Látványos felületek egyszerűen

2010-04-04 14:25:32 | Módosítva: 2010-04-10 18:38:21

A struktúrlemezek speciális, innovatív díszítő termékek, melyek magas minőségű, dekoratív felületeikkel segítik a belső terek és bútorok tervezését. A lemezek fő felhasználási területe a lakások bútorainak, építészeti elemeinek borítása, valamint üzletberendezések és kiállítási területek burkolása, mechanikai szempontból nem igénybevett felületeken. Ezen kívül használhatók színházi és prezentációs kellékek díszítésére valamint dekorációs alapanyagként minden célra.

A struktúrlemezek a mintázat és a színek tekintetében igen nagy változatosságot mutatnak. Hazánkban a legnagyobb választékban a Forest Hungary Kft. kínálatában találhatjuk meg ezeket e termékeket, amelyek formatervüket tekintve több csoportra bonthatóak.
A Deco-line csoport különböző struktúrájú felületekkel, 44 színben áll rendelkezésre. Ezek a színek a további típusok alapszínei is, az 1 mm vastag Decoline anyagában is a többi struktúrlemez bázisát képezi. Egyes típusok alkalmasak fürdőszobai használatra, mások csak korlátozott mértékben. Ha a mintázatnak van száliránya, például fautánzatú vagy szálcsiszolt, az mindig párhuzamos a lemez hosszirányával. Jellemző táblaméret például a 2600×1000 mm.
A melegen formázott, háromdimenziós felületek a Structure-line csoportba tartoznak, ezek 16 típusban, a Deco-line termékekkel megegyező színekben érhetőek el.
Az ún. Punch-line csoport különböző geometriai formákkal perforált lemezeket foglal magában. Vastagságuk a mintának megfelelően változó. 3D típusa hátulról hártyaszerű filmmel burkolt, amely az áttöréseknél lencse alakú, tehát domború. Ez a film lehet áttetsző is, amely hátulról megvilágítva attraktív hatású felületet biztosít.

A Multi-style lemezek, vagy más néven tükörfóliák a deco-line lemezek négyzet, téglalap vagy egymással párhuzamos vonalak mentén történt bevágásával keletkeznek. Ezáltal nagyon tetszetős, hajlékony felületet kapunk, amely ideális oszlopok, vagy más íves felületek burkolására.
A legújabb, divatteremtő fejlesztés a bőr- és szőrme hatású struktúrlemezek kínálata, melyek az erre a célra kifejlesztett elemekkel sorolhatók egymáshoz. A termék használata és feldolgozása nem különbözik a többi struktúrlemezétől.
A lemezek problémamentes lezárásához, toldásához és a sarokillesztésekhez külön profilok állnak rendelkezésre, amelyek kialakításukban és színeikben egyaránt illeszkednek a struktúrlemezekhez.

Izgalmas belsőépítészeti megoldást lehet az Arc system vázrendszer segítségével kialakítani. Ez egy, az épületen belüli falfelületek burkolására alkalmas váz, amelyhez a struktúrlemezek csatlakoztathatók. A végeredmény egy hullámos felület, amely különösen attraktív a punchline 3D lapokkal kombinálva, és hátulról megvilágítva.
Természetesen a fenti rendszerek egymással kombinálhatók, amely tovább növeli a lehetséges megoldások számát.

A struktúrlemezek feldolgozásával és használatával kapcsolatos alábbi előírásokat mindenképpen be kell tartani, és már a tervezés során figyelembe kell venni.

  • A termék hőtágulása nagy ezért min. 2 mm hézagot kell hagyni a lemezek között. A réseket a már említett profilokkal lehet lezárni.
  • A struktúrlemezeket nem szabad közvetlen napsütésnek és sugárzó hőnek, valamint 65 fok feletti hőmérsékletnek kitenni.
  • A nedvszívó felületeknél célszerű a lemezekhez kapható, speciális, SIBUKLE ragasztót használni. A nem nedvszívó felületekhez öntapadós lemezeket kell alkalmazni. Sík nedvszívó felületekhez is használhatunk öntapadós lemezeket. A ragasztáshoz tilos oldószeres ragasztót használni, mert károsítja a felületet. Íves felületeknél a mechanikai rögzítésről is gondoskodni kell.
  • A szállítást sík alátéten vagy min. 40 cm átmérőjű tekercsben kell végezni. A 3D lemezeket tilos összetekerni.

A szerelés során az alábbi előírásokat tartsuk szem előtt:
Az alapfelületnek simának, por és szennyeződés, valamint zsiradékmentesnek kell lenni. A nem nedvszívó felületeket alkohollal tisztítsuk le. Mindenféle megmunkálást, vágást a színoldal felől kell elvégezni. Az ideális megmunkálási hőmérséklet 15 és 30 fok között van, a lemezeket 24 órán keresztül sík állapotban klimatizálni kell a felhasználás helyszínén. A lemezek felragasztásához közepes keménységű gumihengert kell használni, amellyel a levegőt ki kell szorítani a lemez alól. A védőfóliát pedig a munkafolyamat befejeztével kell eltávolítani. Eltérő magasságú, lépcsős felületeken ne alkalmazzuk.

Bővebb információ:
Forest Hungary Kft.
8900 Zalaegerszeg, Hock János u. 90/a
Telefon: (+36-92) 507-800
Fax: (+36-92) 507-890
info@foresteu.com
www.foresteu.com

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kerti anyagvédelem

A kerti berendezések anyagát sokféle hatástól kell óvnunk, hiszen jóval szélsőségesebb körülményeket kell kibírniuk a szabadban, mint a házban lévő tárgyaknak. Érdemes átgondolni, hogy mely...


Kerti pillanatképek

Egy kis kert gondozása, ápolása, folyamatos szépítése állandó elfoglaltságot jelent tulajdonosának mind a négy évszakban. Közben önkéntelenül figyeljük a szomszéd kertjét is, és folyamatosan...