AL-KO szivattyúk

Szennyvíz-szivattyúk és házi vízellátók

Előző lapszámunkban részletesen írtunk az AL-KO merülő-szivattyúiról. Most kiegészítjük a korábbiakat, mégpedig a szennyvíz szivattyúk bemutatásával. Kiegészítést azért említhetünk, mert merülő-szivattyúk és a szennyvíz-szivattyúk igen közeli rokonságban vannak egymással, egyes típusoknál szinte alig különböztethetők meg.

Felépítésük majdnem azonos: felül helyezkedik el a motor, középen a szivattyú járókerék, közvetlenül alatta a szívótorok. A folyadékot azonban nem alul szívja be, hanem az alsó rész oldala felöl. Ezzel a felépítéssel lehetővé válik, hogy egy medence aljára is leengedhetjük, a szívóoldal szabadon marad. Ezzel elérkeztünk az egyik különbséghez, ami a szennyvíz-szivattyút megkülönbözteti a normál merülőszivattyútól.
Mégsem ez a leglényegesebb különbség, hanem inkább az, ami a szivattyúház belsejében van. A szennyvíz szivattyúnak ugyanis sok mindennel meg kell küzdenie: nem csak a piszkos, hanem a kifejezetten darabos szennyeződésekkel szennyezett vízzel is, ami egy merülőszivattyút hamar eltömítene. Az AL-KO szennyvíz-szivattyúiba ennek megelőzésére ún. Vortex járókereket építettek. Lényegében ez is centrifugálszivattyú, csak sokkal nagyobb illesztési hézagokkal, hogy a darabos szennyeződés ne akadhasson meg benne. A szivattyúház a szivattyúkerék síkjában egy oldalon nyitott, ez a kiömlő nyílás. A szivattyúkerék igen nagy sebességgel megpörgeti a folyadékot, és azt a centrifugális erő hatására kidobja a kiömlő nyíláson, a benne lebegő szennyeződésekkel együtt.
A Vortex járókeréknek köszönhetően egy szennyvíz-szivattyún akár 30 mm feletti darabos, lebegő szennyeződések is átmennek, míg egy közönséges merülőszivattyún legfeljebb 2-3 mm-esek. A kissé eltérő felépítésnek – az egyik oldalon nyitott szivattyúháznak – a következménye az is, hogy a szennyvíz-szivattyúk szállítómagassága még a merülőszivattyúkét sem éri el (nemhogy a mélykúti szivattyúkét), általában nem haladja meg az 5 m-t.
Nincs is azonban erre szükség, hiszen a szennyvíz-szivattyúk felhasználási területe eltér a merülő szivattyúkétól. Bevethető emésztők, elárasztott munkagödrök, vízben álló pincék stb. kiürítésére, minden olyan helyen, ahol akár erősen szennyezett víz kiemelésére van szükség. Különösebb nyomásra azonban nem, hiszen ezzel a folyadékkal nem akarunk sem locsolni, sem más célra nem kívánjuk felhasználni.
Nézzünk néhány típust az AL-KO választékából. Az újabbak közül házi használatra a Drain sorozatot ajánljuk. Felvett teljesítményük 350 és 550 W között van, emelőmagasságuk 5 m, maximális folyadékszállításuk pedig 7500, illetve 10500 l/óra. Az átömlő szemcsenagyság (vagyis ekkora lebegő szennyeződések még átmennek rajta) 30, illetve 35 mm. Kiömlő csonkjuk csatlakozó mérete 1 1/4”-os. Ezek a szivattyúk tehát nagyon alkalmasak egy elöntött pince, garázs kiszivattyúzására, kisebb munkagödör ürítésére. Ugyanolyan úszókapcsolójuk van, mint a merülő szivattyúknak, ami alacsony vízszintnél lekapcsolja a motort, de némi kézi vezérléssel ezután még 2-3 cm-es vízszintig kinyomatható a folyadék.
Ipari felhasználásra, illetve nagyobb teljesítményigényre az AL-KO két, több mint ezer watt teljesítményű szennyvízszivattyúját ajánljuk. A TPV 1100 Inox 1100 W-os, maximális folyadékszállítása 13500 l/óra, szállítómagassága 8 m, és 35 m-es darabos szennyeződések még átmennek rajta. Különlegessége, hogy darabolókésekkel is rendelkezik és meleg víz (50 °C-ig) is szállítható vele. A BVP 19000 típusjelű szivattyúval egyszer már találkozhattak lapunk olvasói. Ez 1000 W-os, 7 m-es emelőmagasságú, folyadékszállítása pedig 19000 l/óra is lehet, akár 38 mm-es lebegő szennyeződésekkel.

Házi vízellátók
Előző lapszámunk egyik cikkében az esővíz hasznosításáról is írtunk. Ezek a vizek az esővíz gyűjtéséből vagy más természetes forrásból, származhatnak. Bakteriológiailag, vagy kémiai összetételük miatt ivóvízként nem használjuk őket (ennek következményeként fürdéshez, mosogatáshoz, főzéshez sem), viszont tökéletesen megfelelnek a mosáshoz, a WC-öblítéshez, és természetesen öntözéshez is. Elsősorban ezekhez a felhasználásokhoz ajánljuk az AL-KO házi vízellátóit, de megfelelő vízminőség esetén a vezetékes víz pótlására is alkalmasak egy családi ház méretében.
Ezek a berendezések két csoportra oszthatók. A házi vízellátó egy – a kerti szivattyúkkal teljesen megegyező – szivattyú egységből, egy 20-24 l-es nyomásálló tartályból, és ezekhez kapcsolódó nyomásmérő-vezérlő egységből áll. Olyan ez, mint egy nagy vízmű kicsinyített változat, amely automatikusan biztosítja a 3-6 bar nyomású vízellátást a fent említett feladatokhoz. Ha a tartályban – a fogyasztás miatt – a nyomás csökken, az automata kapcsolja a szivattyút, és az biztosítja a megfelelő vízmennyiséget, víznyomást.
Az ún. házi vízellátó automata abban különbözik az előbbitől, hogy ennek nincs egyáltalán víztartálya, ennek következtében jóval kisebb annál. Víztartályként az a csőrendszer viselkedik, ami a szivattyút a különböző vízfogyasztókkal összeköti. Amikor ezen a rendszeren megnyílik egy szelep (pl. a WC-öblítő tartályé, vagy a mosógép töltőszelepe), abban a pillanatban csökken a nyomás, és ennek hatására a szivattyú már kapcsol is. Ha jobban belegondolunk az elv nem különbözik az előbbitől, de a víztartály helyettesítésével az egész vízellátó automata lényegesen kisebb lehet. A vízellátó automaták többletszolgáltatása, hogy megvédik a szivattyút a szárazon futástól is.
Az AL-KO jelen kínálatában két vízellátó automata és hat házi vízellátó található. A legkisebbek 2,5-3,5 bar nyomás mellett 3400 l/óra vízszállításra képesek, a legnagyobbaknál a felső nyomásérték eléri a 6 bar-t, a szállított vízmennyiség pedig akár a 6000 l/órát. A kereskedelemben Orion márkanéven is találkozhatunk az AL-KO egyszerűbb házi vízellátóival.
A felhasználásban nemigen tennénk különbséget a két hasonló rendszer között. Úgy látjuk, hogy a tartályos és tartály nélküli változat egymás mellett él, mindkettő alkalmas a megfelelő nyomású szürkevíz és öntözővíz biztosítására.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gázabszorbciós hőszivattyúk

Kompresszoros hőszivattyúkkal több ízben foglalkoztunk már, de régóta léteznek elektromos energiát nem igénylő, gázüzemű típusok is. Ezeket mutatjuk most be.


Nyomásfokozó szivattyúk

Napjaink egyik legtermészetesebb dolga, hogy a vízcsapból folyik a víz. Legtöbbször folyik is, de sokszor jóval kevesebb „jön” a csapból, szinte csak csordogál. Ennek okozója legtöbbször a nem...