Urbanscape rendszer

2016-05-07 16:07:43 | Módosítva: 2016-05-16 08:36:09

A Knauf Insulation cég zöldtetőkben, kertészetben, parképítésben alkalmazható ásványgyapot termék gyártását kezdte meg az elmúlt évben. Fontos tulajdonsága, hogy kötőanyag hozzáadása nélkül, tűzéssel (steppeléssel) készül, így nagy mennyiségű víz felvételére is tárolására képes. Gyártási formája szerint készülhet tekercsben, kisméretű kockákban, vagy a vágási hulladékok feldolgozásával, darálékként.


Zöldtetők létesítése

Nyugat-Európában, ahol a zöldtetők létesítése a kellemesebb beltéri klíma kialakítása, a városi hősziget-hatás csökkentése, a záporok elleni védelem javítása céljából egyre gyakoribb, az extenzív tetőkhöz az Urbanscape Green Roof rendszert ajánljuk.

A fejlesztése során az volt a cél, hogy nagyon csekély fajlagos tömegű, kis szerkezeti vastagságú, akár közepes hajlású tetőkön alkalmazható, gyorsan kivitelezhető zöldtetőt lehessen ajánlani a felhasználóknak, olyan területeken is, ahol ezt statikai, éghajlati stb. okok korábban nem tették lehetővé.

Nyugat-Európában az előírások, rendeletek is a zöldtetők terjedését segítik, ennek köszönhetően az extenzív tetők aránya nagyon magas. Hazánkban az OTÉK, előírásai miatt az ún. tetőkertet csak nagyon kis részben lehet beszámítani a zöldterületbe, emiatt a jóval drágább intenzív tetők készítése jellemző.A rendszer alapeleme a tekercses Green Roll kőzetgyapot paplan, amely két alaptípusban, 2 cm és 4 cm vastagságban készül, a környezettől függő igények figyelembe vételével. A kivitelétől függően a vízmegtartó képessége 17-60 l/m2 között változik. A kötőanyag nélküli szerkezetnek köszönhetően vízfelvevő és vízmegtartó képessége kiemelkedő. A víztároló réteg és az ültetőközeg funkcióit egyesíti magában, mivel a növényzet fejlődése során a gyökerek képesek belenőni a termőközeg alatt elhelyezett ásványgyapot paplanba.

A Green Roll tömege átlagosan 8-10-szer kisebb, vízmegtartó képessége 3-4-szer jobb, mint a zöldtetőkben alkalmazott hasonló rendeltetésű anyagoké.

Az Urbanscape Green Roof rendszer az elkészült vízszigetelésre fektethető, szükség esetén gyökérzet elleni védőréteg elhelyezésével.

A felületszivárgó réteg az éghajlati körülményektől függően egy- vagy kétoldalon dombornyomott típus lehet, amelyre a Green Roll kőzetgyapot paplan kerül.

A növényzet telepítése az ásványgyapot réteg felületére fektetett, előnevelt vegetációs paplannal végezhető. A kivitelezés az öntözéssel fejeződik be, amellyel telítik az ásványgyapot paplant a gyökérzet fejlődéséhez szükséges vízzel.


A teljes zöldtető száraz fajlagos tömege 15-20 kg/m2, a vízzel telítetté 32-80 kg/m2 lehet. Kisebb tetőkhöz 50x50 cm-es, összepattintható modulok is készülnek, amelyek a teljes Green Roof rendszert tartalmazzák. Ilyen módon még egyszerűbbé és gyorsabbá tehető a kivitelezés.

A Green Roof rendszer további előnyei a hőszigetelő hatás és a hőingadozás csökkentése, a záporesők elnyelése révén a csatornarendszer terhelésének csökkentése, a hatékony kivitelezés. A Green Roll kőzetgyapot paplan használható még parképítésben, rézsűvédelemben, rossz adottságú talajok javításában.

Az 1 cm vagy 2 cm oldalhosszúságú kockákból álló Green Cubes az ásványgyapot termék zöldség- és virágtermesztéshez ajánlott változata, amely önálló termőközegként is használható, de általában 50:50%-os arányban a termőtalajhoz keverik.

Mindkét változatban jelentős mértékben javítják a talaj vízfelvételét, átszellőzését, javítva ezzel a növények életfeltételeit, és csökkentve az öntözésre használt víz mennyiségét.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Meredek zöldtetők

A legtöbb zöldtető lapostető, nagyon kevés még a zöldesített meredek tető száma. Pedig az az egyéni családiházaknál és az ökológiai építészetben nagy szerepet játszik, és az épületeknek egy egészen...


A zöldtetők fontossága a város életében

Ezermester Extra tematikus kiadványunk tartalma és címe: Zöldtető. Az egyre népszerűbb technológia hazánkban is terjed, ezért döntöttünk a téma részletes feldolgozása mellett. Ízelítőül egy...