AL-KO szivattyúk

Szennyvíz-szivattyúk és házi vízellátók

Előző lapszámunkban részletesen írtunk az AL-KO merülő-szivattyúiról. Most kiegészítjük a korábbiakat, mégpedig a szennyvíz szivattyúk bemutatásával. Kiegészítést azért említhetünk, mert merülő-szivattyúk és a szennyvíz-szivattyúk igen közeli rokonságban vannak egymással, egyes típusoknál szinte alig különböztethetők meg.

Felépítésük majdnem azonos: felül helyezkedik el a motor, középen a szivattyú járókerék, közvetlenül alatta a szívótorok. A folyadékot azonban nem alul szívja be, hanem az alsó rész oldala felöl. Ezzel a felépítéssel lehetővé válik, hogy egy medence aljára is leengedhetjük, a szívóoldal szabadon marad. Ezzel elérkeztünk az egyik különbséghez, ami a szennyvíz-szivattyút megkülönbözteti a normál merülőszivattyútól.
Mégsem ez a leglényegesebb különbség, hanem inkább az, ami a szivattyúház belsejében van. A szennyvíz szivattyúnak ugyanis sok mindennel meg kell küzdenie: nem csak a piszkos, hanem a kifejezetten darabos szennyeződésekkel szennyezett vízzel is, ami egy merülőszivattyút hamar eltömítene. Az AL-KO szennyvíz-szivattyúiba ennek megelőzésére ún. Vortex járókereket építettek. Lényegében ez is centrifugálszivattyú, csak sokkal nagyobb illesztési hézagokkal, hogy a darabos szennyeződés ne akadhasson meg benne. A szivattyúház a szivattyúkerék síkjában egy oldalon nyitott, ez a kiömlő nyílás. A szivattyúkerék igen nagy sebességgel megpörgeti a folyadékot, és azt a centrifugális erő hatására kidobja a kiömlő nyíláson, a benne lebegő szennyeződésekkel együtt.
A Vortex járókeréknek köszönhetően egy szennyvíz-szivattyún akár 30 mm feletti darabos, lebegő szennyeződések is átmennek, míg egy közönséges merülőszivattyún legfeljebb 2-3 mm-esek. A kissé eltérő felépítésnek – az egyik oldalon nyitott szivattyúháznak – a következménye az is, hogy a szennyvíz-szivattyúk szállítómagassága még a merülőszivattyúkét sem éri el (nemhogy a mélykúti szivattyúkét), általában nem haladja meg az 5 m-t.
Nincs is azonban erre szükség, hiszen a szennyvíz-szivattyúk felhasználási területe eltér a merülő szivattyúkétól. Bevethető emésztők, elárasztott munkagödrök, vízben álló pincék stb. kiürítésére, minden olyan helyen, ahol akár erősen szennyezett víz kiemelésére van szükség. Különösebb nyomásra azonban nem, hiszen ezzel a folyadékkal nem akarunk sem locsolni, sem más célra nem kívánjuk felhasználni.
Nézzünk néhány típust az AL-KO választékából. Az újabbak közül házi használatra a Drain sorozatot ajánljuk. Felvett teljesítményük 350 és 550 W között van, emelőmagasságuk 5 m, maximális folyadékszállításuk pedig 7500, illetve 10500 l/óra. Az átömlő szemcsenagyság (vagyis ekkora lebegő szennyeződések még átmennek rajta) 30, illetve 35 mm. Kiömlő csonkjuk csatlakozó mérete 1 1/4”-os. Ezek a szivattyúk tehát nagyon alkalmasak egy elöntött pince, garázs kiszivattyúzására, kisebb munkagödör ürítésére. Ugyanolyan úszókapcsolójuk van, mint a merülő szivattyúknak, ami alacsony vízszintnél lekapcsolja a motort, de némi kézi vezérléssel ezután még 2-3 cm-es vízszintig kinyomatható a folyadék.
Ipari felhasználásra, illetve nagyobb teljesítményigényre az AL-KO két, több mint ezer watt teljesítményű szennyvízszivattyúját ajánljuk. A TPV 1100 Inox 1100 W-os, maximális folyadékszállítása 13500 l/óra, szállítómagassága 8 m, és 35 m-es darabos szennyeződések még átmennek rajta. Különlegessége, hogy darabolókésekkel is rendelkezik és meleg víz (50 °C-ig) is szállítható vele. A BVP 19000 típusjelű szivattyúval egyszer már találkozhattak lapunk olvasói. Ez 1000 W-os, 7 m-es emelőmagasságú, folyadékszállítása pedig 19000 l/óra is lehet, akár 38 mm-es lebegő szennyeződésekkel.

Házi vízellátók
Előző lapszámunk egyik cikkében az esővíz hasznosításáról is írtunk. Ezek a vizek az esővíz gyűjtéséből vagy más természetes forrásból, származhatnak. Bakteriológiailag, vagy kémiai összetételük miatt ivóvízként nem használjuk őket (ennek következményeként fürdéshez, mosogatáshoz, főzéshez sem), viszont tökéletesen megfelelnek a mosáshoz, a WC-öblítéshez, és természetesen öntözéshez is. Elsősorban ezekhez a felhasználásokhoz ajánljuk az AL-KO házi vízellátóit, de megfelelő vízminőség esetén a vezetékes víz pótlására is alkalmasak egy családi ház méretében.
Ezek a berendezések két csoportra oszthatók. A házi vízellátó egy – a kerti szivattyúkkal teljesen megegyező – szivattyú egységből, egy 20-24 l-es nyomásálló tartályból, és ezekhez kapcsolódó nyomásmérő-vezérlő egységből áll. Olyan ez, mint egy nagy vízmű kicsinyített változat, amely automatikusan biztosítja a 3-6 bar nyomású vízellátást a fent említett feladatokhoz. Ha a tartályban – a fogyasztás miatt – a nyomás csökken, az automata kapcsolja a szivattyút, és az biztosítja a megfelelő vízmennyiséget, víznyomást.
Az ún. házi vízellátó automata abban különbözik az előbbitől, hogy ennek nincs egyáltalán víztartálya, ennek következtében jóval kisebb annál. Víztartályként az a csőrendszer viselkedik, ami a szivattyút a különböző vízfogyasztókkal összeköti. Amikor ezen a rendszeren megnyílik egy szelep (pl. a WC-öblítő tartályé, vagy a mosógép töltőszelepe), abban a pillanatban csökken a nyomás, és ennek hatására a szivattyú már kapcsol is. Ha jobban belegondolunk az elv nem különbözik az előbbitől, de a víztartály helyettesítésével az egész vízellátó automata lényegesen kisebb lehet. A vízellátó automaták többletszolgáltatása, hogy megvédik a szivattyút a szárazon futástól is.
Az AL-KO jelen kínálatában két vízellátó automata és hat házi vízellátó található. A legkisebbek 2,5-3,5 bar nyomás mellett 3400 l/óra vízszállításra képesek, a legnagyobbaknál a felső nyomásérték eléri a 6 bar-t, a szállított vízmennyiség pedig akár a 6000 l/órát. A kereskedelemben Orion márkanéven is találkozhatunk az AL-KO egyszerűbb házi vízellátóival.
A felhasználásban nemigen tennénk különbséget a két hasonló rendszer között. Úgy látjuk, hogy a tartályos és tartály nélküli változat egymás mellett él, mindkettő alkalmas a megfelelő nyomású szürkevíz és öntözővíz biztosítására.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Házi vízellátók beépített szűrővel

Ebben az évben jelennek meg a piacon az AL-KO új házi vízellátói. A fejlesztési cél az volt, hogy a felhasználók számára üzembiztos, telepítésben, kezelésében egyszerű, ugyanakkor bőségesen...


Energia a levegőből

Magyarországon is egyre inkább előtérbe kerül a hőszivattyúk alkalmazása. Többféle típus létezik, szondás, fúrt kutas, talaj kollektoros és levegős. Mindegyik képes fűteni, hűteni és melegvizet...