Gyerekeink bútorai

A gyerekeknek az otthonon belül külön világuk van, s ennek megteremtése a szülők dolga. Természetesen ezt jelentősen befolyásolják a lakás adottságai és az e célra fordítható anyagiak. Általában minden család törekszik arra, hogy cseperedő gyerekeiknek külön szobájuk legyen, ám erre nincs mindig mód. Van, ahol csak egy saroknyi hely jut személyes holmijuk számára. Ahogy cseperednek, ténykedésük is változik, ám egy méreteikhez igazodó asztalra mindig szükségük van. Ha pedig egy aprócska szobát is a magukénak mondhatnak, azt is a folyamatosan változó igényekhez kell berendezni. Az alábbiakban most néhány olyan ötletet mutatunk be, amelyek különböző lehetőségekhez igazodóak, és akár saját kezűleg, vagy asztalos közreműködésével is elkészíthetők.

Összecsukható szék-asztal

A szűk családi otthonokban lakószobájában a német ötlet alapján készített, öszszecsukható szék-asztal igen hasznos, hiszen használaton kívül alig igényel helyet. Kinyitva viszont a kis gyerekekhez szabott ülésmagasságával, és lehajtható asztalával a játszóasztal és a rajztábla szerepét is betölti. Alapanyagként 25 mm-es vastagságú fenyődeszkák és lécek szolgálnak. A nagyobb felületű darabokhoz ezen kívül az ún. építőtáblák, azaz a lécekből gyárilag összeragasztott, különféle táblaméretű darabok is jól használhatók. A fenyőlécek feltétlenül sűrű erezetűek legyenek, csapozásukhoz pedig bükkfa köldökcsapokat használjunk.
Előbb az asztallapot és annak állványát állítsuk össze. Ehhez kapcsolódik a kis szék, amely az asztal lábai közé csukható, és a pántszár szerepét betöltő szerkezeti egység, és egy-egy csuklólappal kiegészítve csatlakozik a szék, illetve az asztal lábának oldalához. A darabok éleit, sarkait kerekítsük le, a lábak aljára pedig erősítsünk műanyag talpbetéteket, amelyek kevésbé koptatják a padló felszínét a bútor kinyitásakor és összecsukásakor.
Az összeragasztott főegységek felületét csiszolás után nagy kopásállóságú színtelen lakkal többször bekenve tegyük ellenállóvá a várhatóan „kemény” igénybevétellel szemben. Facsavarok helyett lehetőleg 10 mm-es köldökcsapokat alkalmazzunk, és minden darabot vésett fészekbe ragaszunk be. E célra kitűnően megfelel a Super Fix ragasztó, amely nagy szilárdságú kötéseket eredményez. Ez a masszív asztalka az óvodás kortól az első iskolás évekig kiszolgálhatja kis tulajdonosát.

Tanuló és tároló asztal

Az iskoláskorban levő gyerekeknek ma már külön asztal dukál. E célra készen is kaphatók tanulóasztalok, ám egy szépen kivitelezett, színes bútor mellé szívesebben telepedik le a legtöbb nebuló. Az asztal fölé erősített tároló részének fiókjai pedig a szokásosnál komfortosabbá teszik ezt a mutatós kis bútordarabot.
Elkészítésekor az asztal- és fiókelőlapjaihoz, továbbá a polcos rész kávájához építőlemezt, lábaihoz 50x50 mm-es fenyő staflit, a fiókokhoz e célra készült fiókkáva idomot és 5 mm vastag rétegeltlemezt, esetleg fóliázott farostlemezt használjunk. Előbb az asztal két láb egységét csapozzuk össze. A lábakat nem szükséges karcsúsítani, legfeljebb a külső éleit kerekítsük le. Az öszszekötőlapok belső oldalára szereljük fel a fiókvezető léceket, majd a lábakat hátul összefogó lap belső oldalára csapozva ragasszuk fel a fiókos rész káváját alkotó oldalakat és hevederléceket.
Ezzel kész az asztal váza, amire azonban csak színre mázolás után erősítsük fel a lakkozott felületű asztallapot. A fiókok előlapjait is vonjuk be lakkal, majd csavarozzuk a káva közé csúszó fiókokra. Az asztal felső tároló egységét hasonló módon állítsuk össze, majd mázoljuk színesre. A fiókokat is készítsük el, majd a teljesen kész felső egységet csapozva, esetleg néhány összehúzó csavarral megerősítve rögzítsük véglegesen az asztal tetejére.

Testvérpáros szobába

Kétgyerekes szobában – ahol ezt a helyi adottságok lehetővé teszik – a két fekhely mögötti falfelület faburkolata alapja lehet egy dekoratív és viszonylag könnyen elkészíthető beépített jellegű bútornak. A két ágyfejet egy-egy magas, nyitott polckáva alkotja, közéjük kiegészítő egységként keskeny, részben zárt egységet is magában foglaló szekrény került. Mivel a lambéria, a polcos-, és a középső szekrény is tömör fenyőfából készült, felületkezelésük után teljesen egységes, beépített bútor hatását keltik. A polcos elemeket azonban nem árt a falhoz is szilárdan rögzíteni, a látható káva- és polc élek idomra marásával pedig tompíthatjuk, mívesebbé tehetjük a bútordarabok küllemét.

Lécvázas berendezés

Ezek viszonylag gyorsan kialakíthatók, bármikor bővíthetők, ha tartjuk az eredetileg meghatározott modulméreteket. Spártai kialakításukat lakkozással lehet igényesebbé tenni. Az ilyen konstrukciók előnye, hogy az óvodás kortól akár a középiskoláig bármelyik korcsoport használhatja. A lécekből összeeresztetten kialakított léckávák a polclapokon kívül ajtóval zárható szekrényelemek befogadására is alkalmasak.
A léckávák szilárdságát átlósan beerősített merevítőkkel célszerű megerősíteni. A szekrényelemek beerősítésére alkalmas léckávák kb. 500 mm, a csak polclapokat tartók 300-350 mm mélyek legyenek. Egy-egy polcos léckávát ki is spórolhatunk a berendezésből, ha a szekrényes vázba egy-egy plusz függőleges tartólécet is beépítünk. A polclapokhoz, vagy a szekrény kávájának a kialakításához jól használhatjuk a lécekből készült építőlapokat, amelyeknek jó a teherbírásuk, és felületkezeléssel jól összhangba hozhatók az ugyanígy belakkozott fenyővázakkal.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Lakószoba több gyerek számára

A gyerekszoba lakás a lakáson belül, amelynek kialakítását a legtöbb szeretet és törődés vezérli. Lakóinak nappali-, háló-, dolgozó-, és vendégszobája is egyben. A szoba alapterülete adott, de a...


Nyári szünet és a biztonság

A nyári hónapokban, a tanítási szünet időszakában jelentősen megnövekszik a gyermekek veszélyeztetettsége, és ez egyaránt igaz a közlekedési, az otthoni, ésaz egyéb balesetekre. A tanítás...