Beltéri világítás

2016-11-06 18:13:36 | Módosítva: 2016-11-06 18:14:50

A fény fontos szerepet tölt be életünkben. Nagyon fontos D-vitaminhordozó, ugyanakkor befolyásolja a hangulatunkat, közérzetünket. A világossághoz a nyarat, esetleg a tavaszt tudjuk párosítani, mely jó hangulatot kölcsönöz, ugyanakkor a sötétség a télhez, az őszi évszak borongós idejéhez köthető, mely lehangoltságot, fáradtságot, rosszkedvet válthat ki belőlünk. Ezek a párosítások összeegyeztethetők otthonunk beltéri megvilágítottságával is.


A jó közérzet titka

A fényre mindenkinek szüksége van, nem csak az egészségünk szempontjából, hanem a közérzetünk és a jó hangulatunk miatt is. Egy sötét, alig megvilágított szobában fokozatosan romolhat közérzetünk, kényelmetlenül érezhetjük magunkat, olykor nem is tudjuk, mitől érezzük mindezt. Mindemellett bántó a szemünknek, olvasásnál vagy bármilyen hétköznapi tevékenység közben kifejezetten rongálja a szemet.

Fontos megemlíteni a sötétség pszichés kihatását is, mely akár depressziót is előidézhet. (Az északi országok lakó a téli hónapokban gyakran szenvednek ettől.) Zárkózottak lehetünk, meginog bennünk a magabiztosság. Nem is gondoljuk, hogy mindezt a kevésbé, vagy alig megvilágított lakásunknak köszönhetjük. A fény tehát jó hatással van ránk, sőt szükségünk is van rá, így nagyon fontos, hogy megfelelő legyen számunkra otthonunk megvilágítottsága.

Nagyon fontos kérdés, mely helyiséget, hogyan világítunk meg. Nappalink, fürdőnk, konyhánk, hálónk, esetleg dolgozószobánk más-más megvilágítottságot, fényviszonyokat igényel, hiszen a lakás minden részének megvan a maga szerepe. A megvilágítottság nagyban függ lakásunk, családi házunk tájolásától. Egy keleti fekvésű lakásban – különösen délutántól – sokkalta nagyobb szükség van beltéri megvilágításra, egy nyugati fekvésűnél. Természetesen a téli évszak mindkét elképzelést romba dönti, így ekkor bármilyen tájolású háznál, lakásnál szükség van kiegészítő, mesterséges világításra.


Nappalink megvilágítottsága nagyon fontos, hiszen az időnk nagy részét itt töltjük, fontos, hogy jól érezzük magukat. Ajánlatos meleg fehér fényekkel elárasztani a szobát, ez kellemes hangulatot kölcsönöz. A természetes fehér fényekre sokkalta több szükségünk van, mint gondolnánk. Az ilyen megvilágításnál úgy érezzük magunkat, mintha kinn lennénk a szabadban, kellemes érzés tölt el minket. Ugyanez persze fontos mindazokban a helyiségekben is, ahol huzamosabban tartózkodunk, például fürdőszobában, konyhában, dolgozószobában, ugyanakkor ezekben a helyiségekben az adott céloknak megfelelő, erős helyi világításokat is kell alkalmaznunk.

A hideg fehér fényről érdemes tudnunk, hogy nagyon jól kiemeli a kontrasztos színeket, szinte szétválasztja őket. Talán legfontosabb hely, ahol ilyenre szükség lehet, a hálószoba, ahol este egy könyv társaságában pihenjük ki a nap fáradalmait. A hideg fehér fénynek köszönhetőn a betűk szinte kiválnak a fehér lapból, megkönnyítve ezzel az olvasást. Szemben a meleg fehérrel, mely az egész felületet egyenletesen világítja meg. Ez sokszor a szem elfáradását segíti elő, megszakítva ezzel az olvasás, a tanulás folyamatát.


Hálószobánkat persze nem csak kizárólag hideg fehér fénnyel áraszthatjuk el, hiszen ez – az egész szobára kitekintve az olvasásból – a túlságosan éles, kontrasztos környezet számunkra. Bántó, és kellemetlen lehet, mely rossz közérzetet okozhat. Az optimális megoldás – amennyiben nem csak tanulásra vagy olvasásra tervezzük hálószobánkat – a meleg fehér általános fény alkalmazása, mellyel egyenletes megvilágítottságot adunk, biztosítva ezzel a nyugalmat és a jó közérzetet. Az általános világítást pedig hideg fehér helyi világítás egészítse ki az olvasáshoz, tanuláshoz.

Bizonyos mértékig a konyhában, tanuló vagy dolgozó szobában és a fürdőszobában is a kettős világítás a legmegfelelőbb. Mindkettőben legyen általános megvilágítás, mely lehet meleg fehér is, és ami a túlságosan nagy intenzitás különbségeket, fénykontrasztokat csökkenti, miközben közérzetünket is javítja. Hideg fehér erős helyi világítással pedig a konyhai munkapultot, a munkaasztalt, fürdőszobában a tükör környékét kell megvilágítanunk. Ez a világítás a kontrasztokat is kiemeli, melyet előállíthatunk akár LED spotokkal, akár hideg fehér LED szalagokkal. Még az előszobai általános világítás mellé sem árt a tükörhöz erős hideg fényforrást párosítani.


A korszerű fényforrásokkal – az energiatakarékos és különösen a LED fényforrásokkal – a meleg fehértől a hideg fehérig bármilyen színhőmérsékletű fény előállítható. Ezeknél csak figyelnünk kell arra, hogy milyet vásárolunk. A kiszorulóban lévő hagyományos égőkkel nem lehet a hideg fehér tartományban világítani.Meleg fehér fény:

A hagyományos a normál izzólámpa színhőmérséklete, 2700-3400 Kelvin körüli, és ilyenek a halogén lámpák is.
Természetes fehér fény:

A nappali természetes fényt imitáló szín, mely 3500-4900 Kelvin körüli tartományba sorolható.
Hideg fehér:

Az 5000-6500 Kelvin körüli, és afeletti tartomány.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Bekötő dobozra szerelt lámpa

Manapság szinte minden kapható, ami a különféle kisebb szerelési munkákhoz szükséges. Ám ennek ellenére vannak helyzetek, amikor szinte nincs „előre gyártott” megoldás egy adott speciális...


LEDline világítástechnika és a bútorok életre kelnek

A LED technológia fejlődésével folyamatosan bővül felhasználásuk lehetősége. Egyre jobb teljesítmények és alacsony fogyasztás jellemzi ezeket a fényforrásokat. Belsőépítészeti felhasználás,...