Kerti világítás

2016-06-09 11:13:18 | Módosítva: 2016-06-09 11:13:53

Egy jól megtervezett kerti világítás biztonságérzetet és jó hangulatot áraszt. Csökkenti a betörők aktivitását, legfőbb feladata azonban a közlekedés feltételeinek javítása – mutatva az utat a bejáratig.

Kültéri lámpák

A kerti fényt minden esetben úgy kell megtervezni, hogy az ne zavarja a szemet: ne világítson be az ablakon a lakásba, ne világítson át a szomszédba, ne akadályozza kápráztatással a közlekedést és kevés fényt szórjon feleslegesen (fényszennyezés).

A kültéri lámpáknak több műszaki paramétere eltér a beltériekétől, hiszen az időjárás viszontagságait (napsütés, szél, eső, hó) el kell, hogy viseljék. Legalább IP44-es védettségűeknek kell lenniük, amikor a burkolat bármely irányból érkező fröccsenő víznek is ellenáll, továbbá az 1 mm-nél nagyobb szilárd behatolást (rovarok, bogarak) megakadályozza. Ez az IP szám minél magasabb, annál nagyobb védelmet biztosít a lámpatest.

Kerti utakat, járdákat, ösvényeket alacsony állólámpákkal világítsunk meg, amik lefelé vagy kissé oldalra világítanak, a közlekedés közvetlen útvonalát megvilágítva. Ha olyan helyet szeretnénk kivilágítani, ahol folyamatosan, akár többen is tartózkodunk, inkább a magasabb állólámpákat használjuk. Ezek már megfelelően bevilágítják a közvetlen környezetet is. Nagyon ideálisak teraszokra, grillsütő helyekre.

A kocsibeállót úgy kell megvilágítani, hogy az autóban ülő ember szemmagassága alatt legyen a fénypont, hogy ne kápráztasson. Elsősorban azt a felületet világítsa, ahová az autóval állunk be. A lefelé terülő fényű vagy a földbe süllyesztett lámpatestek egyaránt alkalmasak erre. Az ilyen, ún. taposólámpákat sok helyen lehet még használni, pl. lépcsőfokba, közlekedő útba, járdába süllyesztve is.

A homlokzatra szerelt falikarok világító funkciójukon túl, kiemelik a ház fontos pontjait is. Ezekkel más-más hatást érhetünk el, ha lefelé, felfelé vagy oldalirányba világítanak, illetve ha különböző magasságra szereljük. De vigyázzunk, mert a falon lévő legkisebb felülethibát is kiemeli.

A kültéri világításnál is fontos szempont az energiatakarékosság. Nagyon sokféle napelemes lámpát lehet kapni. Ilyenkor a telepítés költségével sem kell számolnunk, hiszen nincs szükség áramvezeték telepítésre, csak letesszük vagy leszúrjuk a talajra. Ezek fényereje azonban csekély, így elsősorban jelzőfénynek tudjuk csak használni.

A kültéri lámpák is kaphatók hagyományos foglalattal, így az E27, E14 vagy GU10 jelölésű foglalatba berakhatók az energiatakarékos izzók és LED fényforrások is. Az izzó teljesítményének kiválasztásánál azonban vegyük figyelembe, hogy a lámpaburkolat komplettsége (IP44) miatt, rosszabbul fog világítani, így ahol szükséges a jó megvilágítás, nagyobb teljesítményű izzóra van szükség.

A mozgásérzékelővel szerelt kültéri lámpákkal is energiát takaríthatunk meg, mert csak akkor kapcsol be, amikor mozgó személyt érzékel, majd a beállított idő után automatikusan kikapcsol. Általában akkor a legpontosabb, ha az érzékelő látásterébe keresztirányban van a mozogás, kevésbé hatékony, amikor az felé közeledik. Ezek hatótávolsága általában 10 méter, működési szöge 160-170 fok, és a nappali üzemmódban nem kapcsolja fel a lámpát, csak az éjszakaiban. Az ilyen automatikusan kapcsoló, erősen világító lámpák hatékonyak tudni lenni a betörők ellen is.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Talpalávaló oszlopoknak

MESTER+A kertekben számos esetben kell olyan építményeket létesíteni, amelyekhez szilárd oszlopokra leszszükség. Az oszlopok beszerzése nem jelent gondot, ámezek szilárd rögzítés annál inkább....


Kerti utak

Nem kell mindent örökösre készíteni, hiszen egy kert, ahogy alakul évről-évre, ahogy változik a funkciója, lehet, hogy a területen belüli útvonalak nyomvonala is megváltozik egy idő után. Olyan...