Alacsony hőfokon égetett agyagtermékek szilikonos impregnálása

Vízhatlan cserép, tégla

Az alacsony hőfokon égetett termékek hajlamosak a vizet magukba szívni, aminek az eredménye mindenki számára jól ismert, függetlenül attól, hogy tetőszerkezeti anyagokról, mázatlan csempéről, vagy virágcserépről van-e szó. A különböző környezeti hatások – ezeken belül is kiemelten a víz, a nedvesség – rontják a termék megjelenését, és hosszú távon funkcióbeli hiányosságokat, problémákat idéznek elő.

A szilikonos impregnálószerek már bizonyítottak. Több mint 40 éve kínálnak hatékony védelmet szerte a világon a nedvesség ellen. Az alacsony hőfokon égetett agyagtermékeknek az impregnálás után nagyon kicsi a vízfelvételük, ellenállnak a csapó esőnek, ködnek, vízpárának, megtartják külső megjelenési formájukat, és megnövelik a tartósságukat. Az impregnálás megakadályozza az épület hővesztését is, mert az épület száraz marad.

Miért okoz a víz károsodást

Az alacsony hőfokon égetett agyagtermékek a gyártási technológiájuk miatt nyitott pórusúak, ezért a kialakult kapillárisaikban nagyon jól elnyelik a vizet. Az erózió jól látható jele, hogy a sók kiülnek a felületen a víz elpárolgása után. A sók már a frissen égetett agyagtermékekben is jelen vannak, de később is bekerülhetnek a kötőanyagokkal. Az agyag száradásakor a víz kioldja a sókat, és a felszínre viszi azokat. A víz elpárolgása után a felszínre vitt sók láthatóvá válnak, és ezzel rontják az építőanyag megjelenését. Mindezzel egy időben az oldódás folyamata és a kristályosodás károsítja a termék mikrostruktúráját. A felületek elkezdenek szétmállni.
Az alacsony hőfokon égetett agyagtermékeknél a pórusrendszer más és más, ezért a termék minden egyes darabja másként szívja magába a nedvességet. A különböző nedvességtartalmú anyagok nedvességük mértéke szerint kötik meg a levegő szennyeződéseit (por, korom stb.), így hajlamosak gyorsan elkoszolódni, elszíneződni, illetve színüket veszteni. Erről meggyőződhetünk, ha felnézünk a házak cserepeire. Az elkoszolódott felületeken a meleg és a magas nedvességtartalom hatására előbb-utóbb megtelepednek a mohák, zuzmók és algák, a tető kizöldül.

Hogyan segít a szilikonos impregnálás

A pórusok szilikonnal való kezelése az égetett agyagtermékeket nem csak vízállóvá teszi, hanem megvédi őket az erróziótól is. A szilikongyanta egy szervetlen vázú anyag (váza nagyon hasonló a kvarchoz), amelyre szerves csoportok kapcsolódnak. Ez egy speciális molekuláris hálózatot képez, ami ideálisan megvédi az építőanyagokat. A szilikon-struktúra szervetlen részei összegyűlnek az anyagok pórusos felszínén, mialatt a szerves csoportok víztaszító réteget képeznek.
A szilikongyanta néhány mm-re (2-5 mm) behatol a kerámia pórusaiba és kapillárisaiba, ahol egy igen vékony és tartós szilikonhálóba rendeződik. Mivel a pórusok és a kapillárisok átmérője nagyon kicsiny, így a kerámia egyrészről víztaszítóvá válik, másrészről viszont megőrzi páraáteresztő képességét. A legtöbb esetben viszont az impregnálás nem növeli meg a fagyellenállási képességet.
A metil-szilikonát vízzel korlátlanul keveredik. Ezt koncentrátumként kell adagolni, és használat előtt vízzel kell keverni (kereskedelmi forgalomban kapható a hígított változat is). A felhasználás után az anyag víztaszító szilikongyanta-hálót képez a kerámiák pórusaiban és kapillárisaiban. Ha különösen nagy koncentrációban alkalmazzuk, akkor a felület száradása után fehéressé válik.
A kálium-metil-szilikonát és légköri széndioxid lassan lép reakcióba, így némi időt vesz igénybe, míg a teljes víztaszító hatás kialakul. Csempék esetében ez akár egy nap is lehet. A víztaszító hatóanyag kialakulását befolyásolja a szellőztetés, a hőmérséklet és az agyag összetétele. A jó szellőztetés létfontosságú az aktív anyag képződéséhez. A reakció légköri széndioxid jelenlétét igényli, következésképpen felgyorsítható a szellőztetés fokozásával. A megemelt környezeti hőmérséklet is felgyorsítja a reakciót.

Mit és hogyan impregnáljunk

A speciális szilikongyanták ideálisak máztalan csempék, homlokzati téglák és cserepek, valamint virágcserepek kezelésére. Az impregnálást szórással, vagy mártással végezhetjük. Megakadályozzák a só-eróziót a tetőcserepeken, csökkenti a koszfelvételt és a mohanövekedést. A cserepeket hígított kálium-metil-szilikonátba kell meríteni, a szilikon-oldatnak 3-4 mm mélyen kell beivódnia, hogy hosszú távon biztosítsa a víztaszító hatást. A bemerítés 15 másodperctől 5 percig tarthat az anyag porozitásától függően. (Tetőcserépnél 2 perc ajánlott.)
Az impregnálás megvédi a téglákat is az eróziótól, de abban is segít, hogy a külső falról eltávolíthassuk a csúnya vakolatdarabokat. A téglákat legjobb a homlok- és hátfelületükön beszórni rögtön az égetést követően. Mint a bemerítés esetében, úgy itt is az impregnálószernek be kell hatolnia a megfelelő mélységig.
A szilikonos impregnálás csökkenti az eróziót, a kivirágzást a bevonatlan, máztalan, alacsony hőfokon égetett burkoló csempéknél is. Egy másik előny, hogy a szilikonnal kezelt csempéket könnyebb tisztítani. A virágcserepek is nagyon hajlamosak az erózióra, mállásra. Ez részben az agyagban lévő sók miatt van, részben az öntözővíz sótartalma okozza. A szilikon megakadályozza, hogy a cserép oldalán meginduljon az erózió, kialakuljon egy kemény réteg, amely a gyökér légzését akadályozza. Ez létfontosságú a kertészek számára, hiszen a cserepek tisztítása igen fontos és nehéz művelet. A virágcserepek vagy bemerítéssel, vagy szórással kezelhetőek.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tetőfedő anyagok

Az épületek tetőzete, a fedélszék és annak szerkezete sokban függ attól, hogy milyen anyagú héjalás, azaz fedőanyag kerül a gerendavázra. Afedőanyagok választéka bőséges, és mindegyiknek vannak...


Ceresit RE-NEW

Bosszantó, amikor az amúgy szép, tiszta fürdőszobában elszíneződött tömítések éktelenkednek. Az általános tisztítás, sikálás sok esetben nem elegendő, más megoldásra van szükség: mostantól a...