Nincs többé hideg pincefal és padló

2017-03-10 12:24:45 | Módosítva: 2017-04-04 09:23:03

A mai egyéni igényeket, és a jelenlegi hőtechnikai követelményeket figyelembe véve elengedhetetlen a különböző épülethatároló szerkezetek megfelelő hőszigetelése. Feltétlenül szükséges, hogy gyakorlatilag az egész épületet felületfolytonosan és megszakítatlanul körbeszigeteljük. A pincepadlótól egészen a magastetőig, hogy a téli fűtési idényben a hőveszteség a lehető legminimálisabb legyen.


A különböző épülethatároló szerkezetek professzionális és tartós szigeteléséhez különböző minőségű és teljesítményű hőszigetelő anyagokra van szükség. Nem mindegy, hogy a talajba kerülő épületszerkezetet vagy magastetőt szigetelünk.

A talajba kerülő épületszerkezeteknél – úgymint a pincepadló, a pincefal vagy pedig a talajon fekvő padló – a hőszigetelésnek bírnia kell majd az épület terheit és a talajból eredő nyomást. Ellen kell állnia a víz behatásainak (talajpára, talajnedvesség, talajvíz) és a téli fagyhatásoknak is.


A terepszint feletti szakaszon – ez a gyakorlatban a járda szintje feletti szakasz (a ház lábazata), ami a járda járófelületétől kb. 40-60 cm-es magasságig tart – szintén olyan hőszigetelő anyagra van szükség, ami bírja a téli fagyhatásokat, a talajból felszivárgó nedvességet, és az egyéb mechanikai igénybevételeket. Ezen felül pedig, még megfelelő ellenállással is rendelkeznie kell, a csapadékból származó, úgynevezett mandínervizekkel szemben is.

Felhasználási területtől függetlenül, mindezen igénybevételek mellett a kiválasztott hőszigetelő anyagnak természetesen kiváló hőszigetelési értékkel, azaz alacsony lambda értékkel is rendelkeznie kell. A szigetelőanyagok számára nem egyszerű a kihívás, de nem is lehetetlen. Az URSA XPS extrudált keményhab hőszigetelő termékek – fajtától függően – 30-70 tonna/m2 terhelhetőséggel rendelkeznek, és nedves környezetben is csekély a vízfelvételük.

Az URSA extrudált polisztirol termékek élkialakítását úgy tervezték meg, hogy az illesztéseknél a különböző hőhíd hatásokat hatékonyan lehessen velük kiküszöbölni. A tompa ütközésű vagy lépcsős ütközésű termékek közül, az átmenő vonalmenti hőhídhatás elkerüléséhez (pincefal, pincepadló és a talajon fekvő padló szigeteléséhez), az URSA XPS N-III-L, N-V-L vagy a N-VII-L nevű, lépcsős élkialakítású termékek közül érdemes választani.


A járdaszint feletti szakasz szigeteléséhez pedig, az URSA XPS WGR a megfelelő, mert különlegesen strukturált felületi kialakítása lehetővé teszi, hogy a felületképző tapasz – ami fogadja majd az üvegszövet hálót – jól megtapadjon a felületén. „Kettős” felületkialakítással rendelkezik, ami egész pontosan azt jelenti, hogy az ostyaszerűen strukturált felület még egy plusz felületi benyomással is el van látva. Ezáltal jóval nagyobb felületen biztosított a tapadás, hiszen a felület megnövekszik a tapaszréteg számára.

URSA XPS WGR

Az URSA extrudált polisztirol termékek felhasználási területei nem szorítkoznak csak a fentiekre. Az URSA XPS WGR kiváló hőszigetelő, vasbeton szerkezetek bentmaradó zsaluzataként, pl. egy falazott falban elhelyezkedő vasbeton pillér elé vagy vasbeton áthidaló elé. Ha pedig valaki éppen zöldtetőt, terasztetőt, fordított tetőt, parkolótetőt szeretne, a lapostetők szigeteléséhez az URSA XPS N-III-L, a N-V-L és a N-VII-L termékek jelentik a legjobb választást.

Varga Tamás (alkalmazástechnológus)
URSA Salgótarján Zrt.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Életre keltett tetők

A klímaváltozás következményeként bőrünkön érezzük az egymásba csúszó évszakokat: meleg telek, hideg, furcsa szélviharokkal tarkított tavaszok és egyik napról a másikra beköszöntő, nyomasztóan...


Tetőszigetelő rendszer: Firestone RubberCover™ EPDM

Napjainkban, amikor a szakemberhiány aggasztó méreteket ölt, érdekes alternatívát nyújthat egy házilag is könnyen kivitelezhető tetőszigetelő rendszer, mind felújításhoz, mind új építéshez.