Álmennyezeti világítás

2016-11-09 08:59:25 | Módosítva: 2016-11-09 09:06:30

A kereskedelemben ezerféle világítótestet lehet kapni, készen, sokszor nem is drágán. Először tehát indokolni kéne, hogy miért is érdemes saját kezűleg készíteni egy mennyezeti világítást. A munka részletei csak azután következhetnek.


A lakberendezés része lehet

Anyagával igazodni tudunk a berendezés többi bútorzatához, pl. az étkező bútorához vagy a konyhapulthoz. Ha tudjuk annak anyagát – gyártó és kód szerint –, akkor pontosan abból az anyagból készíthetjük el.

A világítótestek számával (és teljesítményével) tetszés szerinti fényerősséget érhetünk majd el, ráadásul az égők számának növelésével egyenletesebb, árnyék-mentesebb fényt kapunk. Egy asztal megvilágításánál pl. kifejezetten előnyös, hogy a fény nem egy pontból, hanem egy nagyobb felületről érkezik.

Nos, ezek az érvek mind fennálltak, amikor a képeken látható mennyezeti világítás megszületett. A stadion formájú álmennyezeti elem ugyanabból a bútorlap alapanyagból készült, amiből a konyhapult, és a hozzá csatlakozó gardróbszekrény. Az étkezőgarnitúra színe is hasonló. A lap méretre és formára vágása nem könnyű feladat, így ezt egy lapszabászatra bíztuk, és az élfóliát is a szakcég tette rá.

A lapba végül is négy világítótest lett betervezve, amelyek számára a 80 mm átmérőjű lyukat körkivágóval készítettük el. Ha azt szeretnénk, hogy a lap egyik oldalán se szakadjon csúnyán a laminált borítás, akkor a körkivágóval két irányból fúrjunk; először az egyik oldal felől, a lapvastagság feléig vágjunk be – ilyenkor a középső, vezető fúrószár már átmegy az anyagon –, ezután pedig már könnyű a másik oldal felől is pontosan vezetni a furatot.

A foglalatok – természetesen LED égőkben gondolkoztunk – egyszerűen bepattinthatók az elkészült körkivágásokba, ezzel nem lesz sok gondunk. A lap mennyezetre rögzítéséhez krómozott cső asztallábat és egyik oldalán famenetes, a másikon metrikus menetes szárat használtunk. Ez utóbbiból 8 mm-es átmérőben már 260 mm-es hosszúságú is kapható. Tulajdonképpen a csavar mérete határozta meg, hogy a cső lábból milyen hosszú négy távtartót vágjunk. A csavarszárból kb. 5 cm bemegy a mennyezeti dübelbe, nem egészen 2 cm a lap vastagsága, és kell még kb. 1 cm a lapot rögzítő záróanyának, így a távtartókra 18 cm maradt. A készen kapható krómozott csőlábból, fémfűrésszel, körkörösen forgatva vágtuk le a négy egyforma darabot. A próbarögzítés után az egész lapot levettük, és kényelmesen, a szerelőasztalon végeztük el a „villanyszerelést”. Egyáltalán nem bonyolult, hiszen a foglalatokkal együtt megvehetjük az E10-es LED égőket (3-5 W-os ajánlott), és az égők végére kapcsolódó érintkezőket is. Csak némi kéteres vezetékre és sorkapcsokra van szükség. Ezután már csak újra fel kell csavarozni a mennyezetre a készre szerelt álmennyezeti világítást. Az áramvezetéket a végén egy megfelelő méretre vágott, krómozott vállfatartó rúd rejtettük el.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Intelligens otthon

Az emberi intelligencia az adott kultúrkörben való tájékozódási képességet jelenti. De vajon hogyan és mi felől tájékozódik, egy szóval mitől lesz intelligens egy ház?


Világító aknák pincékbe

A pincével rendelkező épületeknél ennek a helyiségnek a kihasználtsága általában raktározásra, vagy a fűtőberendezés elhelyezésére szorítkozik. Világítását, szellőzését legfeljebb néhány kis méretű...