Konyhatervezés

2016-06-20 11:38:14 | Módosítva: 2016-06-21 14:36:03

Amikor egy lakást berendezünk, az egyik legnagyobb tétel a konyhabútor és a háztartási nagygépek ára. A tűzhely, sütő, főzőlap, mosogatógép, mosógép, mikro, hűtő. Ezeket a háztartási nagygépeket többé-kevésbé egyforma méretben gyártják, centiméternyi különbségek vannak csak a különböző gyártók termékei között, akár beépíthető, akár szabadon álló a készülék.


Konyhabútorok és méretek

A konyha megtervezésének első lépése a mosogató és a háztartási nagygépek helyének és méretének meghatározása kell legyen. Amikor a konyhaszekrényt elkezdjük méretezni, a következő kerekített szélességi méretekkel számoljunk:

Tűzhely: 60 cm széles
Sütő: 60 cm széles
Főzőlap: 30, 60 vagy 90 cm széles
Mosogatógép: 45 vagy 60 cm széles
Mosógép: 60 cm széles
Mikro: 60 cm széle
Hűtő: 60-90 cm széles
SBS hűtő (Side-by-side): egymás melletti ajtók 70-100 cm széles

Nem szabad a készülék centiméter pontos méretére gyártatni a bútort, mert amikor újat kell vásárolni, probléma lesz ugyanolyan méretűt találni. Ha nem gyártatjuk, hanem kész konyhabútort vásárolunk, ilyen méretű szekrényekkel fogunk találkozni a kínálatban, mert a bútorgyártók modulméretben készítik a szekrényeket, éppen a fenti okok miatt.


A háztartási nagygépek magassági méreteikben jobban eltérnek egymástól, a gyártók a magassági méreteik változtatásával tudnak kisebb, illetve nagyobb űrtartalmú készülékeket forgalmazni. Ez elsősorban a hűtőkre és a beépíthető sütőkre vonatkozik. A konyhaszekrény méretezése előtt körül kell nézni, hogy melyik méretkategóriában fogunk majd készüléket vásárolni, és arra a mérettartományra elkészíttetni a bútort. Itt sem célszerű centiméter (főleg nem milliméter) pontosan tervezni, mert amikor készülékcsere van, nem dobhatjuk ki az egész szekrényt. Konzultáljunk az asztalos szakemberrel, akivel a bútort készíttetjük. Takarólécekkel, takarólapokkal, távtartókkal, áthelyezhető polcokkal szükség esetén rugalmassá tehetjük a bútort anélkül, hogy esztétikailag elrontanánk.


Az alsó konyhaszekrény teljes magassága kb. 90-92 cm, ettől nem érdemes eltéri, mert a kényelmes, egészséges és biztonságos konyha-használathoz, az emberek könyökmagasságához illeszkedik. A munkapult alatt legalább 86 cm legyen, mert a mosógép vagy a mosogató­gép így betolható lesz a pult alá. Minimum 8 cm magas lábazatra is szükség van, ami síkban 5 cm-rel beljebb kell, hogy legyen, mint az ajtók síkja, hogy a pult előtt állva a lábfejünk elférjen.

Célszerű, ha a konyhaszekrénynek külön, a szekrényvázra (korpusz) csavarozott műanyag lábai vannak, mert ha valamiért nagyobb mennyiségű víz folyik a szekrény alá, és nem tud tökéletesen kiszáradni, tönkremehet a teljes szekrényváz. A műanyag lábak viszont jól bírják a vizet, és nem is szivárogtatják fel a felsőbb részekre. Ha még sincs műanyag láb, hanem a szekrény oldalfala a láb is, akkor mindenképpen használjunk átlátszó lábazati vízzárót, hogy az élfóliázott élek vízzáró képességét növeljük (ez a felmosások nedvességétől is véd).A felsőszekrényeket min. 45 cm, max. 60 cm-re tervezzük, és szereltessük a munkapult felett. A felsőszekrények mélysége nem 60 cm mint az alsóké, hanem csak 30-35 cm. Ez a mélységi méretkülönbség biztosítja, hogy a pult előtt álló ne üsse be a fejét a felső szekrénybe, kényelmes testtartásban tudjon a pulton tevékenykedni. Ha a felsőszekrények majdnem a mennyezetig érnek (kb. 5 cm-rel lejjebb), könnyű tisztán tartani. Az 5 cm kevés ahhoz, hogy bármit is feltegyünk rá, és így teljesen üres marad mindig, és könnyű egy portörlővel sűrűn letisztítani. Ha viszont teljesen felér a mennyezetig, akkor célszerű pormentesen lezárni a tetejét a mennyezetnél. Ehhez több-féle profilt lehet kapni a szakkereskedésekben.

Ha cserélni kell a beépített mosogatógép vagy hűtőgép bútorlap-ajtaját a készülék cseréje, és az abból adódó méreteltérés miatt, rendszerint már nem kapható ugyanolyan bútorlap, mint a konyha többi ajtaja. Ilyenkor a legrosszabb megoldás, ha keresünk hasonló ajtólapot. Sőt, ha többéves a szekrény, a színkód szerint ugyanolyan bútorlap sem lesz teljesen színazonos. Messziről virít majd, hogy cserélni kellett az ajtót. Ennél jobb megoldás, hogy egy teljesen eltérő színű ajtót választunk, pl. a munkapult színét vagy a falicsempe színét. Ha ez kevésnek bizonyul esztétikailag, egy-két fiók vagy ajtó előlapját is cseréljük ki ugyanerre, és újra „tervezetten” egységessé válik a konyhaszekrényünk.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Nyomtatott vászonképek

Számtalan faldekorációs lehetőség közül lehet választani. Ezek lehetnek keretezett plakátok, vagy ismert művészek műveiről készült reprodukciók. Az igaziak és értékesek az egyedi, kézzel festett...


Virágállványok a lakásban

A hideg idő beálltával több figyelmet fordítunk szobanövényeinkre. A kertből, a teraszról is beköltöztetünk néhány példányt, és a lakás komfortérzetét is növeljük több szobanövénnyel. Azt is...