Törvény a kéményseprésről

2017-10-18 15:15:08 | Módosítva: 2017-10-30 07:16:50

Az Országgyűlés idén nyáron módosította a 2015-ös a kéményseprő-ipari tevékenységről szóló törvényt, és kibővítette az ingyenes sormunkára jogosultak körét. A korábbi törvény a magántulajdonú lakóingatlanok esetében írta elő a kéményseprés közfeladati jellegét, vagyis csupán ezen ingatlanok esetében végezte térítésmentesen a kéményseprő a munkát. Az új törvény a vagyonkezelésében lévő lakások bérlőit is a magántulajdonú lakásokra irányadó rendelkezések alá vonja, így a hiteladósok használatában lévő ingatlanok esetében is térítésmentessé válik a kéményseprői ellenőrzés, tisztítás és felülvizsgálat.


A törvény pontosan meghatározza

A kéményseprési feladatokat kell a munka keretében ellátni. A kéményseprő a jövőben a biztonsági, környezetvédelmi és energetikai szakértőnk lesz. A munka alkalmával ellenőrzi az ingatlanhoz tartozó kémény vagy kémények – a teljes füstelvezető-rendszer – és a hozzátartozó összekötőelemek műszaki és biztonsági állapotát, tömörségét, átjárhatóságát, tisztaságát, a tisztítóajtó záródását. Ha szükséges, a tisztítást azonnal elvégzi. A tevékenység fontos eleme, hogy a szakember ellenőrzi, nem áramlik-e vissza a szén-monoxid, valamint felméri a helyiségek légáramlási viszonyait módosító egyéb tényezőket.

Alapesetben minden égéstermék-elvezetőt évi egy alkalommal ellenőriz a kéményseprő. Ez alól a gáznemű anyaggal üzemelő és a zárt égésterű tüzelőberendezésekhez tartozó kémények képeznek kivételt – ezeket kétévente egyszer kell ellenőrizni, továbbá az időlegesen használt ingatlanok, amennyiben azok nem társasházban vagy lakásszövetkezetben találhatók – ezek esetében az ellenőrzést négyévente kell elvégezni. A törvény lehetőséget ad a kéményseprőnek, hogy amennyiben az égéstermék-elvezető műszaki állapota miatt azt szakmailag szükségesnek ítéli meg, több ellenőrzést írjon elő.

Az égéstermék-elvezetőhöz kapcsolódó – különösen az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető – hibák megállapítása a kéményseprő feladata. Ilyen esetben a kéményseprő megtiltja az égéstermék-elvezető használatát a hiba kijavításáig, egyéb esetekben a hiba elhárítását a következő ellenőrzésig előírja.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kémény problémák

A kondenzációs kazánokból kilépő égéstermék erősen nedves, kondenzáció ezért nem csak a kazánban keletkezik, hanem a teljes elvezetésen. Akondenzátum savassága miatt nem csak a kazánnak, hanem...


Kéményellenőrzés

A kéményseprésről szóló törvényt 2016-ban, majd 2017-ben is módosították. Külön szabályok vonatkoznak a társasházban élőkre és acsaládi házban élőkre, és további külön szabályozás vonatkozik...