Távvezérelt vaskapuk

A vaskapukat ma már egyre többen automatizálják, azaz távvezérelt mozgatásúra alakítják. Ez egyrészt kényelmes, másrészt a kapu zárását is automatikusan megoldja. Persze ahány kapu, annyiféle, ám ezek a különbségek a korszerű motoros hajtások valamelyikével könnyen áthidalhatók.

Az természetes, hogy a különböző kialakítású kapukhoz más és más típusú motoros meghajtásra van szükség. A közkedvelt és garantáltan megbízható működést biztosító Came gyártmányok közül azonban bármilyen kapuhoz kiválasztható a kapu adottságaihoz, és a hozzávetőleges súlyához megfelelő kapumozgató motor. A kapu fajtája is lényeges, hiszen pl. a toló- vagy úszó, azaz lebegőkapuk mozgatásához fogasléces meghajtás szükséges, míg a nyíló kapukhoz a karos-, vagy a csavarorsós motorok a megfelelőek.
Ezek kiválasztásához az oszlop méretét kell alapul venni. A mozgatómotor kivitelét ugyanis attól függően kell megválasztani, hogy a kapuszárny milyen távolságra van az oszlop élétől. A széles, falazott oszlopoknál a kapukat az oszlopok középvonalába szokás beépíteni, s ezt a jelentős síkbani különbséget csak csuklókaros motorokkal (Ferni, Fast típusok) lehet áthidalni. A keskeny, általában acéloszlopokra szerelt kapuk mozgatásához viszont a csavarorsós meghajtású motorok (ATI, Krono típusok) a megfelelők.
Az ezekkel áthidaló oszlop- és kapufelület közötti távolság max. 5 cm lehet. Alkalmazhatók azonban univerzálisan széles és keskeny oszlopokra egyaránt felszerelhető kapumozgató típusok (Jet) is, feltéve, hogy a kapu forgáspontja max. 5 cm távolságban van az oszlop belső oldalától. Kisebb kapukhoz természetesen elég a kisebb teljesítményű motoros meghajtás is (Flex, Fast-set típus). A talajfelszín alá telepített meghajtó motorok (Frog típus) viszont minden kapuhoz használható. E motorok előnye, hogy alig észrevehetők, és a meghajtó motor a kapuszárnyak alsó forgáspontját is magába foglalja, így ezekre alul nincs is szükség.
A kapumozgatókhoz különféle szintű vezérlések is tartoznak. Van amelyik csak kinyitja és becsukja a kaput, a másik közben meg is állítható, és esetleg kiskapu funkciót is ellát. Arra azonban feltétlenül ajánlatos ügyelni, hogy a kiválasztott kapumozgató végállás kapcsolóval ellátott-e, különben a kapuszárnyakat majd ütköztetnünk kell. A számunkra legideálisabb kapumozgató rendszert a fenti meghajtások esetében a Kling Kft. szakembereivel közösen célszerű kiválasztani, mert ők nálunk jobban ismerik a gyakori buktatókat is.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: vaskapu, kapu

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

CAME kapu automatikák

A kapunyitó automatikákat helyszíntől és használati funkcióktól függően különböző jeladókkal lehet működtetni. Gondoljunk csak bele, más egy családi ház kertkapujának nyitása, és például egy...


Dupla frekvenciájú távirányító

A kertkapuk és garázskapuk mozgatását érdemes távvezérelt motorra bízni. Ennek számtalan kényelmi és biztonsági előnye van. Nem kell kiszállni a kocsiból, ha esős időben érkezünk haza, vagy...