Védekezés a pollenallergia ellen

2016-06-09 10:42:39 | Módosítva: 2016-06-09 11:02:47

Amikor az immunrendszerünk tévesen reagál bizonyos ártalmatlan dolgokra, mint pl. virágpor, bizonyos ételfélék, ezt nevezik orvosilag allergiának. A leggyakoribb tüneteket okozó allergének a pollenek (fű, fa, és a gyomok pollenjei) és a poratka ürüléke. Ezek okozhatnak orrfolyást, orrdugulást, szemviszketést, torokirritációt, valamint időlegesen rossz közérzet. Más típusú allergének pedig bőrirritációt, csalánkiütést is okozhatnak. Ezen hatások ellen sokféle módon lehet védekezni, ám csak szinte „személyre szabottan” és megfontoltan.


Otthon is csökkenthetők az ártalmak

A tünetek kezelésére gyógyszertári spray-k tucatjai kaphatók, de ezekkel nem árt óvatosnak lenni, mert például az orr-sprayk némelyike hosszútávon károsíthatja az orr és az arcüreg nyálkahártyáját. Hogyan kezeljük mégis a tavasszal kiújuló, és rendszerint késő őszig tartó allergia tüneteket egyénileg? Minden esetben ajánlatos – amennyiben lehetséges – a kiváltó tényezők elkerülése. Azt is lényeges tudni, hogy milyen anyagra vagyunk túl érzékenyek. Ezt lehetőleg orvos határozza meg és javasoljon rá megfelelő gyógyszert. Ettől függetlenül azonban kerüljük a pollen szennyezett helyek látogatását. A fűfélék, gyomok, fák pollenjeinek elkerülése természetesen a szabadban nehezen megoldható, ezért a pollenveszélyes időszakban csökkentsük a szabadban tartózkodás idejét, és próbáljuk elérni, hogy lakásunkba minél kevesebb pollen jusson.

A különféle pollenek által okozott bőrtünetek gyermekeken és felnőtteken egyaránt megjelenhetnek. Pollenszezonban, főként a ruhával nem fedett területeken tapasztalható az ekcémás tünetek fokozódása: az arcon, nyakon, nyitottabb mellrészeken és a kézfejeken. E testrészeket a veszélyes időszakban nem árt szellős ruházattal jobban védeni. A nyaralás helyét is úgy érdemes megválasztani, hogy pihenés közben kevés pollenhatásnak legyen kitéve a szervezetünk. A hegyekben, vagy a tengerparton van erre a legalkalmasabb hely. Azzal is csökkenthetők a kellemetlen hatások, ha a hajunkat gyakran mossuk, amivel eltávolíthatók a hajszálakra tapadt pollenszemcsék, így éjjel nem juthatnak a párnára. A napközben viselt ruháinkat célszerű pamutból készült darabokból választani, mert a műanyagból készültek fokozhatják a verejtékképződést, ami elősegítheti a pollenek megtapadását. Ezen kívül az otthonunkban is érdemes fokozottabban védekezni ebben az időszakban a pollenek ártalmai ellen.

Köztudott, hogy nyári viharok idején feltámad a szél és az eső is felveri a légkört, így sokkal több virágpor kerül a levegőbe. Ilyen időben, sőt már előtte azonnal be kell csukni minden ablakot, ajtót, és még a vihar elvonulását követően 2 óráig se nyissuk ki a nyílászárókat, és lehetőleg mi se menjünk a szabadba. A vihar hatására megemelkedő párában ugyanis a virágporszemcsék megduzzadnak, és szétszóródva fokozott a pollenveszély.


A lakás gyakori portalanításával is jelentősen csökkenthetők az allergiás tünetek. E célra az alaposan felporszívózott padlót mindenképpen nedvesen is ajánlott feltörölni, hogy még a por maradéka sem maradjon rajta. A szőnyegeket pedig mindig alaposan és lehetőleg a szokásosnál is gyakrabban kell kiporszívózni.

Az ágyneműk heti rendszeres cserélésével is jelentősen csökkenthetők a kellemetlen allergiás tünetek. A házi poratkák ellen pedig ajánlatos az antiallergén ágyneműk és matracok használata. Az egyéb ágynemű huzatok ugyanis általában poliésztert és más szintetikus anyagokat tartalmaznak, amelyek a pollenallergiás időszakban bőrirritációt okozhatnak. A huzatok gyakori forró vizes mosásával és rendszeres, friss levegőn történő szellőztetésével is jelentősen csökkenthetők az ilyen irritációk, és ezzel gátolható a poratkák elszaporodása. A matracok, ágybetétek gyakoribb szellőztetése is ajánlott, sőt a gyakori átporszívózásával csökkentő a poratkák elszaporodása. Ehhez a HEPA szűrős porszívó a leghatékonyabb eszköz.A por is okozhat allergiás tüneteket, ezért a ruhaneműket zárt szekrényekben ajánlott tárolni, és a szokásos portörlést is gyakrabban kell elvégezni. A porosodó dísztárgyakat jobb vitrinben tartani. A portörléshez az antisztatikus portörlő használata hatásosabb, mint a szokásos porrongyoké.
Nem mellőzhető a légtisztítók szűrőinek a cseréje sem és a helyiségek nedvességét is alacsony szinten kell tartani. Ha szükséges, ezt páramentesítő készülék használatával lehet az ideális szinten tartani, amivel megelőzhető az ugyancsak allergiás tüneteket okozó penészfoltok kialakulása is. Ez ellen időlegesen a különféle penészeltávolító szerekkel, vagy penészgátló adalékot tartalmazó falfestékkel lehet védekezni. A különféle penészeltávolító spray-ok használata után mindig alapos szellőztetés ajánlott. Ezek látszólag apró dolgok, ám összességükben jelentősen hozzájárulhatnak, hogy a pollenveszélyes időszakban a kellemetlen allergiás tünetektől mentesebb legyen az életünk.

 

Vízszűrős porszívó pollenmentesítésre

A vízszűrős porszívó használata is jó ellenszere lehet a pollenek elleni védekezésnek. Ez a porszívó porzsák nélkül működik és vízzel töltött tartályba gyűjti a beszívott levegő porát és egyéb szennyeződését. Használatakor nem száll a por még a porszívóban sem, és a tartály kiürítésekor sem.


A hagyományos porzsákos porszívókkal szemben a vízszűrős porszívó a víz természetes erejét használja. A nagy szívásteljesítmény miatt a víz a szűrőben nagy sebességgel örvénylik. A felszívott szennyeződést a víz örvénylése megbízhatóan kiszűri a levegőből és a vízben köti meg. Az eredmény: friss, tiszta levegő, amely az allergiásoknak kedvez. Mivel a porszívó vízszűrővel van felszerelve, nem lesz többé szükség porzsákra, amelyben az allergének felszaporodhatnak, és a poratkák ürülékét egyszerűen a vízzel kiürítik. További előny az allergiásoknak az, hogy a kiürítésnél semmi sem keveri fel a port. A többfokozatú szűrőrendszer gondoskodik arról, hogy 0,3 mikro felett a mikroszkopikus szennyező részecskéket visszatartja. A vízszűrős porszívóból távozó levegő 99,9%-ban tisztítottnak tekinthető.

Légtisztító berendezések

Ezek a berendezések időszakosan vagy programozható időszakonként hatásosan átszűrik a helyiség levegőjét és szinte teljesen kiszűrik a levegőben levő, allergiát is okozó szennyező anyagokat. Beszívják a helyiségek levegőjét, majd a készülékekben elhelyezett különféle szűrőkön átáramoltatva, megtisztítva a különféle szennyező anyagoktól, szagoktól juttatják vissza a légtérbe. A dohányfüstöt, ételszagot, áporodott levegőt is megszüntetik.


Egy minőségi légtisztító nem csak a polleneket szűri ki a levegőből, de a HEPA szűrő hatékonyan lép fel a por és poratkák ellen is. A HEPA szűrő, az elektronikus porgyűjtő, az UV lámpa, valamint az ionizáló feltartóztatják és megsemmisítik a baktériumokat, gomba spórákat, vírusokat. Az aktív szénszűrős technológia pedig eltávolítja a füstöt és a szagokat is a levegőből.

A légtisztítók hatékonyságát számtalan gyakorlati tapasztalat igazolja. A készülékek nem csak az asztmás és allergiás betegeknek jelentenek könnyebbséget tavasztól őszig, hanem olyan hatékonyan tisztítják a levegőt, hogy még a portörlések számát is csökkenteni lehet.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Pollenmentes lakás

A változatos méretű porszemcsék állandó alkotói a levegőnek, ezen belül a virágporok tavasztól őszig okoznak problémát. Zárt térben könnyebb a védekezés ellenük, a legfontosabb módszereket...


Egészséges ház allergiában szenvedőknek is

Mivel életünk legnagyobb részét, mintegy 90%-át épületekben töltjük, ezért nagyon fontos egy olyan otthon kialakítása, ami támogatja egészségünket. Az allergiás betegek számára elengedhetetlen...