Konyhatervezés

2016-06-20 11:38:14 | Módosítva: 2016-06-21 14:36:03

Amikor egy lakást berendezünk, az egyik legnagyobb tétel a konyhabútor és a háztartási nagygépek ára. A tűzhely, sütő, főzőlap, mosogatógép, mosógép, mikro, hűtő. Ezeket a háztartási nagygépeket többé-kevésbé egyforma méretben gyártják, centiméternyi különbségek vannak csak a különböző gyártók termékei között, akár beépíthető, akár szabadon álló a készülék.


Konyhabútorok és méretek

A konyha megtervezésének első lépése a mosogató és a háztartási nagygépek helyének és méretének meghatározása kell legyen. Amikor a konyhaszekrényt elkezdjük méretezni, a következő kerekített szélességi méretekkel számoljunk:

Tűzhely: 60 cm széles
Sütő: 60 cm széles
Főzőlap: 30, 60 vagy 90 cm széles
Mosogatógép: 45 vagy 60 cm széles
Mosógép: 60 cm széles
Mikro: 60 cm széle
Hűtő: 60-90 cm széles
SBS hűtő (Side-by-side): egymás melletti ajtók 70-100 cm széles

Nem szabad a készülék centiméter pontos méretére gyártatni a bútort, mert amikor újat kell vásárolni, probléma lesz ugyanolyan méretűt találni. Ha nem gyártatjuk, hanem kész konyhabútort vásárolunk, ilyen méretű szekrényekkel fogunk találkozni a kínálatban, mert a bútorgyártók modulméretben készítik a szekrényeket, éppen a fenti okok miatt.


A háztartási nagygépek magassági méreteikben jobban eltérnek egymástól, a gyártók a magassági méreteik változtatásával tudnak kisebb, illetve nagyobb űrtartalmú készülékeket forgalmazni. Ez elsősorban a hűtőkre és a beépíthető sütőkre vonatkozik. A konyhaszekrény méretezése előtt körül kell nézni, hogy melyik méretkategóriában fogunk majd készüléket vásárolni, és arra a mérettartományra elkészíttetni a bútort. Itt sem célszerű centiméter (főleg nem milliméter) pontosan tervezni, mert amikor készülékcsere van, nem dobhatjuk ki az egész szekrényt. Konzultáljunk az asztalos szakemberrel, akivel a bútort készíttetjük. Takarólécekkel, takarólapokkal, távtartókkal, áthelyezhető polcokkal szükség esetén rugalmassá tehetjük a bútort anélkül, hogy esztétikailag elrontanánk.


Az alsó konyhaszekrény teljes magassága kb. 90-92 cm, ettől nem érdemes eltéri, mert a kényelmes, egészséges és biztonságos konyha-használathoz, az emberek könyökmagasságához illeszkedik. A munkapult alatt legalább 86 cm legyen, mert a mosógép vagy a mosogató­gép így betolható lesz a pult alá. Minimum 8 cm magas lábazatra is szükség van, ami síkban 5 cm-rel beljebb kell, hogy legyen, mint az ajtók síkja, hogy a pult előtt állva a lábfejünk elférjen.

Célszerű, ha a konyhaszekrénynek külön, a szekrényvázra (korpusz) csavarozott műanyag lábai vannak, mert ha valamiért nagyobb mennyiségű víz folyik a szekrény alá, és nem tud tökéletesen kiszáradni, tönkremehet a teljes szekrényváz. A műanyag lábak viszont jól bírják a vizet, és nem is szivárogtatják fel a felsőbb részekre. Ha még sincs műanyag láb, hanem a szekrény oldalfala a láb is, akkor mindenképpen használjunk átlátszó lábazati vízzárót, hogy az élfóliázott élek vízzáró képességét növeljük (ez a felmosások nedvességétől is véd).A felsőszekrényeket min. 45 cm, max. 60 cm-re tervezzük, és szereltessük a munkapult felett. A felsőszekrények mélysége nem 60 cm mint az alsóké, hanem csak 30-35 cm. Ez a mélységi méretkülönbség biztosítja, hogy a pult előtt álló ne üsse be a fejét a felső szekrénybe, kényelmes testtartásban tudjon a pulton tevékenykedni. Ha a felsőszekrények majdnem a mennyezetig érnek (kb. 5 cm-rel lejjebb), könnyű tisztán tartani. Az 5 cm kevés ahhoz, hogy bármit is feltegyünk rá, és így teljesen üres marad mindig, és könnyű egy portörlővel sűrűn letisztítani. Ha viszont teljesen felér a mennyezetig, akkor célszerű pormentesen lezárni a tetejét a mennyezetnél. Ehhez több-féle profilt lehet kapni a szakkereskedésekben.

Ha cserélni kell a beépített mosogatógép vagy hűtőgép bútorlap-ajtaját a készülék cseréje, és az abból adódó méreteltérés miatt, rendszerint már nem kapható ugyanolyan bútorlap, mint a konyha többi ajtaja. Ilyenkor a legrosszabb megoldás, ha keresünk hasonló ajtólapot. Sőt, ha többéves a szekrény, a színkód szerint ugyanolyan bútorlap sem lesz teljesen színazonos. Messziről virít majd, hogy cserélni kellett az ajtót. Ennél jobb megoldás, hogy egy teljesen eltérő színű ajtót választunk, pl. a munkapult színét vagy a falicsempe színét. Ha ez kevésnek bizonyul esztétikailag, egy-két fiók vagy ajtó előlapját is cseréljük ki ugyanerre, és újra „tervezetten” egységessé válik a konyhaszekrényünk.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szivárvány a lakásban

Amikor egy lakás színeit ki kell választani, általában óvatosak vagyunk. Sajnos emiatt sok lakásnak nincsen egyedi hangulata: fehér, esetleg valamilyen pasztell színű a fal. A bútorboltokból is...


Kreatív növényelhelyezés

A járványhelyzet okozta bezártság kapcsán egyre többen kezdték el lakásuk csinosítását, hiszen egyre több időt kényszerülünk a négy fal között tölteni. Remélhetően ennek az időszaknak hamarosan...