Beton padlók pormentesítése, festése

2016-11-09 09:07:19 | Módosítva: 2016-11-09 09:21:24

Családi- és társasházaknál többnyire az igénytelenebb helyiségek, pl. pincék, tárolók és garázsok padlója csak simított beton. Ez vonatkozik a betonból készített kerti utakra is. Az ilyen kezeletlen betonfelületek sajátossága, hogy nehezen tisztíthatók, könnyen szennyeződnek, erodálódnak, és egyáltalán nem nyújtanak szép látványt. Ezen az állapoton azonban viszonylag könnyű változtatni a különféle felületimpregnáló anyagokkal vagy betonfestékekkel, esetleg műgyanta bevonatokkal. E bevonó anyagokkal igény szerint tartósabbá, esztétikusabbá tehetők az egyébként igénytelen betonpadlók és még akár a kerti utak is.


Tartós és esztétikus

Vannak esetek, amikor az ilyen simított beton padlókat vízlepergető bevonatot adó szerekkel kezeljük. Ezek anyaga gyártótól függően eltérőek, viszont közös bennük, hogy a felület struktúráján nem változtatnak, csak az anyagba szívódva megerősítik a felső rétegüket, és víztaszítóvá teszik azt, és ezáltal a tisztántartásukat is megkönnyítik. Az ilyen bevonatok kémiailag kötődnek a beton anyagához, megakadályozzák a víz anyagba szívódását, viszont nem gátolják a szabad pára eltávozását. A kezelt felület a kémiai kötődés miatt hosszabb élettartamú és tartósabb lesz, mint a kezeletlen betonfelületeké.

Különösen a szilikon, illetve akril bázisú impregnálószerek az előnyösek a kémiai kötésük miatt. Gyorsan száradnak, páraáteresztők, de a védőbevonatok színtelenek ezért nem láthatók. Az ilyen kezeléssel jelentősen javul a felületek tisztíthatósága, mivel a szennyezőanyagok nem tudnak a felületbe beszívódni, így könnyen eltávolíthatók – pl. magasnyomású mosóval. A bevonatok általában UV állók és fagytűrők. A kezelés előtt feltétlenül szükséges egy alapos felületi tisztítás, és csak teljesen száraz felületre lehet felhordani a szerek valamelyikét. Kiválasztásukhoz ajánlatos szakértő véleményét is kikérni a kellő hatás elérése érdekében. A csak pormentesítő anyagokkal kezelt felületek bevonatát ajánlatos 3-5 évente felújítani, hogy a hatásuk kellően tartós maradjon.

A nyers és besimított betonfelületek színét különböző betonfestékekkel érdemes tetszetősebbé tenni. Az alaposan letisztított betonfelületre felhordott festékek csak felületi védelmet biztosítanak, az alapanyag struktúráján szinte alig változtatnak. Bármelyik betonfesték használatánál alapfeltétel a nem porló, megállapodott és a szennyeződésektől mentes felület. Az olajos vagy egyéb szennyeződések ugyanis gátolják a festék kellő tapadását, és később a réteg felválását is okozhatják. A betonfesték csak száraz és teljesen portalanított betonra kenhetők fel.

Esetenként a málló részek eltávolítása, és esetleg a felület átcsiszolása is szükséges lehet. Friss betonon csak annak teljes megkötése és kiszáradása után alkalmazhatók felületi bevonatként. Egyes gyártmányoknál ajánlatos mélyimpregnálóval alapozni. Ez azonban csak akkor szükséges, ha a gyártó szerint ez az adott betonfestékhez szükséges.

A már meglevő, megkopott betonfestékre is felkenhető más gyártmányú betonfesték, ha a régi bevonat tapadása még megfelelő. Azt azonban vegyük figyelembe, hogy ezek a festékek erős igénybevételnél nem adnak tartós felületi védelmet. A betonfestékeknek vannak vizes és oldószeres változataik is. Mindegyik jól ecsetelhető, ám nagyobb felületeknél hengerrel érdemes a védőanyagot felteríteni. Alkalmazásuknál mindig be kell tartani a gyári utasítás szerinti száradási időket, és főként azt, hogy az adott festék milyen előkészítést igényel, és milyen felületre ajánlott.


A betonfestékek általában két rétegben felhordva lesznek tartósak. Ezt már a szükséges festékmennyiség meghatározásakor vegyük figyelembe. Ez az alkalmazott festék kiadóssági adatai alapján, némi ráhagyással könnyen kiszámítható. A betonfestékek ecseteléssel, hengereléssel, vagy szórással is a felületre teríthetők. A színválasztásnál érdemes a gyári színezésűeket használni, mert nem minden szaküzletben lehetséges a gyári anyagok keverésével beállítani a számunkra kedvező árnyalatot. A betonfestékek színválasztéka elég bőséges, a megfelelő szín kiválasztása így könnyű és szükség esetén kizárható a színeltérés.

Betonfelületek impregnálására és színezésére a műgyantás vékony bevonatok az előzőknél sokkal előnyösebbek, ám ezek alkalmazását érdemes szakemberre bízni. Ezek általában epoxigyanta alapanyagú bevonó anyagok, melyek az igényeknek megfelelően a felület struktúráját is előnyösen befolyásolják. Tartósságuk, kopásállóságuk többszöröse a betonfestékekének, és a felületet simábbá, jól takaríthatóvá teszik. Általában a beton mélyalapozását is igénylik, sőt esetenként a betonfelület csiszolására is szükség lehet. Önálló rétegvastagságot szinte alig képeznek, a kész felület többnyire olaj és benzinálló, vegyszerálló lesz. Esztétikusak, fényük általában selymes fényű, és a megszilárdult bevonat rövid idő múlva használatba vehető. Felújításukra is csak 5-10 év múlva lehet szükség.

Chemolak Betona

Pincék, garázsok, erkélyek, tárolók kezelésére egyaránt alkalmas, és hat szín közül lehet választani. A kívánt hatás érdekében új betonfelületek kezelése előtt legalább 4 hónapot várni kell, és a felületet nem szabad lesimítani. A festék alkalmazható még fa és fém felületek fényes, dekoratív fedő festékeként, de ebben az esetben érdemes valamilyen elsődleges bevonatot használni!

www.chemolak.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gyom- és pormentesítés a kiskertekben

Elsőre furcsának tűnhet e két probléma összekapcsolása, ám eredetük viszonylag közös. Ott ahol a talajnak nincs fedése, ott vagy poros rész alakul ki vagy gyomos. Ezért a megoldás is hasonló...


Kőburkolatok hidrofóbizálása

A kültéri igénybevételnek kitett építményeknél fontos a külső felületek és főként a kőburkolatok vízlepergető bevonatos kezelése. Az építőanyagok többsége – így a különféle kőburkolatok is – a...