Trükkök a szép gyepért

2016-06-20 11:57:09 | Módosítva: 2016-06-26 10:38:48

A gyep kertünk szabad terén lévő szőnyeg, ami látványos és hasznos is, hiszen jó mikroklímát biztosít a kertben élő többi növény számára. Összeszedtünk néhány tippet, ami hozzásegít ahhoz, hogy gyepünk minél szebbé váljon.


Vakond háló

A fű alá terített vakond háló nem csak a vakondtúrásoktól véd. Nagy eső esetén a felázott és még nem megfelelően tömörödött gyep akár a lábunk alatt vagy a kocsi kerekei nyomán besüllyedhet. A vakond háló ennek az esélyét is csökkenti.A fűmagot széles szórással vessük

A fűmagot szélcsendes időben széles szórással, kézből vessük. Minden négyzetméterre kb. 3-5 dkg magot szórjunk. A magot a gereblye fokával dolgozzuk a talajba és tömörítsük. Kelésig a talaj ne száradjon ki. Ha elmarad a folyamatos nedvesen tartás, kiszáradhat a már megindult csíra, így elmarad a kelés, vagy nagyon ritka lesz. A ritka kelés erősen gyomosodik, a gyomokkal nem fogjuk tudni felvenni a versenyt. Ezért fővetés esetén inkább több magot szórjunk el, mint kevesebbet. Pótló másodvetéskor már nem kell túlméretezett magmennyiséggel számolnunk. A fiatal gyepet először akkor vágjuk le, amikor elérte a 10 cm-es magasságot. Az első vágást ne géppel, hanem éles kis kaszával végezzük. A fűnyíró gép kiránthatja gyökerestől a fiatal növényeket. Kelés után, az első fűkaszálás előtt hagyjuk kissé száradni a talajt, mert a nedves talajból könnyebben kimozdulnak a még nem túl fejlett gyökerek.


Öntözés

Kora tavasztól késő őszig – ha az öntözési lehetőség adott – bármikor telepíthetünk gyepet, de a legelőnyösebb időszak az augusztus vége. Ilyenkor a legkedvezőbbek a talaj- és mikro klimatikus viszonyok. Árnyékban a fű hamar megritkul, így itt kár is kísérletezni vele. Helyette telepítsünk oda gyeppótlókat, melyek a taposást kevésbé bírják, de legalább az árnyékot szeretik. Ilyen például a télizöld meténg. A gyep öntözésekor jobb a ritkább, de nagy adagú öntözés, mint a gyakori kisadagú. Hetente egyszer legalább rendesen meg kell öntözni úgy, hogy a talaj 10 cm mélyen jól átnedvesedjen. Ha viszont gyakran, de keveset öntözzük, inkább oldalra ereszt gyökereket (ezzel csökken a szárazságtűrő képessége a fűnek), és a gyomok is jobban szaporodnak.


Tápanyagutánpótlás

Mint a levéldísznövényeknek általában, a fű is nitrogén túlsúlyos tápanyagutánpótlást kíván. Az öntözéssel a fel nem vett nitrogén a talaj mélyebb rétegeibe süllyed a gyökérzóna alá, így az már nem hasznosul, nem tudják felvenni a fű gyökerei. Ezért vagy szabályozott tápanyag-leadású műtrágyát használjunk, vagy a nitrogént gyakrabban, de kisebb adagokban juttassuk ki a területre, tehát az elv pont fordítottja logikailag az öntözés helyes elvének. A műtrágyák kiszórását kövesse mindig alapos öntözés is, hiszen ezeket a tápanyagokat csak vízoldott formában képes felvenni a fű. A jól trágyázott gyep sötétebb zöld és gyorsabban nő, mint a tápanyaghiányos, emiatt gyakrabban is kell nyírni. Ám a gyakori nyírás kedvez a fűnek, mert gyommentesen tartja azt, hiszen a gyomok nem viselik el többségükben a gyakori nyírást.


Fűnyírás, levegőztetés

A gyepet áprilistól októberig legalább háromhetenként nyírjuk, a gyakoribb nyírás kedvezőbb a fű számára. Elágazóbbak lesznek a fűcsomók, tömörebb lesz a gyep. A mohásódás ellen a gyepet levegőztessük: ásóvillával, vagy gyepszellőztetővel lazítsuk – de ne a nyári aszályos időszakban! Ne hagyjuk elgyomosodni se. A legjobb védekezés a gyomok ellen a gyakori nyírás.


Gyomírtás

A gyep gyomjainak irtását vegyszeresen, speciális gyomirtó szerrel is végezhetjük, ám a használati utasítást nagyon szigorúan tartsuk be. Meghatározott az is, hogy a gyepet nyírása után hányadik napon kezelhetjük fű-gyomirtó szerrel. Ha ezt korábban végezzük el, a gyepünk is besárgulhat.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gyepek ifjítása természetesen

Egy ház gyepfelületének megálmodásakor, mindenki golfpályaszerű, gyönyörű élénk zöld, sehol sem foltos, de gyommentes, mindig szépen alacsonyra nyírt fűről álmodik. Azután jönnek a...


Innováció a kertben

A környezetünk formálásához, ápolásához különböző gépeket használunk (láncfűrész, sövényvágó, fűnyíró, fűkasza), melyek erőforrása többnyire benzinmotor vagy hálózati elektromos motor. Mind a...