Hő- és hangszigetelés szarufák között és alatt

2016-05-07 15:41:31 | Módosítva: 2016-05-16 08:38:07

Ennél a szerkezeti kialakításnál a szigetelőanyagot két rétegben helyezzük el – az első réteget a szarufák közeibe, a második réteget pedig a szarufák alá. A szarufa közöket kitöltjük hőszigeteléssel, és különös tekintettel kell legyünk arra, hogy a fedési alátétfólia páraáteresztő legyen, a belső téri burkolat fölé pedig pára- és légzáró fóliát helyezünk el.


Az átdiffundálódott pára elszállítása

A cseréptartó léc alá kerülő ellenléc elhelyezésével tudjuk kialakítani a fedési légrést, melynek fontos szerepe van télen a belső térből a szerkezeten átdiffundálódott pára elszállításában, nyáron a belső tér felmelegedés elleni védelmében.

Fontos, hogy a légrés helyes működése szempontjából elengedhetetlen a megfelelő mértékű szellőző rések kialakítása, melyek a beszellőzést az eresz vonalában, a kiszellőzést a tetőgerinc vonalában biztosítják.

Az első réteg hőszigetelés elhelyezésénél a szarufák közé, abban az esetben, ha páraáteresztő tetőfóliát alkalmazunk, a teljes szarufa magasságot ki kell tölteni szálas szigetelőanyaggal. A tekercseket kicsomagoljuk és a kigurulására merőlegesen vágjuk az anyagokat a kívánt méretre. Itt mutatkozik meg a tekercses termékek előnye, mivel a változatos szarufa távolságokat hulladékmentesen lehet kitölteni, szemben a kötött méretű táblás termékekkel.

A vágásnál az anyag típusától függően a szarufaközre 1-3 cm ráhagyása szükséges – ez biztosítja, hogy a hőszigetelés befeszüljön az adott szarufaközbe. A szigetelőanyag behelyezését kezdjük a talpszelementől, és a toldásoknál szorosan illesszük egymáshoz.

Nem öntartó termékek esetén (pl. URSA DF 39, URSA DF 37 és URSA DF 35-nél szarufa távolság függvényében) „Z” alakú huzalozás szükséges.

A második réteg hőszigetelés elhelyezéskor a szarufák alá a szarufák belső-alsó síkjára felrögzítjük az akusztikai lengőkengyeleket, melyek fogadják a vízszintes fém- vagy fa vázat. A vízszintes vázrendszer közé helyezzük el a méretre vágott szálas szigetelőanyagot. Amennyiben a szarufa alatti második réteg szigetelésére csupán 5 cm vastag szigetelőanyagot szeretnénk elhelyezni, és a vízszintes vázrendszert fém profilokkal készítjük, úgy a fém profilok közét is ki kell töltenünk szigetelőanyaggal. Ezzel biztosítjuk azt, hogy a teljes második réteg szigetelés összvastagsága kiegyenlített legyen, és csökkentsük a hőhidak hatását.

A belső pára- és légzáró fólia elhelyezésekor a kialakított vízszintes fém vázrendszerre kétoldalas ragasztó segítségével rögzítjük az URSA SECO PRO 100 pára és légzáró fóliát.


Ilyenkor fontos a felületfolytonosság és a légtömörség biztosítása olyan módon, hogy a fólia átlapolásait leragasztjuk URSA SECO PRO KP ragasztószalaggal, az esetleges fólia áttöréseket körbe gallérozására használjuk URSA SECO PRO KA ragasztószalagot. A fóliát az egyéb csatlakozó szerkezetekhez (térdfal, vasbeton kiskoszorú, középfőfal, oromfal, stb.) URSA SECO PRO DKS tubusból kinyomható tixotróp anyaggal tudjuk hozzáragasztani Amennyiben fa vázrendszert használunk, úgy tűzőgép segítségével tudjuk felrögzíteni a fóliát: itt azonban a tűzőkapcsok leragasztása szükséges, URSA SECO PRO ragasztószalagokkal.


Technológiai szempontból a belső téri gipszkarton burkolat és a párazáró fólia közt célszerű kialakítani egy installációs légrést fa vagy fém vázszerkezet megépítésével. Így tudjuk biztosítani azt, hogy a gipszkarton burkolat sűrű rögzítésével nem törjük át a párazáró fóliát, illetve az így kialakult légrésben gond nélkül el tudjuk vezetni az elektromos – és ha szükséges, az épületgépészeti – vezetékeket is.

A belső téri gipszkarton burkolatot az adott gyártók alkalmazástechnikai útmutatói szerint rögzítjük fel. A szigetelés javasolt összvastagsága 25-30 cm.


Varga Tamás
alkalmazástechnológus
www.ursa.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Split klíma leszerelése szakszerűen

A videót és a leírást azért készítettem, hogy segítségére legyen azoknak, a klímatulajdonosoknak és kőműveseknek, akik nem találnak szakembert, ezért maguk akarnak nekiállni a kültéri egység...


Konvektorok szélfogói külső hőszigeteléseknél

A gázkonvektoros fűtés ugyan nem igazán korszerű és környezetkímélő, ám más előnyei miatt nagyon elterjedt fűtési mód. Az égéshez szükséges légcsere gyárilag biztosított, a kivezető parapet...