Téli fények

Télen fokozottan megnő fényigényünk, hiszen a fény megőrzi egészségünket és elűzi a búskomorságot. Ehhez azonban nem csak a napfény a megfelelő: speciális lámpák segítségével is fedezhetjük napi fényszükségletünket. A színes fénnyel végzett terápiák pedig bizonyítják, hogy a fény valóságos univerzális „gyógyszer” testnek, szellemnek és léleknek egyaránt.

A sötét téli hónapokban - főként többnapos eső után - mindnyájan tapasztalhatjuk, hogy hangulatunk és közérzetünk nagymértékben függ a fénytől. Míg júniusban a napsütéses órák száma naponta átlagosan 17 óra, januárban ez az idő napi 7 órára csökken. Nem csoda tehát, ha ilyenkor elfog bennünket a téli depresszió. A búskomorság mellett romlik koncentrálóképességünk, fizikai teljesítőképességünk, kedvetlenekké válunk, gyengül immunrendszerünk, ilyenkor jelentősen megnő az infarktusok száma is. A természetes napfény, anélkül, hogy közvetlenül észlelnénk, óriási hatással van egész szervezetünkre. Nem csak az ébrenlét és az alvás ritmusát szabályozza, de hatással van a hormonrendszerre, szabályozza a vérnyomást és az anyagcserét, fokozza a méregtelenítő mechanizmusokat.
A fényterápia ma már önálló tudomány, az orvostudomány része. Ilyen mélységig semmiképpen nem akarunk amatőrként belekontárkodni. Mindenképpen tudunk azonban néhány egyszerű ötletet adni, hogyan javíthatjuk téli kedélyállapotunkat a mesterséges fény tudatos használatával.
Karácsony táján számtalan világító dísszel ékesítjük lakásunkat, kertünket. Fényfüggönyt teszünk az ablakra, vagy menórára emlékeztető égősort állítunk az ablakpárkányra (az összes nagyáruházban kapaható 5 égős lámpatest azonban nem azonos a menórával). Miért ne maradhatnának ezek a világító díszek még jóval karácsony után, akár február közepéig is a helyükön? Az esti órákban használva őket egészen megváltoztatják hangulatunkat, feldobják kedélyállapotunkat.
A kereskedelemben kaphatók kifejezetten szabadtéri felhasználásra szánt fényfüzérek, kb. másfél centiméter vastag, átlátszó PVC csőbe épített parázsizzó sor. Fehér és színes fényű változatok is léteznek, 3-6 méter hosszban. Az erkélyjel, loggiával rendelkező lakások szinte megnövelhetők azzal, hogy az erkélykorlátra ilyen fényfűzért rögzítünk. Ha még nem tettük volna meg, akkor építsünk ki egy vízhatlan konnektort az erkély legvédettebb részén, ahová ezt a fénydíszt bekapcsolhatjuk. Az a praktikus, ha a külső konnektor árama belülről kapcsolható. Tapasztalni fogjuk, hogy nem csak a nappali szoba hangulata változik meg, ha az erkély színes fényben dereng, hanem szinte kitolja a helyiség falait, optikailag megnöveli a teret. Bátran hagyjuk fent ezt a fényfűzért a tél végéig, és használjuk esténként; a fogyasztása minimális.
Hasonló szabadtéri fényfüzérrel díszíthetnek fel a családi ház tulajdonosok egy fát az ablakuk előtt. Praktikusan ez a világítás is bentről kapcsolható legyen. Megfigyelhetjük, hogy színes fényével a sötétben is megjeleníti a kertet és feldobja hangulatunkat. Egy erős kerti világítás – azon felül, hogy sokat fogyaszt – biztosan nem éri el azt a hangulati hatást, mint egy színes fényekben pompázó fenyő. Nem véletlen, hogy a karácsonyfát is fénypompával öltöztetjük.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hőszigetelési praktikák

Amikor hűvösebb időszakban készül a tetőtér szigetelése, jó, ha néhány dologra kiemelt figyelmet fordítunk a kivitelezés során ahhoz, hogy valóban minőségi eredményt kapjunk a végén.


Okostégla

A tégla a legismertebb falazóanyag, amely már évezredek óta bizonyít. Ha a téglát választjuk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy olyan rosszul nem döntöttünk. Az okostégla azonban még a...