Lejtésképzés, vízelvezetés lapostetőn

2021-07-07 08:26:26 | Módosítva: 2021-07-07 08:29:43

MESTER+ A tetőfelújítások nem csupán a meglevő vízszigetelés felújítását és cseréjét, hanem a lejtések biztonságos megoldását is igénylik a megnövekedett hőszigetelés igényének való megfelelés mellett. A lapostetők kialakításánál a vízhatlanság jut legelőször mindenkinek az eszébe, ugyanakkor nemcsak a víz behatolását kell megakadályozni a szerkezetekbe, hanem el is kell a csapadékvizet vezetni. Ennek egyik lényeges eleme a lejtés kialakítása, illetve felújítás esetén a nem megfelelő lejtések korrekciója.


Lejtéskialakítás

Két különböző elven működik. Az esernyőelv külső ereszjellegű lejtésképzésre jellemző. Előnye, hogy a vizet a tető peremén, illetve azon kívül gyűjtjük össze, és az eresz egyenletes vízterhelést kap. Hátránya az ereszcsatornák elszennyeződésének veszélye, illetve a kifagyás.

Az előbbi ellen a rendszeres takarítás, a kifagyás ellen a csatorna fűtőszálas kialakítása lehet megfelelő megoldás. További korlátokat jelent, hogy csak az épület kerületéhez közel lehet alkalmazni, így a nagyobb alapterületű épületeknél alkalmazása korlátozott. Hasonlóan problémás a magas házak esetében is.

A gyakorlatban inkább a belső vízelvezetés alakult ki, ami a tölcsér elvet követi. Amennyiben – hazánkban igen gyakran – attikafalas megoldással valósítják meg, az attikafal mentén felhajtási igény is jelentkezik, így „peremes tölcsérről” beszélhetünk. A vízelvezetés tehát pontszerű, és ennek vízterhelése lényegesen nagyobb, mint a vonalmenti elvezetés (eresz) esetén, nem véletlen tehát, hogy a meghibásodások is gyakran itt jelentkeznek, illetve itt okoznak nagyobb károkat.

Általánosan elfogadott előírás a tetőszigetelő szakmában, hogy a lapostetőnek is lejtéssel kell rendelkeznie. Ennek minimális értéke hazánkban az ÉMSZ irányelvei szerint tetősíkban 2%, táblás hőszigetelésen 2,5%, faanyagú alapszerkezet esetén 4%. Szakmai javaslat az is, hogy a víz útja ne haladja meg a 10 métert, illetve minden tető rendelkezzen lehetőleg két összefolyóval.


Lejtés kialakítására a lapostető utólagos hőszigetelés esetén is nyílik lehetőség. A hazai előírások az energiatakarékos nagyfelújítások esetén, amennyiben ez a lapostetőt is érinti, a hőátbocsátási tényező minimális értékét U=0,17 W/m2K-ben határozzák meg.

Mivel a hagyományos – mára felújításra megérett – tetőszigetelések általában U=0,4 W/m2K követelményt kielégítve 8-10 cm hőszigeteléssel készültek, az új követelményrendszer a szigetelés megmaradása esetén további 12-20 cm, elbontása esetén 25-35 cm szigetelési vastagságot igényel. Ez lehetővé teszi, hogy a felújítás során lejtéskorrekciót is megoldjuk, vagyis hogy az utólagos hőszigetelés ne a meglevő tetővel azonos síkú, hanem attól eltérő is lehessen.

A lapostetők energiahatékony felújításához a hőszigetelőanyag-gyártók felkészültek a külső-belső lejtés kialakítására, a szükséges korrekcióra is alkalmas megoldásokkal. Ehhez nemcsak megfelelően lejtésbe vágott/alakított szigetelő táblák, de a síkok találkozása esetében speciális háromszög alaprajzú hőszigetelő táblák is szükségesek. Ezért tehát a felújítandó tető pontos felmérése, és lejtésben kialakított elemek megtervezése szükséges a megfelelő hőszigetelő táblák meghatározásához és megrendeléséhez. A szokásos megoldások lépésálló műanyag habok, illetve kőzetgyapot anyagúak. Ahol erre igény van (pl. tűzvédelmi követelmény), lehetséges hibrid megoldások alkalmazása is.

forrás: Tervlap

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Öt dolog, amire érdemes figyelni, ha már építkezünk

A házépítés életünk egyik legmeghatározóbb eseménye: mindannyian ábrándozunk arról, hogy egyszer majd beköltözünk álmaink házába. Azidáig vezető út azonban gyakran hosszú és fáradságos, melyen...


Vízszigetelések

Célja az épületek szerkezetének megóvása mindenféle nedvességtől és csapadéktól, beleértve az épületeken belüli vízterhelést is. A különféle vízszigetelő anyagok, megoldások attól függően...