Bútor, lakberendezés

Gyermekbútorok körültekintéssel

2008-09-16 16:43:33 |

A gyermekszoba bútorai, berendezési tárgyai akkor megfelelőek, ha nem rendeltetésszerű használat esetén sem sodorhatják bajba kis tulajdonosukat. Ezért - a főleg kisgyermekek számára szánt helyiség berendezésekor - mindig elsődleges szempont legyen a biztonságos tárgyak kiválasztása, és csak ezt kövessék a további szempontok.

Míg egy felnőttek számára kialakított szoba berendezési tárgyainál feltételezhető a rendeltetésszerű használat, egy gyerekszobánál - főleg kis gyermekeknél - arra is gondot kell fordítani a bútorok kiválasztásánál, hogy azok okozhatnak-e balesetet nem rendeltetésszerű használat esetén. A biztonságos gyermekszoba kialakításakor induljunk ki abból, hogy bármi megtörténhet, és ennek szellemében válasszuk ki a tárgyakat.

Még mielőtt berendeznénk

A gyermekszoba padlója hézagmentes legyen, mert a rések megnehezítik a takarítást, nehezen fertőtleníthetők, így fertőzések közvetett okozói lehetnek. A könnyű tisztíthatóság egyébként a gyermekszoba összes berendezési tárgyára érvényes.
Az ajtókra többféle kitámasztási lehetőség is adott, ezeket alkalmazzuk, megelőzendő, hogy a kezére csapja az ajtót a szoba lakója. A küszöb minél alacsonyabb, és lehetőleg lekerekített legyen. Amikor a kisgyermek elkezd járni, először alig emeli, inkább csak húzza a lábait. Ekkor egy kisebb küszöb is leküzdhetetlen akadályt jelent, és számos elesés okozója lesz.
Ablakok esetén legjobbak a felül csak meghatározott mértékben, befelé nyíló bukóablakok, melyek minimálisra csökkentik a kiesés kockázatát. A konnektorokat lássuk el biztonsági dugóval, vagy fedéllel, ami megakadályozza, hogy bármit is beletegyenek a világgal épp ismerkedő legifjabb generáció tagjai.

Figyeljünk a részletekre

A szőnyeg alkalmazása előnytelen kisgyermekek szobájában, mert a napjaink otthonaiban használt porszívók többsége nem végez maradéktalanul jó munkát, így a szőnyeg egyfajta porfogónak is tekinthető, ami csecsemőkre és kisgyermekekre fokozottan káros. A laminált parketta nagyon jól tisztítható, ám kemény, emiatt nem tompítja az esést. Ebből adódóan csecsemők szobájában - akik még egész napjukat a kiságyban töltik - takarítási szempontból kiváló. Ám mielőtt a gyermek elkezd járni célszerű mégis szőnyeget letenni a padlóra, csökkentve a kezdetben gyakori esések kockázatát.
Általában a gyermekjátékokra értjük azt a szabályt, hogy akkor biztonságosak, ha nem lehet apró darabokra szétszedni őket. Ez azonban a gyermekszoba berendezésére is vonatkozik. A szekrényajtók, fiókok fogantyúi ne legyenek könnyen leszerelhetők, hiszen a kisgyermekeknél számítani kell arra, hogy amit csak lehet, megpróbálnak lenyelni. A bútorok felületkezelő anyagai ne tartalmazzanak mérgező anyagokat, mert ezt is megkóstolhatja a gyerek. Legjobbak ilyen szempontból a natúr-fából készült termékek lennének, ezeknek azonban a tisztítása okoz nehézséget. Marad a nem PVC tartalmú műanyag.
A magas küszöb esések forrása lehetA szekrények tetejére ne helyezzünk el olyan tárgyakat, melyek leeshetnek. A bútorok sarkai, élei legyenek lekerekítettek, lehetőleg gumírozottak, így kisebb a sérülésveszély, ha esetleg nekiszalad, nekidől a gyerek. Optimális, ha a bútorok mérete a gyerek magasságához méretezett, azaz ne legyenek túl magasak például a székek, hiszen azokról nagyobbat lehet esni. A székek, asztalok és minden nagyobb tömegű tárgy legyen stabil, nehezen mozdítható, nem felbillenthető. Magasabb bútorok szekrények esetében célszerű ezeket a falhoz rögzíteni, nehogy megmászásuk közben magára rántsa a gyerek e termetes darabokat.
A rácsos ágy, járóka választásánál három alapvető dolgot kell figyelembe venni. A rácsozat mindenképp függőleges legyen, soha ne vízszintes. A vízszintes rácsok - főleg ha kifér rajtuk a gyerek feje - fulladást okozhatnak. Függőleges rácsozatnál is fontos, hogy a rácsok távolsága a gyerek fejméretéhez igazodjon. Itt a lényeg, hogy ne férjen ki rajta a feje, ezzel el is kerültük a beszorulás lehetőségét. A járóka kerete, azaz a rácsozat magassága legalább a gyermek vállmagasságáig érjen. Ha ennél alacsonyabb, akkor ki tud hajolni rajta, és könnyen kibukik a korláton. Vannak hálóval határolt kiságyak, ezek biztonságosabbak a rácsosaknál, ám a védőháló magasságára itt is oda kell figyelni.
A kiságy matraca lehetőleg egy darabból álljon, huzata pedig jól záródó legyen. Lehet kapni atkamentes matracokat is, bár ez nem jelenti, hogy tisztántartására kevesebb gondot kellene fordítani.
A párna huzata lehetőleg visszahajtható legyen: a zipzár becsípheti az ujjat, a leszakadt gombot lenyelheti a gyerek, a madzagos zárású huzat pedig több szempontból is veszélyes. Párnából kaphatóak vékony, nagy méretű lyukakkal ellátott szivacslapból álló betétűek, amelyeken akkor is kap elegendő levegőt a gyerek, ha teljesen hason fekszik, és arccal ráborul.
Bútorok rögzítése a falhozAz ágy elhelyezésénél legyünk tekintettel az ablak és a fűtőtestek elhelyezkedésére. Fűtőtesttől legalább 80 centiméter távolságot tartsunk, de az ágy helyének kiválasztásakor próbáljunk huzatmentes helyet keresni, hogy a szellőztetések se okozzanak meghűlést.
Különféle elektronikai berendezések is kaphatók, amelyek célja a kisgyermekek védelme. Nagyon hasznos például az olyan rádióvevős készülék, melynek adóegységét a gyermek közelében helyezzük el, a vevőegységet pedig bárhová magunkkal vihetjük a házban. Így folyamatosan halljuk mi történik a gyerekszobában, mikor sír, vagy alszik el a csecsemő.
A gyerekszobában csecsemők mellé ne helyezünk el szobanövényt, mivel ezek talajában élő mikroorganizmusok ilyenkor nem kívánatosak a szobában. Kisgyermekek szobáját már díszíthetjük élő növényekkel, ám ezek semmiképp ne legyenek mérgező fajok, mert azok veszélyt jelentenek a kíváncsibb gyermekekre.
A díszállatok elhelyezését is inkább az előszobában, vagy a nappaliban oldjuk meg, semmiképp ne a gyerekszobában.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Babaszoba

Ne alakítsunk ki mindenáron afilmekben éskatalógusokban bemutatott álom babaszobát, csak azt vegyük meg előre, amifeltétlenül szükséges. Ehhezsegítséget kap minden várandós kismama avédőnőjétől...


Szoba ikreknek

Egy jól funkcionáló gyerekszoba berendezése nem könnyű feladat. Gyakorlatilag egyetlen helyiségben kell megoldani az élet minden fontos tevékenységét, hiszen a gyerekek hálószobája, nappalija,...