Fél óra alatt 550 kilométer

2015-07-14 14:09:17 | Módosítva: 2016-05-04 12:49:33

A Space Exploration Technologies vagy röviden SpaceX amerikai űrkutatási vállalat központja a kaliforniai Hawthorne-ban található. 2002-ben alapította a dél-afrikai származású Elon Musk, akinek a nevéhez a PayPal és a Tesla Motors megalapítása is fűződik. A SpaceX fő célja kezdetektől fogva az űrrepülés költségeinek leszorítása, valamint a Mars kolonizációjának lehetővé tétele. A cég fejlesztette ki a Falcon 1 és Falcon 9 rakétákat, valamint a Dragon űrhajót.


Az első rakétájuk, a Falcon 1 volt az első magántőkéből megvalósult folyékony-üzemanyagú rakéta, amely elérte a világűrt 2008 szeptemberében. Az első saját fejlesztésű űrhajóját, a Dragont 2010 decemberében sikeresen Föld körüli pályára állították, majd vissza is juttatták a Földre. SpaceX az első magánvállalat, amely űrhajót küldött a Nemzetközi Űrállomáshoz, 2012-ben,és sikeresen állított műholdat geoszinkron pályára 2013 decemberében.


Elon Musk nemrég bejelentette, a SpaceX dél-kaliforniai központja közelében elindítja a Hyperloopnak nevezett különleges közlekedési rendszer egy mérföldes (1,6 kilométeres) tesztpályájának építését. A milliárdos két éve szellőztette meg a légritkított csőben óránként 1300 kilométeres sebességgel száguldó légpárnás kabinok tervét. A tesztpálya startja mellett a kapszulák prototípusának megépítésére is pályázatot jelentett be egyetemisták és független mérnökcsapatok számára. Az Illinoisi Egyetem hallgatói már el is készítették a csodavasút 1:24 arányú működő modelljét.


Miután a két éve nyilvánosságra került terveket Musk szabadon hozzáférhetővé tette, a projektcég májusban bejelentette: 8 kilométeres próbapályát épít, mely 2018-ban már működni fog. Ezen a száz százalékban napenergiával működő kabinok még nem a tervezett maximális sebességgel fognak száguldani, de már így is meg akarják dönteni a földön elért sebességi rekordot.


A kaliforniai autópályák felett húszméteres magasságban haladó, napelemekkel fedett betonoszlopok által tartott csőben futó pályán a San Francisco és Los Angeles közötti 550 kilométeres távot fél óra alatt tennék meg a lineáris indukciós motorokkal hajtott, mágneses rásegítéssel gyorsuló, kétpercenként induló szerelvények.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: hyperloop, gyorsvasút

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A világ leggyorsabb vonata

Elkészült a kínaiak új, maglev-technológiával közlekedő vonatának prototípusa, amit a tervek szerint 2021-ben kezdenek majd el gyártani.