Kerti világítás

2016-06-09 11:13:18 | Módosítva: 2016-06-09 11:13:53

Egy jól megtervezett kerti világítás biztonságérzetet és jó hangulatot áraszt. Csökkenti a betörők aktivitását, legfőbb feladata azonban a közlekedés feltételeinek javítása – mutatva az utat a bejáratig.

Kültéri lámpák

A kerti fényt minden esetben úgy kell megtervezni, hogy az ne zavarja a szemet: ne világítson be az ablakon a lakásba, ne világítson át a szomszédba, ne akadályozza kápráztatással a közlekedést és kevés fényt szórjon feleslegesen (fényszennyezés).

A kültéri lámpáknak több műszaki paramétere eltér a beltériekétől, hiszen az időjárás viszontagságait (napsütés, szél, eső, hó) el kell, hogy viseljék. Legalább IP44-es védettségűeknek kell lenniük, amikor a burkolat bármely irányból érkező fröccsenő víznek is ellenáll, továbbá az 1 mm-nél nagyobb szilárd behatolást (rovarok, bogarak) megakadályozza. Ez az IP szám minél magasabb, annál nagyobb védelmet biztosít a lámpatest.

Kerti utakat, járdákat, ösvényeket alacsony állólámpákkal világítsunk meg, amik lefelé vagy kissé oldalra világítanak, a közlekedés közvetlen útvonalát megvilágítva. Ha olyan helyet szeretnénk kivilágítani, ahol folyamatosan, akár többen is tartózkodunk, inkább a magasabb állólámpákat használjuk. Ezek már megfelelően bevilágítják a közvetlen környezetet is. Nagyon ideálisak teraszokra, grillsütő helyekre.

A kocsibeállót úgy kell megvilágítani, hogy az autóban ülő ember szemmagassága alatt legyen a fénypont, hogy ne kápráztasson. Elsősorban azt a felületet világítsa, ahová az autóval állunk be. A lefelé terülő fényű vagy a földbe süllyesztett lámpatestek egyaránt alkalmasak erre. Az ilyen, ún. taposólámpákat sok helyen lehet még használni, pl. lépcsőfokba, közlekedő útba, járdába süllyesztve is.

A homlokzatra szerelt falikarok világító funkciójukon túl, kiemelik a ház fontos pontjait is. Ezekkel más-más hatást érhetünk el, ha lefelé, felfelé vagy oldalirányba világítanak, illetve ha különböző magasságra szereljük. De vigyázzunk, mert a falon lévő legkisebb felülethibát is kiemeli.

A kültéri világításnál is fontos szempont az energiatakarékosság. Nagyon sokféle napelemes lámpát lehet kapni. Ilyenkor a telepítés költségével sem kell számolnunk, hiszen nincs szükség áramvezeték telepítésre, csak letesszük vagy leszúrjuk a talajra. Ezek fényereje azonban csekély, így elsősorban jelzőfénynek tudjuk csak használni.

A kültéri lámpák is kaphatók hagyományos foglalattal, így az E27, E14 vagy GU10 jelölésű foglalatba berakhatók az energiatakarékos izzók és LED fényforrások is. Az izzó teljesítményének kiválasztásánál azonban vegyük figyelembe, hogy a lámpaburkolat komplettsége (IP44) miatt, rosszabbul fog világítani, így ahol szükséges a jó megvilágítás, nagyobb teljesítményű izzóra van szükség.

A mozgásérzékelővel szerelt kültéri lámpákkal is energiát takaríthatunk meg, mert csak akkor kapcsol be, amikor mozgó személyt érzékel, majd a beállított idő után automatikusan kikapcsol. Általában akkor a legpontosabb, ha az érzékelő látásterébe keresztirányban van a mozogás, kevésbé hatékony, amikor az felé közeledik. Ezek hatótávolsága általában 10 méter, működési szöge 160-170 fok, és a nappali üzemmódban nem kapcsolja fel a lámpát, csak az éjszakaiban. Az ilyen automatikusan kapcsoló, erősen világító lámpák hatékonyak tudni lenni a betörők ellen is.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kerti pavilonok

Így az őszi időszak elején és a nyári kánikula után a kerttulajdonosokban felvetődhet a kérdés, miként tehetnék jövőre a kerti pihenésüket kellemesebbé és komfortosabbá. Ennek egyik módja, a...


Kerti utak: hagyományostól a rendhagyóig

A kerti utak kialakításánál törekedjünk arra, hogy funkciójának ellátása mellett esztétikai élményt is nyújtson.