A gyerekszoba berendezése

A gyerekek birodalmának kialakítása csecsemőkortól a felnőtté válásig változó igényű és folyamatos feladat. Kiindulási pontnak tekinthetjük azt az igényt, hogy minden családban kellene önálló, elkülöníthető élettér a gyermekek számára. Minden ember fejlődését erősen befolyásolja, sőt meghatározza a szülő-gyermek kapcsolat és a környezet. Az első ingerek: a megteremtett nyugalom, biztonság, rend, tisztaság, fény, szín, hang – és még sorolhatnánk – felnőttként is elkísérnek mindannyiunkat.

A gyerekszoba lakás a lakáson belül. Lakójának háló-, dolgozó- és vendégszobája is egyben. Ehhez az összetett funkcióhoz legtöbbször kis alapterület társul, gyakran pedig két-három gyermek osztozik rajta. Tovább bonyolítja az alaphelyzetet, ha ezek a gyerekek különneműek. A tervezés tehát alapos megfontolást igényel, ahol figyelembe kell venni praktikus szempontokat, de stílusok, színek megfelelő alkalmazását is.
Kezdjük a helyiség kiválasztásával. Tájolását tekintve ideálisnak a délkeleti, illetve délnyugati fekvés tekinthető. Így derűs és napfényes lesz a helyiség, de elkerülhető a túlzott felmelegedés. Az északi tájolás nem ajánlott, mert rideg és nem éri az éltető napfény. Ügyeljünk arra is, hogy a gyerekek birodalma a lakás nyugodt területére kerüljön, így minden körülmények között biztosított lesz a zavartalan alvás és tanulás. Ebből következik az is, hogy semmiképp sem lehet átjáró szoba. Ha az adott körülményeket figyelembe véve kijelöltük a szobát – számításba véve az azonos feltételek esetén a gyerekek számától függően az alapterületet is – kezdődhet a berendezés.
A gyerekszoba nem felnőttnek készül, erről sok szülő megfeledkezik. Mások a méretek, különösen a kicsik esetében, hiszen ők a padlószint közelében élnek. A kevés beleélő képességgel rendelkezők üljenek le a földre, és nézzenek körül a felnőttek világában. Félelmetesen nagy, elérhetetlen és veszélyes minden ebből a nézőpontból.

Csecsemőkor

A pár hónapig tartó időszakban szinte csak nyugalomra és anyai szeretetre, gondoskodásra van szükség. Alapbútorként olyan berendezési tárgyakat válasszunk, amelyek bővíthetők, és legalább iskoláskorig kiszolgálják az igényeket. Első és legfontosabb a babaágy. Színe, formája egyéni ízléstől függ, de természetes anyagú matracot válasszunk. Praktikus a pelenkázó használata is, mert kíméli a kismamát, nem kell lehajolnia babaápolás közben, ezen kívül elfér benne szinte minden babaholmi, amire egy újszülöttnek szüksége lehet. Egy kényelmes fotel is jó szolgálatot tesz szoptatáskor, de akkor is, ha csak együtt akar lenni az anyuka a picivel.
Mindenképp gondoskodjunk az általános világításon túl más lámpahelyekről is. Ezek egyike lehet a szoptató-fotel melletti hangulatfényt adó állólámpa, a másik, az éjszakai jelzőfény. Már ebben a korban is ellátjuk a piciket játékokkal, ezeknek az elhelyezésére legpraktikusabb az egyszerű, nyitott polc.
Ha gyermekünk már járni is tud, természetesen bonyolultabbá válik az ellátása, és változik a környezetével szemben támasztott igénye is.

Óvodáskor

Ebben az életkorban gyermekeink idejük nagy részét a padlón játszva töltik. Ebből két fontos berendezési szempont következik. Az első a padló. Anyaga semmiképp se legyen hideg kő. Lehet padlószőnyeg, parketta, svédpadló, hajópadló vagy parafa, szőnyeggel ellátva. A darabszőnyeg hátoldalát minden esetben el kell látni csúszásmentesítővel. A burkolatok anyagválasztásánál figyeljünk a tisztíthatóságra és allergiás érzékenység esetén az atka mentesítésre.
A másik a berendezés elhelyezése. A bútorok praktikusan a falak mentén helyezkedjenek el, hogy megmaradjon a szoba közepén lévő tér a játéknak. A játékok elhelyezésénél fontos, hogy a picik önállóan elővehessék, és el is tudják rakni a holmikat. Minden esetben rögzítsük a polcokat a falhoz is! Az óvodás gyermekek kaphatnak már rácsos ágy helyett keverőt is, amiről, amire önállóan fel-le tudnak mászni. A rajzolás, gyurmázás minden kisgyerek kedvelt tevékenységi formája, ehhez nagyon jól letisztítható kisasztalok és székek kaphatók. A hajdani – szoptatáshoz használt – fotel most mesélőfotellé válhat, és a bizalmas esti együttlétek főszereplője lehet.

Iskoláskor

A berendezés ebben a korban változik meg a legjobban, mert gyermekeink komoly munkát végző emberekké válnak. Természetesen a tanulás mellett a legfontosabb alaptevékenység továbbra is a játék marad. Tehát a szobának még egy újabb funkciót is el kell látnia ezek után. Tanulóhelyet, vagyis munkahelyet kell kialakítani. Ennek legfontosabb része az íróasztal. Nem egyszerű a választás. A jó íróasztal lapja dönthető, magassága állítható. A két szempont közül a változtatható magasság a fontosabb, mert gyorsan növő gyerekeinknek nem vásárolhatunk minden évben új darabot.
Az asztal és a szék viszonya a gerinc egészséges fejlődése szempontjából lényeges. Ha a széket együtt mozgathatjuk az asztallal, akkor mindenkor közelíthetünk az ideális testhelyzethez, aminek lényege, hogy a talpak a padlón fekszenek, a lábszár és a comb, valamint a gerincoszlop derékszöget zárnak be. A legújabb ergonómiai kutatási eredmények alapján készült gyerekszékek pedig módot adnak a „hintázásra” is. Az ilyen ülőalkalmatosságok ülése, támlája, karfája minden irányban lazán követi tulajdonosának mozgását.
Az íróasztal lapjának megvilágítása is egészségügyi alapkövetelmény. Jó, ha kap természetes fényt, és a mesterséges világítás is árnyékmentesen esik a felületre. A tárolóbútorok mennyiségét is növelnünk kell. Mivel a szoba alapterülete nem változik, többféle módon találhatunk helyet az új elemeknek. Készíthetünk dobogót, galériát vagy egyszerűen csak megemelhetjük az ágyat, így nyerve új, hasznos helyet.

A kamaszkor

Újabb nagy váltás ez a családok életében. A személyiség ekkor egyre inkább rányomja bélyegét a közvetlen környezetre. Ekkor már mindenképp be kell vonni a szoba átalakításába a gyerekeket is, hiszen mindenről van elképzelésük, ezen kívül pedig jobban fognak vigyázni rá, inkább magukénak érzik majd. Természetes igénnyé válik az audiovizuális eszközök elhelyezése is. Megkezdődik a barátokkal való bizalmas beszélgetések, kisebb bulik, közös zenehallgatások kora is. Ha módunk van rá, kaphatnak a gyerekek nagyobb alapterületű szobát, sőt a többi helyiséghez való viszonyát is át kell értékelni. Míg hasznos, ha a kicsik a szülői háló közelében vannak, addig a fentiek miatt praktikusabb a nagyobb, félig felnőtt gyerekeket a bejárathoz közeli helyiségek egyikében elhelyezni. A társas együttlétek, de a teljes elvonulást is igénylő kor miatt nagy figyelmet kell fordítani az önálló kuckó kialakítására akkor is, ha a testvéreknek közös szobájuk van. Különböző leválasztásokkal, térbe állított bútorokkal különíthetjük el az egyéni élettereket egymástól.

Színek a gyerekszobában

A kicsiknél ösztönös az élénk színek szeretete. A játékok, könyvek nagy része erősen színes, így jobban járunk, ha ezeknek egyszerű hátteret teremtünk. Ehhez jók a különböző natúr faanyagok vagy ilyen fóliás laminált bútorlapok. Lehetőség szerint színezett felületűek, pasztell árnyalatúak legyenek. A tiszta színek nem biztosítják a megfelelő nyugalmat. A túlságosan erős színingerek – ugyanúgy, mint a zaj - feszültté teszik a gyerekeket. A függönyök, takarók, szőnyegek összhangjával fokozhatjuk a harmóniát. A megfelelő világítással a színeket még jobban kiemelhetjük, amellett, hogy a világításnak nemcsak hangulati, hanem funkcionális szerepére is figyelni kell.
Tiszteljük meg gyerekeinket azzal, hogy partnernek tekintjük őket saját környezetük kialakításában, ezzel erősítve családon belüli helyzetüket, fejlesztve ízlésüket.

 

Biztonsági szabályok

  • A konnektorok védelméről biztonsági dugók elhelyezésével kell gondoskodni a kisgyermekek szobájában.
  • Az ablakok biztosítása fontos.
  • A padló lépés-biztos és csúszásmentes legyen.
  • A kiságyak rácstávolsága 7,5 centiméter.
  • Meg kell győződni arról, hogy a bútorok, falak festéke nem tartalmaz mérgező anyagot.
  • A bútorok stabilitását biztosítani kell egymáshoz és a falhoz való rögzítéssel.
  • Az emeletes ágyak létráját rögzíteni kell, és biztonsági korlátokat kell alkalmazni.
  • Könnyen tisztítható, lemosható, esetleg fertőtleníthető felületeket alkalmazzunk.
  • A veszélyes lépcsőket, éles sarkokat, éleket mindig le kell takarni.
  • Soha ne használjunk nyílt lángot, hősugárzót a gyerekszobában!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Lakószoba több gyerek számára

A gyerekszoba lakás a lakáson belül, amelynek kialakítását a legtöbb szeretet és törődés vezérli. Lakóinak nappali-, háló-, dolgozó-, és vendégszobája is egyben. A szoba alapterülete adott, de a...


Nyárvégi készülődés

Vége a nyárnak, sokaknál a szeptemberi tanévkezdés napi beszédtémának számít. Először megy iskolába a gyerek? Sok tennivaló vár acsaládra. A tanszerek beszerzése sem egyszerű, mégis az ideális...