Dilatációs hibák beton burkolatoknál

2016-11-05 11:21:32 | Módosítva: 2016-11-05 11:36:06

A különféle anyagok, testek a külső körülmények változására, többnyire a térfogatukban történő változását szokás általános értelembe véve dilatációnak nevezni. A hőmérséklet változása miatt a nagyobb betonfelületek kialakításakor alapvetően számolni kell ezzel. Ellenkező esetben a térfogatváltozások különféle károsodásokat okoznak, amiket jobb elkerülni. Gyakori példa a padlók vagy a sínek felpúposodása is, amit ugyancsak a nem kellő mértékű dilatációs hézag okoz. A nagyobb felületű és különféle anyagból készített aljzatoknál és egyéb burkolatoknál ugyancsak komoly gondok lehetnek, amit szintén a dilatációs hézagok kialakításával lehet elkerülni.


Külső és belső hőmérsékletváltozás

Az anyagok meleg hatására általában tágulnak, ennek mértékét pedig az adott anyagra jellemző relatív hőtágulási együttható adja meg. Az értéke lineárisan függ a hőmérséklettől. Ez a jelenség gondokat okoz a belső-, de különösen külső térben kialakított burkolatoknál. Ha nem hagynak helyet a betonaljzat tágulásához, az nem csak szerkezeti károkat okozhat, de beltérben akár az oldalfalakat is elmozdíthatja, de minimálisan a padló burkolata megrepedhet, a padlólapok felválhatnak. Külső térben pedig ez a betonfelület repedezését idézheti elő.

Ezért fokozottan be kell tartani az általános szabályokat már az aljzat kialakításakor. Lakásokon belül 20-35 m2-enként, illetve 6 m-enként és a falak mentén 5-10 mm szélességű dilatációs rést kell hagyni. Külső térben pedig 10-15 m2-enként, és a 6 m-es „szabályt” betartva kell a betonfelületeket egymástól elválasztani. A rések szélessége külső térben10-15 mm legyen. Ezek kitöltésére különböző rugalmas anyagú dilatációs szalagokat, anyagokat lehet használni, melyeket a résbe építésével lehet az aljzat térfogatváltozását kompenzálni.


Mivel azonban a beton szerkezetét alkotó töltőanyagok milyenségétől is függ a hőmérsékletváltozások miatt bekövetkező térfogat-növekedés, ezek változtatásával is befolyásolni lehet egy-egy nagyobb felületű betontábla biztonságos kialakításának térfogat változását. Így elérhető, hogy pl. egy 50 m2-e nappalit nem kell a biztonság érdekében dilatációs réssel megszakítani. Ehhez azonban olyan összetételű betont kell alkalmazni, amely minimális alakváltozást biztosít, és elégséges a falak menti 1 cm-es dilatációs hézagok kialakítása. A kialakított hézagok szakszerű és rugalmas kitöltése nem mellőzhető.

Ez vonatkozik a külső teraszok burkolatára is, amelyek viszonylag nagy, összefüggő felületét nem minden esetben kell dilatációs réssel megszakítani. Ilyenkor erősebb hálót szokás használni és azt a betontábla alsó harmadában kell elhelyezni. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a betonaljzat és a burkolat dilatálásának minden esetben azonos helyre kell kerülnie. Belső térben pl. a szobákat elválasztó ajtók lapjának síkjába kell kerülnie a beton dilatációjának, mert így az ajtók lapja fogja majd eltakarni a későbbi burkolaton kialakított rést, illetve annak fedését. Ezért jól kell megtervezni a betonaljzat dilatálásának helyeit, és a burkolaton is erre a helyre kell kerülniük a fugahézagoknak. Ezek lefedését pedig rugalmas hézagoló masszával, vagy egyéb lefedő idommal kell megoldani.
Lakáson kívül, a külső térben nagyobb a burkolat tartósságát veszélyeztető tágulás és összehúzódás mértéke. A betontáblák méretét ezért óvatosabban kell meghatározni, és figyelemmel kell lenni a tágulás irányára is. Ha pedig nagyobb összefüggő tábla kialakítása a cél, akkor célszerű erre számítva a betonban levő kavicsot a hőmérsékletváltozásokra kevésbé reagáló anyagra pl. zúzalékra cserélni. A zsugorodás-kompenzált cement alkalmazása is számításba jöhet, és a beton vasalatának a méretét is meg kell növelni. Betonozáskor mindenkor biztosítani kell a merev falak, oszlopok, korlátok mellett az 1 cm-es dilatációs rések kialakítását is.

Gyakori hiba az is, hogy amennyiben egy betonmezőt nem fejeznek be a munkanap végén, azt másnap folytatják. Ám a következő napon felterített friss betonesztrich már nem köt hozzá az előző nap lerakott táblafelület széléhez. Ez különösen a fűtött aljzatoknál okoz később problémákat a burkolaton. A betonmezőt tehát mindig teljesen be kell fejezni, különben nem lesz egységes a tábla szilárdsága. A dilatációs hézagok tömítéséhez különféle rugalmas anyagú idomokat kell használni, amelyek adott esetben a vízzárást is megoldják. Ezt a tartósság érdekében fém alapanyagú, gumírozott réskialakítású dilatációs profilokkal vagy egyéb e célra alkalmas idomokkal lehet megoldani.

Végül arról sem szabad megfeledkezni, hogy a burkolólapoknak is igazodniuk kell az alzat dilatációs réseinek a helyéhez. A burkolólapok is változtatják méretüket a hőingadozások hatására, és ha a lapok átfedik az aljzatban kialakított dilatációs hézagokat, akkor ez a burkolat felválását, vagy a lapokon repedések kialakulását okozhatja. A burkolat lefektetésekor erre is ügyelni kell, továbbá arra is, hogy a dilatációs hézagokat rugalmas és vízzáró anyaggal kell kitölteni, amelyek képesek követni a burkolat és az aljzat térfogatváltozásait, és ezzel elkerülhetők a burkolólapok törése, vagy felválása. Ha pedig különféle burkolóanyagokkal lesz borítva az aljzat, akkor annak dilatációs réseit burkolatváltó idommal lehet esztétikusan lefedni.

A járólapos padlófedéseknél mindig flexibilis, azaz rugalmas burkolatragasztót kell használni. Ezzel is csökkenthető a kész burkolólapok sérülése, vagy felválása. A falak vagy más épületrészek mentén vízzáró és rugalmas, szilikon alapú tömítőanyagot kell használni.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Legyen a családi és baráti összejövetelek helyszíne: terasz

Egy kellemes tavaszi vagy nyári napon sokkal szívesebben szervezünk kültéri programokat. És miért hagynánk el a kertünket, ha egy terasz áll a rendelkezésünkre? Egy olyan helyként funkcionálhat...


Betonfelületek kezelése

Egy betonfelület lefedésére, vagy minimálisan pormentesítésére ma már igen sok lehetőség van, számtalan anyag és technológia között válogathatunk. A választási lehetőségek mérlegelésekor a...