Mivel szigeteljünk a tetőtérben? (1. rész)

2016-10-14 08:43:08 | Módosítva: 2016-11-14 13:05:50

Az elmúlt néhány évben a különböző épületenergetikai minősítések fontossága és szükségessége jelentősen megnőtt. Természetesen ezzel egy időben előtérbe kerültek egyéb fogalmak is, mint a szigetelőanyagok minősége, beépítése, élettartama – és ezek a gondolatok egy meglévő épület esetében, pláne ha az régebben épült, még inkább felerősödve jelenhetnek meg.


Az ásványgyapotokról bővebben

A hazai piacon nagy valószínűséggel nem árt az ásványgyapot szó, fogalom jelentését is részletesebben megmagyarázni, főleg, mivel a hazai gyakorlatban nagyon sokszor azzal találkozunk, hogy az ásványgyapot, üveggyapot, kőzetgyapot, salakgyapot és bazaltgyapot szavakat nem megfelelően használjuk.

A fent felsorolt termékekre egy és ugyan az a harmonizált és honosított Európai Szabvány vonatkozik (MSZ-EN 13162), mely konkrétan így fogalmaz: „Ásványgyapot (mineral wool): gyapot állagú hőszigetelő anyag, amelyet olvasztott kőzetből, salakból vagy üvegből állítanak elő.”


Az „ásványgyapot” egy gyűjtő fogalom, mely alá tartozik az üveggyapot, kőzetgyapot és a salakgyapot. Mi történik akkor, ha valaki azt a szót használja, hogy bazaltgyapot? A bazaltgyapot a kőzetgyapotok gyűjtőnév alá tartozik. A salakgyapot szigeteléssel Magyarországon már nem kell számolni, így máris leszűkítettük a kört kétféle termékcsoportra: amikor ásványgyapotokról beszélünk, akkor tulajdonképpen két fő termékcsoportot értünk ez alatt: az üveggyapotot és a kőzetgyapotot.

Milyen alkotóelemekből állnak ezek a termékek?

– A kőzetgyapot termékek: alapanyagai között megtalálható a mészkő, dolomit, bazalt stb.
– A salakgyapot alapanyaga: a kohósalak volt.
– Az üveggyapot termékek: fő alapanyaga az üvegtörmelék (síküveggyárak melléktermékei). Ez az URSA gyárakat tekintve min. 50%, de a részarány akár a 70%-ot is elérheti. Ehhez még nagy mennyiségben kerül kvarchomok. Elmondható az, hogy a gyártáshoz szükséges fő- alapanyagok kinyerése nem kerül sok energiába, hiszen nem bontunk el hegyeket, vagy nem hozunk fel a mélységből nyersanyagokat. Ez a tény is hozzájárul az üveggyapottermékek nagyon magas LCA (életciklus) értékéhez.

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy az üveggyapot termékeknek szálszerkezetükből adódóan mind a hőszigetelési, mind pedig az akusztikai (hangelnyelési) paraméterei kiválóak.

Egy kis demonstráció

Az Ursa szakemberei a beépített tetőtérrel kapcsolatos műszaki egyeztetések alkalmával a tervezőket gyakran lepik meg azzal, hogy az asztalra két kis mintát tesznek ki: egyet a leggyengébb lambdájú termékünkből (0,039 W/mK), egyet pedig a legjobb lambdájú termékből (0,032 W/mK). Mindkét termék csupasz és tekercses, 10 cm vastag.

Az első reakció a döbbenet. Azután általában az következik, hogy: „Nem is gondoltuk, hogy üveggyapotból is lehet állékonyság és keménység szempontjából ilyen komoly terméket – mint pl. a 0,032 W/mK lambdájú – gyártani!”

Majd jön a tapintással való anyagvizsgálat: először nem akarják elhinni, hogy mindkét termék tekercses. Hihetetlennek tűnik, hogy ilyen magas minőséget lehet gyártani tekercses formában – de lehet!

Varga Tamás
alkalmazástechnológus

A cikk folytatása az Ezermester 2016. novemberi lapszámában lesz olvasható.


www.ursa.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Falazóanyag választása

Bár egy házépítésnél a falazó anyag kiválasztása a tervező dolga lenne, de természetesen minden gyakorlati kérdésben az építtető dönt, hiszen magának építi a házat, és ő fizeti a költségeket. A...


BauderPIR hőszigeteléssel a hőség és a hideg ellen

A BauderPIR hőszigetelés messze meghaladja más hőszigetelő anyagok képességeit. Összehasonlítva atöbbi azonos beépítési mérettel rendelkező hőszigetelő anyagokkal a BauderPIR rendelkezik a legjobb...