Hő- és hangszigetelés szarufák között és alatt

2016-05-07 15:41:31 | Módosítva: 2016-05-16 08:38:07

Ennél a szerkezeti kialakításnál a szigetelőanyagot két rétegben helyezzük el – az első réteget a szarufák közeibe, a második réteget pedig a szarufák alá. A szarufa közöket kitöltjük hőszigeteléssel, és különös tekintettel kell legyünk arra, hogy a fedési alátétfólia páraáteresztő legyen, a belső téri burkolat fölé pedig pára- és légzáró fóliát helyezünk el.


Az átdiffundálódott pára elszállítása

A cseréptartó léc alá kerülő ellenléc elhelyezésével tudjuk kialakítani a fedési légrést, melynek fontos szerepe van télen a belső térből a szerkezeten átdiffundálódott pára elszállításában, nyáron a belső tér felmelegedés elleni védelmében.

Fontos, hogy a légrés helyes működése szempontjából elengedhetetlen a megfelelő mértékű szellőző rések kialakítása, melyek a beszellőzést az eresz vonalában, a kiszellőzést a tetőgerinc vonalában biztosítják.

Az első réteg hőszigetelés elhelyezésénél a szarufák közé, abban az esetben, ha páraáteresztő tetőfóliát alkalmazunk, a teljes szarufa magasságot ki kell tölteni szálas szigetelőanyaggal. A tekercseket kicsomagoljuk és a kigurulására merőlegesen vágjuk az anyagokat a kívánt méretre. Itt mutatkozik meg a tekercses termékek előnye, mivel a változatos szarufa távolságokat hulladékmentesen lehet kitölteni, szemben a kötött méretű táblás termékekkel.

A vágásnál az anyag típusától függően a szarufaközre 1-3 cm ráhagyása szükséges – ez biztosítja, hogy a hőszigetelés befeszüljön az adott szarufaközbe. A szigetelőanyag behelyezését kezdjük a talpszelementől, és a toldásoknál szorosan illesszük egymáshoz.

Nem öntartó termékek esetén (pl. URSA DF 39, URSA DF 37 és URSA DF 35-nél szarufa távolság függvényében) „Z” alakú huzalozás szükséges.

A második réteg hőszigetelés elhelyezéskor a szarufák alá a szarufák belső-alsó síkjára felrögzítjük az akusztikai lengőkengyeleket, melyek fogadják a vízszintes fém- vagy fa vázat. A vízszintes vázrendszer közé helyezzük el a méretre vágott szálas szigetelőanyagot. Amennyiben a szarufa alatti második réteg szigetelésére csupán 5 cm vastag szigetelőanyagot szeretnénk elhelyezni, és a vízszintes vázrendszert fém profilokkal készítjük, úgy a fém profilok közét is ki kell töltenünk szigetelőanyaggal. Ezzel biztosítjuk azt, hogy a teljes második réteg szigetelés összvastagsága kiegyenlített legyen, és csökkentsük a hőhidak hatását.

A belső pára- és légzáró fólia elhelyezésekor a kialakított vízszintes fém vázrendszerre kétoldalas ragasztó segítségével rögzítjük az URSA SECO PRO 100 pára és légzáró fóliát.


Ilyenkor fontos a felületfolytonosság és a légtömörség biztosítása olyan módon, hogy a fólia átlapolásait leragasztjuk URSA SECO PRO KP ragasztószalaggal, az esetleges fólia áttöréseket körbe gallérozására használjuk URSA SECO PRO KA ragasztószalagot. A fóliát az egyéb csatlakozó szerkezetekhez (térdfal, vasbeton kiskoszorú, középfőfal, oromfal, stb.) URSA SECO PRO DKS tubusból kinyomható tixotróp anyaggal tudjuk hozzáragasztani Amennyiben fa vázrendszert használunk, úgy tűzőgép segítségével tudjuk felrögzíteni a fóliát: itt azonban a tűzőkapcsok leragasztása szükséges, URSA SECO PRO ragasztószalagokkal.


Technológiai szempontból a belső téri gipszkarton burkolat és a párazáró fólia közt célszerű kialakítani egy installációs légrést fa vagy fém vázszerkezet megépítésével. Így tudjuk biztosítani azt, hogy a gipszkarton burkolat sűrű rögzítésével nem törjük át a párazáró fóliát, illetve az így kialakult légrésben gond nélkül el tudjuk vezetni az elektromos – és ha szükséges, az épületgépészeti – vezetékeket is.

A belső téri gipszkarton burkolatot az adott gyártók alkalmazástechnikai útmutatói szerint rögzítjük fel. A szigetelés javasolt összvastagsága 25-30 cm.


Varga Tamás
alkalmazástechnológus
www.ursa.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ne fázzon a rezsiszámláktól!

A média azt sugallja, hogy dőljünk hátra nyugodtan, mert az energiaszolgáltatók megoldják helyettünk havi rezsigondjainkat. Az építőipari szakemberek azonban óva intenek attól, hogy elhanyagoljuk...


Hőszigetelő és falburkoló lap

Az előre gyártott, egyesített hőszigetelő és falburkoló lapokkal egyszerre lehet burkolni és hőszigetelni.