Kertitó készítés PVC fóliával

A rengeteg PVC-hulladék, csomagolóanyag, ipari hulladék mára teljesen elborítja a környezetünket. Az ún. hulladéklerakókban csak földdel eltakarják, majd elfelejtik ezeket az újrahasznosítható anyagokat. Pedig szelektív gyűjtésükkel gyorsan feldolgozható, és újra hasznosítható nyersanyaghoz juthatunk.

A legegyszerűbb újrafeldolgozási módszer az, amelynél az összegyűjtött lágy PVC-hulladék átmosása után annak darabolásával és hevítésével homogén lágy PVC-masszát állítanak elő. Ebből az anyagból egy fóliakészítő gépsorral 1~2 m széles, tetszőleges hosszúságú fóliacsíkot gyártanak. Az így készülő fólia vastagsága a 0,1-3 mm között alakítható. A gyártáskor 1,5 m széles sávokban készül a fólia. A fólia sávok forrólevegő fúvásos hegesztőkészülékkel a helyszínen tetszés szerint összehegeszthetők. Ugyancsak összehegeszthetők a fóliacsíkok THF hegesztéssel (amelynél az anyag vegyileg egyesül). A kész lágy PVC-fólia természetesen a felhasznált anyagoktól tarka színű, ezért a kábelburkolatok fekete PVC anyagából készült őrleménnyel egységesen feketére színezik. Természetese más színűre is lehet színezni a masszát.
A hegesztett fólia a legmegfelelőbb alapanyag kerti tó bélelésére. A SICOFOL PVC-fólia pl. 0,1-1,8 mm vastagságban készül, a felhasználásánál mindig alkalmazkodni lehet a feladathoz. Tószigetelésnél – geotextil alátétszövetre fektetve – 1,2-1,8 mm vastag anyagot használnak fel, ez a vastagság már elegendő a vízinövények gyökerének kizárására is.
Először a kiválasztott területen jelöljük meg a tó körvonalait. A tó kerületét szélesítsük ki a tervezett legnagyobb vízmélységgel, és így újból jelöljük ki a szükséges területet. Nagyjából egy téglalapot képezzünk, melynek oldalaihoz (ami a tó hossza+2×a mélysége) adjunk hozzá 50~50 cm-t, azaz 1 métert. A két adat szorzata adja meg a szükséges fólia felületét. Ez alapján szerezzük be a másfél méter széles tekercsben forgalmazott 1,2-1,5 mm vastag fóliát, ami alá ugyanakkora területű kiegyenlítő textíliát is be kell szereznünk.
Ha a terep nem sík, akkor a tó kerületén a terepet pontosan vízszintessé alakítsuk ki, ezt folyamatosan ellenőrizzük a földmunka közben. Ezután jöhet a földmunka. Vigyázzunk, mert pl. egy 10×10 m-es, átlag 80 cm mély tó helyéről 80 m3 földet (10-12 teherautónyi!) kell kiásni! Először a tó kerületén haladva 20-30 cm mélységű, 40-50 cm széles padkát ássunk ki. Ez lesz a tószéli mocsárzóna. Ezt követően 60-70 cm mély, kb. 1 m széles sávot ássunk ki a vízinövények részére, majd a legmélyebb rész felé fokozatosan mélyítve a tómedrét, termeljük ki a talajt. Laza talaj esetén az egyes zónákat 30-40°-os rézsűvel kössük össze. Amennyiben a talajvíz a felszín közelében van, akkor csak annak szintjéig ássunk le, és a kitermelt földből töltést képezve alakítsuk ki a tó medrét.
A teljes tómeder kiásása után a medret -10 cm vastagságban durvahomok ágyazati réteggel borítjuk, amit megfelelően tömörítsünk.
Ezután a földmederre egyenletesen terítsük el a GEOTEXTILIÁT, úgy, hogy a talaj felé kerüljön a vízzáró oldala.
Az így előkészített tómederre a fóliát (kisebb tavaknál előre összehegesztve, nagyobbaknál az 1,5 m széles sávokat hőlégfúvós hegesztőgéppel a helyszínen összehegesztve) a tómeder fölé egyenletesen ki kell fektetni. Széleit kövekkel kell leterhelni, majd a napsugárzás hatására meglágyult fóliára tömlőből folyassuk a vizet (max. 50 liter/perces hozammal). Fokozatosan töltsük a tavat, miközben a fólia a helyére fog feszülni. A tó feltöltését a terepszint alatt 5 cm-ig folytassuk.
Ezután a leterhelő köveket sorban leemelhetjük, és a fóliát a kialakuló tószegéllyel párhuzamosan – mintegy 30 cm anyagot körben meghagyva – éles szerszámmal vágjuk körül. A tószegélyre – ügyelve a vízszintességre – előre gyártott, min 20 cm széles beton járdalapokból képezünk szegélyt a homokos kavics ágyazatra. A szegélyt mintegy 5 cm-re belógathatjuk a tó fölé. (Ezzel eltakarjuk a sötét színű fóliát). A szegély másik oldalán a maradék anyagot visszahajtjuk, majd egy újabb kőlapsorral, vagy kavicságyba fektetett szabálytalan terméskősorral lezárjuk.
Amennyiben a tó körül lejtős a terep akkor a csapadékvíz elvezetésére 20×20 cm-es földárkokat alakítsunk ki a partéltől kb.1 m-re húzódóan. Ezeket a kis árkokat a környezetbe illeszkedően füvesíthetjük, kavics vagy terméskő réteggel burkolhatjuk. Ha a környező talaj könnyen kimosható, akkor ezeket a kis árkokat a beléjük fektetett 0,3 mm vastag fóliacsíkkal tegyük vízzáróvá. A lényeg az, hogy a felszíni vizek ne a tó felé, hanem attól távolodva folyjanak le.
A környező terep fölé kiemelkedően kialakított tavak köré a kitermelt földből tegyünk feltöltést. A feltöltést minimum kétszer olyan szélességűre készítsük, mint amennyire a medence az eredeti terep fölé magasodik, ugyanis a tóban tárolt víz nyomását is figyelembe kell vennünk. A tó körüli feltöltést növénytámfallal, dorongfallal vagy növényekkel stabilizált lapos, 10-20°-os földrézsűvel zárjuk le a kert többi része felé. A száraz, napos oldalon sziklakertet is kialakíthatunk. Itt tényleg szabadon engedhetjük a kertészkedési ambícióinkat. Lényeg az esztétikus megjelenés. A tó körül kialakuló parkosított környezetben könnyen elrejthetjük akár a kis szűrőtavat, akár a szűrő és vízforgató rendszer elemeit is. Itt jegyezzük meg, hogy biológiailag természetes egyensúlyban tartani csak a 10 m2-nél nagyobb alapterületű, minimum 50 cm mély tavakat lehet. Ezt a megfelelő arányban betelepített növényekkel és a halakkal segíthetjük elő.
A fóliázott kerti tavak feltöltésére a közüzemi csapvíz a legmegfelelőbb. A csapvízzel való feltöltés után a medencében hagyjuk pihenni a vizet. (ugyanúgy ahogyan állott vizet készítünk a szobanövények locsolásához). Ugyanis a csapvízből eltávozik a szabad klór, felmelegszik a víz és a pH-ja a természetes 6,5-7-es érték felé közelít.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Szűcs J. László

Címkék: kertitó, PVC

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Foltozás folyékony PVC folttal

Még mindig számos felfújható kajakés csónak szeli folyóink éstavaink vizét, amelyek azonban kényesek akülső sérülésekre.


Szelektív hulladékgyűjtés 2.

Mint minden más, ez is fejben kezdődik. Ha elhatározzuk, hogy: takarékosan bánunk Földünk véges nyersanyag- és energiakészleteivel, és nem terheljük a lerakókat és így a környezetünket olyan...