Hétvégi vendégágy-asztal

A kis alapterületű hétvégi házakban a szűkös viszonyok miatt nehéz megoldani egy váratlan vendég elszállásolását. Ám ha például a dohányzóasztal asztal este hip-hop, ággyá változna, egyből megoldódna hogy a vendég hol hajthatja nyugalomra a fejét. Az ötlet azonban egyáltalán nem megvalósíthatatlan, az alább bemutatott asztal pontosan e kettős feladat ellátására készült.

Anyagául a jól ismert laminált bútorlap megfelel, de fenyőfából is elkészíthető, és akkor még az önsúlya is könnyebb lesz. Igaz viszont, hogy az ívelt elemek kialakításánál ajánlatos a deszkák szálirányra jobban odafigyelni. Előbb tehát az ívelten kikanyarított asztallábakat és a az azokra merőleges, ám nagyobb sugár mentén kivágott darabokat kell kiszabni, majd azok látható éleinek felvasalható élfóliával történő borításuk után összecsavarozhatjuk az asztal két felét alkotó darabokat.
A nagyobb teherbírás érdekében ajánlatos a csavarozott kötéseket több köldökcsappal megerősítve öszszeragasztani. A két-két azonosan kikanyarított oldallapot a közéjük csapozott hevederlap, alul pedig az alsó, ugyancsak ívelten kifűrészelt darab fogja szilárd egységbe. E két szerkezeti darab tetejére kerül az asztallap két félbevágott darabja. E lapokat egy-egy, két oldalról felszerelt támléccel is célszerű megerősíteni.
Ezután a két rejtett kávaszerkezet kialakításán a sor. A két támlapra oldalról csatlakoznak a kávaoldalak. Fontos, hogy a párban összeállított részegységek pontosan azonos méretűek legyenek, különben a végső összeállításkor majd gondjaink lesznek.
Az utolsó szerkezeti egység a talp, amelynek összeállításához szinte csak köldökcsapokat használhatunk. A középen függőlegesen álló támlapnál a facsapok mellett alkalmazhatunk hosszú facsavarokat, vagy kimondottan bútorelemek összehúzásához készített fémcsavarokat is.
A vasalatok masszívvitása ugyancsak nagyon fontos. E célra csak 1,5-2 mm vastag, hosszúszárú csuklópántokat és sarokvasakat válasszunk. A zongorapánt réz bevonatú legyen, s legalább 16 mm hosszú facsavarokkal fogassuk az asztallapok alsó szélére. Az egyéb vasalatokat kivésett fészekbe illesztve csavarozzuk a lapok élére. Miután teljesen összeszereltük a részegységeket, próbáljuk ki, hogy akadály és feszültségmentesen kinyitható-e az asztal mindkét oldala. Figyelem, ez csak egyszerre lehetséges, tehát két ember kell hozzá. Ha minden rendben van, már csak a 10 cm vastag, huzattal ellátott betétet kell tépőzárral a fekvőfelületekre rögzíteni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: vendégágy, asztal, ágy

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Felsőmarós munkák

Az asztalosok és a hobbiként famunkákkal foglalkozók számára a marógép alapvetően fontos szerszám. Ezzel képesek profi minőségű lemunkálásokat készíteni, ami a munkadarabokat gyári minőségűvé...


Íróasztalok megvilágítása

Minden elhelyezett világítótestnek funkcionálisan kell szolgálnia használóját. Ezen túl viszont természetes törekvésünk, hogy a választott forma ne csak pozitív fényhatást eredményezzen, hanem...