Látványos felületek egyszerűen

2010-04-04 14:25:32 | Módosítva: 2010-04-10 18:38:21

A struktúrlemezek speciális, innovatív díszítő termékek, melyek magas minőségű, dekoratív felületeikkel segítik a belső terek és bútorok tervezését. A lemezek fő felhasználási területe a lakások bútorainak, építészeti elemeinek borítása, valamint üzletberendezések és kiállítási területek burkolása, mechanikai szempontból nem igénybevett felületeken. Ezen kívül használhatók színházi és prezentációs kellékek díszítésére valamint dekorációs alapanyagként minden célra.

A struktúrlemezek a mintázat és a színek tekintetében igen nagy változatosságot mutatnak. Hazánkban a legnagyobb választékban a Forest Hungary Kft. kínálatában találhatjuk meg ezeket e termékeket, amelyek formatervüket tekintve több csoportra bonthatóak.
A Deco-line csoport különböző struktúrájú felületekkel, 44 színben áll rendelkezésre. Ezek a színek a további típusok alapszínei is, az 1 mm vastag Decoline anyagában is a többi struktúrlemez bázisát képezi. Egyes típusok alkalmasak fürdőszobai használatra, mások csak korlátozott mértékben. Ha a mintázatnak van száliránya, például fautánzatú vagy szálcsiszolt, az mindig párhuzamos a lemez hosszirányával. Jellemző táblaméret például a 2600×1000 mm.
A melegen formázott, háromdimenziós felületek a Structure-line csoportba tartoznak, ezek 16 típusban, a Deco-line termékekkel megegyező színekben érhetőek el.
Az ún. Punch-line csoport különböző geometriai formákkal perforált lemezeket foglal magában. Vastagságuk a mintának megfelelően változó. 3D típusa hátulról hártyaszerű filmmel burkolt, amely az áttöréseknél lencse alakú, tehát domború. Ez a film lehet áttetsző is, amely hátulról megvilágítva attraktív hatású felületet biztosít.

A Multi-style lemezek, vagy más néven tükörfóliák a deco-line lemezek négyzet, téglalap vagy egymással párhuzamos vonalak mentén történt bevágásával keletkeznek. Ezáltal nagyon tetszetős, hajlékony felületet kapunk, amely ideális oszlopok, vagy más íves felületek burkolására.
A legújabb, divatteremtő fejlesztés a bőr- és szőrme hatású struktúrlemezek kínálata, melyek az erre a célra kifejlesztett elemekkel sorolhatók egymáshoz. A termék használata és feldolgozása nem különbözik a többi struktúrlemezétől.
A lemezek problémamentes lezárásához, toldásához és a sarokillesztésekhez külön profilok állnak rendelkezésre, amelyek kialakításukban és színeikben egyaránt illeszkednek a struktúrlemezekhez.

Izgalmas belsőépítészeti megoldást lehet az Arc system vázrendszer segítségével kialakítani. Ez egy, az épületen belüli falfelületek burkolására alkalmas váz, amelyhez a struktúrlemezek csatlakoztathatók. A végeredmény egy hullámos felület, amely különösen attraktív a punchline 3D lapokkal kombinálva, és hátulról megvilágítva.
Természetesen a fenti rendszerek egymással kombinálhatók, amely tovább növeli a lehetséges megoldások számát.

A struktúrlemezek feldolgozásával és használatával kapcsolatos alábbi előírásokat mindenképpen be kell tartani, és már a tervezés során figyelembe kell venni.

  • A termék hőtágulása nagy ezért min. 2 mm hézagot kell hagyni a lemezek között. A réseket a már említett profilokkal lehet lezárni.
  • A struktúrlemezeket nem szabad közvetlen napsütésnek és sugárzó hőnek, valamint 65 fok feletti hőmérsékletnek kitenni.
  • A nedvszívó felületeknél célszerű a lemezekhez kapható, speciális, SIBUKLE ragasztót használni. A nem nedvszívó felületekhez öntapadós lemezeket kell alkalmazni. Sík nedvszívó felületekhez is használhatunk öntapadós lemezeket. A ragasztáshoz tilos oldószeres ragasztót használni, mert károsítja a felületet. Íves felületeknél a mechanikai rögzítésről is gondoskodni kell.
  • A szállítást sík alátéten vagy min. 40 cm átmérőjű tekercsben kell végezni. A 3D lemezeket tilos összetekerni.

A szerelés során az alábbi előírásokat tartsuk szem előtt:
Az alapfelületnek simának, por és szennyeződés, valamint zsiradékmentesnek kell lenni. A nem nedvszívó felületeket alkohollal tisztítsuk le. Mindenféle megmunkálást, vágást a színoldal felől kell elvégezni. Az ideális megmunkálási hőmérséklet 15 és 30 fok között van, a lemezeket 24 órán keresztül sík állapotban klimatizálni kell a felhasználás helyszínén. A lemezek felragasztásához közepes keménységű gumihengert kell használni, amellyel a levegőt ki kell szorítani a lemez alól. A védőfóliát pedig a munkafolyamat befejeztével kell eltávolítani. Eltérő magasságú, lépcsős felületeken ne alkalmazzuk.

Bővebb információ:
Forest Hungary Kft.
8900 Zalaegerszeg, Hock János u. 90/a
Telefon: (+36-92) 507-800
Fax: (+36-92) 507-890
info@foresteu.com
www.foresteu.com

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fürdőszoba átgondoltan

Fürdőszobát tervezni sokkal komolyabb megfontolást igényel, mint egy átlagos lakószobát, mert minden berendezési tárgy fix helyet kap, és mindezekhez falon belüli egységek is tartoznak. Utólagos...


Előszoba

Az előszoba nagyon fontos helyisége otthonunknak, bár sajnos amikor társasházi lakásban gondolkodunk, alig találkozunk úgy tervezett lakással, ahol az ne csak egy sötét belépő lenne, esetleg egy...