Vezetékrejtő csatornák

2016-11-08 10:37:03 | Módosítva: 2016-11-08 10:44:21

A lakás elektromos szerelvényei – azaz a kapcsolók és dugaszoló aljzatok – nem mindig kerülnek a bentlakó számára ideális helyekre. Szinte elkerülhetetlen, hogy az egyre gyarapodó elektromos készülékek táplálásához újabb vezetékszakaszok, és a hozzájuk csatlakozó aljzatok, kapcsolók kerüljenek kiépítésre. A meglevő csatlakozóhelyeken ugyan több készülék csatlakozására alkalmas elosztókkal ez a helyzet javítható, ám ezek csak korlátozott eredményt adnak, és a vezetékek káosza sem nyújt éppen kellemes látványt. A „vezeték dzsumbuj” azonban falra szerelhető kábelcsatornák megfontolt alkalmazásával elkerülhető.


Esztétikailag is előnyösebb

Érdemesebb tehát a távolabbi helyekre futó különféle vezetékeket kábelcsatornákba rejtve vezetni. Egy-egy vezeték a padló szegélyléce fölé is felrögzíthetők műanyag bilincsekkel, ám ezek bővítése és szerelvényezésük szinte csak falra szerelhető csatlakozó szerelvényekkel oldható meg. Ennél sokkal esztétikusabbak és az esetleges bővítés lehetőségét is lehetővé teszik a különböző méretű, színű műanyag vagy alumínium alapanyagú kábelcsatornák.

E célra számos gyártmány termékei közül lehet választani. Falra erősítésük többnyire csavarozással oldható meg. Ezek a megoldások megkönnyítik az esetleges későbbi bővítést is, pl. a lakás átrendezése, vagy újabb és más jellegű kábelek elrejtésekor. A különféle gyártmányok között van olyan, amelyiknek a szerelvényezése nagyon egyszerű, és akár több különféle célra használt hálózati, törpe- vagy gyengeáramú vezeték egymástól elkülönített elvezetését is lehetővé teszi az osztott rendszerű vályúkban. Ezzel megelőzhető elektromágneses zavarok kialakulása.

A csatorna elemek általában 2-3 m hosszúak, szélességük, magasságuk is nagyon bő határok között változik, nem jelentenek akadályokat a sarokillesztések, és az esetleges függőleges irányú kiegészítésük sem. E termékrendszerek ugyanis minden szükséges toldó, kiegészítő elemmel rendelkeznek. A fedelek a vályúk peremébe pattintva rögzíthetők, és viszonylag könnyen ki is emelhetők. A vezetékeknek a csatorna vályúiba rögzítését egyedi, termékfüggő kábelrögzítőkkel lehet biztosítani.
A kisméretű, mini csatornák szélessége 25-75 mm között változó, csak szerelvénytoldókkal, többnyire falra szerelhetően lehet bármilyen egyéb szerelvényt, pl. aljzatokat, vagy kapcsolókat a rejtett kábelekre csatlakoztatni. A szélesebb vezetékvályúk akár három rekeszesek is lehetnek, ami lehetővé teszi a különféle funkciójú vezetékek elkülönítését. A fedelük szintén a falra erősített vályúkba pattintható. Anyaguk különféle színű műanyag lehet.

A számítástechnikai vagy audio kábelek elvezetésére az ívelt felületű, alacsony, több rekeszes alumínium kábelcsatornák az előnyösek, amelyek padlón való átvezetésre is alkalmasak, akár küszöbök elé is felszerelhetők.


Az ún. szerelvényezhető kábelcsatornák 35-75 mm mélységűek, szélességükhöz igazodik a fedőlapjuk, és a fedőlapon kihagyott helyekre bepattinthatók, vagy más egyszerű módon beszerelhetők a különféle célú csatlakozó egységek. Az eltérő gyártmányok elemei nem csereszabatosak, ezért alkalmazásuknál érdemes termékcsaládban gondolkozni. Nem árt gondolni az esetleges további bővítésre is, és célszerű előzetes fektetési nyomvonal tervet is készíteni a felszerelésükhöz. Az ilyen kábelcsatornákat általában a padlószegély fölé szokás szerelni, és a csatlakozó szerelvényeket a felhasználási helyhez legközelebb kell elhelyezni. A vezetékrendszerek kialakításakor csak egy gyártó választékának elemeivel lehet biztosítani a csatornák egységes összképét, és a különféle szerelvények beszerelését.

Az otthoni körülmények között a számítógépek és egyéb elektromos készülékek vezetékei még a legalaposabb tervezés mellett is túl hosszúak. A kábelcsatornákba csatlakozásukkor a kábeleket kötöző huzalokkal összefogva kell megrövidíteni.

Több készülék vezetékeinek az elrejtését ezért érdemesebb spirális gyűjtőburkolattal megoldani. Ezek átmérőjét úgy kell megválasztani, hogy a különféle csatlakozóik könnyen áthúzhatók legyenek a belsejükön. A behúzásukhoz létezik speciális behúzó szerszám, ám egy felhasított, lágyabb műanyag cső is megteszi. Léteznek cipzáras vezetékgyűjtő burkolatok is, ám ezek elég ritkán szerezhetők be.

Az asztal alá csavarozható kábelgyűjtő kosár, vagy fémkonzol egy másik megoldás, ami több kábel elrejtésére is alkalmas, ám kiegészítésül célszerű a többfunkciós csatlakozó szerelvények valamelyikét is az asztalra szerelni. Egy másik kábelrejtő lehetőség az ún. energiakonzol asztal mellé vagy alá helyezése, ami kábelek könnyű és rejtett csatlakoztatására ad lehetőséget. Az oszlop általában nem fixen a talajra erősített, így könnyű a legideálisabb helyre állítani, vagy akár a mennyezethez is rögzíthető. Tápkábeleik természetesen fali kábelcsatornába csatlakoztathatók.

A függő kábelek elrejtése tehát nem igényel feltétlenül falba fektetést. A fali csatornák felszerelése egyszerűbb megoldás és korlátlanul bővíthető. Esztétikusan elrejtik a különféle, ám szükséges függő kábeleket, és a helyiségek takarítását is megkönnyítik. Ez még mindig olcsóbb, mint a falba süllyesztés, és az esetleges hibakeresés, vagy újabb vezetékek elrejtése is sokkal egyszerűbb a már meglevő kábelcsatornákban.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

LEGO tippek 1. rész

A legót nemcsak arra lehet használni, amire kitalálták, hanem hasznos tárgyakat is építhetünk belőle. Ezek a legóból készült használati tárgyak egyediek lesznek, és vidámmá teszik a gyerekszobát...


Fűtőszőnyeg, fűtőkábel

Lapunk hasábjain sokszor és sokat érveltünk, illetve érveltek szakértők az elektromos fűtés mellett és ellene is. Tény, hogy vannak előítéletek (az elektromos fűtés drága!?), és vannak lobi...