Töltés vezeték nélkül

2016-11-18 11:36:23 | Módosítva: 2016-11-18 11:42:59

Egyre több mobil használja a vezeték nélküli töltést. Persze vezeték itt is van, de azzal a töltő áramot vezetjük a wireless adóhoz, amire a telefont csak rá kell helyeznünk, és máris visszajelzi a töltést. Az elv régen ismert, és hasonló, mint egy transzformátor elve. A primer tekercs a töltőállomásba van beépítve, a szekunder pedig magába a mobil készülékbe, illetve annak a hátfalába. A telefont a töltőre helyezve létrejön a két tekercs között az indukciós kapcsolat, és a szekunder tekercsben folyó áram tölteni kezdi az akkumulátort.


Wireless töltés

Persze nem minden készülékre igaz ez, csak azokra, amelyeket már elláttak a wireless töltés lehetőségével. Ma már nem kevés ilyet találunk a kereskedelemben, a QR kód mögött láthatunk egy hozzávetőleges listát. Vannak olyan készülékek, amelyekben a wireless töltés lehetősége megvan, de az a bizonyos szekunder tekercs gyárilag nincs benne a készülék hátfalában. Ezt utólag egy hátlap cserével, vagy a tekercset tartalmazó matrica megvásárlásával (fillérekbe kerül), és a hátfalba történő beragasztásával pótolhatjuk. E megoldásra csak azok a készülékek jöhetnek szóba, melyeknek a hátfala levehető.


Egyéb készülékeknél is van megoldás a vezeték nélküli töltés utólagos „beépítésére”. Ehhez egy különleges hátlapra van szükségünk, melynek talprésze a telefon micro-USB aljzatára csatlakozik. Így ugyan a készülék kb. 1 cm-rel hosszabb lesz, de ez egyáltalán nem zavaró.
Amióta már vannak működő és elterjedt szabványok (elsősorban a Qi), fontos látni, hogy a töltők és a telefonok teljesen kompatibilisek egymással, így mindegy, hogy egy utángyártott kínai töltőállomást, vagy egy nagy gyártó töltőpadját vesszük-e meg, az minden jövőbeli készülékünkkel kompatibilis lesz. Képzeljük el, hogy van egy az asztalunkon, egy a kocsiban, egy az éjjeli szekrényen, és esetleg még egy a nappaliban is. Ez azt jelenti, hogy amikor nincs épp a kezünkben a telefon, gyakorlatilag folyamatosan töltőn van anélkül, hogy bármilyen extra folyamatra lennénk kényszerítve. Az akkumulátor helyes töltéséről szóló cikkünkből az is kiderül, hogy az akkunak egyáltalán nem árt, sőt használ, hogy rendszeres, kisebb töltéseket kap.

Persze meg kell vásárolni ezeket a töltőállomásokat, de már nem drágák, gyakorlatilag annyiba kerülnek, mint egy minőségi kábeles töltő. Emellett minél több eszköz áll majd át erre a módszerre, annál általánosabban használjuk a saját töltőállomásainkat.
Hogyan töltsük telefonunkat?

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Vezeték nélkül szabadon a kertben

Csendes működés, szabad mozgás, alacsony karbantartási költség – csak három előny, ami azakkumulátoros kerti szerszámokat jellemzi. Ugyanazt az áramforrást használhatjuk különböző eszközökhöz is.


Okosotthon: vezetékes és vezeték nélküli rendszerek

A vezetékes kiépítésű intelligens otthon rendszereket alapvetően azúj építésű, nagyobb alapterületű és komplex felújítások számára ajánlják. Vezetékes okosotthon rendszerek esetében a szükséges...