Kertitó készítés PVC fóliával

A rengeteg PVC-hulladék, csomagolóanyag, ipari hulladék mára teljesen elborítja a környezetünket. Az ún. hulladéklerakókban csak földdel eltakarják, majd elfelejtik ezeket az újrahasznosítható anyagokat. Pedig szelektív gyűjtésükkel gyorsan feldolgozható, és újra hasznosítható nyersanyaghoz juthatunk.

A legegyszerűbb újrafeldolgozási módszer az, amelynél az összegyűjtött lágy PVC-hulladék átmosása után annak darabolásával és hevítésével homogén lágy PVC-masszát állítanak elő. Ebből az anyagból egy fóliakészítő gépsorral 1~2 m széles, tetszőleges hosszúságú fóliacsíkot gyártanak. Az így készülő fólia vastagsága a 0,1-3 mm között alakítható. A gyártáskor 1,5 m széles sávokban készül a fólia. A fólia sávok forrólevegő fúvásos hegesztőkészülékkel a helyszínen tetszés szerint összehegeszthetők. Ugyancsak összehegeszthetők a fóliacsíkok THF hegesztéssel (amelynél az anyag vegyileg egyesül). A kész lágy PVC-fólia természetesen a felhasznált anyagoktól tarka színű, ezért a kábelburkolatok fekete PVC anyagából készült őrleménnyel egységesen feketére színezik. Természetese más színűre is lehet színezni a masszát.
A hegesztett fólia a legmegfelelőbb alapanyag kerti tó bélelésére. A SICOFOL PVC-fólia pl. 0,1-1,8 mm vastagságban készül, a felhasználásánál mindig alkalmazkodni lehet a feladathoz. Tószigetelésnél – geotextil alátétszövetre fektetve – 1,2-1,8 mm vastag anyagot használnak fel, ez a vastagság már elegendő a vízinövények gyökerének kizárására is.
Először a kiválasztott területen jelöljük meg a tó körvonalait. A tó kerületét szélesítsük ki a tervezett legnagyobb vízmélységgel, és így újból jelöljük ki a szükséges területet. Nagyjából egy téglalapot képezzünk, melynek oldalaihoz (ami a tó hossza+2×a mélysége) adjunk hozzá 50~50 cm-t, azaz 1 métert. A két adat szorzata adja meg a szükséges fólia felületét. Ez alapján szerezzük be a másfél méter széles tekercsben forgalmazott 1,2-1,5 mm vastag fóliát, ami alá ugyanakkora területű kiegyenlítő textíliát is be kell szereznünk.
Ha a terep nem sík, akkor a tó kerületén a terepet pontosan vízszintessé alakítsuk ki, ezt folyamatosan ellenőrizzük a földmunka közben. Ezután jöhet a földmunka. Vigyázzunk, mert pl. egy 10×10 m-es, átlag 80 cm mély tó helyéről 80 m3 földet (10-12 teherautónyi!) kell kiásni! Először a tó kerületén haladva 20-30 cm mélységű, 40-50 cm széles padkát ássunk ki. Ez lesz a tószéli mocsárzóna. Ezt követően 60-70 cm mély, kb. 1 m széles sávot ássunk ki a vízinövények részére, majd a legmélyebb rész felé fokozatosan mélyítve a tómedrét, termeljük ki a talajt. Laza talaj esetén az egyes zónákat 30-40°-os rézsűvel kössük össze. Amennyiben a talajvíz a felszín közelében van, akkor csak annak szintjéig ássunk le, és a kitermelt földből töltést képezve alakítsuk ki a tó medrét.
A teljes tómeder kiásása után a medret -10 cm vastagságban durvahomok ágyazati réteggel borítjuk, amit megfelelően tömörítsünk.
Ezután a földmederre egyenletesen terítsük el a GEOTEXTILIÁT, úgy, hogy a talaj felé kerüljön a vízzáró oldala.
Az így előkészített tómederre a fóliát (kisebb tavaknál előre összehegesztve, nagyobbaknál az 1,5 m széles sávokat hőlégfúvós hegesztőgéppel a helyszínen összehegesztve) a tómeder fölé egyenletesen ki kell fektetni. Széleit kövekkel kell leterhelni, majd a napsugárzás hatására meglágyult fóliára tömlőből folyassuk a vizet (max. 50 liter/perces hozammal). Fokozatosan töltsük a tavat, miközben a fólia a helyére fog feszülni. A tó feltöltését a terepszint alatt 5 cm-ig folytassuk.
Ezután a leterhelő köveket sorban leemelhetjük, és a fóliát a kialakuló tószegéllyel párhuzamosan – mintegy 30 cm anyagot körben meghagyva – éles szerszámmal vágjuk körül. A tószegélyre – ügyelve a vízszintességre – előre gyártott, min 20 cm széles beton járdalapokból képezünk szegélyt a homokos kavics ágyazatra. A szegélyt mintegy 5 cm-re belógathatjuk a tó fölé. (Ezzel eltakarjuk a sötét színű fóliát). A szegély másik oldalán a maradék anyagot visszahajtjuk, majd egy újabb kőlapsorral, vagy kavicságyba fektetett szabálytalan terméskősorral lezárjuk.
Amennyiben a tó körül lejtős a terep akkor a csapadékvíz elvezetésére 20×20 cm-es földárkokat alakítsunk ki a partéltől kb.1 m-re húzódóan. Ezeket a kis árkokat a környezetbe illeszkedően füvesíthetjük, kavics vagy terméskő réteggel burkolhatjuk. Ha a környező talaj könnyen kimosható, akkor ezeket a kis árkokat a beléjük fektetett 0,3 mm vastag fóliacsíkkal tegyük vízzáróvá. A lényeg az, hogy a felszíni vizek ne a tó felé, hanem attól távolodva folyjanak le.
A környező terep fölé kiemelkedően kialakított tavak köré a kitermelt földből tegyünk feltöltést. A feltöltést minimum kétszer olyan szélességűre készítsük, mint amennyire a medence az eredeti terep fölé magasodik, ugyanis a tóban tárolt víz nyomását is figyelembe kell vennünk. A tó körüli feltöltést növénytámfallal, dorongfallal vagy növényekkel stabilizált lapos, 10-20°-os földrézsűvel zárjuk le a kert többi része felé. A száraz, napos oldalon sziklakertet is kialakíthatunk. Itt tényleg szabadon engedhetjük a kertészkedési ambícióinkat. Lényeg az esztétikus megjelenés. A tó körül kialakuló parkosított környezetben könnyen elrejthetjük akár a kis szűrőtavat, akár a szűrő és vízforgató rendszer elemeit is. Itt jegyezzük meg, hogy biológiailag természetes egyensúlyban tartani csak a 10 m2-nél nagyobb alapterületű, minimum 50 cm mély tavakat lehet. Ezt a megfelelő arányban betelepített növényekkel és a halakkal segíthetjük elő.
A fóliázott kerti tavak feltöltésére a közüzemi csapvíz a legmegfelelőbb. A csapvízzel való feltöltés után a medencében hagyjuk pihenni a vizet. (ugyanúgy ahogyan állott vizet készítünk a szobanövények locsolásához). Ugyanis a csapvízből eltávozik a szabad klór, felmelegszik a víz és a pH-ja a természetes 6,5-7-es érték felé közelít.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Szűcs J. László

Címkék: kertitó, PVC

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kárpitozott homlokzat

2015 júniusában a Fatra cég technikusai felkérést kaptak egy atipikus homlokzati rendszer kidolgozására. A cél olyan egyedi homlokzat megalkotása volt, amely megjelenésében a gombokkal behúzott...


Polietilén fűtéscsövek szerelése

Előző számunkban végigvettük a réz fűtéscsövek tulajdonságait, és a csőkötések gazdag választékát. Viszonylag fiatal, de a korszerű anyagoknak köszönhetően egyre elterjedtebb technológia a...