Alacsony hőfokon égetett agyagtermékek szilikonos impregnálása

Vízhatlan cserép, tégla

Az alacsony hőfokon égetett termékek hajlamosak a vizet magukba szívni, aminek az eredménye mindenki számára jól ismert, függetlenül attól, hogy tetőszerkezeti anyagokról, mázatlan csempéről, vagy virágcserépről van-e szó. A különböző környezeti hatások – ezeken belül is kiemelten a víz, a nedvesség – rontják a termék megjelenését, és hosszú távon funkcióbeli hiányosságokat, problémákat idéznek elő.

A szilikonos impregnálószerek már bizonyítottak. Több mint 40 éve kínálnak hatékony védelmet szerte a világon a nedvesség ellen. Az alacsony hőfokon égetett agyagtermékeknek az impregnálás után nagyon kicsi a vízfelvételük, ellenállnak a csapó esőnek, ködnek, vízpárának, megtartják külső megjelenési formájukat, és megnövelik a tartósságukat. Az impregnálás megakadályozza az épület hővesztését is, mert az épület száraz marad.

Miért okoz a víz károsodást

Az alacsony hőfokon égetett agyagtermékek a gyártási technológiájuk miatt nyitott pórusúak, ezért a kialakult kapillárisaikban nagyon jól elnyelik a vizet. Az erózió jól látható jele, hogy a sók kiülnek a felületen a víz elpárolgása után. A sók már a frissen égetett agyagtermékekben is jelen vannak, de később is bekerülhetnek a kötőanyagokkal. Az agyag száradásakor a víz kioldja a sókat, és a felszínre viszi azokat. A víz elpárolgása után a felszínre vitt sók láthatóvá válnak, és ezzel rontják az építőanyag megjelenését. Mindezzel egy időben az oldódás folyamata és a kristályosodás károsítja a termék mikrostruktúráját. A felületek elkezdenek szétmállni.
Az alacsony hőfokon égetett agyagtermékeknél a pórusrendszer más és más, ezért a termék minden egyes darabja másként szívja magába a nedvességet. A különböző nedvességtartalmú anyagok nedvességük mértéke szerint kötik meg a levegő szennyeződéseit (por, korom stb.), így hajlamosak gyorsan elkoszolódni, elszíneződni, illetve színüket veszteni. Erről meggyőződhetünk, ha felnézünk a házak cserepeire. Az elkoszolódott felületeken a meleg és a magas nedvességtartalom hatására előbb-utóbb megtelepednek a mohák, zuzmók és algák, a tető kizöldül.

Hogyan segít a szilikonos impregnálás

A pórusok szilikonnal való kezelése az égetett agyagtermékeket nem csak vízállóvá teszi, hanem megvédi őket az erróziótól is. A szilikongyanta egy szervetlen vázú anyag (váza nagyon hasonló a kvarchoz), amelyre szerves csoportok kapcsolódnak. Ez egy speciális molekuláris hálózatot képez, ami ideálisan megvédi az építőanyagokat. A szilikon-struktúra szervetlen részei összegyűlnek az anyagok pórusos felszínén, mialatt a szerves csoportok víztaszító réteget képeznek.
A szilikongyanta néhány mm-re (2-5 mm) behatol a kerámia pórusaiba és kapillárisaiba, ahol egy igen vékony és tartós szilikonhálóba rendeződik. Mivel a pórusok és a kapillárisok átmérője nagyon kicsiny, így a kerámia egyrészről víztaszítóvá válik, másrészről viszont megőrzi páraáteresztő képességét. A legtöbb esetben viszont az impregnálás nem növeli meg a fagyellenállási képességet.
A metil-szilikonát vízzel korlátlanul keveredik. Ezt koncentrátumként kell adagolni, és használat előtt vízzel kell keverni (kereskedelmi forgalomban kapható a hígított változat is). A felhasználás után az anyag víztaszító szilikongyanta-hálót képez a kerámiák pórusaiban és kapillárisaiban. Ha különösen nagy koncentrációban alkalmazzuk, akkor a felület száradása után fehéressé válik.
A kálium-metil-szilikonát és légköri széndioxid lassan lép reakcióba, így némi időt vesz igénybe, míg a teljes víztaszító hatás kialakul. Csempék esetében ez akár egy nap is lehet. A víztaszító hatóanyag kialakulását befolyásolja a szellőztetés, a hőmérséklet és az agyag összetétele. A jó szellőztetés létfontosságú az aktív anyag képződéséhez. A reakció légköri széndioxid jelenlétét igényli, következésképpen felgyorsítható a szellőztetés fokozásával. A megemelt környezeti hőmérséklet is felgyorsítja a reakciót.

Mit és hogyan impregnáljunk

A speciális szilikongyanták ideálisak máztalan csempék, homlokzati téglák és cserepek, valamint virágcserepek kezelésére. Az impregnálást szórással, vagy mártással végezhetjük. Megakadályozzák a só-eróziót a tetőcserepeken, csökkenti a koszfelvételt és a mohanövekedést. A cserepeket hígított kálium-metil-szilikonátba kell meríteni, a szilikon-oldatnak 3-4 mm mélyen kell beivódnia, hogy hosszú távon biztosítsa a víztaszító hatást. A bemerítés 15 másodperctől 5 percig tarthat az anyag porozitásától függően. (Tetőcserépnél 2 perc ajánlott.)
Az impregnálás megvédi a téglákat is az eróziótól, de abban is segít, hogy a külső falról eltávolíthassuk a csúnya vakolatdarabokat. A téglákat legjobb a homlok- és hátfelületükön beszórni rögtön az égetést követően. Mint a bemerítés esetében, úgy itt is az impregnálószernek be kell hatolnia a megfelelő mélységig.
A szilikonos impregnálás csökkenti az eróziót, a kivirágzást a bevonatlan, máztalan, alacsony hőfokon égetett burkoló csempéknél is. Egy másik előny, hogy a szilikonnal kezelt csempéket könnyebb tisztítani. A virágcserepek is nagyon hajlamosak az erózióra, mállásra. Ez részben az agyagban lévő sók miatt van, részben az öntözővíz sótartalma okozza. A szilikon megakadályozza, hogy a cserép oldalán meginduljon az erózió, kialakuljon egy kemény réteg, amely a gyökér légzését akadályozza. Ez létfontosságú a kertészek számára, hiszen a cserepek tisztítása igen fontos és nehéz művelet. A virágcserepek vagy bemerítéssel, vagy szórással kezelhetőek.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Akril és szilikon tömítők

Széles körben felhasználható, akülönféle felhasználási célokra modifikált műgyanta készítmények, amelyek térhálósodás közben szilárdulnak meg. Közöttük számos kétkomponensű is van, az ismertebbek...


Téli cipőápolás

A cipők minden időszakban gondos ápolást igényelnek, ám télen még extrém hatásoknak is ki vannak téve. Sokan mellőzik rendszeres ápolásukat, pedig ezt még a legdrágább cipők is igénylik. A latyakos...