Itt készül ki effektív a bőr, de a meló nagyja még hátravan.

Terítsétek ki a bőrt, szárítsátok meg. Ha száraz keverjetek krómot, ez úgy néz ki, hogy krómtimsó + víz, egy edénybe tegyétek bele és melegítsétek, amíg fel nem oldódik, fel is lehet forralni, kb fél kiló 3-4 liter víz, szerintem 100g krómtimsó, fél liter víz egy nagyobb birkához bőven elég. Ha kész és kihűlt egy ronggyal kenjétek be a bőrt, mehet rá bőven, mindenhol alaposan. Hagyjátok megszáradni. A krómtimsó sötétlila só, vízzel zöld lesz, a bőr is totál zöld lesz a kenés után.

Olajozás: na ide kéne valamilyen olaj, sajnos nem emlékszem, hogy milyent használtunk pontosan. Valamilyen nyúlós cucc volt, vízzel keverve, vizes olaj volt inkább, nem elegyedtek. Lényeg, hogy lehet helyettesíteni valamilyen krémmel, szerintem még lehet kapni ilyen nagy tubusos bőrkrémet, magyar gyártmányra emlékszem szoci kivitel, pár száz Ft nál többet ne költsetek rá, ha ez a lépés elmarad nincs nagy tragédia, keményebb lesz kicsit a bőr. Nyugodtan át lehet kenni 2x is.

Most jön egy mosás, itt a birka a legcikibb a szőre miatt, kecskét, disznót, marhát elég áztatni és kézzel nyomkodni mosószeres vízben, akkor jó, ha a króm kiázott belőle és a bőr újra kifehéredik. Birka bele egy kádba telenyomni langyos vízzel (ha túl forró a bőr megég, ha hideg a faggyú nem jön ki a szőrök tövéből, mittudomén ami jó fürdeni is) és mosószerrel. Ide az a dobozos ultra a legjobb, azt hiszem Ultra 68, mondjuk 1 doboz per birka, de ha 10 van a kádban akkor elég 5 is.
Erre volt egy kádunk, mindig én csináltam a mosást :( ,na, ezt a legjobb lábbal mosni tulajdonképpen ki kell taposni, mint régen a szőlőt, ha lehet sarokkal, jó erősen járkálni rajta, hogy szétnyíljon a birka szőre, és kijöjjön a faggyú, ezt nyugodtan lehet csinálni 1 óráig. Nyáron ez az udvaron vicces, de télen kevésbé. Ha kész, kiöblíteni szintén marhavakaróval, ne maradjon mosószeres. Ha faggyús marad a bőr akkor büdös lesz a kész bőr. A króm is kijön ezután és újra fehér lesz a bőr. Terítsétek ki a bőrt, szárítsátok meg.

Ezek után mi még szoktuk csiszolni a bőrt, melyhez van egy nagy csiszológépünk, ez egy nagy kerék kb 30 cm átmérő és 20 cm széles, és egy emelővel ehhez nyomjuk a bőrt, hát itt talán a szalagos csiszoló szóba jöhet, de nem lesz egyszerű, jó durva szalag kell, 100 alatti. Ez leszedi a maradék hártyát, meg hasonló szarokat, ja, és nagyon porosak lesztek tőle, ill. ilyen hajbaragadós izé lesz belőle. Ha földre lesz szőnyegnek akkor ezt nem kell megcsinálni, ez inkább esztétikai, mert ettől is fehéredik még a bőr.

Mi szoktuk még fésülni a szőrt kartáccsal amil olyan, mint a kutyakefe, csak fából van és tűéles szögek állnak ki belőle, kb 3 cm -esek, húzásirányba 45 fokba döntöttek, brutál egy eszköz. Itt csomó szőr jön ki, de mégtöbb bógáncs, meg egyéb dzsuva, amit szerencsétlen birka összeszed, nyilván a többi állatnál ezt nem kell.

Körbe kell vágni a bőrt pengével, szikével vagy sniccerel, tök mindegy, de ne sokat, csak a széle ne legyen rojtos, itt alakul ki a szép formája, ahol nincs szőr, általában a hasánál ott is ki szoktuk vágni, persze csak az ésszerűség határain belül.

Na akkor itt kész vagyunk a kis bőrökkel, birka még mindig nem okés.

A birkát egyik szélén (célszerű a nyaknál) kössétek fel egy állványra, nekünk volt az udvaron valami régi vasállvány, és egy bottal poroljátok ki, ide a legjobb egy vékony, de nehéz bot leháncsolva és MEGSZÁRÍTVA, mert ha nem száraz összeb.ssza a szőrt. Na itt ki lehet adni magadból mindent, a szőr tövéből is kijönnek a kis gazak, ez úgy fél óra, de kössétek fel a faránál is, hogy mindenhol faszán meg legyen porolva.

Kész!!!!


Vagy nem???

Aki húsolásnál szétvagdosta a bőrt az most szépíthet, a lyukakat célszerű összevarrni, hogy nem szakadjon ki használatkor jobban, ha lőtt állatról van szó a söréteket szedjük ki, de ez húsolásnál kijön, általában.

Ha rókát csináltok használjatok gumikesztyűt addig amíg nem jön ki a csávából (az lezúz minden élőt a bőrben), mert veszettséget terjesztenek a kis mocskok.

Marhát és rókát szoktuk rámázni, egy k.rva nagy fatáblát le a földre, és kiszögelni, na ez is egy szép mutatvány, szőrrel lefelé van a bőr, és jól ki van feszítve simára. kb 200 szöggel (hosszú, merev szög, természetesen nem csontig beütve, csak épp, hogymegtartsa), ha sima akkor nedves ronggyal kenjük át, miután megszárad szög ki, csont egyenes lesz. De ezt már tényleg nem kell csinálni, ha a marha szőnyegnek van akkor úgyis kisimul 1-2 hónap után.

Sok sikert, ha kérdés van írjatok nyugodtan. Remélem semmit nem felejtettem ki, ha eszembe jut valami szólok, de lényegi lépés nem maradt ki, inkább csak tippek.


Ja igen, a legtöbb vegyszert meg tudjátok venni az Azúrban:
http://www.azurvegyszer.hu/
Krómot esetleg olajat, savat.

Üdv

Balczer Attila avatarja

Balczer Attila         a

2 dolog kimaradt, ha a birka szőre nyers vagy felázott állapotban egyben jön le akkor ne is folytassátok, az kuka, az állat vagy beteg volt vagy tárolásnál berohadt, ne is folytassátok.
Tisztítás, max évente 1x vízben, összesen kb 4-5x lehet kimosni, utána kimossátok belőle a készítőszert és megkeményedik és büdös lesz.
Az ilyen bőröket benzines fűrészporban szokás tisztítani.
Mi egy nagy dobban csináltuk, telenyomtuk bőrrel meg fűrészporral és fél napig forgott. Hát házilag 2 módszer van: vagy benzines fűrészporral, vagy benzines liszttel be kell kenni a szőr felől a bőrt, átdörzsölni, majd kiporolni. Régen használtak még folyami homokot, meg kell tisztítani (tiszitában átmosni), majd be a sütőbe, jól kiszárítani, és még melegen beszórni vele a szőrt és szintén dörszölni, ez azért jó mert kiszedi belőle a maradék faggyút, utána persze porolni.

Balczer Attila avatarja

Balczer Attila         kikészítés

Helló, én írtam a témában, sajnos hibát írt ki, gondolom a terjedelem miatt, itt tudjátok megnézni:

https://docs.google.com/file/d/0Bx7taaPbkoXmTzFpcXljRmltRDA/edit?usp=sharing

Ha kérdés van nyugodtan írjatok

imre szakáll avatarja

imre szakáll        

Üdv. szeretnék birka bőrt kikésziteni segítene valaki előre is köszönöm

Domonkos 68 avatarja

Domonkos 68         bőr cserzés

van egy kecske bőröm Hogy készitsem ki?

Katt flexibilis bekötőcső

A KATT nemesacél flexibilis, bordás bekötőcsövek kiválóan alkalmazhatók a fűtés- és hűtéstechnikában előforduló épületgépészeti berendezések bekötése során. A KATT csősajtoló-gép segítségével a...


A borostyán sok arca

A borostyán (Hedera sp.) nemzetségbe tartozó növények közül egy hazánkban is nagyon elterjedt: vadon, kertekben egyaránt előfordul. Ám e nemzetségnek több más faja, és számos kertészeti változata...