Távvezérelt vaskapuk

A vaskapukat ma már egyre többen automatizálják, azaz távvezérelt mozgatásúra alakítják. Ez egyrészt kényelmes, másrészt a kapu zárását is automatikusan megoldja. Persze ahány kapu, annyiféle, ám ezek a különbségek a korszerű motoros hajtások valamelyikével könnyen áthidalhatók.

Az természetes, hogy a különböző kialakítású kapukhoz más és más típusú motoros meghajtásra van szükség. A közkedvelt és garantáltan megbízható működést biztosító Came gyártmányok közül azonban bármilyen kapuhoz kiválasztható a kapu adottságaihoz, és a hozzávetőleges súlyához megfelelő kapumozgató motor. A kapu fajtája is lényeges, hiszen pl. a toló- vagy úszó, azaz lebegőkapuk mozgatásához fogasléces meghajtás szükséges, míg a nyíló kapukhoz a karos-, vagy a csavarorsós motorok a megfelelőek.
Ezek kiválasztásához az oszlop méretét kell alapul venni. A mozgatómotor kivitelét ugyanis attól függően kell megválasztani, hogy a kapuszárny milyen távolságra van az oszlop élétől. A széles, falazott oszlopoknál a kapukat az oszlopok középvonalába szokás beépíteni, s ezt a jelentős síkbani különbséget csak csuklókaros motorokkal (Ferni, Fast típusok) lehet áthidalni. A keskeny, általában acéloszlopokra szerelt kapuk mozgatásához viszont a csavarorsós meghajtású motorok (ATI, Krono típusok) a megfelelők.
Az ezekkel áthidaló oszlop- és kapufelület közötti távolság max. 5 cm lehet. Alkalmazhatók azonban univerzálisan széles és keskeny oszlopokra egyaránt felszerelhető kapumozgató típusok (Jet) is, feltéve, hogy a kapu forgáspontja max. 5 cm távolságban van az oszlop belső oldalától. Kisebb kapukhoz természetesen elég a kisebb teljesítményű motoros meghajtás is (Flex, Fast-set típus). A talajfelszín alá telepített meghajtó motorok (Frog típus) viszont minden kapuhoz használható. E motorok előnye, hogy alig észrevehetők, és a meghajtó motor a kapuszárnyak alsó forgáspontját is magába foglalja, így ezekre alul nincs is szükség.
A kapumozgatókhoz különféle szintű vezérlések is tartoznak. Van amelyik csak kinyitja és becsukja a kaput, a másik közben meg is állítható, és esetleg kiskapu funkciót is ellát. Arra azonban feltétlenül ajánlatos ügyelni, hogy a kiválasztott kapumozgató végállás kapcsolóval ellátott-e, különben a kapuszárnyakat majd ütköztetnünk kell. A számunkra legideálisabb kapumozgató rendszert a fenti meghajtások esetében a Kling Kft. szakembereivel közösen célszerű kiválasztani, mert ők nálunk jobban ismerik a gyakori buktatókat is.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: vaskapu, kapu

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gate Control PRO

A Gate Control PRO egy korszerű, akár két különálló kapu vezérlésére is alkalmas intelligens kapuvezérlő, amely mobilinterneten keresztül Android és iOS alkalmazással, vagy hívással vezérelhető....


Konyhafelújítás, konyhakorszerűsítés

Egy lakás komplex felújításának egyik legfőbb összetevője a konyha megújítása, korszerűsítése. Sajnos ez a költségekben is megmutatkozik. Egyszínvonalas konyha megvalósításának kiadása bizony...