Lépcsőkorlátok

„A közlekedés és tartózkodás biztonsága érdekében elhelyezett szerkezetek.” Így határozható meg a lépcső melletti mellvéd, fogódzó és korlát. A funkcióján túl a szemlélő mégis látványa, esztétikai értéke és a környezethez való alkalmazkodása alapján értékeli.

A belső tér tervezői mindig nagy figyelmet fordítanak korlátok kialakítására, mert nagyon látványos, az összhangot erősítő térelem. A használók anyagi lehetősége és ízlése a tér és a berendezés stílusa is lényeges kiindulási pont.
A korlátok anyagának kiválasztásánál figyelembe kell venni a lépcső szerkezetét. Beltéri lakáslépcsők anyagaként leggyakoribb a vasbeton, a fémszerkezetű és a fa.
A fémszerkezetek modern stílusoknál burkolás nélkül is megállják a helyüket. A vasbeton lépcsők kaphatnak fa-, illetve szőnyegborítást és műkősimítást is. Itt a legszélesebb a korlátválasztás lehetősége, hiszen fa, bármilyen fém és üvegkorlát is alkalmazható. A teljes egészében faszerkezetes falépcsőkhöz viszont csak fakorlát rendelhető.
A fémkorlátok tetszőleges keresztmetszetű acél, alumínium és réz idomokból készülnek. Hegesztéssel, csavarozással, szegecseléssel állítják össze ezeket a szalagkorlátokat. Felületkialakításuk is változatos. Lehet mattított, szálcsiszolt, magas fényű vagy porszórt festett is.
A kovácsoltvasként ismert lágyacél valódi kézműves munka. Bármilyen stílushoz megtervezhető a megfelelő forma. Festett és antikolt felülettel, esetleg fából készült korlátfával az egyik legnemesebb lépcsőkísérő. Nem tévesztendő össze az előre gyártott elemekből lakatosmunkával összeszerelhető korláttal.
Az üvegkorlátok szerkezeti megerősítést követelnek. Csiszolt szélű biztonsági üvegből készíthetők és rezgésmentes vasbeton-szerkezetű lépcsőkhöz ajánlott.
Fakorlátokat burkolt vasbetonlépcsőkhöz vagy teljes falépcsőkhöz használjuk. Legtöbbször egymástól azonos távolságra elhelyezett függőleges elemekből áll. Mivel nagyon egyszerűen megmunkálható, formagazdagsága szinte végtelen. Általában esztergálással készítik el. Ilyen korlátelemeket előregyártva is vásárolhatunk megfelelő korlátfával együtt.
Bármilyen lépcsőnk és korlátunk legyen, vegyük figyelembe az esztétikumon túl a biztonságot is!

Ez a vidéken álló kétszintes ház tökéletesen illeszkedik a környezethez, és egyszerű eszközökkel jut el a tökéletes összhangig. A nyitott fedélszékhez áttört szerkezetű falépcsőt választottak a lépcső irányát követő korlátfával, ahol a fölső egyben kapaszkodóként is szolgál. A mindenféle díszítéstől mentes faszerkezet fehér színével szinte a tető szerkezetéhez emelkedik. A natúr lépcsőfokok, a szizál szőnyeg és a fonott karosszékek melegségét erősítik. Célszerűség egyszerűség és nyugalom árad minden részletből.

A jeges téli hangulatú lépcsőtér fehér-kék kontrasztját erősíti a különleges szálcsiszolt acélkorlát. Hegesztéssel és csavarozással állították össze. A lépcső öntött vasbeton szerkezetű, puha szőnyegpadló borítása ellensúlyozza a fém ridegségét. A naiv művészeti alkotások, fémplasztikák és festmények kitűnően érvényesülnek a visszafogott környezetben. Ez a korlát nem vonja el a figyelmet a galériaként is funkcionáló reprezentatív térről.

Ebben a nagyvonalú fogadótérben csupa nemes anyag találkozik egymással. A vasbeton szerkezetű tömör lépcsőt pácolt keményfaborítással látták el. A csúszásmentesség és a hangelnyelés miatt puha szőnyeget rögzítettek hozzá. A félemeletekre le- és fölvezető korlátok organikus mintával készült kovácsmunkák. A kapaszkodó kényelmesen átfogható fa. Kiváló antik bútorok, kézi csomózású gyapjúszőnyegek és finom lámpák teszik teljessé az eleganciát.

Sokak számára meghökkentő lehet ez a lépcső. Ipari jellege miatt nem tehető átlagosnak mondható térbe. Külső biztonsági korlátja nincs, helyette falhoz rögzített kapaszkodó szolgál segítségül. Semmiképpen sem használható kisgyerekes családoknál. Ebben a letisztult modern környezetben nagyszerűen mutat acélcsövekből álló tartószerkezete és az áttört módon ráhelyezett kerekített végű lépcsősor is. Festésével is alkalmazkodik a berendezés többi részéhez.

Korlátok helyett alkalmazhatunk mellvédeket is. Zárt formája nagyobb biztonságot ad. Jól takar, ezért védelmében kellemes nyugodt kuckót, beszélgető vagy olvasó sarkot rendezhetünk be. A adott térben a lépcsőt és a folytatását is szizál padlószőnyeg borítja. Színe a fenyőgerendához és a mellvéd borításához alkalmazkodik. A bőrbútor karamell színe jól érvényesül a fehér fal előtt. Remek ötlet a gerenda vízszintes elemeit könyvespolcnak használni. Látványos és praktikus is egyben.

A nagyon finom egyszerűség és hibátlan ízlés minden jele fölfedezhető ebben a térben. A korlát anyaga és a lépcsőborítás lakkozott bükkből készült. Kevés szín, sok szögletes forma van a térben, zöld növényekkel és fényekkel kiegyensúlyozva. A sűrűn egymás mellé került korlátfák nyugalmat és biztonságot jelentenek még a gyerekes családoknál is. Remek példa ez a skandináv jellegű lakberendezés kelléktárának megismeréséhez.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Draveczki Julianna


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gyerekszobai biztonság növelése

Sokszor hallani, hogy sok szülő túlfélti gyermekét, telerakja a gyerek környezetét biztonsági eszközökkel, így a gyereknek esélye sincs, hogy megtanuljon vigyázni magára. Ebben biztosan sok az...


Variációk lépcsőre

Különböző korú és stílusú lakásokban eltérő lépcsőtípusokkal találkozhatunk. Érdekességként bemutatunk néhány formabontó megoldást.