Lefolyók tisztítása

2016-10-30 07:35:58 | Módosítva: 2016-10-30 07:42:09

Egy lakás bármelyik lefolyójának eldugulása kínos helyzeteket eredményezhet. Kellő körültekintéssel azonban az ilyen kritikus helyzetek megelőzhetők, és ha mégis bekövetkezik a baj, akkor a probléma megoldására is sok lehetőségünk van. Ezek egy része saját kezűleg is kivitelezhető. Íme, néhány tanács a dugulások megelőzésére, illetve elhárítására.


Házilag is megoldható

Először is minden lefolyónál a dugulás megelőzésére kellene nagyobb figyelmet fordítani. Természetesen elkerülhetetlen, hogy szennyezőanyagok ne kerüljenek a lefolyóba, ám ezeket is lehet „szűrni”. A mosogatóknál, kádaknál, zuhanyozóknál pl. nagyon hasznos a különféle méretekben beszerezhető szennyszűrők használata. Ezek megakadályozzák, hogy a nagyobb és esetleg összetapadó szennyezőanyagok közvetlenül a lefolyóba kerüljenek. Természetesen a szűrőket gyakran kell kiüríteni, tartalmukat a szemétbe kell önteni.


A szűrők ugyan megakadályozzák a nagyobb méretű konyhai hulladékok, szőrszálak lefolyóba kerülését, azonban átengedik a zsíros és esetleg sűrű lerakódásra hajlamos anyagokat. Az elvezető csövek hajlataiban lerakódva idővel ezek fokozatosam csökkentik az átfolyó szennyvíz lefolyási sebességét, és végül dugulást is okoznak. Az ilyen gócokat gyakori erős sugarú, forró vizes átöblítéssel, illetve zsíroldószeres fellazítással lehet kimosni, amivel megelőzhető a lefolyó később bekövetkező eldugulása. A vízszintes csőszakaszokon is keletkezhetnek ilyen lerakódások, amelyeket zsíroldószeres előáztatással, majd ugyancsak alapos és erős sugarú forró vizes átöblítéssel lehet eltávolítani. A lerakódásokat mosogatóknál, és főként kádaknál, tusolóknál a vezetékek legalább fél évenkénti átmosásával érdemes eltávolítani. Ilyenkor a túlfolyókat is ajánlatos erős, forró vizes vízsugárral átmosni, mert ezekbe is lerakódhatnak a szappanos, zsíros szennyeződések, amik lassíthatják a szennyes víz gyors lefolyását. E célra előnyösen használható pl. a flexibilis kézi zuhany csöve is, vagy a csapra erősített műanyagcső, amelyekkel biztosítható a mosáshoz szükséges erős vízsugár. Fürdőszobákban a padlóösszefolyókat, főként a régi szuez szifonokat sem árt időnként kitisztítani, forró vízzel átmosni,mert ezek alján is lerakódnak a szennyeződések. Ezeket bármilyen lefolyótisztítóval érdemes előbb fellazítani, fertőtleníteni, majd jöhet az alapos, bő forró vizes átöblítés. A makacsabb dugulások megszüntetéséhez a csőgörény is hatásos eszköz.

Ha pedig ez nem segít, a szifonoknál lehet a dugulás okát keresni. Az ún. zsírfogó szifont legalább félévente ki kell tisztítani. A bura lecsavarása után az aljáról könnyen kimoshatók a lerakódott szennyezőanyagok. E szennyezőanyagok szintjének emelkedése fokozatosan lassítja a víz a lefolyását. Ahol nem burás a szifon, hanem csak egy U-alakú bűzelzáró van, akkor ezt kell leszerelni és alaposan kitisztítani. A becsatlakozó szennyvízvezeték szakaszt is érdemes forró vízzel átmosni, hogy a lerakódásokat fellazítsuk. A fellazított szennydugó eltávolítását pumpálással is meg lehet kísérelni.

A WC-k kagylóknál főként a hajlatokban lerakódott különféle összeállt szennyeződések gátolhatják az öblítővíz teljes átfolyását. Az ilyen átfolyást akadályozó lerakódások eltávolítását legegyszerűbben WC pumpával lehet elsőre megkísérelni. Előtte azonban nem árt erős zsíroldószert önteni a csészébe, és legalább egy fél óráig hagyni kell állni a szennyeződés fellazítása érdekében. Utána következhet a pumpás tisztítás. Ha ez nem segít, akkor meg lehet még kísérelni erősebb vegyszeres előáztatással fellazítani a szennyezést okozó dugót, majd lepumpálva kis szerencsével elhárul a dugulás. Jobb, ha a toalett kagylójába nem öntünk zsíros és nagy darabos ételmaradékokat és egyéb konyhai hulladékot, mert ezeknek a konyhai szeméttárolóban van a helyük. Így elkerülhető a WC kagyló eldugulása is. Sikertelenség esetén a makacs dugulások megszüntetéséhez használhatók a kisebb kézi csőgörények, amelyeket azonban elég nehéz a szennyvíz vezetékbe helyezni. Használata után pedig mindenkor forró vizes átöblítés szükséges.A dugulások elhárításánál a fentieken kívül a háztartásban fellelhető következő szerekkel, illetve azok kombinációjával is lehet kísérletezni. Egy liter Colában levő foszforsav néha elég hatásos lehet a dugulás elhárításához. Használható még 3 evőkanál trisó 1 csésze forró vizes keveréke is a szennydugó eltávolításához. Sokan sikert érnek el 2-3 dl forró vízbe öntött 3 evőkanál szódabikarbóna és 1 pohár ecet keverékével is. A 2 tasaknyi sütőpor és 1 pohár forró víz keverékével is lehet kísérletezni, továbbá a forró víz és nátriumhidroxid (lúgkő) oldata is feloldhatja a szennydugót. Az ilyen eljárásoknál azonban a gumikesztyű használata kötelező, és a szellőztetés is ajánlott.

A házi szerek használatakor 1-2 óráig érdemes türelmesen várni, mert ezek nem hatnak túl gyorsan, és ezt követően érdemes csak óvatosan pumpálva eltávolítani a már fellazult szennydugót. A pumpa akkor fejti ki legjobban a hatását, ha a harangja alatt is van víz, és a harangot is ellepi a víz.

Természetesen használhatók az üzletekben kapható különféle lefolyó tisztítószerek is. A tapasztalatok alapján a gél állagúak a hatásosabbak. Ezeknél is be kell tartani az ún. hatóidőt, a granulátumok használatánál pedig kis víz hozzáadásával és 1 éjszakai várakozást követően nagy adag forró vizes átöblítéssel reménykedhetünk, hogy a dugulás megszűnik.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mosdó, WC

Figyelemmel kísérve a reklámokat, könnyen észrevehető, hogy ma már az illemhely is a lakás ugyanolyan szerves részének számít, mint bármelyik másik helyiség. Az időzített és mozgásérzékelős...


Dugulás elhárítás

Eleinte szinte észre sem vehető, hogy a mosogató medencéből, kádból, vagy a mosdóból lassabban folyik le a víz. Azután ez a folyamat fokozatosan „elfajul” ésvégül már bosszantó, hogy a szennyezett...