Szellőztetés

2016-06-06 11:51:41 | Módosítva: 2016-06-06 11:57:03

Az elhasználódott, rossz levegő nem csak különböző testi panaszokat okozhat, hanem az épületben, az otthonunkban is kárt tehet. Ha nem szellőztetünk elég gyakran, akkor a belső levegő egy idő után elhasználódik. Ennek leggyakoribb jelei a nedvesség és pára az ablakokon. Ha ez az állapot tartósan fennáll, akkor a nedvesség, a vizesedés következtében megtelepszik lakásunkban a penészgomba. A belső levegőjében lévő nedvesség ugyanakkor fontos is. Az sem jó, ha a levegő túl száraz, mert az irritálja a nyálkahártyát.


Friss levegő

Egy két felnőttből és két gyerekből álló család átlagosan naponta 12 liter víznek megfelelő nedvességet ad le, ehhez jön még hozzá a főzéssel tisztálkodással keletkezett pára. Tehát a jó belső levegő minőségéhez elengedhetetlen a gyakori szellőztetés. Ha egy lakásban, munkahelyen nem elégséges a szellőztetés, először csak annyit veszünk észre, hogy „nehéz” odabent a levegő, de az elhasználódott levegő hatással van az egészségünkre és a hangulatunkra is: alvászavarokat okoz, fejfájást és koncentrációs nehézségeket, még a gyerekek viselkedését is befolyásolja. Időnk 90%-át beltérben töltjük, tehát nem túlzunk, ha a belső levegő minőség fontosságát hangsúlyozzuk. Érdekes tény, hogy a belső levegő akár 50-szer szennyezettebb is lehet, mint a külső levegő. Ez a bent tartózkodókon kívül a vegyi anyagoknak, gépeknek, ruhaanyagoknak és építőanyagoknak köszönhető.

Az állott levegő páralecsapódást és penészedést okozhat az épületben, valamint fáradtságérzetet, fejfájást és koncentrációzavart a benntartózkodók számára. Ez érvényes a munkahelyekre is. A régi időkben ez nem volt jelentős probléma. Napjainkban viszont az energiafogyasztás csökkentése miatt egyre nagyobb hangsúly helyeződik az épületek szigetelésére és légtömörségére, ami rontja a természetes szellőzést. Különösen a fűtési idényben egy jól működő szellőzőrendszer nélkül szinte lehetetlen elérni a megfelelő légcserét.


Az ideális szellőztetési gyakoriság naponta 2-3 alkalommal 10 perc. Ilyen gyakran kell szellőztetni. Más elméletek szerint a belső levegő felét friss levegőre kell cserélni minden órában, más szóval az összes levegőt le kell cserélni naponta 12-szer, ha optimális belső klímát szeretnénk otthonunkban. A hatékony szellőztetés teljesen kicseréli a nedves levegőt. Sokan nem szellőztetnek elég gyakran, vagy egyáltalán nem tudják kereszthuzattal teljesen átszellőztetni a lakásukat. Történhet ez azért is, mert nem szeretik a huzatot, vagy sajnálják az ilyenkor az utcára áramló elpazarolt meleget.

A mechanikus szellőztető berendezés sokkal hatékonyabb, mint egy alapos, nyitott ablakokkal elért szellőztetés. A szellőztető berendezéssel a friss és tiszta levegő folyamatosan cserélődik, és azt is megakadályozza, hogy a fürdőszobából vagy a konyhából kiáramló pára elöntse az egész lakóteret. Egy profi megoldás a nap 24 órájában biztosítja a friss levegő ellátást. Emellett jelentősen csökken az elpazarolt energia, a beépített szűrők pedig gondoskodnak arról, hogy a pollenek kívül maradjanak. A szellőztetőrendszer alkalmas arra, hogy eltávolítsa a felesleges nedvességet a levegőből, így megelőzze a nedvesség miatt keletkező károkat.

Érdekes módon a nem éppen korszerű panelépületek központi elszívó rendszere sok szempontból megfelelő légcserét biztosít a lakásoknak. Amennyiben persze karban van tartva, tisztítva van, és jól működik. A napi 24 órában működő központi elszívó, az átlagos légtömörségű ablakok mellett megfelelő mértékben, folyamatosan cseréli a levegőt, és biztosítja azt is – mivel az elszívó torkai a fürdőszobában és a WC-ben vannak – hogy a párás levegőt azonnal eltávolítja a lakásból, nem engedi beszellőzni a többi helyiségbe.

A konyhai szagokra és párára ez már nem igaz, mert az éppen beszívja a lakás belsejébe. És persze energetikailag sem tekinthető korszerűnek, hiszen az elszívott levegőt a külső friss levegő pótolja, hővisszanyerésre nincs lehetőség. A páratartalom ellenőrzése mellett viszont lehet az elszívó-torkokat némileg szabályozni, mert ezekben a lakásokban rendszerint inkább a túl száraz levegő szokott problémát jelenteni. A központi elszívó „fojtásával” szabályozható a légcsere, és ezzel a páratartalom is.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mindig friss levegő ablaknyitás nélkül

Zajos, poros helyen lakik? Pollenallergiás? Nem tud ablakot nyitni kellemetlenségek nélkül? Új típusú hővisszanyerős szellőztetőgépek a Zehndertől, külső rács nélkül.


Konyhai elszívó oldalfalba

Egy korábbi cikkünkben írtunk arról, hogyan lehet nagy átmérőjű furatot készíttetni beton-, illetve tégla falba. A cikkünkben leírt betonpanel fúrás nem öncélúan történt. A cél egy oldalfali...