Madár- és denevérbarát épületmunkák

2016-11-05 10:37:29 | Módosítva: 2016-11-05 10:53:46

A lakástulajdonosok, kivitelezők gyakran nincsenek tisztában azzal, hogy a védett állatokat érintő épületmunkák természetvédelmi hatósági engedélyeztetést is igényelnek! Ennek elmulasztása esetén a munkálatok a lakott fészkeket, fészek- és lakóüregeket állatok tömegeivel együtt semmisítik meg! Ezért a megyei kormányhivatalok a fészkek eltávolítását, a fészeküregek betömését, a denevérkolóniák áttelepítését csak tavaszi-nyári szaporodási időszak előtt, illetve ezt követően engedélyezhetik, amennyiben az érintettek időben benyújtják az engedélyeztetési kérelmet. A felújítások óhatatlanul megsemmisítik azoknak a védett és helyenként vészesen fogyatkozó fecskéknek, verebeknek, baglyoknak és denevéreknek az élőhelyeit, melyek települési jelenléte ugyanakkor egyre fontosabb, jól felfogott érdekünk is. Szerencsére rendelkezésünkre állnak azok az eszközök, melyek segítségével olcsón és egyszerűen pótolhatók ezek a fészkelőhelyek és lakóüregek.

Ügyeljünk a szabályokra

A hazai fecskeállomány az élőhelyek leromlása, a klímaváltozás és a társadalmi tolerancia csökkenése miatt már így is, felére csökkent az ezredfordulót követő másfél évtizedben. Ha nem figyelünk oda rájuk, hasonló folyamatok bekövetkeztére számíthatunk a szintén épületlakó házi és a mezei verebek, egyes baglyok és denevérfajok esetében is.

Az épület-felújítási munkálatok megkezdése előtt – lehetőleg az állatok aktív időszakában, elsősorban nyáron – fel kell mérni az érintett falak lakóit: a sárból készült füsti és molnárfecske fészkeket, a sarlósfecskék, verebek és denevérkolóniák által lakott réseket, hasadékokat, üregeket. A kivitelező számára ebben a felmérésben a legfontosabb partner a ház lakóközössége lehet, akik jól ismerik a falak „albérlőit”. A lakók bizalmának és támogatásának elnyerése érdekében már ekkor hangsúlyozni kell, hogy nem az állatok elüldözéséről, hanem mesterséges fészkek és odúk alkalmazásával az áttelepítésükről van szó.

Az épület-felújítások jó lehetőséget kínálnak az esetleges ember-madár, ember-denevér konfliktusok kezelésében is azzal, hogy „lakótársaink” a megfelelő eszközök alkalmazásával áttelepíthetők a problémás részekről, a lakókat zavaró helyekről.

A falak állatainak felmérése, létszámuk és fajösszetételük megismerése után fel kell deríteni, hogy a lehető legközelebb hol lehet mesterséges fészkek, odúk és költőládák kihelyezésével pótolni a megszűnő fészkelő- és pihenőhelyeket. A mesterséges molnár- és füstifecskefészkek, sarlósfecske-odúk a szomszédos épületekre szerelhetők, a veréb- és denevérodúk viszont nem csak falakra, de akár az épületek közötti nagyobb fákra is telepíthetők.

A megyei kormányhivatalnál el kell indítani a fészekeltávolítási-engedély megszerzését, amit csak a költési időszakon kívüli időpontra kaphatunk meg; fecskék esetében március 31-ig, denevérek esetében az április 1-31. és az augusztus 15-október 31. közötti időszakra.

Csakis az engedélyek birtokában és ennek utasításai szerint lehet leverni a felújítást akadályozó fecskefészkeket, betömni a sarlósfecskék és verebek fészeküregeit, amire a költési időszakot követő vagy ezt megelőző időszakban: november-március között, legkésőbb március végéig kerülhet sor. Ha így járunk el, elkerülhetjük, hogy a vonulásból visszatérő madarak ismét elfoglalják a fészkelőhelyeket, mert az aktív fészekaljak bolygatása, a kotló és etető madarak zavarása ettől kezdve már tilos.

A denevérek eltávolítására a hűvös, de még fagymentes őszi és kora tavaszi időszak a legalkalmasabb, mert ezek a téli álmot alvó állatok ilyenkor még vagy már nem alszanak, részben ébren vannak, így a megfogásuk nem okoz telelési problémát. Ha azonban nem így járunk el, akkor következnek be olyan esetek, mint amikor egy vidéki általános iskola nyílászárócseréinek és külső szigetelésének munkálatai közben feltehetően több ezer denevért falaztak be.

Három bagolyfaj: a gyöngybagoly szinte kizárólag, a kuvikpárok mintegy fele, alkalmilag pedig a macskabagoly is padlásterekben költ. Emellett pedig egyes denevérek is keresik a sötét sátortetők védelmét. Ezért a tetőszerkezet jelentős részének megbontásával járó munkák, illetve az épületek bontása előtt érdemes rászánni azt a néhány percet, amivel a tető és a padló találkozási pontjai átnézhetőek, hogy nincs-e bagolyfészek illetve nincsenek-e denevérek.

Forrás: MME; Fotók: Orbán ZoltánDenevér odú


Egyszerre három fészkalj
 befogadására alkalmasFekvő helyzetű kuvik költőládaMesterséges fecske fészekÚj otthon az erdei fülesbagolynak


Veréblakótelep

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Madáritató, hogy ne legyen macskaetető

A közelmúltban a MATE Budai Campusán, a Budai Arborétum 130 éves fennállása kapcsán – mely madárbarát kert – előadást hallgathattak az érdeklődők a szakszerű madárvédelmi tevékenységekről. Ezek...


A korszerű a költséghatékony!

Lanyhuló lendület jellemezte a2023-as év építőipari helyzetét. A beruházók visszafogottabban vágtak bele mind épület-felújításokba, mind új építésekbe. Mindenki próbált kivárni, amígteret...