Hogyan töltsük telefonunkat?

2016-10-30 07:30:28 | Módosítva: 2016-11-18 11:44:08

A hosszú élettartamot garantáló helyes töltésről rengeteg információt olvashatunk. A régebbi írások és a mostaniak között egészen mély ellentmondásokat találhatunk, de még a friss szakértői vélemények sem teljesen egységesek. Megpróbáljuk kihámozni a leginkább elfogadottakat a sok közül.


Megváltoztak a régi szabályok

Sokan az új okostelefonokat is kikapcsolva 12-16 órán át töltik („formázzák”) az első három alkalommal, ahogy azt régen megszokták. Ez természetesen semmilyen kárt nem okoz, de a mai akkumulátorokon pozitív irányba sem befolyásol semmit. A lítium alapú akkumulátorok gyakorlatilag semmilyen gondozást nem igényelnek, de töltésükkel kicsit rövidíthetjük, vagy kicsit hosszabbíthatjuk élettartamukat. Az első bekapcsoláskor körülbelül 50-60% áll rendelkezésünkre, ezt nyugodtan használjuk el, az új készülékkel való ismerkedés óráiban úgyis hamar elfogyasztjuk ezt a töltöttséget, de akár azonnal a töltőre is tehetjük a telefont.

Sokan hajlamosak mindig töltőn hagyni a mobilt, mondván legyen csak teljesen feltöltve, amikor elindul az ember otthonról, akkor biztosan tovább bírja. Az adott napon ez igaz is, de az akku élettartama szempontjából már nem feltétlenül. A szakemberek szerint lítium-ion akkumulátorok egyáltalán nem igénylik a teljes feltöltést – sem az első bekapcsolás előtti első töltésnél, sem utána. Sőt, akkor cselekszünk helyesen, ha mindig csak rátöltünk valamennyit, de nem 100 százalékig töltünk. Nem érdemes hosszabb időn át teljes töltésen hagyni az akkumulátort – pl. az éjszaka folyamán –, márpedig ha folyamatosan be van dugva, akkor amint fogy egy kis energia, az rögtön újra rá is töltődik; a telefon tehát mindig 100 százalékos töltöttség körül lesz. De minél többször (minél hosszabb időn át) van teljes töltöttségen az akkumulátor, annál kevésbé tartja magát hosszabb távon. Nem a túltöltésről van itt szó, ami ellen minden készülék védve van.


A Battery University vizsgálatai alapján a folyamatosan teljesen feltöltött lítium akkumulátornak már 200 feltöltés (töltési ciklus) után szinte nullára csökken a kapacitása, míg egy kevésbé teljes töltöttségen dolgoztatott akkunál ez még 400 feltöltés után is csak kb. 20%-kal csökken. A lényeg tehát: ne hagyjuk felügyelet nélkül túl sokáig töltőn a készüléket, 80-90%-os töltöttség bőven elég lesz.

A régebbi akkutípusokra jellemző teljes töltési ciklus helyett a Lítiumos akkuknál jobban járunk, ha 80-90%-os töltöttség környékén minél gyakrabban rátöltünk egy kicsit, ha erre van módunk. Nyílván, aki folyton úton van, annak nincs, de aki íróasztalnál dolgozik vagy autóban ül, annak van, tehát töltögessen rá nyugodtan a telefonra, és tartsa az optimális – nem teljes – töltöttségi szinten. Akkor járunk a legjobban, ha a töltöttség foka nem megy 50% alá, a sok kicsi töltés pedig jobb, mint lemerüléstől 100%-ig tölteni készülékünket. Minden hasonlat sántít kicsit, de olyan ez, mint a régebbi és új táplálkozástudomány szembeállítása: ma már azt tarják egészségesnek, ha soha nem tömjük degeszre a gyomrunkat (túlterhelve azt), és nem is éheztetjük ki magunkat. Egészségesebb gyakrabban, kevesebbet enni.


Az akkumulátor ideális tárolási, és főként töltöttségi hőmérséklete 10-30 °C fok között van, Egy nyári autóban vagy egy téli garázsban is könnyen kicsúszhatunk ebből a tartományból, igyekezzünk elkerülni ilyenkor a töltést. Ha töltéskor a készülék (nem a töltő) erőteljes melegedését, felforrósodását észleljük, akkor azt a töltőt ne használjuk, ha pedig más töltővel is ugyanez a helyzet, akkor vigyük szervizbe a készüléket. Gondoljunk az új Samsung Galaxy Note 7-re, amelynél az egész szériát vissza kellett hívni amiatt, hogy felrobbant, kigyulladt néhány tucat készülék akkuja.

Sokakban felmerülhet a kérdés, amikor arról hallani, hogy egy akku 300-600 töltést bír ki, akkor a gyakori kisebb rátöltések nem fogyasztják-e ezt a ciklusszámot? A Macintosh szakértői azonban megnyugtatnak bennünket erről; a maximális töltési ciklusszám a teljes töltésekre, lemerítésekre vonatkoznak. A teljes töltési ciklus akkor kezdődik, amikor teljesen lemerült az akkumulátor, de ez nem feltétlenül egyetlen töltést jelent. Ha félig merítjük le az akkumulátort egy nap alatt, majd teljesen újratöltjük, másnap pedig ugyanezt megismételjük, az csak egy, nem pedig két feltöltési ciklusnak számít. Ilyen módon egy teljes ciklus akár több napig is tarthat. Amikor a maximális töltési ciklusszámot elérjük, akkor az akkumulátor azért még üzemképes marad, de a kapacitása csökkenni kezd.


A fentiekből is következik, hogy igyekezzünk az akkumulátort minél rövidebb ideig a maximális cellafeszültségen tartani. Ezt például segíthetjük azzal, hogy ha éjszakára töltőn hagyjuk a telefont, akkor ne kapcsoljuk ki. Az viszont semmiképpen nem igaz, hogy ha egész éjszakára a töltőn hagyjuk a mobilt, akkor túltöltjük az akkut. Ezek a készülékek megfelelően védik az akkumulátort is.

A gyártók gyakran beírják a használati utasításba, hogy a készülékük csak a saját töltőjével tölthető. A telefonokra ez semmiképpen nem igaz; egy megfelelő minőségű mikro-USB-s töltő biztosan hibátlanul fogja tölteni bármelyik mikro-USB-s készüléket, legfeljebb nem ugyanazzal a sebességgel.

És még valami: a telefonnak és az akkunak jót tesz, ha időnként kikapcsoljuk, újraindítjuk. Leghelyesebb, ha ezt minden nap megtesszük.

Töltés vezeték nélkül!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Magyar fejlesztésű okospad napelemmel

Okostelefonunk ugyan a nap 24 órájában rendelkezésre áll, de az akkumulátor még mindig gyenge pont, amikor a városban járva nincs alkalmunk a töltésre. Erre nyújt zöld megoldást a Kuube okospad,...


Vezeték nélküli töltés

A vezeték nélküli töltés eredete csaknem 200 éves. Michael Faraday angol fizikus fedezte fel 1831-ben, hogy a mágneses tér feszültséget idézhet elő egy vezetőben. Vagyis ő írta le elsőként azt...