Álmennyezeti világítás

2016-11-09 08:59:25 | Módosítva: 2016-11-09 09:06:30

A kereskedelemben ezerféle világítótestet lehet kapni, készen, sokszor nem is drágán. Először tehát indokolni kéne, hogy miért is érdemes saját kezűleg készíteni egy mennyezeti világítást. A munka részletei csak azután következhetnek.


A lakberendezés része lehet

Anyagával igazodni tudunk a berendezés többi bútorzatához, pl. az étkező bútorához vagy a konyhapulthoz. Ha tudjuk annak anyagát – gyártó és kód szerint –, akkor pontosan abból az anyagból készíthetjük el.

A világítótestek számával (és teljesítményével) tetszés szerinti fényerősséget érhetünk majd el, ráadásul az égők számának növelésével egyenletesebb, árnyék-mentesebb fényt kapunk. Egy asztal megvilágításánál pl. kifejezetten előnyös, hogy a fény nem egy pontból, hanem egy nagyobb felületről érkezik.

Nos, ezek az érvek mind fennálltak, amikor a képeken látható mennyezeti világítás megszületett. A stadion formájú álmennyezeti elem ugyanabból a bútorlap alapanyagból készült, amiből a konyhapult, és a hozzá csatlakozó gardróbszekrény. Az étkezőgarnitúra színe is hasonló. A lap méretre és formára vágása nem könnyű feladat, így ezt egy lapszabászatra bíztuk, és az élfóliát is a szakcég tette rá.

A lapba végül is négy világítótest lett betervezve, amelyek számára a 80 mm átmérőjű lyukat körkivágóval készítettük el. Ha azt szeretnénk, hogy a lap egyik oldalán se szakadjon csúnyán a laminált borítás, akkor a körkivágóval két irányból fúrjunk; először az egyik oldal felől, a lapvastagság feléig vágjunk be – ilyenkor a középső, vezető fúrószár már átmegy az anyagon –, ezután pedig már könnyű a másik oldal felől is pontosan vezetni a furatot.

A foglalatok – természetesen LED égőkben gondolkoztunk – egyszerűen bepattinthatók az elkészült körkivágásokba, ezzel nem lesz sok gondunk. A lap mennyezetre rögzítéséhez krómozott cső asztallábat és egyik oldalán famenetes, a másikon metrikus menetes szárat használtunk. Ez utóbbiból 8 mm-es átmérőben már 260 mm-es hosszúságú is kapható. Tulajdonképpen a csavar mérete határozta meg, hogy a cső lábból milyen hosszú négy távtartót vágjunk. A csavarszárból kb. 5 cm bemegy a mennyezeti dübelbe, nem egészen 2 cm a lap vastagsága, és kell még kb. 1 cm a lapot rögzítő záróanyának, így a távtartókra 18 cm maradt. A készen kapható krómozott csőlábból, fémfűrésszel, körkörösen forgatva vágtuk le a négy egyforma darabot. A próbarögzítés után az egész lapot levettük, és kényelmesen, a szerelőasztalon végeztük el a „villanyszerelést”. Egyáltalán nem bonyolult, hiszen a foglalatokkal együtt megvehetjük az E10-es LED égőket (3-5 W-os ajánlott), és az égők végére kapcsolódó érintkezőket is. Csak némi kéteres vezetékre és sorkapcsokra van szükség. Ezután már csak újra fel kell csavarozni a mennyezetre a készre szerelt álmennyezeti világítást. Az áramvezetéket a végén egy megfelelő méretre vágott, krómozott vállfatartó rúd rejtettük el.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Sokféle okos otthoni rendszer, egy fényforrás

2017 szeptembere óta Smart+ lett a LEDVANCE végfelhasználók számára kifejlesztett, teljesen új intelligens világítási termék-generációjának aneve, amellyel a korábban Lightify néven forgalmazott...


Intelligens világítás

Az okos házak legáltalánosabb alap funkciója az intelligens világításvezérlés, mely amellett hogy kényelmes kezelhetőséget biztosít a felhasználók számára energiatakarékossági szempontból is...