Mi okozza a lemeztető párásodását?

2023-02-07 09:49:28 | Módosítva: 2023-02-22 12:31:38

A lemeztető számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik, amelyek révén mezőgazdasági, ipari, kereskedelmi melléképületek és csarnokok burkolására egyaránt alkalmas. Gyakran észrevehető ugyanakkor a lemezzel borított tetőfelületek párásodása. Cikkünkben annak járunk utána, hogy mi okozhatja, kell-e tartanunk tőle, és mit tehetünk annak érdekében, hogy megelőzzük a páralecsapódást.


Mitől párásodik a lemeztető?

A lemeztető nagyszerűsége abban rejlik, hogy gyorsan felhelyezhető és könnyen kezelhető. Nincs szükség habarcsra, ahogy nincs száradási idő sem. Ez a tetőburkolat jól terhelhető, könnyedén méretre alakítható, és kiemelkedően jól tűri az időjárás változékonyságát. A párásodása egyébként épp ez utóbbi körülménynek, azaz az időjárás változásainak tudható be.

Elsősorban az oldalfallal nem, csak tetővel rendelkező építmények vannak kitéve a páralecsapódásnak, de természetesen más esetekben is találkozhatunk a jelenséggel, amely többnyire ősszel és télen, a reggeli órákban figyelhető meg. Ilyenkor a hajnali órákban lassanként felmelegedő, páradús levegő nedvességtartalma kicsapódik a levegő hőmérsékletéhez képest jóval hidegebb tetőfelületre.

Hogyan védekezhetünk a káros következmények ellen?

A páralecsapódás történhet a tető külső, illetve belső felületén is. Kívül természetesen nem okoz különösebb problémát. Válasszunk vastagabb bordázatú terméket, amely könnyedén elvezeti az esővizet és a nagyobb mennyiségű párát is.

Esetlegesen okozhat károkat, ha a pára nem kívül, hanem a tető belső felületén csapódik le: ez az egyedi körülményektől függően rozsdásodáshoz, penészesedéshez vezethet. Ha az épületben munkavégzés folyik, a tető belső felületén lecsapódó pára negatívan befolyásolja a munkavégzést is, hiszen kedvezőtlen munka körülményeket teremt. Mindenképp érdemes tehát páraáteresztő fólia, illetve purhabos szigetelés alkalmazásával védekeznünk a tetőfelület belső részén végbemenő, nemkívánatos páralecsapódás ellen.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Okos tetőtéri ablakok

A tetőtérben lévő nyílászárók elérhetetlen magasságba kerülhetnek, így nemcsak mozgatásukhoz, de a beltéri hőmérséklet és páratartalom szabályozása miatt is szükség lehet távvezérelhető, okos...


Labaro friss levegőztető rendszer

A svéd-német hővisszanyerős szellőztető rendszer folyamatos friss levegőt, megfelelő CO2 koncentrációt biztosít a lakásban, végérvényesen megszünteti apenészedéssel kapcsolatos problémákat, és...