Nyaraló növények beköltöztetése

2016-10-26 08:41:30 | Módosítva: 2016-10-26 09:03:25

Szobai növényeink egy része, és sok dézsás növényünk a tavaszi fagyok elmúltát követően a kertben töltik a nyarat, és az őszt. Télire azonban a fagyérzékeny növényeket fagymentes helyre kell vinnünk, illetve a szobai növények közül soknak már az őszi lehűlések sem tesznek jót.


Vissza kell költöztetnünk a szobába

A tavaszi ki- és az őszi beköltöztetés mindenképpen sokkhatásként éri a növényeket, mert bármilyen körülmények között is voltak korábban, ahhoz alkalmazkodtak, és most a megváltozott körülményekhez kell alkalmazkodniuk. Az egyébként trópusi eredetű szobanövényeket már a a lehűlések kezdetén, októberben vigyük be a lakásba. Ezeknek 20-22 °C az ideális hőmérséklet, és mivel ilyen melegben növekednek is egész télen, minél naposabb helyet találjunk nekik, egy tetőablak alatt vagy déli tájolású ablakban.

A mediterrán eredetű növények, mint a leander, babér, citrusok télen nem szabad hogy növekedjenek, ezért 5-10 °C-on ideális a teleltetésük. Mérsékelten öntözzük csak őket. Ha mégis növekedésnek indulnának, akkor tovább kell csökkenteni a hőmérsékletet. A téli növekményt – a kevés fény miatt – tavasszal úgyis vissza kell vágni, azaz csak gyengítjük a növényt, ha ilyenkor hagyjuk, hogy beinduljon a fejlődése. Ideális, ha világos helyen tudunk teleltetni, de ha nem, az sem akkora gond.

A kaktusz fajokat – bár őshazájukban melegkedvelők – nálunk hűvösön kell teleltetni. Ennek oka, a téli kevés fényben keresendő. Ha növekednek ilyen kevés fényben, megnyúltak, csúnyák lesznek. Mivel több természetes fényt nem tudunk nekik biztosítani, mint amennyi adott, ezért inkább a hűvösben tartással állítsuk le a fejlődésüket, hogy pihenjenek tavaszig, míg hosszabbodnak a nappalok, és ismét nő a fény intenzitása. 5-8 °C elegendő számukra, jó a világos hely, de a sötét is megteszi. Ilyen hőmérsékleten teljesen szárazon, öntözés nélkül is jól érzik magukat tavaszig.

Az, hogy egy növény cserépben van, hogy szobában vagy a teleltetőhelyen tartjuk, nem túl ideális számára a természetes kinti nyári körülményekhez képest, bár többségük ehhez is jól alkalmazkodik, és dekoratív, a fajra jellemző tulajdonságokat mutatja. Tél folyamán van néhány jellegzetes kártevő és kórokozó, mely megtámadhatja a növényeket. Ilyen a rovarok közül a liszteske (üvegházi molytetű) és a pajzstetű. A liszteske viszonylag könnyen kiirtható bármilyen rovarölő szeres permetezéssel, ám a pajzstetű már nehezebb ügy. Amíg nem szaporodtak nagyon el elegendő lehet a levelek szappanos vizes lemosása (majd tiszta vizes öblítése), úgy hogy lágyan egy textillel töröljük le a levelekről a pajzstetveket. A rovar a pajzsa alá rejtőzve él, ezért a permetszerek többségére nem reagál. Csak szisztemikus, azaz a növénybe felszívódó szer lehet hatásos. Amikor a növényi nedvből táplálkozik a kártevő, akkor a felszívódott szert is felveszi, így pusztítja az el.

A tél folyamán bakteriális és gombás betegségekre is számíthatunk, főleg a nem szobában telelő növényeknél. Ezek nincsenek annyira szem előtt, ezért gyakrabban nézzük meg állapotukat, mert egy fertőzés – ha későn vesszük észre – nagy károkat tud okozni. A pincében, garázsban telelő növények általában zsúfoltabban vannak, emiatt a fertőzések könnyebben kialakulnak, gyorsabban terjednek, és nehezebben vesszük észre őket. Prevenciós céllal havonta lepermetezhetjük e növényeket valamilyen kontakt gombaölő szerrel. A gombás fertőzések terjedése a szellőzetlenség miatt is gyorsabb a hűvösön teleltetett növények között.

Tavasszal május közepe után tegyük ki a növényeket, ekkor már nem kell talajmenti fagyokra számítani. Akkor is eddzük őket, azaz fokozatosan szoktassuk az új körülményekhez – előbb fa alá tegyük ki, ne rögvest tűző napra. Addig pedig vigyázzuk a téli álmukat.


Nyáron a szabadban vannak a legjobb helyen növényeink, de a fagyérzékenyeket lassan be kell költöztetni


A leander hűvös, világos helyen szeret telelni


A kaktuszok hűvösben teleltetve akár víz nélkül is kibírják tavaszig. Ha melegben tartjuk őket, jobb esetben a virágzásuk marad el, rosszabb esetben megnyúlnak


A mályvarózsa hűvösebb lakásokban is jól érzi magát télen


A kert hiánya némiképp pótolható szobanövényekkel


A szobanövények öltöztetik a lakást, barátságosabbá és egészségesebbé teszik azt


Télire a beköltöző növényektől szűkösebbé válhat a lakás, ilyenkor érdemes ötletesen pakolni őket


Egy-egy nagyobb növény dekorációs hatása az egész lakást meghatározhatja


Üvegházi molytetű, vagy kedvesebb nevén liszteskePajzstetvek különféle fejlődési állapotukban

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Növényszobák

Szobanövényeknek, vagy növényekkel teli szoba embereknek? Mindegy is, a lényeg: egy kis nyugalom szigete bárhol kialakítható, akár egy toronyház erkélyén is.


Hőmérséklet, fény és páratartalom a lakásban

A téli időszakban több időt töltünk a lakásban, de nem mindegy, milyen körülmények között. A hőmérséklet, a fény és a páratartalom optimális értékeken tartása nem csak szobanövényeink, de saját...