Ültető zsákok

2016-06-20 12:10:00 | Módosítva: 2016-06-21 14:34:26

A növények ültetésére szolgáló zsákok a kertészeti termesztésben már régóta használatosak, ám mostanában a házikertekben is kezdenek elterjedni e praktikusan használható látványos eszközök. A kertészeti termesztésben, például fóliasátorban alkalmazzák az ültető zsákokat, a zsákban vagy kőzetgyapot van és vízkultúrás módszerrel, tápoldattal nevelik a növényt, vagy termőföld is lehet bennük, ha a fóliasátor talaja nem jó minőségű. Az ültető zsákos megoldás előnye, hogy a talaj összetétele mind fizikai mind kémiai szempontból úgy állítható össze, hogy az adott növénykultúrának a legmegfelelőbb legyen. Másik pozitívuma, hogy a talajfertőzések jól izolálhatók, hiszen míg összefüggő talajban egy káros talajbaktérium gyorsan elterjed, az egyik ültető zsákból a másikba nem egyszerűen jut át. A letermett növények a talajjal együtt komposztálhatók, és az új növényi kultúra már friss földbe kerülhet.


Kertben, teraszon

Az ültető zsákokból egyre többféle házikerti típus is kapható. Ezek leginkább méretükben és látványukban térnek el a kertészeti üzemi változatoktól – hiszen házikerti felhasználásnál már az esztétikum is számít. Az ültető zsákos termesztés sok előnnyel bír. A zsákot például faládába helyezhetjük, így azt megvédjük a nedvesség okozta károsodástól. Lehelyezhető a földre, vagy tehető állványra, akár lelógatni is lehet. Dísznövények, gyógynövények, de zöldségek tartására is alkalmas.

Nem kellenek bonyolult szabásminták ahhoz, hogy házilag készítsünk ültető zsákot. Lényeges a megfelelő erősségű anyag. Célszerű úgy kialakítani, hogy legyen varrva alja, így stabilan megáll azon, a szél sem tudja felborítani. Ültető zsák varrásánál adott, mekkora átmérőjű zsákot akarunk készíteni, a kerülete a zsáknak lesz az egyik oldal, a zsák magassága a másik oldal. Amikor a zsákot megvarrtuk fordítsuk ki és állítsuk fejre. A két sarkát nyomjuk ki egy bottal, hajtsuk be, és hogy meg is maradjon ez az állása, használjuk a ragasztópisztolyt. Így alakítjuk ki a zsák fenekét, ami ennek köszönhetően kör alakú lesz és stabilan áll, miután földdel töltjük meg.Magas hengereket is készíthetünk, melynek oldalain lyukakat alakítunk ki, vagy oldalzsebeket csinálunk az ültetés helyeként. Jól mutatnak a kisebb ültető zsákok jutába csomagolva, így asztalon is kínálhatjuk a bennük termő zöldfűszereket, vagy akár frissen leszedett szamócát is vendégeinknek az asztalon.

Egy vastagabb fóliazsákban vásárolt virágföld is lehet ültető zsák, ha pár lyukat csinálunk rajta, és ide ültetjük a növényeket. A célnak így is megfelel, bár kevéssé esztétikus a virágföldes zsákba ültetett növények látványa. Csak olyan növények kerüljenek az ültető zsákokba, amelyek súlyuk, lombozatuk miatt nem fordulnak ki a talajból. Szükség esetén a növények megtámasztásáról is gondoskodni kell.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Baktériumtrágyázás

A cím elsőre furcsa lehet, de már régóta tudott tény, hogy a talaj fizikai és kémiai tulajdonságai és tápanyag tartalma mellett a „talajélet” isnagymértékben hozzájárul annak termőképességéhez....


Erkély-, teraszkorlát

A címben leírt nevek közül bárhogyan is nevezhetjük, funkciója ugyanaz: véd a kíváncsi szemek elől az erkélyen, teraszon, balkonon, de akár a belvárosi bérházak körfolyosóin is. Ilyet...