Trükkök a szép gyepért

2016-06-20 11:57:09 | Módosítva: 2016-06-26 10:38:48

A gyep kertünk szabad terén lévő szőnyeg, ami látványos és hasznos is, hiszen jó mikroklímát biztosít a kertben élő többi növény számára. Összeszedtünk néhány tippet, ami hozzásegít ahhoz, hogy gyepünk minél szebbé váljon.


Vakond háló

A fű alá terített vakond háló nem csak a vakondtúrásoktól véd. Nagy eső esetén a felázott és még nem megfelelően tömörödött gyep akár a lábunk alatt vagy a kocsi kerekei nyomán besüllyedhet. A vakond háló ennek az esélyét is csökkenti.A fűmagot széles szórással vessük

A fűmagot szélcsendes időben széles szórással, kézből vessük. Minden négyzetméterre kb. 3-5 dkg magot szórjunk. A magot a gereblye fokával dolgozzuk a talajba és tömörítsük. Kelésig a talaj ne száradjon ki. Ha elmarad a folyamatos nedvesen tartás, kiszáradhat a már megindult csíra, így elmarad a kelés, vagy nagyon ritka lesz. A ritka kelés erősen gyomosodik, a gyomokkal nem fogjuk tudni felvenni a versenyt. Ezért fővetés esetén inkább több magot szórjunk el, mint kevesebbet. Pótló másodvetéskor már nem kell túlméretezett magmennyiséggel számolnunk. A fiatal gyepet először akkor vágjuk le, amikor elérte a 10 cm-es magasságot. Az első vágást ne géppel, hanem éles kis kaszával végezzük. A fűnyíró gép kiránthatja gyökerestől a fiatal növényeket. Kelés után, az első fűkaszálás előtt hagyjuk kissé száradni a talajt, mert a nedves talajból könnyebben kimozdulnak a még nem túl fejlett gyökerek.


Öntözés

Kora tavasztól késő őszig – ha az öntözési lehetőség adott – bármikor telepíthetünk gyepet, de a legelőnyösebb időszak az augusztus vége. Ilyenkor a legkedvezőbbek a talaj- és mikro klimatikus viszonyok. Árnyékban a fű hamar megritkul, így itt kár is kísérletezni vele. Helyette telepítsünk oda gyeppótlókat, melyek a taposást kevésbé bírják, de legalább az árnyékot szeretik. Ilyen például a télizöld meténg. A gyep öntözésekor jobb a ritkább, de nagy adagú öntözés, mint a gyakori kisadagú. Hetente egyszer legalább rendesen meg kell öntözni úgy, hogy a talaj 10 cm mélyen jól átnedvesedjen. Ha viszont gyakran, de keveset öntözzük, inkább oldalra ereszt gyökereket (ezzel csökken a szárazságtűrő képessége a fűnek), és a gyomok is jobban szaporodnak.


Tápanyagutánpótlás

Mint a levéldísznövényeknek általában, a fű is nitrogén túlsúlyos tápanyagutánpótlást kíván. Az öntözéssel a fel nem vett nitrogén a talaj mélyebb rétegeibe süllyed a gyökérzóna alá, így az már nem hasznosul, nem tudják felvenni a fű gyökerei. Ezért vagy szabályozott tápanyag-leadású műtrágyát használjunk, vagy a nitrogént gyakrabban, de kisebb adagokban juttassuk ki a területre, tehát az elv pont fordítottja logikailag az öntözés helyes elvének. A műtrágyák kiszórását kövesse mindig alapos öntözés is, hiszen ezeket a tápanyagokat csak vízoldott formában képes felvenni a fű. A jól trágyázott gyep sötétebb zöld és gyorsabban nő, mint a tápanyaghiányos, emiatt gyakrabban is kell nyírni. Ám a gyakori nyírás kedvez a fűnek, mert gyommentesen tartja azt, hiszen a gyomok nem viselik el többségükben a gyakori nyírást.


Fűnyírás, levegőztetés

A gyepet áprilistól októberig legalább háromhetenként nyírjuk, a gyakoribb nyírás kedvezőbb a fű számára. Elágazóbbak lesznek a fűcsomók, tömörebb lesz a gyep. A mohásódás ellen a gyepet levegőztessük: ásóvillával, vagy gyepszellőztetővel lazítsuk – de ne a nyári aszályos időszakban! Ne hagyjuk elgyomosodni se. A legjobb védekezés a gyomok ellen a gyakori nyírás.


Gyomírtás

A gyep gyomjainak irtását vegyszeresen, speciális gyomirtó szerrel is végezhetjük, ám a használati utasítást nagyon szigorúan tartsuk be. Meghatározott az is, hogy a gyepet nyírása után hányadik napon kezelhetjük fű-gyomirtó szerrel. Ha ezt korábban végezzük el, a gyepünk is besárgulhat.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gyepszellőztetés, talajlazítás

Idén újra kicsit hosszúra nyúlt a tél, és az az időszak is, amikor pázsitunkat hótakaró borította. A hóréteg elolvadása után bizony a gyepet gyakran siralmas állapotban találjuk; üde zöld színe...


A muskátli tápanyagigénye

A muskátli (Pelargonium), másnéven páfránygeránium egy rendkívül népszerű szobanövény, amely számos különféle körülmény között virágzik. Anyár beköszöntével a növények tápanyagigénye...