Bútor, lakberendezés

Gyermekbútorok körültekintéssel

2008-09-16 16:43:33 |

A gyermekszoba bútorai, berendezési tárgyai akkor megfelelőek, ha nem rendeltetésszerű használat esetén sem sodorhatják bajba kis tulajdonosukat. Ezért - a főleg kisgyermekek számára szánt helyiség berendezésekor - mindig elsődleges szempont legyen a biztonságos tárgyak kiválasztása, és csak ezt kövessék a további szempontok.

Míg egy felnőttek számára kialakított szoba berendezési tárgyainál feltételezhető a rendeltetésszerű használat, egy gyerekszobánál - főleg kis gyermekeknél - arra is gondot kell fordítani a bútorok kiválasztásánál, hogy azok okozhatnak-e balesetet nem rendeltetésszerű használat esetén. A biztonságos gyermekszoba kialakításakor induljunk ki abból, hogy bármi megtörténhet, és ennek szellemében válasszuk ki a tárgyakat.

Még mielőtt berendeznénk

A gyermekszoba padlója hézagmentes legyen, mert a rések megnehezítik a takarítást, nehezen fertőtleníthetők, így fertőzések közvetett okozói lehetnek. A könnyű tisztíthatóság egyébként a gyermekszoba összes berendezési tárgyára érvényes.
Az ajtókra többféle kitámasztási lehetőség is adott, ezeket alkalmazzuk, megelőzendő, hogy a kezére csapja az ajtót a szoba lakója. A küszöb minél alacsonyabb, és lehetőleg lekerekített legyen. Amikor a kisgyermek elkezd járni, először alig emeli, inkább csak húzza a lábait. Ekkor egy kisebb küszöb is leküzdhetetlen akadályt jelent, és számos elesés okozója lesz.
Ablakok esetén legjobbak a felül csak meghatározott mértékben, befelé nyíló bukóablakok, melyek minimálisra csökkentik a kiesés kockázatát. A konnektorokat lássuk el biztonsági dugóval, vagy fedéllel, ami megakadályozza, hogy bármit is beletegyenek a világgal épp ismerkedő legifjabb generáció tagjai.

Figyeljünk a részletekre

A szőnyeg alkalmazása előnytelen kisgyermekek szobájában, mert a napjaink otthonaiban használt porszívók többsége nem végez maradéktalanul jó munkát, így a szőnyeg egyfajta porfogónak is tekinthető, ami csecsemőkre és kisgyermekekre fokozottan káros. A laminált parketta nagyon jól tisztítható, ám kemény, emiatt nem tompítja az esést. Ebből adódóan csecsemők szobájában - akik még egész napjukat a kiságyban töltik - takarítási szempontból kiváló. Ám mielőtt a gyermek elkezd járni célszerű mégis szőnyeget letenni a padlóra, csökkentve a kezdetben gyakori esések kockázatát.
Általában a gyermekjátékokra értjük azt a szabályt, hogy akkor biztonságosak, ha nem lehet apró darabokra szétszedni őket. Ez azonban a gyermekszoba berendezésére is vonatkozik. A szekrényajtók, fiókok fogantyúi ne legyenek könnyen leszerelhetők, hiszen a kisgyermekeknél számítani kell arra, hogy amit csak lehet, megpróbálnak lenyelni. A bútorok felületkezelő anyagai ne tartalmazzanak mérgező anyagokat, mert ezt is megkóstolhatja a gyerek. Legjobbak ilyen szempontból a natúr-fából készült termékek lennének, ezeknek azonban a tisztítása okoz nehézséget. Marad a nem PVC tartalmú műanyag.
A magas küszöb esések forrása lehetA szekrények tetejére ne helyezzünk el olyan tárgyakat, melyek leeshetnek. A bútorok sarkai, élei legyenek lekerekítettek, lehetőleg gumírozottak, így kisebb a sérülésveszély, ha esetleg nekiszalad, nekidől a gyerek. Optimális, ha a bútorok mérete a gyerek magasságához méretezett, azaz ne legyenek túl magasak például a székek, hiszen azokról nagyobbat lehet esni. A székek, asztalok és minden nagyobb tömegű tárgy legyen stabil, nehezen mozdítható, nem felbillenthető. Magasabb bútorok szekrények esetében célszerű ezeket a falhoz rögzíteni, nehogy megmászásuk közben magára rántsa a gyerek e termetes darabokat.
A rácsos ágy, járóka választásánál három alapvető dolgot kell figyelembe venni. A rácsozat mindenképp függőleges legyen, soha ne vízszintes. A vízszintes rácsok - főleg ha kifér rajtuk a gyerek feje - fulladást okozhatnak. Függőleges rácsozatnál is fontos, hogy a rácsok távolsága a gyerek fejméretéhez igazodjon. Itt a lényeg, hogy ne férjen ki rajta a feje, ezzel el is kerültük a beszorulás lehetőségét. A járóka kerete, azaz a rácsozat magassága legalább a gyermek vállmagasságáig érjen. Ha ennél alacsonyabb, akkor ki tud hajolni rajta, és könnyen kibukik a korláton. Vannak hálóval határolt kiságyak, ezek biztonságosabbak a rácsosaknál, ám a védőháló magasságára itt is oda kell figyelni.
A kiságy matraca lehetőleg egy darabból álljon, huzata pedig jól záródó legyen. Lehet kapni atkamentes matracokat is, bár ez nem jelenti, hogy tisztántartására kevesebb gondot kellene fordítani.
A párna huzata lehetőleg visszahajtható legyen: a zipzár becsípheti az ujjat, a leszakadt gombot lenyelheti a gyerek, a madzagos zárású huzat pedig több szempontból is veszélyes. Párnából kaphatóak vékony, nagy méretű lyukakkal ellátott szivacslapból álló betétűek, amelyeken akkor is kap elegendő levegőt a gyerek, ha teljesen hason fekszik, és arccal ráborul.
Bútorok rögzítése a falhozAz ágy elhelyezésénél legyünk tekintettel az ablak és a fűtőtestek elhelyezkedésére. Fűtőtesttől legalább 80 centiméter távolságot tartsunk, de az ágy helyének kiválasztásakor próbáljunk huzatmentes helyet keresni, hogy a szellőztetések se okozzanak meghűlést.
Különféle elektronikai berendezések is kaphatók, amelyek célja a kisgyermekek védelme. Nagyon hasznos például az olyan rádióvevős készülék, melynek adóegységét a gyermek közelében helyezzük el, a vevőegységet pedig bárhová magunkkal vihetjük a házban. Így folyamatosan halljuk mi történik a gyerekszobában, mikor sír, vagy alszik el a csecsemő.
A gyerekszobában csecsemők mellé ne helyezünk el szobanövényt, mivel ezek talajában élő mikroorganizmusok ilyenkor nem kívánatosak a szobában. Kisgyermekek szobáját már díszíthetjük élő növényekkel, ám ezek semmiképp ne legyenek mérgező fajok, mert azok veszélyt jelentenek a kíváncsibb gyermekekre.
A díszállatok elhelyezését is inkább az előszobában, vagy a nappaliban oldjuk meg, semmiképp ne a gyerekszobában.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gyerekszoba kialakítása

Egy gyermek születésekor alaposan át kell rendezni otthonunkat, hiszen a gyermek biztonsága és minél kényelmesebb ellátása kell, hogy az elsődleges szempont legyen. És nem feledkezhetünk meg a...


Térelválasztás függönnyel

A függönyök ugyan lakás ablakainak kellékekként használatosak, ám számos egyéb célra is dekoratívan alkalmazhatók. Ez az anyaguktól is függ, amelyeket kreatívan megválasztva a lakás...